Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1843 / 3999
(#) Beresbundy válasza proli007 hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Köszi szépen, akkor mi a megoldás?
(#) proli007 válasza Beresbundy hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Hello! István előttem oda linkelte a megoldást.. Nem nézted meg? üdv! proli007
(#) Beresbundy válasza proli007 hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Bocsi, a módosítást nem láttam, köszi szépen a segítséget.
(#) zaza99 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Igen láttam a kapcsolást, de négyszögjelet mivel állítok elő?
(#) pucuka válasza zaza99 hozzászólására (») Nov 15, 2012 / 1

Pl 555 -el csinálsz egy astabil multivibrátort. A fórum témái között találhatsz megoldásokat, és a segédprogramok között frekvencia számolót.
(#) cupika97 hozzászólása Nov 15, 2012 /

Hali. 6 lábú relé-t hogy kell ellenőrizni hogy működőképes-e?
(#) zolika60 válasza cupika97 hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Feszültséget kapcsolsz a tekercsére. Ha kattan már csak a kontaktusokon kell megmérni érintkeznek-e.
(#) cupika97 válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

És azt honnan tudni melyik a tekercs?
(#) nedudgi válasza cupika97 hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Ellenállásmérővel megkeresed azt a két lábat, amely nem mutat szakadást és nem rövidzár. Adatlapot kerestél róla?
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
(#) cupika97 válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

matsushita jd2a 12v
(#) nedudgi válasza cupika97 hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Gyanús, nem találtam erre a típusra utaló jeleket.
Marad a B terv, az ellenállásmérés.
(#) cupika97 válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Ma már nem, holnap megpróbálom.
(#) gerikeh96 hozzászólása Nov 16, 2012 /

Sziasztok!
Valaki elmagyarázná nekem hogyan működik a fototranzisztor mert én úgy értelmezem a működését hogyha fény éri akkor zárja az áramkört de az alkonykapcsolónál akkor hogyan működhet mert akkor ott pont akkor kapcsolna be a led ha fény éri.

Üdv.
(#) kadarist válasza gerikeh96 hozzászólására (») Nov 16, 2012 / 1

Szia!
Ha fény éri, akkor csökken az ellenállása, ezért ki kell egészíteni minimum egy tranzisztorral, hogy meg lehessen fordítani ezt a működést.
(#) exorcist válasza gerikeh96 hozzászólására (») Nov 16, 2012 / 1

Hello!
Pontosan úgy működik, ahogy írtad. Ha a bázist fény éri, a tranzisztor vezetni fog az emitter és a kollektor között. Azt, hogy ezt a tulajdonságot hogyan használod ki, teljesen áramkörfüggő. Ha egy invertert építesz belőle, akkor ott az alkonyatkapcsoló.
(#) exorcist válasza kadarist hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Nem kell plusz tranzisztor, elég egy munkaellenállás a kollektorhoz, így. Amikor világos van akkor a kimenetet földre húzza, ha sötét van, akkor a kimeneten (ami a kollektor) a táp van.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
(#) peter1995 hozzászólása Nov 16, 2012 /

Sziasztok. Mi történne ha az alábbi kapcsolásba nem 1,5K 5W-ot hanem 3,9K 10w-ot tennék? Mennyiben befolyásolná a működést? Több boltban is volt, itthon is körülnéztem de nem találtam 5W-osat. Itthon 4W-osat találtam az egyik 1,5K a másik 1,6K. Sajnos egyikból sincs több hogy párhuzamosan köthetném...
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza exorcist hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Ha három kivezetéses a fototranzisztor, akkor valóban lehet így használni, de egy erősítőfokozat akkor is kell, hogy kapcsolhasson valamit.
(#) exorcist válasza peter1995 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Hello! 3,9k 10W-ot beteheted próbaképpen, ez egy soros áramkorlátozó ellenállás, így kb. fele áramot enged befolyni a kapcsolásba, mint az eredeti rajzon, ha szerencséd van, így is begyújtja a csövet, de ennek az esélye 50%. A 1,5k 4W-ost és az 1,6k-t is simán kipróbálhatod, valószínűleg kicsit melegebb lesz mint egy 5W-os, de mivel az is túl van méretezve (legylább 2x-esére ajánlott), nem lesz semmi gondod.
Viszont ha lenne 2x1,5k 4W és azt párhuzamosan kapcsolnád, akkor az csak 750 Ohm, azaz kétszer akkora áramot engednél az egész cuccra. Ha így oldanád meg, akkor 4db 1,5k kell, 2-2 sorban és ezek párhuzamosan

Egyáltalán nem kell a 3 kivezetés. Teljesítménykapcsolásról szó sem volt, természetesen ahhoz kell egy másik fokozat, de mindkét esetben (akkor is ha sötétre, meg ha világosra szeretnénk kapcsolni), a fototranzisztor önmaga csak pár mA-t bír.

Igen, értem már, a soros ellenálláson eső feszültség lesz a kimeneti jel. Bővebben: Link

Igen. Amiket linkeltél, azoknál világosban lesz magas a kimeneti szint, ennél világosban alacsony.

Igen, világos, hogy a kollektorba is lehet munkaellenállást tenni és akkor megfordulnak a feszültségváltozások.
(#) peter1995 válasza exorcist hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Értem. Akkor egy próbára elég lesz a 4W-os is. Aztán holnap még elmegyek egy tv szerelőhöz neki hátha van. A próbára ugyis csak egy kis fényképező cső lesz rákötve. Köszönöm a segítséget.
(#) peter1995 válasza peter1995 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

10W-al a 3,9K-val elkezd parázslani a grimm de nem villan a cső. Próbáljam a kisebb ellenállással? Kerek 300V van a cső két oldalán. Mindegy ez már másik témába való
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
(#) Mdavid válasza exorcist hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Igen, köszönöm szépen!
(#) exorcist válasza peter1995 hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Tedd be a 1,5k-t, azzal mennie kell.
(#) luluzulu hozzászólása Nov 17, 2012 /

Sziasztok.
Az LCD monitorból bontott fény csöveket hogyan lehet be üzemelni? Milyen gyújtóval?

Előre is kösz a segítséget.
(#) batizisanya hozzászólása Nov 17, 2012 /

Sziasztok! Egy ehez hasonló
Bővebben: Link visszaszámláló kapcsolást szeretnék építeni. Ha lehet PIC nélkül. Kérlek segítsetek.
(#) pjg válasza batizisanya hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Egyszerűbb mint PICkel? Olyan nincs!

TTL, vagy CMOS IC-vel lehet. Pl.: 54/74191 54/74193
gugliban: CMOS counter up down
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
Következő: »»   1843 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem