Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszi szépen, akkor mi a megoldás?
Hello! István előttem oda linkelte a megoldást.. Nem nézted meg? üdv! proli007
Bocsi, a módosítást nem láttam, köszi szépen a segítséget.
Igen láttam a kapcsolást, de négyszögjelet mivel állítok elő?
Pl 555 -el csinálsz egy astabil multivibrátort. A fórum témái között találhatsz megoldásokat, és a segédprogramok között frekvencia számolót.
Hali. 6 lábú relé-t hogy kell ellenőrizni hogy működőképes-e?
Feszültséget kapcsolsz a tekercsére. Ha kattan már csak a kontaktusokon kell megmérni érintkeznek-e.
És azt honnan tudni melyik a tekercs?
Ellenállásmérővel megkeresed azt a két lábat, amely nem mutat szakadást és nem rövidzár. Adatlapot kerestél róla?
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
Gyanús, nem találtam erre a típusra utaló jeleket.
Marad a B terv, az ellenállásmérés.
Sziasztok!
Valaki elmagyarázná nekem hogyan működik a fototranzisztor mert én úgy értelmezem a működését hogyha fény éri akkor zárja az áramkört de az alkonykapcsolónál akkor hogyan működhet mert akkor ott pont akkor kapcsolna be a led ha fény éri. Üdv.
Szia!
Ha fény éri, akkor csökken az ellenállása, ezért ki kell egészíteni minimum egy tranzisztorral, hogy meg lehessen fordítani ezt a működést.
Hello!
Pontosan úgy működik, ahogy írtad. Ha a bázist fény éri, a tranzisztor vezetni fog az emitter és a kollektor között. Azt, hogy ezt a tulajdonságot hogyan használod ki, teljesen áramkörfüggő. Ha egy invertert építesz belőle, akkor ott az alkonyatkapcsoló.
Nem kell plusz tranzisztor, elég egy munkaellenállás a kollektorhoz, így. Amikor világos van akkor a kimenetet földre húzza, ha sötét van, akkor a kimeneten (ami a kollektor) a táp van.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
Sziasztok. Mi történne ha az alábbi kapcsolásba nem 1,5K 5W-ot hanem 3,9K 10w-ot tennék? Mennyiben befolyásolná a működést? Több boltban is volt, itthon is körülnéztem de nem találtam 5W-osat. Itthon 4W-osat találtam az egyik 1,5K a másik 1,6K. Sajnos egyikból sincs több hogy párhuzamosan köthetném...
Bővebben: Link
Ha három kivezetéses a fototranzisztor, akkor valóban lehet így használni, de egy erősítőfokozat akkor is kell, hogy kapcsolhasson valamit.
Hello! 3,9k 10W-ot beteheted próbaképpen, ez egy soros áramkorlátozó ellenállás, így kb. fele áramot enged befolyni a kapcsolásba, mint az eredeti rajzon, ha szerencséd van, így is begyújtja a csövet, de ennek az esélye 50%. A 1,5k 4W-ost és az 1,6k-t is simán kipróbálhatod, valószínűleg kicsit melegebb lesz mint egy 5W-os, de mivel az is túl van méretezve (legylább 2x-esére ajánlott), nem lesz semmi gondod.
Viszont ha lenne 2x1,5k 4W és azt párhuzamosan kapcsolnád, akkor az csak 750 Ohm, azaz kétszer akkora áramot engednél az egész cuccra. Ha így oldanád meg, akkor 4db 1,5k kell, 2-2 sorban és ezek párhuzamosan ![]()
Egyáltalán nem kell a 3 kivezetés. Teljesítménykapcsolásról szó sem volt, természetesen ahhoz kell egy másik fokozat, de mindkét esetben (akkor is ha sötétre, meg ha világosra szeretnénk kapcsolni), a fototranzisztor önmaga csak pár mA-t bír.
Igen, értem már, a soros ellenálláson eső feszültség lesz a kimeneti jel. Bővebben: Link
Igen. Amiket linkeltél, azoknál világosban lesz magas a kimeneti szint, ennél világosban alacsony.
Igen, világos, hogy a kollektorba is lehet munkaellenállást tenni és akkor megfordulnak a feszültségváltozások.
Értem. Akkor egy próbára elég lesz a 4W-os is. Aztán holnap még elmegyek egy tv szerelőhöz neki hátha van. A próbára ugyis csak egy kis fényképező cső lesz rákötve. Köszönöm a segítséget.
10W-al a 3,9K-val elkezd parázslani a grimm de nem villan a cső. Próbáljam a kisebb ellenállással? Kerek 300V van a cső két oldalán. Mindegy ez már másik témába való
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
Tedd be a 1,5k-t, azzal mennie kell.
Sziasztok.
Az LCD monitorból bontott fény csöveket hogyan lehet be üzemelni? Milyen gyújtóval? Előre is kösz a segítséget.
Sziasztok! Egy ehez hasonló
Bővebben: Link visszaszámláló kapcsolást szeretnék építeni. Ha lehet PIC nélkül. Kérlek segítsetek. ![]()
Egyszerűbb mint PICkel? Olyan nincs!
![]() TTL, vagy CMOS IC-vel lehet. Pl.: 54/74191 54/74193 gugliban: CMOS counter up down A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |