Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1846 / 3999
(#) Piszkos12 válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Azt akarom mondani, hogy ilyen modult sem találtam sehol. Ahol rákérdeztem elhajtottak.
Azért próbálkoztam volna a gyártó honlapján, de nem nagyon találtam hivatalos honlapot.

Egy ilyen "modul"-lal is boldog lennék, ha lenne.

(#) gyulank válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

A fantomtápot azért írtam, mert mikor lerakom a flakont, akkor érintkeznie kell a flakon érintkezőinek az állvány érintkezőivel. Ez szerintem, hogy ne kelljen nagy precízség a csatlakozáshoz, ilyen csatlakozóval a legegyszerűbb, és még így is lehet zárlat. Ha több érintkező lenne,, még nehezebb lenne illeszteni, ezért lenne jó, ha így maradna, és közvetlenül a hőszenzor lenne az érintkezőkre kötve, a fűtőszál pedig leválasztva kapná a tápot.
(#) gyulank válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

10W nem kevés, és nem akarom, hogy megolvassza a műanyagot, vagy valami gázok oldódjanak az italba. Az ellenállásról levett huzal kb. 10 centin 10 ohm. Ez így biztos szétvágná a műanyagot, ha hozzáérne. Arra gondoltam, az aljába rögzíteném, mondjuk gipsszel. Az lenne a legjobb, ha teljes felületre szét tudnám osztani a hőt. Alufólia gondolom, túl vékony ahhoz, hogy jól vezesse a hőt hosszában. Lényeg, hogy ne lehessen a flakonon egy pont sem túl meleg. De ha teljesen fém lenne, nem lehetne folyadékhőt mérni.
(#) Puppyduu hozzászólása Nov 19, 2012 /

Sziasztok!
Van egy régi hifim, aminek a hangerő szabályozója megadta magát. Egy ideig tudtam állítani a távirányítójával, de most már az sem működik. Tud esetleg segíteni valaki, hogy hova érdemes elvinni szervizelni? El szeretném adni, de előtte szeretném megjavíttatni.

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Szpisti válasza Piszkos12 hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Ezek szerint a táppanel és az lvds panel van csak a plazma mögött?
Akkor csak a motor hiányzik az autóból
Próbálj írni nekik, nézd meg a videót is!
Preciz reciclinggel foglalkoznak, és az ebayen újrahasznosítják a modulokat.
Hátha bontottak valami neked valót is.
(#) Szpisti válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Egyébként a legolcsóbb megoldás valószínű az lenne, ha egy HTPC-nek való Mini ITX-es alaplapot vennél, ezek közül nagyon sokra került alaplapi lvds csatlakozás.
Nekem is van egy Atom dualcore , ára 16e Ft körül volt, +10 körül egy pofás doboz tápegységgel. Ezen is van egy lvds konnektor. Nekem viszont nincs olyan lcd, amin lenne ilyen csati.
Igazából csak az ügyben kellene alaposan tájékozódni, milyen felbontású a plazmád csatlakozása, és ahhoz passzoló alaplapi lvds-t keresni.
(#) jdani hozzászólása Nov 19, 2012 /

Szevasztok. Létezik olyan, hogy egy darab ledet rákötök 230ra, kondenzátoron meg egyenirányítón keresztül. Régen láttam ilyet. Meg olyat, hogy ugyanez az elv, csak mondjuk több LED sorba. Viszont nem tudom hogyan működik ez a dolog. Amit készítenék, egy távirányítós kapcsoló 230Vra. A kapcsolás ez lenne. Semmi extra, egy PIC, egy infravevő, egy visszajelző LED, és két kimenet, amivel relét kapcsolnák. Ebben szeretném a segítségeteket kérni, hogyan oldjam meg. Mivel halvány lila gőzöm sincs erről a tápellátásról amit írtam (,,LED 230ra,, témában találkoztam ezzel a tápellátással), lehetséges lenne-e így működtetni a kis kapcsolást, és még hozzá a két relés is?
(#) kadarist válasza jdani hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

A kondenzátor úgy viselkedik váltakozóáramon, mint egy ellenállás, de viszont nem melegszik. Ezért használják LED-előtétellenállásnak 230V-os táplálásnál. Keresés.
(#) reloop válasza jdani hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Szia! Reléstől, PIC-estől hány mA-re volna szükséged?
(#) jdani válasza reloop hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Szevasz. Nem tudom a kapcsolás mit fogyasztana. A rajzot mutattam, csak a LED ami oyaln nagyobb fogyasztó lenne rajta. Viszont 2 relére kell dimenzionálni, mit fogyaszthat max 2 relé? Mi jobb, 12Vos tápot és relét használni, és stabilizálni 5Vot a PICnek, vagy a relé is 5vos legyen..?

Az áramfelvétel minimalizálására kell törekedni, tehát 12V-os relét ajánlok. A relék tápját nem kell stabilizálni, de mivel az áramfelvétel ingadozása miatt a C1-el úgyis szükséges egy 12V zenert párhuzamosan kötni, a névleges feszültségük szerinti táp biztosított lesz.
(#) jdani válasza reloop hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Ok, ezzel meg van oldva a 12V, de a PICnek 5V kell. Ha tudnál, megfirkantalán egy vázlatrajzot, mit és hogyan kössek?

Vázlatosan így néz ki.

230V táp.PNG

(#) Beresbundy hozzászólása Nov 20, 2012 /

Hali. Első saját táp ötletem. Működhet? Szimetrikus tápra van egyszerűbb nem osztott tekercsel?

Szimetrikus táp
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) vladcepes hozzászólása Nov 20, 2012 /

Sziasztok! Szeretném ezt megépíteni. karácsonyfa.A kérdésem az lenne hogy a kapcsolási rajzon azt látom hogy az IC 16-lába megy a + szálhoz és megy rá a 820 ohmos ellenállásokra. A nyomtatott áramkörnél meg azt látom hogy a 16-láb + szál és ledekre megy rá nem pedig az ellenállásokra. Vagy nem jól látom? Köszi a válaszokat. Üdv.
(#) pjg válasza Beresbundy hozzászólására (») Nov 20, 2012 / 1

Persze. Semmi gond.
(#) Beresbundy válasza pjg hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

De nem kell semmi a g-hídnak, előtét vagy valami? ha kb 2 A-t szeretnék kiszedni meg olyan 50 V-t akkor mekkora legyen kb a trafók teljesítménye?
(#) pjg válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

De! Jól látod. Nincsen vele semmi gond. Ha leköveted látod, hogy akülső sor LEDjei állandóan világítanak. Az hogy
+ -> ellenállás -> LED -> Gnd, vagy
+ -> LED -> ellenállás -> Gnd a sorrend tök mindegy.
(#) pjg válasza Beresbundy hozzászólására (») Nov 20, 2012 / 1

P = U x I
(#) vladcepes válasza pjg hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Okés ,köszönöm!
(#) proli007 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Zoli! Itt jobb helye lett volna..
(#) fobq hozzászólása Nov 20, 2012 /

Üdv,
egy lineáris aktuátort tervezek. végeztem pár számítást orsós emelőkkel, azonban egy képletet nem értek. Bővebben: Link. A lap alján található a hajtómotor leadott teljesítményének (kW) kiszámítása a percenkénti fordulatszám (1/min) és a szükséges forgatónyomaték (Nm) ismeretében. P[kW]=M[Nm]*n[1/min]:9550. Miért pont 9550-nel kell osztani? Más katalógusban is ezt a képletet láttam.
Az én gondolatmenetem szerint [Nm]*[1/min]/60000=[kW].
Talán a hajtómotorok nyomatékgörbéje miatt kell korrigálni az elméleti számítást egy 6,28-os szorzóval? Segítene elmagyarázni valaki?
Köszönöm.
(#) proli007 válasza fobq hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Hello!
Nem gyanús, hogy a 6,28=2*Pi ?
üdv! proli007
(#) jdani válasza reloop hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

A paramétereket is ki tudod hozzá számolni? Milyen értékűek legyenek az alaktrészek.
(#) balazs_paszka97 hozzászólása Nov 20, 2012 /

Egy ellenállásnak hogy lehet megkülönböztetni melyik a + és - .
(#) kadarist válasza balazs_paszka97 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Nem kell megkülönböztetni, mert mindegy, hogy merről folyik az áram.
(#) balazs_paszka97 hozzászólása Nov 20, 2012 /

Enek , hogy lehet megkülönböztetni a +és - át.

images.jpg

(#) pucuka válasza balazs_paszka97 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Ez sem polaritás érzékeny. 100 pF kerámia kondenzátor. Az RLC alkatrészek közül csak az elektrolit kondenzátorok polaritás érzékenyek, azokon viszont jelölve is van.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Csak helyesbítek: 1nF-os kapacitású ez a kondenzátor.
(#) reloop válasza jdani hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Tőled várnám a maximális áramfelvételt. Bővebben: Link
Következő: »»   1846 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem