Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   210 / 316
(#) Something hozzászólása Nov 6, 2012 /

Üdv, (de rég jártam itt )
Nos bele is vágok: megépítettem egy Marshall Shredmaster klónt, és igen csak képes brummogni ha a drive potit feltekerem, ha nem maxon van akkor is brummog, kicsit lehet korrigálni a contour meg a bass potival, de igen csak zavaró. A kábelek rendben vannak, elemről hajtom, még nincs dobozolva. A kapcsolást és a jelenlegi kompozíciót csatolom. Próbáltam korhű maradni az eredetihez, és ezért kerámia kondikat használtam a megépítés során. A nyák nem zárlatos valószínűleg, mert speckó nyák maró géppel készült(nagy vágyam volt ilyen nyákot magamévá tudni). Ha esetleg van valakinek tapasztalata/tanácsa a problémával kapcsolatban és meg is osztaná velem azt megköszönném
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
(#) compaqamplifier hozzászólása Nov 6, 2012 /

Azt hiszem ha ezt megcsinálom akkor 20 lépcsős mércémből 15ik helyre kerülök most csak úgy 6-8 körül lehetek
(#) ZSozsóó válasza Something hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Szia!
Első lépésként cseréld le a bemeneti vezetéket árnyékoltra. Utána tedd rá mondjuk a tenyered úgy, hogy a hüvelykujjad a potik házán van, ha jól látom le van földelve és tedd fölé jó közel. Ha halkul a brumm ,akkor a dobozolás meg fogja oldani nagy valószínűséggel a problémát. Igényesebben én úgy szoktam ezt a tesztet elvégezni, hogy egy A4 nyáklapot teszek alá, amit az áramkör negatívjára, földjére stb teszek...Így kialakul az áramkör körül egy "föld felhő", így is lehet tesztelni, de gyorsabb a kéz, tenyér stb...Aztán ha ez sem segít akkor a régi nótám.
1., rövidre zárod a bemenetet, potikat tekergeted:
zaj? - áramkör (is) a ludas egyelőre
nincs zaj? - áramkör oké_ továbblép
2., gitárkábel bedug, szabadon lógó vége összezár rövid vezetékkel ,esetleg fogóval, ilyesmi:
zaj? - gitárkábel a kukába, esetleg megnézni a csatlakozókat...
nincs zaj? - gitárkábel oké_tovább
3., gitár bedug, vol leteker, tekerget
zaj? - gitár a ludas, vagy együtt kell élni vele, vagy megjavítani, megnézni mi árnyékolatlan, vezetékezni a gitártestben, esetleg alufóliázni...
nincs zaj? - ekkorra tulajdonképpen megjavítottuk a dolgot.
A bemeneted árnyékolása csodákra lesz majd képes. Esetleg elkezdhetsz kisebb ellenállással söntölni a bementen, 1M meg 2,2M van ott, ha jól emlékszem, azt is húzhatod lejjebb, pl odateszel a jackre egy 220k-t vagy ilyesmi, kevésbé legyen nagy impedanciás a bemenet, kevésbé legyen érzékeny. A teszt elvégzését mindenképpen ajánlom, hogy kiderüljön mi a bibi! Szép munka a készülék! Ami egy észrevételem még lenne, az épp a cnc miatt, a telenyák hurkok...legalábbis ami körbeveszi az egészet, nem biztos, hogy szerencsés, ha már nem lesz semmi ötlet, akkor lehet meg kéne szakítani ott ahol elvékonyodik. Nincs összekötve semmivel, ha jól látom, de szerintem nem túl nyerő a dolog. Szép napot! Zs.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2012
(#) Something válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Üdv,
Lecseréltem árnyékolt kábelre a bementen a kábelt, és tényleg jobb lett a helyzet, most halkabb a zaj sercegősebb és halkabb is. Rövidrezártam a bemeneti jack kábel végét, és semmi hang akkor szóval ot nincs gond talán. A gitáron a potikat is néztem azaz hallgattam: Les Paul copy-ról van szó(Vintage V100) akármelyik pickup állásban a felállás a következő: hangerő állításával együtt halkul a dolog, viszon ha a tone potikat állítom akkor halkul a zaj, ha teljesen le van tekerve akkor nincs zaj, különös
Lehet hogy megérett az átkábelezésre a gitárom, nem valami jó mnőségű drótmalac van benne.
(#) compaqamplifier hozzászólása Nov 6, 2012 /

[link]http://www.ladyada.net/make/x0xb0x/download.html[link]
Végre roland tb303 klón eredetileg gitárosoknak készült kisérőnek
(#) Something válasza Something hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

az a kimeneti kábel érdekes, még régebben tekertem körbe mert a szigetelése megnyílt ismeretlen okokból.

DSC_0268.jpg

(#) Something válasza Something hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Rövidebbre vettem a kimenet kábelét, és így a necces rész pont likvidálva lett, ugyanolyan mint volt, de ugye mit vártam?
A drive potival is változik a zaj hangereje maxon már igen csak zavaró.
(#) ZSozsóó válasza Something hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Tehát az effekt bemenetét rövidre zárva, gént maxra tekerve sem volt olyan jellegű és vészes zaj, mint amit gitárral tapasztalsz? Van egy szintű "gén zaj", ami velejárója a dolognak, gondolj bele, van vagy 2000-2500x os erősítésed, ami olyan 0,6V os diódára kerül, tehát a bemenetre vonatkoztatva 0,6V/2500=240uV- os érzékenységű a dolog! Ennyi bemenet kell max génen, hogy torzítson...Ez azért elég kevés és elég érzékeny minden dologra! Ha a bemenetet - akár kábelen keresztül - rövidre záros éa gént feltekered és csak susogás és sistergés van elviselhető jelszinten, akkor az effekttel nem lesz pedig gond. Ha van lehetőséged próbáld ki más gitárral! De a gitár sem tűnik vészesen rossznak vezetékezés szempontból... Zs.
(#) Something válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Kipróbáltam egy 330k-s ellenállással a bemeneten, de ugyanolyan
Ha rövidrezárom a bemenetet kábelen keresztül akkor minimális "suttogás" van. Az árnyékolást remélem jól csináltam: találtam itthon egy csomó fém szoknyás egyeres kábelt, abból csináltam úgy, hogy a jel megy benne és föld a harisnyán.
(#) mark.budai hozzászólása Nov 7, 2012 /

Sziasztok! Kérdésem lenne a következő: Ebben a videóban az elején a PRS, illetve a feltehetően üreges testű -piezós gitáron milyen effekt van? (pl az alternate picking-ig, és a piezósnál a fingerpickingnél) én kórus és valami flangerre gondolok, de nem ismerem annyira ezeket az effekteket. Mindig ilyen clean hangzást szerettem volna, ezért kérdezem. A legtöbb helyen alkalmazott flanger nekem túl durva, elég, ha kicsit ott van a háttérben, mint ebben a videóban.
(#) ZSozsóó válasza Something hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Ez arra utal, hogy az effekted és a kábeled teljesen jó! A hangszer lesz a ludas szerintem, próbáld meg kipróbálni másik gitárral is, hogy biztos legyen! Zs.
(#) Something válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Sajnos csak egy basszusgitár van itthon meg egy akusztikus gitár(hát nem sokra megyek vele). A basszgitárt holnap kipróbálom, bár az más kategória, meg nem is a legprofibb, lehet hogy még rosszabb lesz azzal már csak az a kérdés, hogy mit csináljak a gitárral..
(#) ZSozsóó válasza Something hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Én a helyedben kirajzolnám az elektronikát, hátha van benne valahol egy földhurok és ott szed össze valamit. Ezzel kezdeném! Zs.
(#) Mr_beBE válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Szervusztok!
Nagyon köszönöm a válaszokat, igen hasznosak voltak.

Nekem épp van itthon 2,5-es jack aljzatom is és dugóm is, de kiderült közben, hogy a piezp a rossz. Szétszedtem a gityót és a piezo fémburkolatos vezetékén látszik is valami furcsa dudor (tipikus kábelhibás lehetőőség). Nos, szerintetek egy ilyen piezot lehet valahogy újrakábelezni? Nem látom egyáltalán, hogy hová lenne forrasztva sem a föld, sem a piros. Olyan kicsi a cucc, a kábelgondot meg közel a piezohoz találtam (már, ha tényleg az a gond), hogy nem hiszem, hogy ahhoz tudnék kábelt barkácsolni, mint anno a fölhallgatóim végére a jacket. Szóval, szerintetek, ez újraéleszthető? Vagy a kábelhalál, piezohalált is jelent?
(#) Something válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Lerajzoltam a gitár elektronikáját(remélem kivehető a dolog, ami a potik hátuljához van kötve az a háza akar lenni). A kondik barna kerámiák, Alpha potik, a tone potik egyik lába lóg a semmibe, lehet hogy azzal kéne kezdeni valamit? Csatoltam a rajzot.
(#) ZSozsóó válasza Something hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Ha tényleg így van, akkor van benne egy hatalmas hurok. Elindulsz a GND ponttól "jobbra", potik földje...majd visszatér a pickup kapcsolóhoz és ott összeköt a GND vel újra. Szerintem ott kellene megbontani , a pickup kapcsoló és a GND közti drótot. Ezzel kezdeném. Mert ez így nem kicsi hurok az biztos!Ha a lebegő tone poti láb zavar, kösd oda dróttal a csúszkához, de az nem hiszem, hogy gond lenne, nálam is meg ezer másikban üzemel... Zs.
(#) mc-4 hozzászólása Nov 9, 2012 /

Sziasztok!

Igaz nem gitározáshoz csak zenehallgatáshoz szeretnék egy előerősítőt, két lehetőség van.
Ezekről mi a véleményetek?
A JCM-800-as transzformátorával nem vagyok kibékülve.
(#) compaqamplifier válasza mc-4 hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Szerintem az torzítani fog. Itt van ez ez egyszerű http://diyaudioprojects.com/Solid/12AU7-IRF510-LM317-Headamp/ .
(#) mc-4 válasza compaqamplifier hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Melyik és mi miatt?
(#) compaqamplifier válasza mc-4 hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Szerintem mind a kettő és azért mert egy "gitártozítóra" hasonlít de majd a szakik kijavítanak.
(#) Ahanybika hozzászólása Nov 9, 2012 /

Sziasztok!

Szerintetek milyen vezeték típust érdemes felhasználni gitár elektronika összeforrasztásánál ?
Azon felül hogy árnyékoltat.

Tudom hogy eléggé fura egy kérdés, de már kétségbeesésemben ebben is a hiba lehetőségét keresem...
(#) Massawa válasza Ahanybika hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Igen nagy impedanciák vannak a gitárok belvilágában, ezért csak nagyon jo dielektrikummal rendelkezö és kis veszteségü kábelt szabad használni.

Igy most kábeltipust nem tudok mondani (a mühelyben mindig van egy darab ilyen apro munkákhoz).
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2012
(#) compaqamplifier válasza Ahanybika hozzászólására (») Nov 9, 2012 /

Mikrofon az nekem eddig mindenhol jól jött...
(#) jani1987 hozzászólása Nov 10, 2012 /

Hordozható tranzisztoros zsebrádiót akarok torzítóvá alakítani. 2 db ceruzaelemről menne. Lehetséges? 6 db tranyó van benne.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2012
(#) Something válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

leszedtem a földelést a kapcsoló házáról, kicsit javult a helyzet, de még mindig jelen van. Viszont az erősítő gyanús nekem.(Johnson standard15). Időnként hak sercegés féle szólal meg majd elmúlik, basszgitárral is próbáltam meg másik kábellel is. A beépített torzító gombja meg csak nagy nehezen kapcsol át, és a gain poti se üzemel rendesen. Eddig halogattam a dolgot, de most már muszáj lesz megint szétkapni...
(#) ZSozsóó válasza Something hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Az erősítővel is eljátszhatod a "rövidre zárós" tesztet, ha az csinálja, akkor meg kell jelennie a problémának...Az is lehet a hálózatija szórja a környezetet, nem láttam belülről ezt a kis kombót még, de gyanítom, hogy fél markomban elfér a hálózatija, tuti túl van gerjesztve nagyon. Próbáld meg távolítani, közelíteni felé a gitárt/effektet...Persze ha a hibákat megjavítod, azzal bajt nem csinálsz! Esetleg ha tudsz egy fényképet a belvilágról dobni, azt megköszönném, csak amolyan tájékoztató jellegűt, szeretem megnézni őket belülről! Zs.
(#) Something válasza ZSozsóó hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Akkor na nem baj kommentálom is a műveletet:
Mint a képen is látszik nem egy óriásról van szó, kis méretű hangszóró két szubcsővel, gain, volume, treble, middle és bass potikkal; valamint egy overdrive gombbal és ugye bekapcsoló gombbal. A hátulján egy adattábla található.
Akkor nekiesek.
A hátsó csavarok eltávolítása után jön a kérdés: hogyan lehet kioperálni a hátsó takarólapot.Mivel már szedtem szét így tudom hogy nem törekedtek ésszerűségre a tervezés ezen részén.Hát persze hogy egy óriási csavarhúzóval kell kinyomkodni a szubcsöveken keresztül, amihez már le is kell szedni a védőrácsozást
A hangszórón kis matrica található: YUM YD158 a neve, 15W RMS, SPL 93+-2dB, IMP 8+-5% Ohm.
Az árnyékolás eltávolítása után valóban egy nem nagy méretű trafó és maga az áramkör integet vissza. A trafón matrica foglal helyet, igen meglepő adatokkal: 13VA 10,5-0-10,5V 0.6A (?), az erősítő meg 15W-os elvileg, ha nem tévedek itt valami nem úgy van ahogyan kéne lennie(javítsatok ki ha nem így van).
A dobozból kibűvészkedve a panel már látható teljes egészében: az előfokról és az overdrive-ról két 4558D gondoskodik, a végfok... a képen már ismerősnek tűnő TDA2030 kacsingat(azt hiszem senkinek sem ismeretlen). A kicserélésre szánt overdrive gomb se a minőségi kapcsólók közé sorolható(talán még a szekrényben is találok ilyet)
Szóval ez lenne a Johnson Standard 15 kibelezve. (nem a legprofibb munka, de újonan is 17ezer forint, ahhoz képest egész tűrhetően szól)
(#) Zenner hozzászólása Nov 12, 2012 /

Sziasztok!

Mi a véleményetek arról, hogyha gitárhoz kimenőnek egy EI105-ös hálózati vasat használnék 25-27mm pakett vastagsággal? Az kb. 10cm^2. El34-hez kellene.

Primernek egyébként 1140 menetet tekernék szekundernek pedig 65 menetet. Az 5kOhm-ot illeszt 16-ra. Ezen cikk alapján gondoltam a kimenőt. 350V-os anódfesz mellett elég a 330Ohm-os katód ellenállás? Vagy biztosabb lenne, ha negatív előfesszel állítanám be a nyugalmit? Egyébként ezt a kapcsolást szeretném megépíteni.
Annyit még kérdeznék, hogy lehet-e a linkelt gitárerősítőbe visszacsatolást varázsolni. Úgy tudom akkor kevésbé gerjedékeny, és mindig abból volt a gond, hogyha a magasat elkezdtem feljebb csavarni, akár a gitáron akár az erősítőn, az erősen sípoló hangot adott ki magából. Egy ismerősöm azt mondta ezen a visszacsatolás segít.

Egyébként ez is nagyon megtetszett. Anódfeszültségnek mekkora lenne jó? A többi Marshallból kiindulva ennél is kb 350V kell, nem?
(#) ZSozsóó válasza Something hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Érdemes azért eltűnődni azon, hogy 15W -os kombó létére a hálózati bevallottan is 13VA. Nincs agyontartalékolva, annyi szent...Amúgy kb ilyesmire számtottam, láttam jópár ilyen kombót belülről, nincs új a nap alatt Zs.
(#) ZSozsóó válasza Zenner hozzászólására (») Nov 12, 2012 /

Szia!
Ebbe a kapcsolásba ebben a formában nem nagyon lehet visszacsatolást tenni, kellene még egy trióda a végcső elé, és akkor oda lehetne visszacsatolni. Amúgy vicces, de épp a visszacsatolás az okozója általában a gerjedésnek. Egy visszacsatolást nem tartalmazó rendszernek kutya kötelessége stabilnak maradnia. Az más kérdés, hogy ilyen nincs, mivel szórt kapacitások és mindenféle dolgok miatt megvalósul visszacsatolás. Ebben a kapcsolásban hatalmas az erősítés és a magas érdemben sehol nincs korlátozva, így természetes, hogy előbb utóbb sípolni fog. Első trióda rácsára sorba is kellene ellenállás 33k-68k mondjuk ,ami a trióda miller kapacitásával együtt legalább 20kHz körüli -3dB-es pontot hozna létre, itt már elkezdődne egy ksi nagy frekvenciás csökkentés.A másik két trióda rácsához is tennék legalább ennyit, ha már többet nem is , de el tudnék képzelni még további 220k-kat is, az is csak olan 6-7kHz es alul áteresztés. Meg még mondjuk valamelyik - kísérletileg - anód ellenállásra sem ártana pár száz pF. Ekkora erősítést nem lehet máshogy kézben tartani. Meg persze jó árnyékolt kábelek kellenek ,ahogy rajzolva vagyon az kb megfelelő séma. A KT88 ha jól tudom ,olyan 30W max anód disszipációjú cső, 30/300 = 100mA nyugalmit elbír 300V -ról A osztályban. Viszont, ha csak 5kOhmot szeretnél primernek, akkor 300/5 = 60mA is bőven elegendő, így a cső kicsit túlzásnak tűnik, de legalább van benne tartalék.A katód biasnál meg érdemes nagy ellenállással indulni, ha nem áll rendelkezésre adatlap és mérni szépen a katód ellenálláson eső feszültséget, innen ohm törvényből számolni áramot és menni lejjebb az ellenállással, míg a kellő áram be nem áll. Így is lehet....Az utolsó kapcsolás is jópofa, 300V bőven jó neki persze...
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
Következő: »»   210 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem