Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1857 / 3994
(#) proli007 válasza LGS94 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Hello!
Kiveheted. De nézd meg, hogy ne melegedjen vagy búgjon terhelés nélkül. És ha lehet a szekunder huzal vastagsáság is, mert az tájékoztat a maximális terhelőáramról.
üdv! proli007
(#) LGS94 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Köszi a segítséget! Ha jól látom akkor 1mm körüli lehet de az viszont érdekes, hogy a primer ágon vannak vastagabb vezetékek nem a huzal hanem csak a kivezetések de az is lehet, hogy csak optikai csalódás! És a primer oldalon barnák a vezetékek szekunderen pedig szürkék toroid trafómon is barnák a primer oldalon!
(#) luluzulu hozzászólása Nov 27, 2012 /

Sziasztok!

Ebben a kapcsolásban lévő IC-t helyetesíthetem TL082vel?
(#) zolika60 válasza luluzulu hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Melyikben is?
(#) luluzulu válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Bővebben: Link
Mostanába mindig sikerül elfelejtenem linkelni mai akarok
(#) tom75 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Köszönöm mindenkinek a segítséget.

De a D1-nek mi szerepe lesz a gratez híd után?

(#) kadarist válasza tom75 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Ha erről a rajzról van szó, akkor a D1 az egyenirányító és ott nincs Graetz.
(#) kadarist válasza luluzulu hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Szia!
Igen, helyettesítheted.
(#) luluzulu válasza kadarist hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

köszönöm.

De nem értem hogy ha az IC-nek +-táp kell akkor ebben a kapcsolásban mért csak + tápfeszültséget adunk az IC-nek?

Törölve.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2012
(#) reloop válasza tom75 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

A feszültség stabilizátor előtti kondenzátort nem süti ki a páka árama.

Most látom, hogy rossz választ adtam. A műveleti erősítők + bemenete féltápfeszültségen van, ezért nem kell kettős tápfeszültség.
(#) proli007 válasza LGS94 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Hello!
A kivezetések általában hajlékony vezetékek, De nem az számít, hanem a trafódrót (zománcozott huzal) átmérője. Annak terhelhetősége általában 2,5..3,5A/mm^2
Maga a primer kivezetés lehet vastagabb, de inkább a szigetelése, a hálózati feszültség jó szigetelése miatt.
A trafónál, az Up/Us=np/ns Vagy is a feszültség aránya a menetszámok arányával megegyező.
A Pp=Ps ha a hatásfokát elhanyagoljuk. Avagy a szekunder terhelés teljesítménye megjelenik a primeren. A teljesítmény P=U*I. Az áram ebből I=P/U, így ha a trafó lefelé transzformál, (a szekunder feszültsége a kisebb) akkor a szekunder áram nagyobb (lehet) mint a primer, és a huzala is ekkor vastagabb.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza tom75 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Hello!
A stabilizátornak szűrt egyenfeszültség kell. A páka viszont mehet a szűretlen kétutas egyenirányított feszültségről. A D1 "elválassza" a kettőt. Mert ha nincs benn, akkor akkora kondi kell, ami szűri a páka áramát is, ráadásul feleslegesen. Ha bent van a D1, akkor azon keresztül feltöltődik a kondi. De amikor a feszültség visszaesik a nullponton, a dióda lezár, és nem engedi a pákának kisütni a kondit. Így a kondinak csak az elektronika kicsiny áramát kel szűrni, vagy is lehet sokkal kisebb.
Ráadásul egy pufferkondi csúcsfeszültségre töltődik, ami gyök kettőször nagyobb, mint az effektív 24V. A páka ezt a feszültséget kapná meg, ami sok lenne számára. De ha az egyenirányított feszültség szűretlen, akkor annak effektív értéke megegyezik a váltóval (egyenirányító veszteségét nem számolva). Így a 24Veff váltófeszültségből 24Veff egyenáram jön létre. Vagy is jó a 24V-os trafó hozzá.
üdv! proli007
(#) nthg válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Köszönöm!
Már ezzel is sokat segítettél.
Üdv : nthg
(#) etm válasza exorcist hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Hello! Letöltöttem a java-t,de most sem indul a szimulátor. A cookikat kéri hogy adjam hozzá.Azt kell?

próbára nem változtattam a kapcsoláson csak beraktam egy triakot a fet helyére, tapasztalatom az hogy nem működik kikapcsolt állapotban leesik a páka feszültsége 15.7 v-ra.
Greatz híddal megoldódik a probléma?
(#) rolandi350 hozzászólása Nov 27, 2012 /

Sziasztok.
Lenne egy kérdésem hozzátok.

Mi történik, ha egy SMD LED-re olyan előtét ellenállást rakok, hogy a LED teljes fényerejének csak kb 75%-án világít.
Ettől lehet valami baja? Esetleg nőhet a LED-nek ettől az élettartama?
Főként a második kérdésre érdekelne a válasz.

Mert konkrétan mostanság azzal foglalkozok, hogy autóba adok el LED-es helyzetjelzőt.
És hát észrevettem, hogy ezek nem bírják pár hónaptól tovább mert lassan elkezdenek kiégni..

Arra gyanakodtam eme szép világban 2012-ben, hogy direkt túlfeszelik, (direkt kisebb értékű ellenállást tesznek rá valamivel) hogy pár hónap alatt égjen ki és vegyen a júzer másikat.
Holott tudtommal a led-es technológia már ott tart, hogy éveken át kellene üzemelnie.

Eme csöppnyi (tényleg nagyon kevés) elektrotechnikai szaktudásommal azt eszeltem ki, hogy kicserélem a benne lévő ellenállást nagyobb értékűre azzal a céllal, hogy bár valamivel kisebb lesz a fényereje (bár az nem baj mert alapból elég nagy fényerejű) de már nem lesz túlfeszelve és ennek köszönhetően többszörösére nő az élettartama.

Helyes a gondolat menetem?
Volt értelme kicserélnem nagyobb értékűekre az ellenállást a LED-eken?

A választ előre is köszönöm.
(#) reloop válasza tom75 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Gondolod, hogy kitolásból ajánlottam?
(#) exorcist válasza rolandi350 hozzászólására (») Nov 27, 2012 / 1

Hello!
A kérdéseidre a válaszok: Nem. Igen. Igen. Igen. Csak műszakin is menjenek át azok a helyzetjelzők
(#) kadarist válasza rolandi350 hozzászólására (») Nov 27, 2012 / 1

Szia!
Jó a gondolatmeneted és volt értelme nagyobbra cserélni.
(#) exorcist válasza etm hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Bocs, de meg kell kérdeznem, hogy csak letöltötted, vagy fel is telepítetted? Nekem cookiet sosem kért, bajod nem lehet belőle, engedélyezd neki.
(#) rolandi350 hozzászólása Nov 27, 2012 /

exorcist és kadarist!
Köszönöm a válaszotokat!
Na akkor megnyugodtam, hogy volt értelme a munkámnak.

Ha az utólag beépített "gagyi" xenon átmegy a műszakin (márpedig sok esetben sajnos át) akkor ez le se fogják ejteni szerintem..
(#) tom75 válasza reloop hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Köszi akkor holnap átalakítóm
(#) proli007 válasza tom75 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /

Hello!
Lehet túl érzékeny a triac, de az R6 ellenállás a triac-hoz túl kicsi. Cseréld ki próbára R4-et és R6-ot 1kohm-ra.
A komparátorban meg a visszacsatoló C1 kondit ki kellene dobni, R11-et pedig megnövelni, ha nagy a hiszterézis. Ez a típusú visszacsatolás eddig csak gondot okozott..
üdv! proli007

köszi holnap megcsinálom a változtatásokat és megírom mi a helyzet.
(#) IRONbene hozzászólása Nov 27, 2012 /

Sziasztok !
Remélem nem szegek szabályt ha itt teszem fel a kérdésem , de nem találtam ezzel kapcsolatos más helyet.
Most kezdem tanulni az Automatika 1 tárgyat vill.mérnök szakos vagyok , de nem sokat értek belőle. Nagyon matematika centrikus az egész , értem én , hogy az egész alapja meg lényege a matek , de kicsit érthetőbb nyelvű irodalmat nem lehet találni róla valahol ?
Amit kaptunk könyvek azok már a 4. oldalnál deriválnak , de nem értem mit miért csinál.
(#) enree hozzászólása Nov 28, 2012 /

Sziasztok!
Adott egy magas lépcsőház, ahol élg körülményes a nagy belmagasság miatt az izzócsere. Hagyományos izzóról beszélek, mert a gyakori kapcsolgatás miatt a neon és az energiatakarékos izzók hamar feladják. Arra gondoltam, hogy mi lenne, ha tennék egy ellenállást az izó elé, amitől körülbelül csak 70%-on világítana, mondjuk egy 100W-os izzónak a fénye így pont elég lenne tudom, hogy így körülbelül egy gyertyára fog emlékeztetni a fénye (mármint színhőmérsékletileg), de ez nem baj.
Próbálkozott már valaki ilyesmivel? Szerintetek így meg lehet növelni az izzó élettartamát? Mekkora teljesítményű ellenállás kellene ehhez és hány Ohm körüli?
(#) tom75 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Egyenlőre kicseréltem az ellenállásokat meg ki dobtam a c11-et.
De a helyzet változatlan triak típusa BT138-800.
Este folytatom

(#) etm válasza exorcist hozzászólására (») Nov 28, 2012 /

Üdv EXORCIST!Bocsi,tegnap nem akart menni,de ma megindult.Kiadott egy fekete ablakot,ahol van egy áramkör,és mutat áram irányt.Ezzel lehet saját áramkört is készíteni és tesztelni?Ha igen,akkor mibe kell belemennem?Üdv!Különben frankónak tűnik!
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2012
Következő: »»   1857 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem