Fórum témák
» Több friss téma |
Az elmélet és a gyakorlat között az a külömbség, hogy elméletben kellene hogy müködjön de nem működi, a gyakorlat pedig az amikor működik de senki sem érti hogy miért.
Ez erre is vonatkozik, elméletileg nem kelllene, hogy így legyen de gyakorlatban bizony sok esetben Jumperral kellett elmagyaráznom a lapnak, hogy mi micsoda. De a lényeg, hogy csak annyit mondtam ellenőrizze le, ha nem ugy van akkor próbálja meg, lehet hogy segít. Nem szeretnék erről vitát nyitni, hisz nem éri meg
Nem is kel mert nincs min vitatkozni.A Jumperrel nem fogsz tudni beállítani semmiféle elsődleges vagy másodlagos viszonyt sem a lapon sem a meghajtón.Azt hogy mi legyen az első boot eszköz azt a BIOS-ban fogod tudni beállítani .Tehát ha én azt akarom hogy a három SATA lemez közül a leggyorsabbról induljon a gép az pedig a 4. porton van akkor azt teszem meg első boot eszköznek.
Én biztosan megszabadulnék tőle. Már kérdés, hogy ez mennyire lesz egyszerű.
Akkor sajnos el kell szomorítsalak, DE nálam van!! Nem mindegy melyik csatolóra teszem rá a sata winyót, főleg ha van mellette nem mindig de előfordulóan IDE winyó is!
A másik negeru írásából kiindulva igazat kell adjak neki!! Ugyanis a SATA winyóknak is VAN JUMPER!!! Az viszont tény és való, hogy SATA OPTIKAI MEGHAJTÓKON valóban nincs JUMPER. A SATA winyóknál a jumpernek nagyobb szerepe van mint az IDE winyóknál., mert az IDE winyoknál ahogy jumperelem úgy látja a bios!! De a Sata esetében nem mindegy ugyanis a jumper függvényében láthatja a bios! De a bios oldaláról se mindegy, hogy [ENHANCED] vagy [COMPATIBLE] , [S-ATA] vagy [P-ATA] esetleg [P-ATA + S-ATA] ugyanis így a beállítástól függűen a jumperelés alapján (direkt MASTER esetén) beteheti a bios [PRIMERY MASTER] vagy[SATA ?] vagy [SATA?] ? - A SATA csatlakozás helye! Ja és igen direkt van szoköz az első SATA ? esetében, mert (szerintem) így tesz különbséget a valós sata és az IDE -nek beállított sata között. Jó fél órát ezen zongoráztam a biosban és arra a következtetésre jutottam, hogy a STA winyók esetében gyorsabb az [enhanced] mód hamarabb betőlt pl.: windows, illetve enhanced mód alatt az IDE winyónak mindegy, hogy ENHANCED mód alatt [S-ATA] / [P-ATA] / [S-ATA + P-ATA] beállítást használok mindenhogy látja a bios az IDE winyót. Így a gyári alapértelmezett beállítások alapján hagyom[ENHANCED][S-ATA] konfigon. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
Idézet: „A SATA winyóknál a jumpernek nagyobb szerepe van mint az IDE winyóknál., mert az IDE winyoknál ahogy jumperelem úgy látja a bios!! De a Sata esetében nem mindegy ugyanis a jumper függvényében láthatja a bios!” Na ennek fussál neki még egyszer.
Jaj! Ne keverjük a dolgokat...
A BIOS-ban a [COMPATIBLE] mód, csak arra szolgál, hogy régebbi OS-ek is normálisan tudják kezelni ezeket a nagyobb vinyókat. Manapság ezt [ENHANCED]-re kell állítani és ezen belül [P-ATA + S-ATA] natív módra. A vinyókon lévő jumper szerepe: - IDE -> MASTER/SALVE/CS, 32Gb korlát - SATA, kapacitás < 1TB -> 1.5Gbps/3Gbps vagy 1.5Gbps/6Gbps - SATA, kapacitás >= 1TB -> 1.5Gbps/3Gbps vagy 1.5Gbps/6Gbps, Advanced Format Magyarul, ha van SATA és IDE eszközöd is, akkor BIOS-ban [ENHANCED] + [P-ATA + S-ATA] natív mód. Az IDE eszközökre jumper a régi megszokott módon. SATA eszközre csak és kizárólag akkor kell jumper, ha régi az alaplapi vezérlő és nem tudja a 3 vagy 6Gbps-ot(bár ezzel nekem sosem volt bajom jumper nélkül), vagy XP-t raksz fel és 1TB-nál nagyobb vinyót használsz, mert ahhoz kell az Advenced Format bekapcsolása. ja igen. Ha csak időnként van benne IDE eszköz, akkor a [ENHANCED] + [S-ATA] natív mód kell. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
Mindenkinek igaza van ki mit írt. De ez csak elmélet. Életemben már nagyon sok számítógépet raktam össze. Volt olyan is amikor egy régi PIII gépbe kötöttem Sata winyót Sata PCI kártyán keresztül és mind azt Raid-be. És higgyétek el amit irtok az mind igaz Elméletben. Ahány lap annyi falyta viselkedés ( nem tom mi miért van igy de a praksza ezt mutatja ). Jumper ide, Jumper oda, [ENHANCED] + [S-ATA] Pata vagy Nagymama. Nem tudod még a gép nincs a kezedben és nem látsz neki hibát keresni vagy összerakni.
Inkább próbáljunk tallerkrisztian-nak segiteni mind. hogy vitatkozunk. Ezért irtam hogy nem akarok vitát nyitni mert az lessz belőle ami most lett.
Ami az üzenetet illeti Checking the NVRAM a következőkre vonatkozik:
- RAM problémák - Hardwer Problémák - Bios Beállítási probléma - Tápegység Probléma ( nagyon ritka eset, de volt és lesszis rá példa ) Kizárási alapon jössz rá a megoldásra. Ha ram, hardwer probléma akkor jön a Bios és a táp. Ha bios 100% ki van zárva akkor jön egy tápcsere. Ha akkor is akkor megint csak bios probléma. Ha megint nem a bios akkor már az alaplappal van a gond.
Visszatérve az eredeti problémára...
Mivel videokártya probléma van, én ezért kipróbálnám, hogy másik kártyával, vagy az integrálttal is kiírja e ezt a "Checking NVRAM.."-ot. Legjobb lenne, ha mindent, ami nem kell az induláshoz, kivennél a gépből és úgy próbálnád. Idézet: „Ami az üzenetet illeti Checking the NVRAM a következőkre vonatkozik:” Ami az üzenetet illeti, az konkrétan semmilyen hibát nem jelent, csak annyit, hogy a BIOS éppen ellenőrzi az NVRAM-ot. Ezért lehet, hogy akármilyen hiba lehetséges. Kb. mint hogy bármilyen betegségre igaz az, hogy előtte a páciens H2O-t fogyasztott valamikor.
Szó ami szó! Nem értek olyannyira a témához, de az én esetemben már leginkább a RAM lehet a ludas ugyanis egyedül az az amit jelenleg nem tudok sem tesztelni sem cserélni. De ha nem a RAM lesz a ludas akkor megeshet az is, hogy op.rendszer telepítés után állíthattam valamit a biosban a merevlemezek terén?! Szóba került az USB bill. + egér azok nem, de most jutott eszembe, hogy mi van akkor ha maga a port a hibás nem a rá csatlakoztatott eszköz?!
Egy keresztkérdés: Írhatja ki a gép a "Checking NVRAM.." üzenetet egy már kivett hibás hardver nyomaként?
Próbáld inkább az Operát. De ne a legújabbik verziót, mert azt már annyira agyonbonyolították.
Hanem az előtte levő verziót. Ha a benne lévő turbót engedélyezed, elég gyorsan tud menni.
Idézet: „Írhatja ki a gép a "Checking NVRAM.." üzenetet egy már kivett hibás hardver nyomaként?” Megismétlem: ezt az üzenetet egy tökéletes állapotú gép is kiírhatja. Semmi nincs benne, ami hibára utalna. Ne lovagoljatok már rajta ennyit.
Nézd megsehet. Mivel a a PC számítógépek bizonyos beállításokat egy speciális memóriában tárolnak. Jelen esetben ez a mi NVRAM-unk. Ezek a beállítások újraindítást, illetve kikapcsolást követően is eltárolódnak. Az NVRAM, többek között a következő funkciók beállításait tárolja:
- hangerő - kijelző és videó beállítások (képfrissítés, felbontás, színmélység) - indítólemez - DVD és HDD régió beállítása STB. Most véleményem szerint visszanézve Belfi2 igazára megtenném hosszabb cmos resetet. Avagy áramtalanitod ( ebbe azt is belevesszük, hogy az elemet is eltávolítod ) a gépet és felrakod a Jumpert a Cmos-reset lábacskékra és rajta hagyod kb. 30 percig. Ha ezek után mát teljessen üresnek kell lennie ( tehét nulla adat az NVRAM-ban ). Ha ezek után is kidobja akkor vid ki az udvarra és messziröl LŐJ BELE EGY LÉGPUSKÁVAL
Holnap beütemezem a hosszabb CMOS Resetet, igaz mára terveztem, de ma a monitort operáltam ugyanis ki cseréltem benne 3 pupososdó kondit mielött kinyírná a monitoromat ami 4 éve van a kezem alatt de eddig nem okozott nekem csalódást.
A tegnap éjszaka elég hosszú idő lett volna egy hosszabb resethez.
Az általam kiderített és az itt közölt infók alapján :A "Checking NVRAM.." egy normális folyamat amit minden gép megcsinál .Az hogy te látod is az nagy valószínűséggel a videokártya kivételéből ered.Keresi a többlet memóriát,de nem találja , hibát viszont nem talál, így tovább lép.Az hogy Te most valóban frissítetted a BIOS-t az immár kétséges mert mint állítottad nem engedte és/vagy valamilyen hibára utalva kilépett.Ha most az alaplapi kártyát használod akkor az "Initiate Garaphic Adapter"-t állítsd "IGD"re.A "Video Function configuration-t pedig a neked megfelelő értékre.(pl 128MB)
Igen az alaplapit használom, bár a beállítások nem [IGD] / pl.: [256MB] voltak. Lehet, hogy az amiflash -el ezért nem ment végbe a frissítés? "Flash ROM Programming error" -ra hivatkozva vagy azért mert az amiflash visszafelé nem enged flashelni?
De az afudos se akarja engedni legalább is a 2.36 ; 2.38 ; 2.41 az EZ Flesh pedig csak újabbra enged. Bár ha ugyanazt flashelem vissza ami fent van az végigmegy hiba nélkül. A fent említett üzenet már a videokártya kivétele előtt "X" nappal is jelentkezett. Így abból kiindulva amit írtál arra következtetek, hogy: 1. ...vagy az integrált videokártyát felejthettem el letiltani? 2. ..vagy a kivett videokártyának "elszállhatott" a RAM -ja és ezt érzékelte a kivétel előtt pár nappal a gép? ..továbbá: Akkor ezt értsem úgy, hogy amíg a kivett PCI-E videokártya vissza nem kerül a gépbe és ki nem békül vele a gép, hogy nincs hiba illetve az általad említett "többlet memóriát" nem érzékeli addig kísérni fog ez az üzenet?! A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2012
Azt akartam kideríteni! Légy szíves állíts át a gépet a fentiek alapján hogy ne is keresse PIE kártyát.
Sorry! Pontatlan voltam már átállítottam az előző hsz. -m előtt, de még úgy is kiírja!
Jó! Akkor most csinálj egy újra indítást,ismét BIOS és töltesd be az alap beállításokat,Vagy vedd ki az elemet.Ha az órát elfelejti akkor alapon van a BIOs és rendben is van. A vido kártya alapból PEG/PCI-n van.Ha ezt megcsináltad akkor ismét be kell állítani majd az időt és a video kártyát IGD/256-ra majd menteni a változást.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2012
Ezzel nincs gond! Az alap bios rendben nincs gond dátum/időt csak elemmel felejti!
Betőlt alap --> Load Defaults --> Exit & Save --> IGD / DVMT 256 MB Továbbra is kiírja! (Checking NVRAM..) A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2012
Az alap bios OK!
Akkor a BIOS rendben van,nincs értelme a további macerálásának(Esetleg a hosszabb kikapcsolás ,amit az elején ajánlottam).Jó lenne egy fényképet arról a pontról mikor kiírja a NVRAM.....szöveget.
Képet nem ígérem, mert nincs olyan eszközöm amivel látható is lesz a szöveg! A QUICK BOOT ENABLED / DISABLED állapotától függően (disabled esetén) a kurzor villogás elött írja ki közvetlenül 1 mp várakozás nélkül.
Eszközök táblázat formában --> Checking NVRAM --> "_" korzor --> Win XP betőltőcsík! Ha enableden van akkor az érzékelt eszközök és portok kilistázása és a villogó kurzor között írja ki és lép tovább. Több mint 30 percig volt elem kivétellel táp lehúzással CMOS reseten de nem változott semmi! A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2012
Kapcsold az "AddOn rom display Mode"-t "Ceep Current" állásba,ACPI2.0 engedélyezd(bár ez nem tartozik ehhez a problémához csak alapból ki van kapcsolva)Viszont
a "QUICK BOOT ENABLED / DISABLED" részt nem találom a leírásban, de engedélyezd. A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2012
Elkaptam a "ludast" !!
- - - - 01 USB Mass Storage devices found and configured - USB Huawei modem max 2GB bővítési lehetőséggel! Checking NVRAM..
Hááát nem tudom.Rakd össze a dolgokat.Mikortól jelentkezett a probléma, és hogy valóban köze ven-e az USB kapcsolathoz.
Sziasztok, mi is a "probléma"? Egy pár másodpercig látható Checking NVRAM felirat?
A videokártya esete előtt nem csináltál BIOS resetet?
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |