Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ARM - Miértek hogyanok

Témaindító: gtk, idő: Jún 26, 2007
Lapozás: OK   21 / 177
(#) Balázs 1.3 JTD hozzászólása Nov 7, 2012 /

Sziasztok!

Végül egy Raspberry-t rendeltem, első körben nem tudtam többet szánni a dologra. Tegnap meg is érkezett, azonban érdekes dolog van. A hivatalos honlapon a B típusnak 512MB RAM-ot írnak, de ennek csak 256MB van. Legalábbis a linux alatt a feladatkezelő ennyit lát, és az első indulásnál ki lehet választani, hogyan akarom felosztani a CPU és a GPU között ezt a 256MB-ot. De ha ez az A típus lenne akkor LAN se lenne rajta. Tud valaki valamit erről?

Másik kérdés: hogy a jó Istenbe lehet Linux alatt valamit telepíteni? Úgy emlékszem volt egy program, ami alatt úgy lehetett keresni mint Androidba a marketen. De úgy le van butítva ez a Raspbian, hogy nem találom, szerintem benne sincs.
(#) exorcist válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Hello!
Memória ügyben ezt a cikket ajánlom figyelmesen végigolvasni: Bővebben: Link
Utolsó bekezdés útmutatása alapján azt is ellenőrizheted, hogy mekkora a rendelkezésre álló fizikai memória a kártyán.
(#) Balázs 1.3 JTD válasza exorcist hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Szia!

Ez alapján 512-es a chip. Akkor vajon miért csak 256-ot lát?! Vagy a másik 256-ot máshol használná fel?!
(#) exorcist válasza Balázs 1.3 JTD hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Nem vagyok Linux guru, így csak egy gyenge ötletem van: nem lehet az, hogy a rajta futó Linux még a 256MB-os verzióra optimalizált fordítás és ez okozhatja a hibát?
Én megpróbálnék vagy egy frissítést, vagy egy Android ICS-t rárakni, hátha segít.
Amúgy, hogy hogy mégis Raspberry-t rendeltél és nem valami szintén olcsó, de izmosabb Allwinner A10-es SoC-cal felvértezett kártyát?
(#) Balázs 1.3 JTD válasza exorcist hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Hát sajnos nem sok időm van, a meló, suli, bnő minden időm elviszi, és ahogy rákerestem az allwinnerre, kevesebb infó anyagot találtam. A Rasp-nak a honlapján meg ott van minden, mit hogyan kell csinálni, ott a linux ami jó rá. De szerintem ennek eladás lesz a vége. Lassú mint a bűn.

http://hubcitylabs.org/unlocking-your-new-raspberry-pis-512mb-of-memory/

Ezt megpróbálom megcsinálni, hátha úgy látja az 512 ramot.
(#) kapu48 válasza Atielektro hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Hali Atielektro!

Szerintem az alábbi soraid hibásak:
/* LED bekapcsolasa */
GPIOPinWrite(GPIO_PORTF_BASE, GPIO_PIN_3, GPIO_PIN_3);

case OFF:

Helyettük inkább ez kellene:
GPIOPinWrite(GPIO_PORTF_BASE, GPIO_PIN_3, 1);
(#) pici válasza kapu48 hozzászólására (») Nov 7, 2012 / 1

Én meg inkább így használnám:
/* LED bekapcsolasa */
/* LED kikapcsolasa */
GPIOPinWrite(GPIO_PORTF_BASE, GPIO_PIN_3, 0);

Feltételezve, hogy a LED másik lába GND-n van (közben egy ellenállással).
(#) Atielektro válasza kapu48 hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Hello!

A port írás úgy helyes, ahogy pici is mutatta. Nézd meg a port-ok felépítését az adatlapban, mert érdekesen van megoldva a gyors írási/olvasási sebesség elérése érdekében.

pici: Köszönöm a timer-es segítséget, remekül működik a megszakítás.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2012
(#) pici hozzászólása Nov 20, 2012 /

De útálom én a C-t, lassú mint csiga
(#) Thomy válasza pici hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Szia!

Ebben nincsen igazad.
Helyesen: a gyári függvények lassúak, mint a csiga.

Üdv,
Thomy
(#) kapu48 válasza pici hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Miért, talán tudsz jobbat?
(#) pici válasza kapu48 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Persze ASM
Többnyire ASM-ben írom a programokat. (De minimum ASM betétekkel)
Megint egy LCD project van 800x480 16BitRGB.

C ben optimalizálva ezt használva:
GPIOPinWrite(GPIO_PORTD_BASE, GPIO_PIN_3, GPIO_PIN_3);
12 fps egy képernyő törlés

ezzel már 20fps:
GPIO_PORTD_DATA_R = 0x08;

ASM-ben megtrükközve:
30fps

Próbáltam optimalizálást meg utasítás variációkat, C nem lett gyorsabb.
Persze a progi nagyja C-ben lesz, de az időkritikus részek szigorúan ASM

Több LCD-s projecten vagyok már túl, de C-ben sose tudtak mások olyan gyors LCD kezelést csinálni mint ASM-ben.

Értem, hogy gyári függvények, de ha mindent újra kell írni és optimalizálni, akkor mehetne egyből ASM
És nem a C-t taposom, hanem csak felbosszantott a szívás
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) icserny válasza pici hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Ez "C kontra asm" is olyan, mint a vicces kedvű mester szlogenje: "Gyorsan, olcsón és kiválóan dolgozok, de egyidejűleg csak kettőt választhatsz! "
(#) sikolymester hozzászólása Nov 20, 2012 /

Lehet, hogy csak egy jobb fordító kell neked. Nem állítom, hogy akkor példáddal élve azonnal 30 fps lesz, de jó eséllyel jobb. Helyedben lehet csinálnék pár benchmarkot.
(#) pici válasza sikolymester hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Köszi. Keil-t használok, sajnos időben nem állok jól, hogy piszkáljam a rendszert.
Alapvetőleg a C egy sok igényt kielégítő rendszer, jól is van ahhoz képest optimalizálva, de specifikusan sok trükköt lehet használni amit a C nem tud, nem fog tudni.
Ez a sajátossága.
Nekem most a sebbesség lett a fontosabb. Tudom válasszak gyorsabb procit
(#) cpt.zoltan.simon hozzászólása Nov 28, 2012 /

Hali!

Linux/Eclipse alatt milyen debuggert ajánlatok?
(#) Gezaba hozzászólása Nov 30, 2012 /

Végre nekem is elküldték a LaunchPad akkor 2 nap és ide ér?
Ki mit csinált már belőle?
(#) sikolymester válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Mivel nem kaptál választ, ezért megpróbálok választ adni.
Nézz körül itt: OpenOCD
Lesd meg, hogy milyen hardware-t támogat alapból.

Tapasztalatom nincsen vele, de szerintem, ha valami jól működik a Tux alatt, akkor az valószínűleg ez lesz.
(#) Pakli hozzászólása Nov 30, 2012 /

Sziasztok!

Van nekem egy jtag mini-m. mini.jpg
és egy at91sam7s256-ot kellene frissítenem. kep.jpg
a kérdésem az lenne, mi lehet a lábkiosztása a jtagmini-nek ami ugye 10 lábú
Ha valaki tudja kérem árulja el
Köszönöm
(#) _vl_ válasza Pakli hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Mihez adták a jtag-mini-t? Honnan van?
Létezik több lábkiosztás is, szinte minden gyártónak sikerült valami sajátot alkotnia.
(#) dannu hozzászólása Dec 1, 2012 /

Üdv olyan kérdésem lenne hogy lehetne építeni "Android panelt " raspberry Pi .
Tudom egyszerűbb lenne meg venni a boltba 15 ezer forintért de az nem lenne ki hívás .
Valaki tudna e egy kapcsolási rajzot ? Amit meg is lehetne építeni . Hdm-i vel .
(#) _vl_ válasza dannu hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Nem árulják a hozzá szükséges összes alkatrészt. Sehol nem tudod megvenni pl. a Raspberry Pi CPU-ját.
(#) dannu válasza _vl_ hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

De pl egy számítógép processzorját nem lehetne hozzá felhasználni a biosát meg ilyeneket mert itthon vagy a rakat lom . Valami panelt építeni hogy lenne rajta enthernet vezérlő hdmi vagy vga kimenet meg usb port és lenne benne egy processzor meg a bios és egy ram foglalat . Tudom hogy nem ilyen egyszerű . Van pic programozáson elég tapasztalatom .
De egyszerűen szeretek alkotni .
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
(#) pici válasza dannu hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Szia
Ne haragudj meg, ha azt mondom, hogy a fórumbeírtásod alapján az jön le, hogy gőzöd sincs arról amit szeretnél.
Ilyet építeni, kifejleszteni nagyságrendekkel többe kerül, mint készen megvenni a boltban.
A rasphberry alkatrészei és a panelja többe kerülne neked, mint 15eft. És akkor nem beszéltünk a paneltervezés összerakás és egyéb fejlesztésekről.
Szerintem csak a 4-8 rétegű nyákja többe kerülne, mint 15eft, és nem mindig az első panel a végleges.
És jól kell ismerned azt a procit, amivel építenéd.

De a kérdésedre a válasz, igen meg lehet csinálni, de nem a rasphberry lemásolásával.
Van sok más ARM proci, amivel ez megépíthető, persze nem lesz ilyen gyors, de elfut rajta linux android wince
(keress rá pl. a friendly arm-ra)

De ezek is jóval 2eft felett.

A számítógép processzor meg BIOS felejtős. Nem egy PIC kaliber.
(#) sikolymester válasza dannu hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

(szarkazmus on)
Sziasztok! Szeretnék egy Audit építeni, tudom hogy egyszerűbb lenne csak venni egyet, de szerteszét vannak a különböző kocsi alkatrészek itt a garázsban. Van egy kis tapasztalatom a biciklikkel, már párat szervízeltem is.
(szarkazmus off)

"egy számítógép processzorját nem lehetne hozzá felhasználni a biosát meg ilyeneket"

Ne haragudj, de látszik, hogy egyszerűen lövésed nincs hogy miről beszélsz.
Menj be a boltba és költsd el a 15.000 Ft-ot.
Hegessz rá saját linuxot. Hidd el nekem, egy U-boot bootloadert ráfordítani linux alól és beüzemelni is elfoglal majd hetekig. Jó szórakozás lesz hidd el. Aztán ha majd a szoftveres része menni fog, akkor megérted, hogy ez a hablaty : "egy számítógép processzorját nem lehetne hozzá felhasználni a biosát meg ilyeneket" mennyire értelmetlen hülyeség. Utána majd elgondolkozhatsz azon, hogy saját hardvert csinálj.
(#) Pakli válasza _vl_ hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Szia!

Ehhez adták : Bővebben: Link
(#) icserny válasza Pakli hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Ha jól értem, akkor ezzel kompatibilis. (Egy LPT portra csatlakozó Wiggler, vagy Wiggler klón)
(#) Pakli válasza icserny hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Kb , csak ennek 10 lába van kifele
(#) icserny válasza Pakli hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Ha Wiggler klón, akkor az LPT csatlakozónál kompatibilis kell, hogy legyen, a többi már csak ohmmérő és türelem kérdése (Ja, még a szintillesztő IC adatlapja is kell hozzá).
A TDO viszonylag könnyen felismerhető abból, hogy bemenetre megy.

Tulajdonképpen azt kell leelenőrizni, hogy ezt a kiosztást követi-e.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
(#) _vl_ válasza Pakli hozzászólására (») Dec 3, 2012 / 1

Ha jó ahhoz, amit belinkeltél, akkor itt van a leírása, a JTAG c. fejezetben ott van a lábkiosztás.
Következő: »»   21 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem