Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szerintem nem ment tonkre. Polaritasra vigyazz. Ha szet tudtad valasztani es helyesen osszeforrasztva sem megy, akkor csereld ki a tranzisztorat.
Elvileg igy is mukodik, csak az egyik allapotban sokkal tobbet lesz a LED, mint a masikban (ugy ertem a masik oldali, mert persze egy osszeforrasztott labu led nem vilagit )
Nincs ónszippantóm . És villogtatni akarom .(Elvileg ez a lényege a kapcsnak
1000 hála és köszönet.
Érthető világos, ez kell nekem. Két három mondat és érthető minden Sokat keresgélek a neten, de semmi ilyesmit nem találtam, ahol röviden, érthetően le van írva 1-1 alkatrész használata, bekötése. Néhány mondatban. Sztem ilyen leírások kellenének. Tud valaki ilyesmit?
Hálám üldözni fog.... köszi.
Megint csak én vagyok béna, de ha kapok egy hasznos infót a fórumban, akkor azt vissza tudom keresni valahogy? Valami "beírt üzenetek" vagy valami hasonló módon tárolja az oldal?
Hívd segítségül a gravitációt!
Az összeforrasztott lábakra tegyél még több forrasztóónt, melegítsd meg, és melegítés közben fordítsd úgy a panelt, hogy a páka alulról melegítse. Ekkor a felesleges forrasztóón visszafolyik a pákára. Ha nem melegítetted túl sokáig és nem égett ki belőle a folyasztószer, akkor lecseppen úgy a lábakról, hogy nem marad összefolyva.
És erre a MPC3421-re kötném rá a PICet? Ezt nem igazán értem, ez mennyivel lenne jobb mint a PIC AD konvertere? Ennek is kellene erősítés, hogy eszlejje a miliV-os változásokat.... VAgy nem?
Sziasztok!
Egy olyan (egyszerű) kapcsolásra lenne szükségem, amely egy 12V - os PC ventilátort be és ki kapcsolna, ha eléri a víz az adott hőmérsékletet.Akváriumhoz kellene.
Ez -szerintem alumínium borítású valami - egy hajdú bojler belsejében volt egy csőben. Gondolom ez lehet a hőmérséklet érzékelő.
Mi ennek a pontos neve? Hol lehet ilyet venni.
Sziasztok!
Egy olyan (egyszerű) kapcsolásra lenne szükségem, amely egy 12V - os PC ventilátort be és ki kapcsolna, ha eléri a víz az adott hőmérsékletet.Akváriumhoz kellene.
Ennél egyszerűbb nem jut eszembe. Bővebben: Link
Miért kérdezed meg újra, ha már kaptál választ?
Bővebben: Link
Kb. szükséged lesz egy NTC szondára és egy kis komparálásra.
[off] Nevedből ítélve ez csípővől menni fog. Bár nem is értem a kérdést egy mestertől.
Az Energia takarékos fénycső előtétből gondoltam ki indulni. 90%-os fényerővel akarom hogy világítson legalább...
Akumulátorral lehet pufferelni?
Üdv.
Persze. Az autóban is járó motor esetén puffer az akku.
Az ugy nem fog menni. Masok a parameterek.
Na igen.Csak arra gondoltam hogy túl nagy lenne a ,,holtjáték,,.
Ezt úgy értem hogy a puferreletlen áramforrás lekapcsolása után egy jó ideig menne az áram a rendszerben.
Ha lekapcsolod a fogyasztót, akkor már sehová sem megy az áram. Vagy mégis?
Nem tudom mihez kell, de léteznek pl. 1F 12V-os pufferkondik.
Sziasztok,
Mennyire "tilos" 230/12-es kapcsolóüzemű dugasztápnak kiiktatni a földelését? köszönöm.
Szia!
Egy teljesen műanyag burkolatú eszköznél a földelés legfeljebb a zavarszűrés fokozása miatt van használva, érintésvédelmi szerepe nincs. Így kell hozzáállni a dologhoz.
Sziasztok!
Szerencsére (?) sikerült szert tennem egy 42"-os plazmatévére. A gond csak az, hogy a hátulján egy táp és egy LVDS csatlakozó van. Azt gondoltam, nem fog gondot okozni az LVDS csatlakozó, mert manapság mindenhez van átalakító, adapter vagy egyéb megoldás. Egyébként is PC-ről szeretném a képet előállítani. Már hónapok(!) óta keresem a megoldást, de sajnos nem találtam. Viszont rá kellett jönnöm, hogy ez a plazmatévé valójában csak egy kijelző. Olyan videokártyát ami meg is hajtaná 50.000 felett találtam és még szerencse, hogy nem csaptam le rá, mert úgy látom az ügy nem ilyen egyszerű. A kijelző gyártójának honlapján nem találtam meg a típust, tehát feltételezem, hogy a támogatás is megszűnt. Itt a hobbielektronika.hu-n találtam LVDS topicokat (és bennük sok sok megoldást) de mind LCD panelek vezérlésére vonatkozik. Mivel nem vagyok szakmabéli feltételezem, nem egyfajta a kettőnek a meghajtása, illetve ha jól tudom amíg az LCD-nek háttérvilágítás is kell addig a plazmának saját fénye van, úgyhogy az én számomra egy nagy katyvasz az egész. Kérdésem az lenne, hogy van egy valami általatok ismert kivitelezhető megoldás, vagy késztermék erre a célra, vagy valami barkácsolási lehetőség? Szeretném életre kelteni a kijelzőt és tudom, hogy ennek ára lesz, de úgy vélem ez még messze elmarad majd attól, mintha egy új TV-t vásárolnék polcról ilyen paraméterekkel. Szakértő segítségeiteket előre is köszönöm! Remélem a megfelelő topicot talátam meg a kérdésemnek. A részletek: DPTV42 Itt látható róla egy kép. Itt van hangszóró is rajta.
Szia Zoli,
Sajnos csak jelentős roncsolással tudnék belenézni, de mivel csak egy "sima" nixie óra mögé lenne "begyűrve" egy próbát megér hogy mit csinál vele... Köszönöm.
Szia, ezt a választ reméltem, az árnyékolás hiánya remélhetőleg nem lesz gond.
köszönöm.
Vagyis minél nagyobb ellenállás van a trafón, annál kevesebbet fogyaszt?
Ha szabályozni akarom a fűtőellenállás hőmérsékletét, akkor elég egy potival sorba kötni, és ahogy felfelé csavarom a potit, úgy csökken az ellenállás által leadott hőteljesítmény, és a fogyasztás is? Vagy kevesebbet fogyasztana PWM szabályzással?
Akkora teljesítményű potméter már húzós lesz. Azzal a módszerrel kellene megoldanod, mint az akváriumok melegítését szokták. Egy nagyobb teljesítményű darlington tranzisztor egy kémcsőbe, és finom szemű homokkal, vagy hasonlóval kitölteni a maradék helyet. Esetleg hőálló sziloplasztot is használhatsz. A darlington bázisáramát már lehet szabályozni potméterrel, így beállíthatod a kívánt fogyasztást, hőmérsékletet. Lehet cifrázni a dolgot egy hőérzékelővel, termisztorral, akkor pontosan be lehet szabályozni a kívánt hőmérsékletet.
Én konkrétan egy termoszt akarok csinálni, aminek a talpán van az érintkező, és a flakon-érintkező közt lenne a hőszigetelés, és a hőszigetelés-flakon közt lenne a fűtőszál, amit már letekertem egy ellenállásról, és itt lenne az érzékelő is, mert jó lenne ha tudnám szabályozni mondjuk 20-40 fokig. Nem tudom, esetleg megoldható-e úgy, hogy 2 érintkező marad, és a fűtőszál fantomtápról kapná az áramot. A másik "csatlakozó" után lenne maga a poti, amivel beállítom a hőmérsékletet, lenne rajta 3 led, esetleg egy csipogó, hogy riasszon, ha rövidzár alakult ki+ lenne benne rövidzár védelem, de ez azt hiszem folyton ugrálna, és ha 0-1A közt ingázna, felforrósodna az érintkező. De azért mégis ér valamit, ha legalább a tekercs nem ég le. Valahogy tudni kéne neki, ha szakadás van, akkor kapcsoljon ki. Esetleg PTC-nél a szakadás = nagyobb ellenállás = beállítottnál melegebb víz, vagyis kikapcsolna, ha jól gondolom. De nem tudom, ezt hogy tudnám minél egyszerűbben, olcsóbban, és hogy kell méretezni a hőérzékelőhöz a potit, és fordítva, a hőtartományt figyelembe véve.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2012
Azt akarod mondani, hogy ez a "modul" nincs is benne? Mert ilyent lehet beszerezni amint látod. Onantól kezdve pedig van ki-bemenet mindenféle.
Ekkora teljesítménynél, ilyen megoldásban én lehetőleg nem vacakolnák fűtőszállal. Egy teljesítményranzisztorral könnyen megoldható ekkora teljesítménnyel való fűtés. (Könnyű nekem annyi nagy teljestményű tranzisztorral a fiókban.) Ez energiatakarékosság szempontjából is előnyös, az összes teljesítményt a flakon melegítésére lehet felhasználni.
Milyen fantomtápra gondolsz? |
Bejelentkezés
Hirdetés |