Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1845 / 3999
(#) bbalazs_ válasza marci1 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Szerintem nem ment tonkre. Polaritasra vigyazz. Ha szet tudtad valasztani es helyesen osszeforrasztva sem megy, akkor csereld ki a tranzisztorat.
Elvileg igy is mukodik, csak az egyik allapotban sokkal tobbet lesz a LED, mint a masikban (ugy ertem a masik oldali, mert persze egy osszeforrasztott labu led nem vilagit )

(#) marci1 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Nincs ónszippantóm . És villogtatni akarom .(Elvileg ez a lényege a kapcsnak
(#) djadji válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

1000 hála és köszönet.
Érthető világos, ez kell nekem. Két három mondat és érthető minden

Sokat keresgélek a neten, de semmi ilyesmit nem találtam, ahol röviden, érthetően le van írva 1-1 alkatrész használata, bekötése. Néhány mondatban. Sztem ilyen leírások kellenének.
Tud valaki ilyesmit?
(#) djadji válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Hálám üldözni fog.... köszi.
Megint csak én vagyok béna, de ha kapok egy hasznos infót a fórumban, akkor azt vissza tudom keresni valahogy? Valami "beírt üzenetek" vagy valami hasonló módon tárolja az oldal?
(#) kendre256 válasza marci1 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Hívd segítségül a gravitációt!
Az összeforrasztott lábakra tegyél még több forrasztóónt, melegítsd meg, és melegítés közben fordítsd úgy a panelt, hogy a páka alulról melegítse. Ekkor a felesleges forrasztóón visszafolyik a pákára. Ha nem melegítetted túl sokáig és nem égett ki belőle a folyasztószer, akkor lecseppen úgy a lábakról, hogy nem marad összefolyva.
(#) djadji válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

És erre a MPC3421-re kötném rá a PICet? Ezt nem igazán értem, ez mennyivel lenne jobb mint a PIC AD konvertere? Ennek is kellene erősítés, hogy eszlejje a miliV-os változásokat.... VAgy nem?
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Nov 18, 2012 /

Sziasztok!

Egy olyan (egyszerű) kapcsolásra lenne szükségem, amely egy 12V - os PC ventilátort be és ki kapcsolna, ha eléri a víz az adott hőmérsékletet.Akváriumhoz kellene.
(#) vicsys válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

(#) Gezaba hozzászólása Nov 18, 2012 /

Ez -szerintem alumínium borítású valami - egy hajdú bojler belsejében volt egy csőben. Gondolom ez lehet a hőmérséklet érzékelő.
Mi ennek a pontos neve? Hol lehet ilyet venni.
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Nov 18, 2012 /

Sziasztok!

Egy olyan (egyszerű) kapcsolásra lenne szükségem, amely egy 12V - os PC ventilátort be és ki kapcsolna, ha eléri a víz az adott hőmérsékletet.Akváriumhoz kellene.
(#) zolika60 válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Ennél egyszerűbb nem jut eszembe. Bővebben: Link
(#) vicsys válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Miért kérdezed meg újra, ha már kaptál választ?
Bővebben: Link
(#) blackdog válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Kb. szükséged lesz egy NTC szondára és egy kis komparálásra.
[off] Nevedből ítélve ez csípővől menni fog. Bár nem is értem a kérdést egy mestertől.
(#) luluzulu válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Az Energia takarékos fénycső előtétből gondoltam ki indulni. 90%-os fényerővel akarom hogy világítson legalább...
(#) minicooper hozzászólása Nov 18, 2012 /

Akumulátorral lehet pufferelni?
Üdv.
(#) pjg válasza minicooper hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Persze. Az autóban is járó motor esetén puffer az akku.
(#) bbalazs_ válasza luluzulu hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Az ugy nem fog menni. Masok a parameterek.
(#) minicooper válasza pjg hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Na igen.Csak arra gondoltam hogy túl nagy lenne a ,,holtjáték,,.
Ezt úgy értem hogy a puferreletlen áramforrás lekapcsolása után egy jó ideig menne az áram a rendszerben.
(#) kadarist válasza minicooper hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Ha lekapcsolod a fogyasztót, akkor már sehová sem megy az áram. Vagy mégis?
(#) exorcist válasza minicooper hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Nem tudom mihez kell, de léteznek pl. 1F 12V-os pufferkondik.
(#) MrBrown hozzászólása Nov 19, 2012 /

Sziasztok,
Mennyire "tilos" 230/12-es kapcsolóüzemű dugasztápnak kiiktatni a földelését?
köszönöm.
(#) kadarist válasza MrBrown hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Szia!
Egy teljesen műanyag burkolatú eszköznél a földelés legfeljebb a zavarszűrés fokozása miatt van használva, érintésvédelmi szerepe nincs. Így kell hozzáállni a dologhoz.
(#) Piszkos12 hozzászólása Nov 19, 2012 /

Sziasztok!

Szerencsére (?) sikerült szert tennem egy 42"-os plazmatévére. A gond csak az, hogy a hátulján egy táp és egy LVDS csatlakozó van. Azt gondoltam, nem fog gondot okozni az LVDS csatlakozó, mert manapság mindenhez van átalakító, adapter vagy egyéb megoldás. Egyébként is PC-ről szeretném a képet előállítani.

Már hónapok(!) óta keresem a megoldást, de sajnos nem találtam.
Viszont rá kellett jönnöm, hogy ez a plazmatévé valójában csak egy kijelző. Olyan videokártyát ami meg is hajtaná 50.000 felett találtam és még szerencse, hogy nem csaptam le rá, mert úgy látom az ügy nem ilyen egyszerű. A kijelző gyártójának honlapján nem találtam meg a típust, tehát feltételezem, hogy a támogatás is megszűnt.

Itt a hobbielektronika.hu-n találtam LVDS topicokat (és bennük sok sok megoldást) de mind LCD panelek vezérlésére vonatkozik. Mivel nem vagyok szakmabéli feltételezem, nem egyfajta a kettőnek a meghajtása, illetve ha jól tudom amíg az LCD-nek háttérvilágítás is kell addig a plazmának saját fénye van, úgyhogy az én számomra egy nagy katyvasz az egész.

Kérdésem az lenne, hogy van egy valami általatok ismert kivitelezhető megoldás, vagy késztermék erre a célra, vagy valami barkácsolási lehetőség?
Szeretném életre kelteni a kijelzőt és tudom, hogy ennek ára lesz, de úgy vélem ez még messze elmarad majd attól, mintha egy új TV-t vásárolnék polcról ilyen paraméterekkel.

Szakértő segítségeiteket előre is köszönöm!

Remélem a megfelelő topicot talátam meg a kérdésemnek.

A részletek:
DPTV42
Itt látható róla egy kép. Itt van hangszóró is rajta.
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Szia Zoli,
Sajnos csak jelentős roncsolással tudnék belenézni, de mivel csak egy "sima" nixie óra mögé lenne "begyűrve" egy próbát megér hogy mit csinál vele...
Köszönöm.
(#) MrBrown válasza kadarist hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Szia, ezt a választ reméltem, az árnyékolás hiánya remélhetőleg nem lesz gond.
köszönöm.
(#) gyulank válasza exorcist hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Vagyis minél nagyobb ellenállás van a trafón, annál kevesebbet fogyaszt?
Ha szabályozni akarom a fűtőellenállás hőmérsékletét, akkor elég egy potival sorba kötni, és ahogy felfelé csavarom a potit, úgy csökken az ellenállás által leadott hőteljesítmény, és a fogyasztás is?
Vagy kevesebbet fogyasztana PWM szabályzással?
(#) nedudgi válasza gyulank hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Akkora teljesítményű potméter már húzós lesz. Azzal a módszerrel kellene megoldanod, mint az akváriumok melegítését szokták. Egy nagyobb teljesítményű darlington tranzisztor egy kémcsőbe, és finom szemű homokkal, vagy hasonlóval kitölteni a maradék helyet. Esetleg hőálló sziloplasztot is használhatsz. A darlington bázisáramát már lehet szabályozni potméterrel, így beállíthatod a kívánt fogyasztást, hőmérsékletet. Lehet cifrázni a dolgot egy hőérzékelővel, termisztorral, akkor pontosan be lehet szabályozni a kívánt hőmérsékletet.
(#) gyulank válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Én konkrétan egy termoszt akarok csinálni, aminek a talpán van az érintkező, és a flakon-érintkező közt lenne a hőszigetelés, és a hőszigetelés-flakon közt lenne a fűtőszál, amit már letekertem egy ellenállásról, és itt lenne az érzékelő is, mert jó lenne ha tudnám szabályozni mondjuk 20-40 fokig. Nem tudom, esetleg megoldható-e úgy, hogy 2 érintkező marad, és a fűtőszál fantomtápról kapná az áramot. A másik "csatlakozó" után lenne maga a poti, amivel beállítom a hőmérsékletet, lenne rajta 3 led, esetleg egy csipogó, hogy riasszon, ha rövidzár alakult ki+ lenne benne rövidzár védelem, de ez azt hiszem folyton ugrálna, és ha 0-1A közt ingázna, felforrósodna az érintkező. De azért mégis ér valamit, ha legalább a tekercs nem ég le. Valahogy tudni kéne neki, ha szakadás van, akkor kapcsoljon ki. Esetleg PTC-nél a szakadás = nagyobb ellenállás = beállítottnál melegebb víz, vagyis kikapcsolna, ha jól gondolom. De nem tudom, ezt hogy tudnám minél egyszerűbben, olcsóbban, és hogy kell méretezni a hőérzékelőhöz a potit, és fordítva, a hőtartományt figyelembe véve.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2012
(#) Szpisti válasza Piszkos12 hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Azt akarod mondani, hogy ez a "modul" nincs is benne? Mert ilyent lehet beszerezni amint látod. Onantól kezdve pedig van ki-bemenet mindenféle.
(#) nedudgi válasza gyulank hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Ekkora teljesítménynél, ilyen megoldásban én lehetőleg nem vacakolnák fűtőszállal. Egy teljesítményranzisztorral könnyen megoldható ekkora teljesítménnyel való fűtés. (Könnyű nekem annyi nagy teljestményű tranzisztorral a fiókban.) Ez energiatakarékosság szempontjából is előnyös, az összes teljesítményt a flakon melegítésére lehet felhasználni.
Milyen fantomtápra gondolsz?
Következő: »»   1845 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem