Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1451 / 2208
(#) petemazi hozzászólása Nov 4, 2012
Elkészültek az ikrek! Azaz remélem ikrek lettek, holnap összehallgatom őket, meg megmérem, közel azonos lett-e az áttétel. Ha megfelelő, akkor pár ellenállat kell, és épülhet a deszkamodell.
(#) Orbán József válasza petemazi hozzászólására (») Nov 4, 2012
Én a csöves kalandok előtt beszereztem egy vesés nagy leválasztó trafót. Állítólag negyon fel tudja villanyozni az embert egy óvatlan mozdulat és nem nagyon akarom kipróbálni.
Valaki elmesélhetné, milyen volt egyenfeszültsége, (nem) tudom már...vagyis túlélte.
Igazából a mérések metódusáról néhány szót.
Néhány multiméter, mérőzsinór nem is biztos, hogy alkalmas a méricskélésre...
Az oszcilloszkóp mérőfejét is átkapcsolom majd a 10:1 állásra időben.
(#) petemazi válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 4, 2012
Szerencsére volt már dolgom párszor csövekkel, szóval van némi fogalmam arról hova nem "illik" nyúlni működés közben. (leginkább sehova se szoktam )
Viszont ez az első csöves végfokom. Eddig gitárhoz raktam össze pár előfokot, meg a DAC-ba buffert.
(#) Orbán József válasza petemazi hozzászólására (») Nov 4, 2012
Az is jó megoldás, de én szeretnék "belemérni", látni, hogy bozsonganak az elektronok.
Nem csak a kimenő trafón, hanem végig a jel útján. Így, ha valahol torzulás fordul elő, el remélem csípni a hibás, rosszul beállított fokozatot.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2012
(#) FordPrefect válasza petemazi hozzászólására (») Nov 4, 2012
A fényképen nem igazán látni, de ha esetleg külső fehér szigetelés mezei szigszalag, akkor cserélendő. A ma kaphatók nem biztos, hogy nem lépnek kölcsönhatásba hosszútávon a huzal zománc bevonatával. Arról ne is beszéljünk, ha véletlenül a belső sorszigetelésre is ez volt alkalmazva. (Istenem, de szépen fogalmaztam )
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2012
(#) pucuka válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 4, 2012
Jó a leválasztó trafó, de sajna a figyelmetlenségtől nem véd meg. Eléggé el nem ítélhető módon előbb-utóbb bekövetkezik a "megrázó élmény". Nem mondom, hogy kellemes, de túl lehet élni, mert nagy ugyan a feszültség, de az ellenállás is nagy, amin keresztül kapod.
Legendás volt a BRG M5 Mambó magnetofonja, mert szétszedéskor szinte biztosan úgy fogtad meg a sasszit, hogy az ujjaid, amit a sasszi alá csúsztattál, hozzáért a puffer elkó közepéhez. Volt, hogy el is dobtuk, Nembeszélve az adócsövek 800 -1500 V járól, mikor bőszen hangásztuk az anódkört.
(#) fater0827 válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 5, 2012
Üdv

A rajz önmagában ötletes és persze működhet .
A bemenet ? ,ajánlom : a maciketrec ezzel a megoldással bedeszkázva . Nincs brumm , földhurok .

A kimenőtrafók ? , a középső trafó beleszól az ANÓD ellenállásába (tr1 + 1/2 tr3 ->rajz ).
Szerintem a 3 trafó egyforma legyen cm2 , a tr3 fojtótekercs szerepet is betölthet jelszünet esetén .
A bemenetre ugyan azt a zenét stb adod a +1 hang nem fog szólni (bal és jobb bemenet összekötve ) .
Próba esetén a bemenetre csak SZTEREÓ vagy ellen fázisú jel kell . Előző mondat még takar egy dolgot , evvel a megoldással lehet príma jó sztereó erősítőt hangolni .
A +1 hang vagy egyezik a fő ágak hangjával W vagy csak a fele W lesz .
Üdv
(#) Zenner hozzászólása Nov 5, 2012
Sziasztok!

Sikerült végre megfelelő méretű vasmagot szereznem, így neki ugorhatok a végleges erősítőmnek. Ez éenne a kiszemelt áldozat. KT88 nincs itthon, viszont van EL34 és ez is használható a kapcsolásban (oké, ez így hülyeség, mert majdnem csak olyan végerősítőt rakhat az ember az előfok után, amilyet csak akar). Nem titok (és a rajból is nyilván kiderül), a gitárom húrjait szeretném tépni és a hangerővel az őrületbe kergetni a szomszédokat. Az EL34 adatlapját sokszor átolvastam. A osztályban 250V-os anód mellett 70mA nyugalmival 3K az illesztés és 8W a kimenő teljesítmény. Nekem szobába bőven sok lesz (ECL86 SE is piszok nagyot szólt).
A linkelt kapcsolásban 360V az anód, tudomásom szerint ekkor 5K az illesztés, és az oldalon kapcsolás honlapján található kalkulátor 50mA-t ajánlana ekkora feszültséghez. Kérdésem az, hogy, ha 250V az anód az problémát jelent-e az előfoknak vagy maradjak? Mert katalógusból kiindulva sokkal egyszerűbb számomra az illesztő ellenállás megállapítása(hiszen konkrétan le van írva). Az sem elhanyagolható, hogy a hálózati és a kimenő trafót is magam szeretném elkészíteni. 250V-os anódhoz 180V-os szekundert számoltam, a nyugalmit negatív rácselőfeszültséggel állítanám be 70mA-re. Kimenő trafónál pedig primernek 1000-1100 menetet és szekundernek 80-90 menetet számoltam 16Ohm-ra, 10cm^2-es vasra. Hálózati trafóhoz való vasam van, fentebb olvastam, hogy nem feltétlenül jó kimenőnek, de mivel hangszer erősítőről van szó szerintem nem lehet probléma, ha kicsit jobban torzít miatta.

Szóval leegyszerűsítve a kérdéseim a következők,
mekkora anód feszültséget használjak,
mekkora nyugalmi árammal,
hány OHm-ra illesszek,
használhatok-e 250V-os anód feszültséget ehhez a kapcsoláshoz?

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Orbán József válasza pucuka hozzászólására (») Nov 5, 2012
Köszönöm a segítséget, természetesen a trafó még nem fog nem-vezetővé tenni engem, de legalább a védőföldhöz képest nem leszek védtelen.
Egyébként, visszagondolva, előfordult már, hogy a h..ék nyugalmával belemértem szkóppal hálózatról működő berendezésbe és a szerencsén múlt, hogy a mérőzsinórt nem olvasztottam el...
Azt hiszem, minden téren előnyös lesz, ha leválasztóról kísérletezek.
(#) marone hozzászólása Nov 5, 2012
Sziasztok !
A hálózati trafónál a fűtésvezetéket hány Amper/mm2 -re lehet méretezni ?
Kösz !
(#) Hakkee hozzászólása Nov 5, 2012
Sziasztok! Megint kellene egy kis segítség a gu50 pp-vel kapcsolatban. A búgást a hangszóróból még mindíg nem tudom eltüntetni, pedig már elég sok általam elkövetett baklövést kijavítottam! Most hétvégén azt vettem észre, ha a végcsövek le vannak zárva, a negatív előfeszültség teljesen rajtuk van, akkor nincs egy darab búgás sem! Lehet ez csak nekem újdonság, de lehet ez egy kiindulási alap a hiba hollétéről?
(#) Hakkee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 5, 2012
Rendben. Köszönöm! Meg fogom próbálni! Ezek után nem kizárt, hogy van még műhiba!! Például az első összeépítés után a -100volt csak -40-ig ment fel + a jobb oldalon nem lehetett szabályozni a nyugalmit. Kiderült, hogy az ellenállások a testtel nem érintkeztek, mert rosszul forrasztottam oda. A tápnál pedig 4k7 helyett 47k-t raktam be. Szóval át fogom nézni lépésről lépésre.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2012
(#) pucuka válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 5, 2012
Ne érts félre, mindenképpen jó a leválasztó trafó, sőt, ha olyan berendezést mérsz ami nincs leválasztva a hálózatról, akkor szükséges is. De a figyelmetlenségtől nem véd meg.
Egyébként én a legjobb érintésvédelmi megoldásnak tartom, amit megfogsz az lesz földön, és nincs ami megrázzon.
(#) petemazi hozzászólása Nov 5, 2012
Sajnos közel nem azonosak a trafók.. Egy egyszerű mérést csináltam, 50hz bemenő jel az erősítőre, teljesen mindegy, milyen jelszinten, 1,1V-ot produkált az egyik kimenőm 8 ohmra. A másik 0,6V-ot... Viszont a második trafó tekerésénél meg kellett állnom, és elfelejtettem pontosan hol tartok.. A kisebb kimenő jelűn 1400 menet primer van, a nagyobbikon 1400 +- 100 menet. Ha 100 menettel kevesebb van, akkor 5,2K helyett 4,5K-ra illeszt, gondolom ez lehet a nagyobb kimenő jel.. Jól gondolkozom? Mert akkor inkább leszedek 100 menetet a másikról is, mert így egészen emberi hangerőt produkál.
(#) petemazi válasza petemazi hozzászólására (») Nov 5, 2012
Adtam hálózati feszt mindkettő primerjére, a halkabbikból 4,3V jött ki a szekunderen, a hangosabbikból 8,4V.. Ennyire nem számolhattam el a meneteket.. 1400 primernek, és 55 szekundernek kéne lennie..
(#) Szpisti válasza petemazi hozzászólására (») Nov 5, 2012
Az egyiken nem szemebe kötöttél két tekercsrészt a megosztott primeren belül -amelyiken kisebb a fesz?
(#) petemazi válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 5, 2012
Nem, mindkettő ugyanúgy van kötve. Viszont a hangosabbiknak a felső primer tekercse (ahol meg kellett állnom, és már tuti hogy elszámoltam) még Ellenállásra is több, mint a másiké. Rádobok még 100 menetet a halkabbikra, meglátjuk..
(#) DenaturáltSas válasza Zenner hozzászólására (») Nov 5, 2012
Én a high octane-t néztem ki innen Gain-t sztereó vagy két darab monó potival fogod kivitelezni? Hangmintát mindenképp készíts majd!
Plusz 100 menettel még a csekélyke 4,2V-os szekunder fe is tovább esett, 3,9V-ra.. Lassan felfogom, akkor az eredeti tekercselésből kéne még levenni..
Na, visszatekertem egy százast a halkabbik trafóból. Így sincs semmi köze egymáshoz a két kimenőfeszültségnek, viszont csak 1V a különbség az anód oldalon. Tehát azt mértem, hogy az ECL anódja és a tápfesz között mennyi fesz esik amikor meghajtom a "mérőjelemmel". Most már arra gyanakszom, valahol menetzárlatos a halkabbik trafó szekundere, vagy valami.. nem értem..
(#) Zenner válasza DenaturáltSas hozzászólására (») Nov 5, 2012
2 potival oldom meg Ha elkészül, lesz hangminta
(#) marone válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 5, 2012
Kösz !
(#) belaradio válasza petemazi hozzászólására (») Nov 5, 2012
Méréskor a kimenőket mindíg ugyan oda ( jobb , bal oldal ) kötöd vissza vagy meg is cseréled?
(#) petemazi válasza belaradio hozzászólására (») Nov 5, 2012
Eddig csak egy oldal van megépítve, pont a tesztelések miatt. Szóval tökéletesen ugyanaz az áramkör, csak a kimenő változik.. Mégis fele kimenő teljesítmény se jön az egyikből.. A tekercsek jól vannak bekötve, ugyanúgy mindkettőn.
(#) mofesa hozzászólása Nov 5, 2012
Sziasztok!
Én valahol itt tartok a Pcl86 SE gitárerősítővel.

SANY0044.JPG

(#) silent15 válasza mofesa hozzászólására (») Nov 5, 2012
Nagyon szép, csak így tovább - hálózatit, kimenőt neki , és jó is lesz!

Üdv!
(#) mofesa válasza silent15 hozzászólására (») Nov 5, 2012
Köszönöm.
Köszönet illeti Pucuka és Imi65 fórumtársakat a sok segítségért!
(#) mofesa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 5, 2012
Hangja is van,nem csak "szép".
(#) FordPrefect válasza petemazi hozzászólására (») Nov 5, 2012
Igen nagy a valószínűsége, hogy mégiscsak elkötés lehet, vagy fordított tekercs.
(#) petemazi hozzászólása Nov 8, 2012
Visszabontottam a rossz trafót, és kiderült hogy itt-ott menetzárlatos a szekunder, szóval leszedtem a drótot és másból megtekertem. Így már jó, megépítettem az erősítő másik oldalát is.

Sajnos borzalmasan mélyhiányos, fülre kb. 100hz alá alig megy...
Következő: »»   1451 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem