Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1853 / 3998
(#) kadarist válasza kamaro hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Semmi baj, a lónak négy lába van, mégis megbotlik.
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2012
(#) sastas01 válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Valóban. Nekem nem tünt fel. Így viszont én zárlatra gyanakodnék, ha minden ugyan az mint a rajzon.
(#) vladcepes válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Na majd holnap átbogarászom újból a nyákot. (csak az a kérdés hogy jól csináltam e meg a rajz alapján,-mármint a nyák tervet). Üdv.
(#) tom75 válasza exorcist hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Meg mértem a FEt jó beraktam egy másikat ugyanaz a helyzet.
Ha kiveszem az ic-t akkor is vezet a FET pedig akkor semmi GATE feszültséget nem kap.
(#) proli007 válasza tom75 hozzászólására (») Nov 25, 2012 /

Hello!
Nincs fordítva a táp? Vagy még is P-csatornás a Fet? Ha kivetted a Fet-et akkor megáll a cucc? Mert ez így nem kerek.
üdv! proli007
(#) tom75 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Nincs fordítva a táp, igaz nem gratez híddal egyenirányítok csak egy diódával. Nem p csatornás FET típusa IRF530n.
Ha nincs benne akkor nem fűt.
(#) agostonz hozzászólása Nov 26, 2012 /

Volna valakinek kedve hozzászólni ehhez?
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1335406.html#1335406
Köszi!
(#) exorcist válasza tom75 hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

A gate source rövidrezárást megpróbáltad? Nincs felcserélve a drain - source a nyákon? Mert akkor a body dióda mindig vezet.
(#) exorcist válasza agostonz hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

0. Használd a LINK gombot a szerkesztéskor.
1. A technikai áramirány történelmi okora vezethető vissza, amikor először fedezték fel a villamosságot, akkor még nem tudták a fizikáját, így ez lett a megállapodás szerinti, és ez is maradt. Wikipedia: "A technikai áramirány megegyezés alapján a magasabb potenciálú (pozitív) pontból halad az alacsonyabb potenciálú pont felé."
Kicsit hasonló ahhoz, hogy a víz is a magasabb pontról folyik az alacsonyabb felé.
2. Ha kezdő vagy és most tanulod, akkor az a legfontosabb, hogy ne akadj fenn az alapokon. El kell fogadni és meg kell tanulni az alapvető törvényeket, tényeket, működési elveket (ez a középiskolai anyag). Ha van már egy biztos alaptudás, utána lehet elkezdeni a kvantumfizikával foglalkozni és akkor pontosan megérteni a rekombinációt a lavina effektust stb. (ez már egyetemi anyag). Gyorsan röviden a záróirány: Az elem + sarka vonzza az n réteg negatív töltéseit, az elem - pólusa vonzza a p réteg pozitív töltéseit, így a pn átmenet kiürül, nincs elektron-luk pár semlegesítődés (rekombináció), nem tud áram folyni.
(#) proli007 válasza agostonz hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Hello!
1. Nincs rá szükség. Általában a technikai áramirányt jelöljük. De a lényeg nem az irány, hanem hogy az áramkörben egységes áramirányt vegyünk figyelembe. Aztán hogy ez "ballról jobbra vagy fordítva van", az mindegy, mert az áramirányok egymáshoz való viszony a számít. Van "lyuk és elektron vezetés", de ezek csak elméleti magyarázatok.
2. Inkább itt, vagy valamelyik BME oldalon nézd meg mit írnak a működésről. A lényeg, hogy az ötvözés hatására töltések áthatolnak és egy potenciál gátat hoznak létre. Ha a polaritás olyan, hogy ezzel ellenkező, akkor az letöri a gátat és vezet a dióda. Ha megegyező vele, akkor csak felerősíti a gátat, és nem folyik áram.
üdv! proli007
(#) PER hozzászólása Nov 26, 2012 /

Üdv!

Szeretnék kis segítséget kérni tőletek.
Volna nekem egy kapcsolásom. Nevezzük "A"-nak.
Illetve van egy külön áramforrást használó zseblámpám, nevezzük "B"-nek.
Azt szeretném, ha az "A" egység feszültség alá kerül, akkor "B" egységem szakaszosan elkezdene villogni (kb. 0,2s impulzosokban felvillanva), amíg "A" egység fesz alatt van.
Próbáltam 555-ös IC-vel megoldani, de sehogyan sem sikerált a külön táp miatt.
Próbáltam még potméterrel + kondival is, de külön tápforrás miatt a szimulátor jelezte, h nem lesz valami frankó a dolog.

Relével kéne meghúzni és ejteni a "B" egység tápfeszét, vagy hogyan? 12V-os rendszer lenne.
(#) kadarist válasza PER hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Szia!
Igen, kapcsold relével, ez így kézenfekvő.
(#) silent15 válasza PER hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Tulajdonképpen , igen , relés megoldást is lehetne használni, ha a feladatod engedi, ha nem, akkor tranyóval is csinálhatsz egy kapcsoló "mechanikát" .
Kapcsolási rajzzal sokkal egyszerűbb lenne, akkor tudnék konkrétat mondani
(#) vicsys válasza PER hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Ez kellene neked: Bővebben: Link
Persze a villogás sebességét még át kell variálni, de itt az oldalon van kalkulátor.
(#) proli007 válasza PER hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Hello!
Számtalan lehetőség van.
- Közösíthető-e a két tép valamelyik pólusa.
- Astabil lehet az A-ban és a B-ben is. Első esetben a villogó jelet kell átvezetni, másodikban hogy a lámpa be van kapcsolva. (második ésszerűbb)
- Ha nem lehet a kettőt összekötni galvanikusan, akkor lehet optocsatoló a kettő között.
üdv! proli007
(#) Tranzisztor mester hozzászólása Nov 26, 2012 /

Mekkora ellenállás kell akkor, ha 12 v-ból 3-mat szeretnék csinálni?
Kérlek,ne a számlálót linkeljétek be, azon nem tudom kiszámolni.
(#) proli007 válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Hello!
Nem lehet kiszámolni, csak akkor ha a 3V terhelése fix. Különben a feszültség a terhelés függvényében változik.
üdv! proli007
(#) PER válasza kadarist hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Tudom buta kérdés, de nem fog melegedni? a gyakori kapcsolgatástól? Egyáltalán bírja a nagymértékű igénybevételt?

Hello!
Végül azt sem írtad, milyen gyakran kapcsoljon, és hogy mit fog kapcsolni egyáltalán. (mekkora terhelést) De az értelmét a dolognak sem ártana, hátha megvilágosodunk..
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
(#) PER válasza proli007 hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

A tápnak a pozitív pólusa elérhető. A "föld" nem.
A két tápot nem szeretném közösíteni semmilyen módon, mert lehet, hogy még mást is rá fogok aggatni az "A" egységre.
Így igazából annak vizsgálatával kellene beérni, hogy van-e rajta fesz, vagy sem.
Eme logikai állapot alapján kellene a "B" egységet teljesen különálló módon kezelni.
(#) blackdog válasza Tranzisztor mester hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Bővebben: Link

Persze mihelyt terhelni fogod esik a feszültséged.
Ha nem kell nagy terhelés akkor használj zéner diódát, ha igen akkor LM317 IC-t.

Hello!
Ez nem gond, csak egy optocsatoló kell a kettő közé. Optót hajtja a "zseblámpa", az meg kapcsolja az ütemadó villogót ki-be.
üdv! proli007

Nem írtam a gyakoriságot?
Kb. 0,2 sec-enként kellene villognia a lámpának.

A fegyómra szeretnék strobis lámpát építeni, ami a ravasz meghúzásával villogtatna. Kb, mintha tűzimitáció lenne. Egyelőre lámpával oldom meg, mivel fegyvert fogok cserélni, így nem akarom szétfúrni addig, mert ki tudja milyenmódon tudok majd a csőbe építeni lede(ke)t.
Ezen kívül a már megépített gépfegyverhangot is rá akarom aggatni, de nem szeretném, ha ez a fegyó tápját emésztené. főleg, mert modulként szerelem fel a rendszereket. A lámpa tápja meg kézenfekvő megoldás, hiszen elfér és adva van.

A villogót sem bírtam megcsálni
Bocs, de béna vagyok még
Próbálom megtanulni az alapokat, mert ez kb az, de valami sose stimmel
Néztem már BSS-en kapcsolásokat, de a 2ledes villogót nem tudtam egyledessé alakítani, a magasfeszűben meg sok olyan alkatrész van, ami törpéhez nem kell.

Úgy gondoltam, hogy egy kondival, diódával és potival megoldható kell legyen a dolog, de nem akar villogni Folyamatosan világít, akárhogy méretezem.

Hello!
Egy impulzus két időből áll. Míg ég a lámpa, és még alszik. A kettő összege a periódus idő, vagy ahogy írod a gyakoriság.
De még mindig nem írtad a lámpa teljesítményét, amit villogtatni akarsz, és a tápfeszeket.
Várhatóan egy izzó, nem igazán fog villogni 0,2sec-onként, mert tehetetlensége is van. (Minél nagyobb teljesítményű annál inkább igaz.)
Miből gondolod, hogy egy kondi, potim meg dióda elég. (Hagyd a BSS-t a csudában. Itt a strobi topikban számtalan kapcsolást találsz.)
üdv! proli007

Jogos.
100W-os LEDes lámpa, 3db AAA elemmel megy (illetve akkuval).
A fegyóé 11.1V és 7.4V (mindkettővel megy)
(#) kadarist válasza PER hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

Száz watt három elemből? Nem semmi!
(#) PER válasza kadarist hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

A Cree ledek nem rosszak
Elég sokáig bírják a ledek is és az aksi is
Az aksi is aszem 1700mAh-s

Hello!
Most a fegyverből (ravaszról) akarod villogtatni a lámpát?
100W? Szerintem a mesében.. Ahhoz a három nokedli elemből 22A áramnak kellene kijönni..
üdv! proli007
(#) exorcist válasza PER hozzászólására (») Nov 26, 2012 /

3xAAA = 4,5V; 100W /4,5V = 22,22 A. Ha rövidrezárod, akkor sem menne.
Következő: »»   1853 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem