Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1840 / 3998
(#) Gezaba hozzászólása Nov 11, 2012 /

Ez egy régi quantum winyó motorja. 12 vezeték jön ki belőle. Hogyan tudnám megállapítani hogy melyik micsoda? Ennyi vezetéknél valószínű minden tekercsnem mind a 2 vezetéke ki van vezetve de lehet benne hall szenzor is .
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2012
(#) kistrojak válasza kadarist hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Létezik egyenáramú SSR? Tehát a kapcsolt oldal egyenáram ki-be kapcsolására alkalmas? Vagy a vezérelt oldalra értsem?
(#) kadarist válasza kistrojak hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Igen létezik és a kapcsolt oldal az egyenáramú. Ezekben MOSFET a kapcsolóelem.
(#) golem hozzászólása Nov 11, 2012 /

Sziasztok!
Mi annak az anyagnak a neve amivel a tekercset be kenik és össze áll mert lenne egy hangszóróm és meg kell tekernem mert le dobta a tekercset.
(#) exorcist válasza golem hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Hello!
Használhatsz hozzá akril lakkot, csónaklakkot több rétegben vagy 2 komponensű parketta lakkot, epoxi lakkot vagy fenolgyanta alapút, beégetős lakkot, de a legjobb az AC-43 impregnáló-szigetelőlakk.
(#) marci1 hozzászólása Nov 11, 2012 /

Az ónszippantó mire jó?
Az ónharisnya vagy mi?
[off]Nem vagyok pro...[off]
(#) sastas01 válasza marci1 hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Ónszippantó: Vákumos elven működik, dugattyút mozgatsz, az gombnyomásra visszajön és szívóhatás keletkezik.
Ónharisnya: belenyomod a forró ónba és magábaszívja (rézből van).

Szerk: Természetesen, az ónszippantó is csak a felmelegített ónt tudja felszívni.

Ónszippantó nélkül lehet forrasztani?

Vagy az azért van,ha véletlenül rossz helyre raktuk az ónt,és még meleg,akkor fel bírjuk szívni?
(#) sastas01 válasza marci1 hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Természetesen. Sőt kiforrasztani is, csak egy soklábú, vagy SMD alkatrésznél nagyon nehéz. Nekem van szippantóm, és szalagom is és néha nagyon megkönnyíti az életemet.Főleg mikor rájöttem, hogy IC-t lehet foglalatba is rakni

Szerk.: Az ónt nehéz "rossz helyre rakni, esetleg sokat lehet. És azt visszavenni.

És ha lehet használd a "Válasz" gombot.
(#) reloop válasza marci1 hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Szia! Kéretik a kereső használata! Bővebben: Link
(#) eyess válasza marci1 hozzászólására (») Nov 11, 2012 /

Szerintem nem lehet Főleg itt ilyet kérdezni van erre más fórum szerintem keresd csak meg .
(#) Rafael hozzászólása Nov 12, 2012 /

Sziasztok!
A szobámban teljesen eltérő helyeken találok már jó ideje itt-ott nagyon apró vajszínű atka/tetű szerű gyorsan mozgó rovarokat amik leginkább (régi félretett, erősebb szagú) elektronikai paneleken szaladgálnak. Előfordultak már szekrényen, natúr fán, laminált lapon, gitárnyakon is, de inkább processzor, rádió, magnó belseje. Azt keresem, hogy a fa vagy az elektronikai cuccok vonzzák-e őket vagy miből mászhatnak elő.
Eddig egyetlen fotót találtam róluk, szerencsére nálam egyesével bukkannak fel.
Ha valaki látott ilyet, légyszi írja meg mik ezek, mi az élőhelyük vagy mivel írthatók?!
(#) Mdavid hozzászólása Nov 12, 2012 /

Sziasztok!

Szeretnék készíteni egy hűtős asztalt a laptopomhoz. Ehhez szeretnék 3 db ventilátort használni, és ezt az egészet USB-ről működtetni. Olyan megoldás is érdekel, amiben 230 V-ról működik a berendezés. Tudna segíteni nekem valaki? Hogy érdemes elkészíteni? Párhuzamosan kell kötni őket, ugye?
(#) exorcist válasza Mdavid hozzászólására (») Nov 12, 2012 / 1

Hello!
A ventiket párhuzamosan kell kötni, a kereskedelemben kapható olcsóbb PC-s ventik általában 12V-osak. 5V-ról is elindulnak és üzemelnek is, de természetesen alacsony fordulaton. Ha szeretnéd kihasználni a max. fordulatot, akkor az USB-re rá lehet dobni egy egyszerű és olcsó boost (step-up) IC-s DC-DC konvertert, feltéve ha a ventik összteljesítménye max 2,5W. Ha nagyobb teljesítmény kell, akkor két USB portról is lehet hajtani. 230-as ventiket is kapni kereskedelemben, de ennyi erővel veszel egy kínai szobaventillátort és meg van oldva
(#) gabrisherceg hozzászólása Nov 13, 2012 /

Sziasztok, Észrevettem, hogy az LCD tv-m simán a coax kábellel vesz néhány digitális adást. Arra gondoltam, hogy teszek egy elosztót és egy pár méteres coaxot ráteszek, hátha fogná így az rtl-t, tv2-t is. Nem tudom, hogy meg kell-e csupaszítani a kábelt, hogy ne legyen árnyékolás, vagy csak így simán is fogná?
(#) kadarist válasza gabrisherceg hozzászólására (») Nov 13, 2012 / 1

Szia!
Csupaszítsd meg, mert az árnyékoláson nehezet mennek át a rádióhullámok. Azért árnyékolás.
(#) gabrisherceg hozzászólása Nov 13, 2012 /

Köszönöm
(#) Sanyesz5 hozzászólása Nov 13, 2012 /

Sziasztok, szeretnék egy nyák levilágítót építeni, a mostani már nem szuperál.
Germicid csővekből, valaki tudna nekem segíteni pontosan milyen típus kellene?
Hány darab, ill teljesítmény ajánlott.
(#) exorcist válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Hello!
Itt kellene inkább megkérdezned, ez a téma a kezdő kérdéseknek van.
(#) gabrisherceg válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

coax=koax
(#) exorcist válasza gabrisherceg hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Szép magyar helyesírásunkat használjuk itt a fórumon, ezért kell koaxnak írni
(#) kadarist válasza gabrisherceg hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Nem, mert nálunk koaxiális, tehát koax. Ámerikában valóban coaxial.
(#) gabrisherceg válasza kadarist hozzászólására (») Nov 13, 2012 1 /

Én Amerikában élek...
(#) lajos1969 hozzászólása Nov 13, 2012 /

Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani, hogy miért törlődnek a személyes üzeneteim ezen a fórumon?
Eddig nem volt ilyen problémám. Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
(#) exorcist válasza gabrisherceg hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Én meg a Bahamákon, de attól függetlenül a fórum magyar nyelvű és a magyar helyesírás szabályai érvényesek.
(#) exorcist válasza lajos1969 hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Hello! Ez a téma nem üzenőfal! Moderátornak tudsz üzenni, ha rámész a hozzászólás jobb felső sarkában a lefele nyílra és ott a "Moderációt kérek!"-re. Esetleg itt találsz rá választ.
(#) luluzulu hozzászólása Nov 13, 2012 /

Sziszasztok!!
Lenne egy kérdésem:
Mi az a multiplexer? És mire használják.

Pontosabban erről az IC-ről van szó: HCF4053BEY.
Az 5,1-es rendszeremben van...
(#) zolika60 válasza luluzulu hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

(#) luluzulu válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 13, 2012 /

Ez oké eddig már én is eljutam de mire használják az 5.1-esembe...
Ahogy eddig le szűrtem: Bemenet választó. Mivel lehet választani a bemenetet rajta 2.1 vagy 5.1. Egy multiplexert vezérelni kell , ezt hogyan lehet meg oldani?
Következő: »»   1840 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem