Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó

Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   316 / 563
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Igen valami hasonlón gondolkodtam én is.Mármint hogy bezavarnak a kiegészítő funkciók.Akkor azt az ellenállást ki fogm venni.Mindenképpen alacsony feszről fogok indítani.Közben gondolkodok egy másik dolgon is,de azt majd később.Először keljen életre a masina.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Jobbnál jobb dolgokat írsz nekemA cd foglalatban van csak ki kell húznom.
(#) mpisti válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 1, 2012 / 1

A hotstart áramkör csak akkor kavar be, ha a primer köri mérőáramkör megfelelő nagyságú áramot érzékel. A leragadásvédelmet viszont, -mint ahogy Gábor is írta- inaktiválni kell. Elvileg nem lenne szükséges a kiiktatása, mert a gép bekapcsolásakor nem szólhat bele a működésbe. Hiszen ha a gép éledésekor aktív lenne akkor mindig visszaszabályozná a kitöltést. Tehát a gépnek először el kell érni a névleges kimeneti feszültséget, csak az után lehet aktív a letapadásvédelem. Mivel csökkentett feszültségről indul, így nem fogja elérni a működébe lépéshez szükséges állapotot. Gondolom ez a Macinál is így van. De az a legbiztosabb, ha kikapcsolod a letapadásvédelmet, akkor nem érhet meglepetés.
Feszültséget az egyenirányítás után mérj, mégpedig úgy, hogy a kimenetet párhuzamosan kötött 10kohmos és 10nF-os kondival terheled.
(#) dara válasza mpisti hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Nem szol bele a letapadás védelem a csökkentett tápról való indításba már próbáltam,de ha gondolod az uc 1-es lábáról leveszed.Akkor szól bele ha a csökkentett tápot terheled is amit szoktam is az áramirány megállapítására szkóppal nézve. 40V 10A trafóval,3-400W terhelve.
(#) dara válasza lonewolf hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Gratula a géphez,egész pofás lett.Ja igen én pc táp dobozába raktam bele,te meg a pc dobozába.
Köszi katt,konzervdoboz nem kell,(de azért ne dobd ki)ez is csak a megtudom-e csinálni projekt volt,még egyszer nem csinálok ilyen kicsit.
(#) pingvin23 hozzászólása Nov 2, 2012 /

Sziasztok!Szükségem lenne egy jófajta inverteres hegesztő kapcsolási rajzára és nyáktervére tudnátok nekem segíteni?
(#) BODHEAD válasza pingvin23 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

visszamenőleg 3 oldal
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) mpisti válasza pingvin23 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Olvass vissza úgy 300 oldalt, és több mint elégséges infóhoz fogsz jutni: kapcsolási rajz lesz többféle, lesz nyákrajz, beültetési rajz, építési leírás, élesztési tudnivalók, működési tapasztalatok, stb....stb. Egyszóval: itt mindent megtalálsz,- csak olvasni kell.
(#) berobbantam válasza mpisti hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Helló
Csak hogy 100%-ig biztos legyek a dolgomban.A kimeneten van most egy 3 kilós ellenállás.Ez ugye alapból benne van a maci kapcsolásban.Akkor most kössek párhuzamosan egy 10 kilós ellenálást meg egy 10 nanós kondit és ezt akasszam a heggesztő kimenetre ha jól értem.Meg lenne mégegy kérdésem a csőkkentett táppal kapcsolatban.Most hajkurászok hozzá trafót kölcsönbe.Úgy néz ki lesz.Egyenirányítóm is van.Erre a tápra kell puffer?Arra gondoltam az eredeti maci tápomat használnám,csak a relé által kapcsolt 240 voltot lehúznám a graetz-ről és oda kötném a 48 voltos trafót.Ezt kapcsolnám külön kézzel.Meg első nekifutásra kiveszem a cd 4093-at ahogy Gábor javasolta majd visszateszem ha nélküle jókat mérek és megnézem mi a különbség.Egyébként szerintem a macinál bekapcsoláskor beleszól a vezérlésbe a letapadás védelem.Gondolom ezt abból,hogy kigyullad a ledje majd elalszik
(#) mpisti válasza dara hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

"Nem szol bele a letapadás védelem a csökkentett tápról való indításba "
Ezt írtam én is. Szerintem a Józsinak szántad a hszt.
(#) mpisti válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Szia! Az említett megoldás egy ESAB ajánlás. Sajnos a kondi pontos értékét nem tudom, emlékezetből írtam az említett kapacításértéket. Megnézni sem tudom, mert nincs itthon az a DVD-m amelyikről ezt az információt régebben begyűjtöttem. Ha megyek dolgozni, akkor beteszem ide a kapcsolási rajzot, amelyik az üresjárási feszültség mérését mutatja. A Sanyi is azt írta,hogy a letapadásvédelem csak terhelésnél szól bele, de nyugodtan kiiktathatod. A pufferelésnek természetesen a Maci saját kondijait kell használni, nem kell külön pufferelni.

Nagyon hálás leszek érteIdőm is van szóval miattam be ne menj a hétvégénA csökkentett tápra egyébként kell a puffer?Én úgy gondolom ártani nem árthat.Meg erre a célra ugye megteszi az eredeti puffer.Csak a kondik nem fognak feltöltődni 320 voltra.
(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Ez felesleges 3 sor volt
(#) (Felhasználó 46585) válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Egy kicsit akadékoskodom. Az IGBT-k, meg a diódák felszerelése így nem igazán jó. Az igaz, hogy az IGBT-ken a furat egy viszonylag méretben műanyag, de ha a hűtőborda le van kötve a dobozhoz, akkor az így nem jó, mert a hálózat- és a doboz ( föld ) között 4 mm kúszóutat kell tartani. Különben, esetleg átüt és akkor nagy baj lehet, különösen, ha rossz a földelése a doboznak, esetleg nincs is földelés a dugóaljban, vagy leszakadt a doboz földelése, stb...
Ha a hűtők nincsenek a dobozhoz galvanikusan felszerelve, akkor csak egymás közt lehet zárlat. Az a távolság, ami az IGBT-k felfogó csavarja, meg a tokozásuk között van, kevés. Lehet, hogy elmegy, de a legkisebb kosz, vagy akármi már gondot tud okozni.
Én egyszerűen csak leszorítót használok, vagyis azt a fóliát, amivel most szigeteled a tranyókat nem fúrom ki, hanem egyszerűen csak ráteszem a tranyókat és a tetejüknél, keresztben egy textilbakeli darabbal odaszorítoma hűtőhöz őket. Most még el is férne az a leszorító csavar a két IGBT között. Ugyanez mehet a diódákra is.
(#) berobbantam válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Szeretem ha akadékoskodsz Te is és a többiek is mivel én ebből tudok tanulni.Kezdeném avval,hogy kicsit becsapós a dobozom.Alapvetően egy 6 milis textilbakelitre épült az egész gép.Ehez vannak fogtva a hűtőbordák és minden más is pl a trafók.Mikor mindent felfogattam akkor csináltam az aljának egy lemezt ami 1 centi szélesen fel van peremezve,ez van felcsavarozva a textilbakelit aljára.Pont az vezérelt,hogyha esetleg valamelyik csavar fesz alá kerülne akkor se lehessen semmiféleképp hozzáférni vagy megfogni.A szigetelésekkel az a baj,hogy eleve ki vannak furva mivel bontásból származnak.A lefogatás amit javasolsz nem rossz.Ráadásul sokkal egyszerűbb is mivel nem kell annyira mikronozni a furattal.Elég érdekes móka számomra úgy beforrasztani az igbt-ket,hogy a furat is a helyén legyen meg a hűtőbordán is jól feküdjön.Főleg így,hogy a forrasztási oldal a hűtőborda felöl van
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Ez ebben a formában igaz. Ami meglepő hogy az általad javasolt megoldást a kínai(!) gépekben alkalmazzák nagy előszeretettel Szerintem az ipari kémkedést hajtottak végre nálad.
(#) dara válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Pontosan.én a hegesztőim 90% nál leszorítót raktam ahogy te is írtad.

berobbantam:A csökkentett tápot,váltóáramot kösd a majdani 230V helyére.nem kell egyenirányítani,pufferelni,az már ott van.A segédtápot kösd külön 230V ra.Egyébként előbb a fő tápot inditsuk,jelen esetben a csökkentett táp,utána a segéd tápot,mivel ez a működési sorrend.Csökkentett tápnál még nem probléma a fordított inditás,de 230V már füst lesz.

Hát, Sanyi, szerintem a segédtáp indul először. Hiszen a relé bekapcsolása és egyéb védelmi funkciók csak akkor tudnak aktivizálódni, ha kapnak feszültséget a működéshez. Ezt viszont a segédtáp biztosítja. Az más kérdés hogy a PWM IC csak akkor lesz engedélyezve,ha minden OK.
(#) berobbantam hozzászólása Nov 2, 2012 /

Közben gondolkodok már egy ideje a segédtáp feszültség figelésén.Tubi kolléga tett egy áramkört a fesz figyelésére,csak a kapcsolás volt bizonytalan.Egy bizonyos feszültségnél billegett a ki-be kapcsolás közt ami ugye nem nagyon jó.Nos én kitaláltam egy viszonylag egyszerű dolgot a probléma kiküszöbölésére,de eddig elméleti síkon van a dolog csekélyke hozzáértésem miatt.A feszfigyelő áramkörben a 820 ohm ha jól selytem a led előtét ellenálása.Ezt ki kéne venni és áttenni a led vezetékébe.A helyére egy átkötés menne.Ahol a led be van kötve a panelba oda kéne egy kétáramkörös relé.Ha a fesz alacsony szintre bilenne akkor behúzna a relé.Az érintkezői párhuzamosan lennének kötve a hővédelem reléjével ami letiltaná a vezérlést.A másik érintkező pár a relé öntartását hivatott ellátni,amit egy nyomógombbal lehetne kikapcsolni.Csak nem tudom mit csinálna ez a kiegészítés a gép bekapcsolásakor míg feléled a 12 voltos táp.

Na ezt alaposan meg kevertem magamban,de tényleg fordítva van.A segéd tápnak kell elsődlegesen jelen lenni.(na jó,van egy pár fröccs bennem)

Én tisztán szeretem!De piszkosul

Szerintem inkább a feszfigyelő áramkör hiszterézisét kellene növelni. A .lay fájlt sajnos ezen a gépen nem tudom megnyitni. Inkább valami pdf rajzot tegyél fel- ha lehet.

Nem nyákterv csak ott volt a legegyszerűbb megrajzolnom a lényeget

1.JPG

(#) berobbantam válasza berobbantam hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Gyakorlok

Valami van az éterben.A lay fájt én sem tudom meg nyitni,eddig meg tudtam.
(#) berobbantam válasza dara hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

A layt én sose tudtam megnyitni.Mindíg le kell töltenem először a gépre
(#) erdgab válasza mpisti hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Rokonlélek! Én a bort szeretem tisztán ........ a sört meg piszkosul
Ma hírt kaptam egy újabb gép sikeres elkészüléséről,melyet a "Bocs" mintájára alkotott egy "csendes" építő,nekem ez ok egy fröccsre.

Letöltöttem. Mégsem megy a megnyítása. Lehet hogy régi verziót használok?
Bár én jobbára inkább nézegetni szoktam vele, a rajzolás a srácom dolga.
(#) berobbantam válasza erdgab hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Hány gép készült eddig amiről tudomásod van?

Iszogassatok csakKözben nézem a rajzomat és kell egy dióda is a relé pozitív ágába
Következő: »»   316 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem