Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az ellenállás és kondi miért kellene? 230VAC vezérlő feszültség, 230VAC tekercsű relé esetén?
Nem elég az 1N4007 dióda?
Üdv!
Mi a különbség a zpd és a zpy zener között? És ha nincs jelölve, hogy hány W-osBővebben: Link, akkor mi a sztenderd? köszönöm A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
Hello!
Mert egyenirányítás után, egyenfeszültség van. Egyutasban meg berregne a relé. Tehát jobb egy 110Vdc relé, előtét ellenállással és kondival. Egyébként diódás sorkapocs van, pld. a Weidmüller DK4-es sorozatban. üdv! proli007
Hello!
A ZPD 0,5W-os, míg a ZPY 1,3W-os zéner. De egy kattintás a kugliba? ![]() üdv! proli007
Köszönöm és nézd el nekem kérlek, egérrel pötyögöm a betűket egy hete...
Amúgy megpróbáltam, csak nem esett le, eztán kérdeztem.
Jogos, teljesen igazad van! A sok egyenfeszültség között már nem is figyeltem a váltakozó feszültség "tulajdonságaira".
De akkor marad a 6db relé. Végeredményben ez lesz a gyorsabban szerelhető.
Sziasztok! Az egyik diódán azt írja hogy 1N4148 a másikon hogy F4148 ez egy és ugyan az? Üdv.
Elektromosan ugyanaz, de tokozásban eltérő. Az F4148 az SMD dióda , csak azokban az adatokban van eltérés, ami a tokozás miatt van. disszipáció, hőmérséklet tartomány stb.
Sziasztok!
Olyan kapcsolásra lenne szükségem, ami 12V-ból állít elő 24V-ot 25Amper mellett. Létezik ilyen? Autóba kellene egy kamion fűtést szerelni. Bár részemről kérdéses, hogy az autó töltése mennyire támogatná ezt az ötletet.
Hello!
Egy ellenállásnak, minek átalakító. Megcsapolod a felénél, és mehet rá a 12V. A generátor nagyon örülni fog neki, kb. ekkora a teljesítménye. De mi a fenének elektromos fűtés kocsiban? Álló helyzetben ez úgy sem tudod használni, ha menni is akarsz utána valahová. Ottó motor hatásfoka meg "olyan jó", hogy annyi hőt termel, amennyit csak akarsz. Hőlégballonra egyszerűbb lenne átalakítani, mint villamos erőműre.. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
Azt tudod, hogy 12V-on álom esetben is 50A a miniális felvétele. De inkább 70-80.
Köszi a választ. Azért kérdeztem mert van nekem mindkettőből és tokozása ugyan az,vagyis az F-esnek ugyan olyan tokozása van mit az 1N-esé. Akkor inkább úgy akartam kérdezni hogy az F4148-at használhatom e 1N4148-helyett mert az utóbbiból csak 1db-om van.Üdv. UI:olvasom hogy igen.
Sziasztok!
Ha van két egyenáramú áramköröm, amikben a 0 V-ot közösítem, akkor ha azonos mind a 2 oldalon azonos a feszültség(pl.: 9V) akkor elméletileg nem zavarják egymást. Ezt jól gondolom vagy teljesen rossz az elképzelés? Váltóáramnál gondolom más a helyzet. Nem tartozik szorosan a kérdésemhez, de mennyiben változna, ha váltóáramról beszélünk?
Hello!
Nem igazán érthető így. De ha van két galvanikusan elválasztott áramköröd, és annak egy pontját közösíted, akkor nem tudják zavarni egymást. Vagy is csak akkor módosítja egyik a másikat, ha áram tud átfolyni egyikből a másikba. Mivel egy ponton van összekötve, nem lehet áramkörről beszélni a kettő között.. Az áram neme az mindegy ebből a szempontból- üdv! proli007
Így már világos. 2 külön áramkörről beszélünk, csak kényelmesebb ha egy pont közösítve van.
Segítségedet köszönöm. Szerk.: @eyess igen, erre nem is gondoltam.... Neked is köszi! A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
Váltóáramnál miért lenn e más a helyzet?
Ha láttál már olyan transzformátort amelyiknél akár a primer , vagy akár a szekunder oldali rész több megcsapolással rendelkezik , és közös pontjuk is van .Ennek ellenére egész jól meg vannak a tekercsek egymással. De ha van két olyan egyenáramú forrásod, ami a te esetedben 9 volt , akkor még 18 volt ot is lehet belőle csinálni .Az egyik - a +ja közös lesz a másik - ával , és a másik + ja ,Igy 18 volt ot fogsz kapni.stb stb stb . A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
Üdv, egy időzítővel kapcsolatban kaptam egy kapcsolási rajzot, amit próbáltam továbbfejleszteni, de valamiért nem az igazi.
Ránéznétek, hátha ti rájöttök mi lehet a gond:S Amit tudnia kellene: Kapcsoló hatására rákerül a rendszerre a tápfesz, majd X másodperc múlva a kimeneten meg kellene jelennie a feszültségnek. Újabb Y sec múlva pedig ejtenie kellene azt. Ismétlés nincs, csak ha a kapcsolót újra megnyomjuk (elvileg mono-stabil kapcsoló lenne, de nem találtam meg ![]() Úgy kell a működését elképzelni, mint egy szellőző ventit, ami impulzusra indul és a tápfesz elvétele után még X ideig megy, annyi különbséggel, h az indítása is késleltetett. Előre is köszönöm az építő jellegű javaslatokat.
Használt már valaki ilyet: PT106051
Nem találok hozzá adatlapot. Egy fűtőszálról szeretnék visszakapni jelzés, hogy milyen meleg, de nem egészen értem a működését. HA jól veszem ki, akkor az ellenállása változik meg ha változik a hőmérséklet. De mennyivel? Vagy ez lenne a a 3850 ppm/°C?
Nem!
Bővebben: Link
A kétkapcsolós megoldást választom. Azt szeretném kérdezni, hogy pontosan hogy pontosan hova kell bekötnöm az SPDT kapcsoló lábait?
Bekötés így.
Ezeken az SPDT (ON-ON) kapcsolókon általában a középső láb a "közös", azt zárod rövidre hol az egyik, hol a másik lábával, általában ha a kapcsoló balra áll, akkor a jobb oldalival és fordítva. SW1 a főkapcsoló: középső lába megy az állandó tápfeszültségre (akku, elem, adapter, akármi-bármi stb.), egyik szélső lába megy az áramköröd pozitív tápjára és a másik szabadon marad. SW2 kapcsolja a "fényeffektet": középső lába megy a ledek+előtét ellenállásra, egyik szélső lába a T1 emitterére, másik szélső lába a pozitív tápra. Megfelel? ![]()
Hello!
A trigger bemenet, lefutó élre billen. A Fet-nek illik munkaellenállást adni. A voltmérő nem terhelés, mert az itt ideális, vagy is végtelen a bementi ellenállása. Valahogy így.. üdv! proli007
Sziasztok!
Ehez a zümmerhez tudna valaki nekem gerjesztő áramkör kapcsolást adni? Tápfesz 3.5-4.1V Köszönöm.
Az adatlapot nem árt tanulmányozni.
Szia! Ettől egyszerübb nincs. Bővebben: Link Lásd a példakapcsolást. Ezek a csipogók lényegében kis miniatűr hangszórók, nem piezzót tartalmaznak. Ha ettől komolyabb áramkör szükségeltetik akkor meglehet őket hajtani kis végfok IC kel is pl. LM386.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
Sziasztok. Nagyon kezdő vagyok, és mivel minden kezdőerősítővel kezd így én is, csak nem működik. Miért nem működik? és mivel lehetne kiváltan a BD-s tranyót? Köszönöm a segítséget előre is.
Szia!
Mit jelent az, hogy nem működik? Semmilyen hang sem jön a hangszóróból? Mekkora tápfeszültséget adsz neki? A képen látható áramkör egy áramerősítő, tehát elég nagy bemeneti feszültséget kell neki adni ahhoz, hogy szóljon. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
Megkapja a 25V-ot és semmi, semmi hang :S
Hello!
Ez olyan erősítő, ami "nem erősít". Pontosabban feszültséget nem, csak áramot. Így ez elé valami meghajtó fokozat kell, ami "tizen voltokat" ad neki. Persze cincogni azért kellene neki. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |