Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   88 / 314
(#) 1984white válasza BODHEAD hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Idézet:
„Aztán visszatettem és méregettem az egyik inverter trafón 6 V a másikon 0V a bemeneteiken.”

Ezt hol mérted?
(#) BODHEAD válasza 1984white hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

A trafó bemeneti lábain 2 smd ic van ide kötve.
(#) bbalazs_ válasza BODHEAD hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Azok a fetek...
(#) 1984white válasza BODHEAD hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Lekötött inverterrel nézd át a scaler festabokat. Én az invertert panelátvágással iktattam ki ideiglenesen, nézd meg jól hogy tényleg ne kapjon áramot mert fals eredményt kapsz ha esetleg tényleg az inverterpanel smd fetjei a rosszak.

Én most így jártam ezeket kell cserélnem.

Lásd fejjebb írtam már a részleteket a scalerrel kapcsolatban.

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
(#) BODHEAD válasza 1984white hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Helló!
Itt az lg táp képe és a scaler-é is.
Karikázd be azt az alkatrészt amelyik szerinted hibás.
(#) 1984white válasza BODHEAD hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

No az volna a szép ha így menne.

Szakadásban és kihúzott állapotban nézd meg a +12V és gnd között az ellenállást. Utána ismételd az 5v is. Ezt csak azért nézetem meg veled hogy nincs e valami zárlat.

Ja és írd már le még egyszer akkor a hibát de feszültség értékekkel. Utána meglátjuk.

Köszi Üdv!

(#) agressiv válasza 1984white hozzászólására (») Nov 16, 2012 1 /

Jól beónozod mind a 8 lábát, felmelegíted, maj fejjel lefelé az asztalhoz csapod a nyákot és leesik. Ha jól felmelegítetted, a nyákon csak annyi ón marad, amennyi kell az újhoz és forraszthatod be. Viszont okkal ment tönkre az a fet, érdemes megnézni a transzformátorokat.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
(#) BODHEAD válasza 1984white hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

A 12V 140kohm az 5V 1,02kohm.
A feszültségek 12,5V másik 5,3V terhelve.
(#) pipi válasza 1984white hozzászólására (») Nov 16, 2012 / 1

pisztolypákával még könnyebb, hajtasz a 8 smd lábra illeszkedő u formájú hegyet, igy az összes lábat egyszerre tudod melegíteni, sok ónnal, csipesszel IC levesz
(#) 1984white válasza agressiv hozzászólására (») Nov 16, 2012 / 1

Köszi!

A trafó mindkét oldala ellenállásügyileg egyforma. Szerintem öreg a cső és megnövekedett az áramfelvétel. Ezért mehetett tönkre.

Köszönöm a tanácsokat akkor leszedem így.
(#) 1984white válasza BODHEAD hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Őszintén szólva fogalmam sincs a monitorod hibájáról a következő dolgok miatt:

1. tápot megmérted és ok ----kilőve
2. inverter nélkül azt írtad hogy nincs kép erős fénynél -----ez scaler hiba (is) lehet
3. lehet hogy az inverter és (vagy) fénycső is KO.

Nézd meg még hogy az on/off és a dim bemenetek kapnak e a scalertől feszültséget.(áltlában kék és zöld vagy barna drótok de a service guide segít)

És bekötött inverternél is megvannak e ezek a mért feszültségek
Idézet:
„A feszültségek 12,5V másik 5,3V terhelve.”

(#) 1984white válasza 1984white hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Nos kijött az alkatrész !.

Kérdésem az volna hogy az eredeti am9945n helyett jó e az IRF7313. Adatlapokat mellékeltem, a két fet között csak feszültségeltérés van nagyjából.
Az lcd inverter +12V ról üzemel. (hestore-n csak ezt találtam)

Kösszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
(#) halasizs hozzászólása Nov 17, 2012 /

Sziasztok. Gondom van egy LE37B530-as Samsung tv-vel. Vízszintes zöld csíkok vannak amikor a menüben lépegetek és a fekete-fehér pöttyök ) közt zöld pöttyöket is látni( ha nincs rá kötve jel. Mi lehet a probléma? Köszönöm előre is a segítséget.
(#) 1984white válasza halasizs hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Szia!

Javaslom, hogy készíts fényképeket a hibáról!

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
(#) agressiv válasza 1984white hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Jó lesz bele.
(#) tallerkrisztian válasza (») Nov 18, 2012 /

Köszönöm! Mivel a monitoron ütközik kia hiba ezért gondoltam, hogy ide írom.
(#) bubu1978 hozzászólása Nov 18, 2012 /

Sziasztok, segítséget szeretnék kérni.

Adott egy Acer AL1716-os monitor. Bekapcsolásra fehér képet ad. Ha nincs rádugva vga kábel, lemegy standby módba (zöld led átvált narancsba). Ha rávan dugva vga kábel, tartja a fehér képet, ha a gép küldi a monitor kikapcsoló jelet, akkor veszi, és egér mozgatásra reagál, visszajön standbyból a normál módra. A proci( TSUM16AL-LF), eléggé melegszik de a stab ic-k szerintem megfelelő feszöltséget adnak le. (5V-3,3V) Sajnos már úgy került hozzám a monitor, hogy előtte vki turkált benne. Az LVDS kábelt bedugva nem változik semmi. Nem csíkoz, se semmi, csak fehér kép. Azt szeretném még megkérdezni, hogy ha jól sejtem, akkor a szalagkábelen keresztül kapja az lcd panel a tápot? Hogyan tudom megállapítani, hogy a scaler a hibás, vagy az lcd monitor? Illetve, tudtok vmi támpontot adni, hogy hogy induljak el a hibakeresésben? A táp panelen, ilyen kimenetek vannak: 2 x vcc5v, gnd, brightness, on/off. Az 5 voltok rendben vannak. A brightness, és on/off kimeneteken mit kellene hogy mérjek? Előre is köszi a segitséget, és elnézést ha túl sokat írtam.
(#) 1984white válasza bubu1978 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Szia!

Az on/off jeled rendben van ha fehér a kép, mert az inverter bekapcsol. Itt 2.2-3.3v szokott lenni tapasztalatom szerint.

A dim pedig 0-3.3v esetleg 0-2.5v szokott lenni bár lehetnek kivételek, különösen az utólagos "nem gyári" inverterek esetében. Ha itt mérsz feszültséget akkor a scaler kiadja a vezérlő jeleket az inverternek.

Szerintem a scalered invertervezérlő része biztosan OK ---- mert fehér a képed és van háttérfény.

Máshol keresendő a hiba. Lehet eprom vagy scaler cpu.
A vga csati után van egy eprom.
Nézd meg a cpu és az epromok kapnak e feszt és mennyit. Ha ok akkor megpróbálhatod cserélni.

Üdv!
(#) bubu1978 hozzászólása Nov 19, 2012 /

Az epromok mellett tapiztam 2 tranzisztort, és csikos képet kaptam, fehér alapon halvány szines csikokat. Függölegeseket. Az epromokon mértem tápot, de majd minden lábán 3,3 volt volt. A scaler cpu-n hanyas lábán mérjek tápot? Ennek az ic-nek mennyire kéne melegednie, mert ez elég forró, a nyák túloldalán is érzem hogy meleg. Lehet hogy nagyobb áramot kap a kelleténél, vagy már "fényt kapott"? Köszi az eddigi segítséget, és a hasznos tanácsokat, előre is.
(#) 1984white válasza bubu1978 hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

A csíkok gerjedés miatt lehetnek nem feltétlenül jó vagy rossz.

Ha a scalered nagyon melegszik az régen rossz sajnos, ez esetben meg kell nézni a feszültségeket hogy rendben vannak e. Keress stabic-ket (smd)scalerpanelen és mérd meg hogy a kimenetükön jó e a feszültség nincs e megszaladva. Típuszámuk alapján nézd meg mit kéne mérni. (google segít)

Ha ezzel megvagy cserélni kell a scalert szerintem és ha rossz volt a feszültség/ek akkor az epromot is. Ebay-en beszerezhető a scaler ic. Általában 1,8V szokott lenni a vcc, de 3,3 is kell a cpu-nak és ezeket az 5v-ból állítja elő valamilyen smd stab a scalerpanelen.

Sajnos pinout-on nem nagyon találtam de elküdöm neked ami van.

(#) mefi01 hozzászólása Nov 20, 2012 /

Sziasztok, van nálam 1 Hyundai l70N típusú LCD monitor háttérvilágítás hibával.
amikor bekapcsolom a monitort kb 1-2 secen belül felvillan a háttérvilágítás és kialszik.

A tápegység panelen a DIM (doksiban On/Inverter) csatin 0.17V van, ami max fényerőt jelent.
A SLP csatin (Adj/Backlite) 3.2V.

Itt a service manualja!

Hol keressem tovább a hibát? Mitől lehet ez?
A segítségeteket előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) tallerkrisztian hozzászólása Nov 20, 2012 /

Sziasztok!

Adott egy TFT LCD monitor

Kérdésem:

Ha az inverter és a másik (nem tudom a nevét) panel közötti kábel áramkörén az inverter panelon van 2 db enyhén púpos kondi az eredményezhet boot idejü felbontásnál elállítódást?

Pl.: 640x480 kéne, de ehelyett 640x350 31khz 70Hz
(#) Dempsey válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Szia!
Rossz kondi minden fura dolgot képes előidézni mivel már nem annyi a kapacitása mint kellene. Nem tud eléggé szűrni stb.
(#) tallerkrisztian válasza Dempsey hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Köszi a választ, akkor ezt vehetem úgy, hogy Igen!

Lemaradt egy jó közepes erősségű szellemkép is van mellette ilyenkor.
(#) 1984white válasza mefi01 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Szia!

Valószínű fénycsőhibás, olvass vissza írtuk hogyan tudod megkeresni a hibát. Azt hiszem előző oldalon van. Üdv!
(#) bubu1978 válasza 1984white hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Kedves 1984white!

Az stab icket már megnéztem előzőleg, 3,3V van a kimeneten(5V a bemeneten, és 3,3 a kimeneten, ha jól mértem). Az on/off lábon zöld lednél kb. 3,3V van. A brightness lábon, szintén ugyanezt mértem. Szóval a scaler ic félig jó, de az ADC része pedig kuka lehet? Vagy az icn belül ment vmi gallyra? Vagy esetleg az epromokon keresztül kap feszültséget, ami nem jó neki?
(#) 1984white válasza bubu1978 hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Sajnos igen valószínű a scaler hiba amiatt, hogy az nagyon melegszik. Szerintem meg kéne nézned másik scalerpanellal (feltéve ha van). Esetleg cseréltetned kellene a scaler cpu-t.

Az epromok datasheet-jében nézz utána az egyes kimeneteknek, hogy melyik lábon minek kellene lenni, és ha van hozzá bátorságot akkor forraszd is le őket ha gondolod.

Ha epromok nélkül is melegszik nagyon az ic akkor 100% kuka az mcu. (ha nem melegszik akkor is lehet rossz, nem megbízható ez a módszer!)

Én lecserélném az mcu-t valamint ha nem drága az epromja akkor azt is mindenképp.

Üdv! (privátban tudok adni telefonszámot aki megtudja neked oldani a cserét, ha gondolod)
(#) 1888tibi hozzászólása Nov 22, 2012 /

sziasztok, van egy fujitsu siemens 19 colos lcd monitoro .és az lenne a problémám.hogy a képernyö közepében van egy vékony zöld csik amugy hibátlanul müködik,el lehet tüntettni kösszi a válaszokat
(#) agressiv válasza 1888tibi hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

A fényképen nem látszik a csík, de a kijelző hibája és nem lehet eltüntetni.
(#) mefi01 válasza 1984white hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

A fénycsöveket rádugtam egy PC neon inverterére és úgy halványan világítottak..
Ha nincsenek a neonok rádugva az LCD inverterére, úgy sincs az inverter trafóján feszültség.

Terhelés nélkül 5.03V és 12V helyett 11.73V van.
A scalert rádugva 5.01V és 12.26V van.
A monitort bekapcsolva (zöld led világít) 4.92V és 13.94V van.

Ez mennyire normális jelenség?
Következő: »»   88 / 314
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem