Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion hs 280 - 282

Témaindító: rolandosss21, idő: Okt 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 23
(#) Doncso hozzászólása Szept 3, 2012 /

Sziasztok. Éppen ma lőttem két igen jó állapotú HS280-ast, barna színű, kék középpel. Nagyon kiváncsi voltam, mert volt aki fikkantotta, volt aki istenítette, hát gondoltam most megtudom mi a téma.
Sajnos úgy alakult, hogy hamar eldöntöttem, hogy ez bizony nem a prémium kategória, de még a hifi kategóriába se sorolnám. A közép hangszóró úgy rezonált illetve torzított hogy nem bírtam elviselni, csak ha lefogtam az újjammal. Nem akartam hinni a fülemnek, mondom mi ez? Próbáltam kicserélni a kondikat, de hiába. Egyszerűen zörgött, csörgött, és a hangképe is szörnyű volt. A mély semmit nem csinált csak puffogott, a közép torzított, a magas meg seholsemmi. Aztán gondoltam beletúrok egy kicsit parasztosan, fogtam, egyszerűen szőrén bekötöttem a mélyet, a magasra meg egy 4.7-es remixet, hát volt meglepődés. Nem mondom, hogy mindjárt preludium lett, de így első körbe legalább a fülemet nem bántotta, sőt egész jónak mondható lett a hangja ahhoz képest mint amilyen hidegzuhany ért első meghallgatásra. Aztán ahogy hallgattam, közbe figyelgettem a hangszórókat. Olyan gondolatok forogtak a fejembe, hogy mennyivel másabb a minősége, mint a 30 éves Epicure dobozaimnak. Azon látszik a minőség, ezen pedig a nem is tudom, hogy fogalmazzak, szóval ilyen olcsó, és vidéki, talán a legjobb szó a kisipari minőség. Főleg a közép és a magas sugárzókon, illetve a csavarokon látszik. A doboz mindenesetre egész jónak mondható, a mély pedig még elviselhető egy jó váltóval. A továbbiakban azon gondolkozom, hogy egy magas cserével egy kétutas rendszert készítek belőle, aztán majd meglátjuk mi sül ki. Mindenesetre kiváncsi vagyok hogy fog sikerülni. Azt viszont nem értem miért lett ekkora ász ez a sugárzó, értem , hogy "akkor" meg stb, de őszintén szólva papír membrános TV hangszórókból szerintem tisztább szárazabb hangdoboz építhető, nem értem.
(#) elektrorudi válasza Doncso hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Nyilván annak is utána néztél, hogy kik és mikor "istenítették" és mihez viszonyították. A maga idejében talán, ha 2-4 féle dobozt lehetett kapni egy Keravill-ban. Azok közül ez jónak (vagy a legjobbnak) számított.
Ha valaki nem a helyén kezeli a dolgokat, az baj.
Az általad említett Epicure doboz mellé fel lehet sorolni vagy 15000 féle másik típust, ami mind jobb volt, mint az Orion bármelyik doboza, de azokat sem lehetett közforgalomban kapni, épp úgy, mint a te Epicure-dat...
Még a HS280-nak is olyan magas volt az ára az átlagkeresetekhez képest, hogy csak kevesen engedhették meg maguknak. Na most képzeld el, mi lett volna, ha egy "minőségi" dobozt csinálnak... Ja és még egy dolog: akik ezt tervezték, 0 gyakorlattal rendelkeztek az iparilag előállítható doboztervezés területén. Ja és még egy dolog: még ezeknek a gagyi hangszóróknak sem tudták biztosítanin a folyamatos beszerzését.
De igazából nem hiszem, hogy ezt valaha is megérted. Mint ahogy én sem tudom átérezni (szerencsére) a hetvenes évek előtti történelmet.
(#) Doncso válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Értem én, persze nem tudtam ezekről a dolgokról, csak azt nem értem, hogy akkor mégis miért lett ekkora kultusza? Értem, hogy néhány féle dobozból lehetett válogatni, de már hajdanán is voltam magyar papírmembrános hangszórók, amiből jobb hangot lehetett kicsikarni, ez mégis ilyen lett, és azt is értem, hogy nulla gyakorlattal rendelkező kollégák pöccintették össze, de én sem vagyok egy nagy ász, mégis néhány átkötéssel, leegyszerűsítéssel komoly javulást értem el, én csak nem tudom ezeket a dolgokat hova tenni. Ne érts félre, nem a mai lehetőségeimet kihasználva fikázom könnyelműen az akkori korlátolt technikát, tudom, hogy akkor mindössze 2-3 féle TO-3-as tranyó volt, meg ilyenek, csak azt nem értem, hogy minek bonyolították, ha egyszerűbb kötéssel jobb, és ha már így elrontották, akkor miért lett legenda? Mindössze a ködre keresek fuvallatot.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2012
(#) elektrorudi válasza Doncso hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Doncso, ez nem történelmi topic, ezért ne várd tőlünk, hogy elmagyarázzuk a tervgazdaságot, mert úgysem értenéd meg.
De, hogy ne mond, hogy meg se próbáltuk:
- Sorolj fel három Orion papírmembrános hangszórót (1981-ből), amely kiváltotta volna a közép hangszórót és a csipogót.
- Háromutas hansugárzóról beszélünk... Milyen hangszórót tettél be középhangszórónak amikor "megjavítottad" a hangot?
- Ki mondta, hogy legenda?
- Az átalakításod során hány decibellel javult az átvitel, és hol? Hány százalékkal csökkent a torzítás?
(#) Doncso válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

-Konkrét típust igaz nem tudnék mondani 81-ből, de gondolom ettől biztos lett volna jobb, sőt akár egy TV ovál is szebb , értelmesebb közepet adna. Persze ez csak az én véleményem.
- Igen, három utas hangszóróról beszélünk, de nem tettem be semmilyen közepet a "javítás" alatt, egyszerűen két utasként kötöttem be, a mély úgy ahogy van, a magas pedig egy 4.7µF -en keresztül. Nem vicc, valóban óriási a különbség pozitív irányba. Szerintem nem elképzelhetetlen.
- Gondoltam, hogy legenda, abból, hogy igen sok helyen olvastam róla áradozást, például a retronomon, illetve itt, ebben a topicban is. Meg persze negativ kommenteket is alpári stílusban, gondoltam utánajárok, és megosztom a véleményem, tapasztalatomat.
Az átalakítás során , de gondolom ezt te is sejted, nem végeztem semmiféle mérést, pusztán fülre, inkább csak érdekesség képen írtam le azokat a gondolatokat amik éppen akkor a fejemben szaladgáltak, végül is erre való a topic.
Miért gondolod azt, hogy nem érteném meg az akkori tervgazdaságot, miből szűrted le azt a következtetésed?
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Ez lett volna a hozzászólásom eredeti célja. Remélem nem ment félre.
(#) FordPrefect válasza elektrorudi hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Hetekig kerestem Butapesten fekete, kék membrános, 8 ohmos HS280-at. Vigyorogva vittük haza öcsémmel a vonaton, örültünk a "kincsnek". Mit mondanék rá most? Egy darabig jó volt. (Vakok között a félszemű a király) Sajnos igaz, pont ma írtam le egy másik fórumon, egy idő után a KÉK közép iszonyúan rezonáns lett, rosszab hangja lett mint az eredeti, első generációs fehérnek. Ami nem csoda, hiszen igen alacsony frekit kellett átvinnie, szemmel látható kitérése volt nagyobb hangerőknél, amit a mezei dómsugárzók nemigen szeretnek. Hogy miért favorizálják? Mert még él generáció, aki a HFM-en nőtt fel. És tényleg jól szóltak egy darabig, a hazai felhozatalhoz képest. Ezt a pozitív kritikát a különböző fórumokon a mai napig kihasználják az eladók. A vevők meg b..k
Visszatérve: A TV ovál adott is szebb közepet, Orion HS200-nak hívták a dobozt.
Amúgy volt egy "0" szériája is a 280-nak, 1 évig birtokoltam, jó hangja volt. A doboz ugyanaz mint a 280, a mély is, a közép volt egy kb 10 centis 3 felfogatófüles papíros közép, meg egy Isophon dóm. Valszinűleg van fenn a retronom-on kép róla.
(#) FordPrefect válasza Doncso hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Ha jól illeszted a magasat és a mélyet, a középső dóm kihagyható, jobb hangja lesz. Paradox, de a jobb hangot hozó kék BASF közép teszi hosszútávon használhatatlanná a dobozt. (az eredeti fehér sem lenne jobb). Más konstrukció kell.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2012
(#) Doncso válasza FordPrefect hozzászólására (») Szept 4, 2012 /

Nekem is ugyanezek a meglátásaim, amiket írtál, én ugyan kisebb hangerővel próbáltam, de ujjal hihetetlen mozgást éreztem a közép dóm membránján, meg is lepődtem. És tényleg, kihagyva máris szebben szól a doboz. Egy kis energiát rá fogok fordítani, márcsak a tudományos kiváncsiságom miatt is, és egy magas cserével, illetve egy normális váltóval, belső csillapítással, merevítéssel, megpróbálok egy jobb hangsugárzót kihozni belőle. Kicsit a szivem csücske ez a doboz, mert nagyon rég óta akartam ilyet, talán ezért is volt a hidegzuhany.
(#) fecameca hozzászólása Szept 4, 2012 /

Sziasztok! Nekem Orion Hs 400-as ovális hangszórós hangfalaim vannak, már több, mint 30 éve. Még Hs 200-at lehetett kapni, de az kevés volt az én rádiómhoz. Típushibájuk lehet, hogy már újonnan elszálltak benne a magasak, kicseréltettem őket garanciába, de újra elszálltak. Ekkor bementem az akkori alkatrészboltba, vittem magammal a rossz csipogókat, mondtam, hogy hány Wattos a hangfalam, és kaptam valamit, ami méretre pont ugyanolyan volt, azokkal szól azóta. Az egyik mély hangszóró zörgött, amikor elszállt a végfokom, és egy kicsit megolvadt a lengőcséve, de helyre nyomogattam, és attól megjavult. Nem tudom, amikről Ti írtok,(Hs 280, 500) azok mikor kerültek forgalomba, amikor a Tungsram fénycsövekért cserélt dán rádiókat árulták, azokhoz mindenkinek ilyen hangfalakat osztottak, hol beszámították a rádió árába, hol pedig külön kellett értük fizetni, akkor is ilyet kellett venni, mert nem lehetett mást kapni. Amikor a Videoton megjelent a tornyával, azt én is hallottam, de szerintem annak rikácsoló vásári hangja volt, az Orion általam megszokott lágy, bársonyos hangzásához képest.
(#) Doncso hozzászólása Szept 4, 2012 /

Sziasztok.
Ma kicsit ismét haladtam a 280-as átalakítással. Úgy kezdtem, hogy előszedtem a kedvenc CD lejátszómat, SONY CDP-M35, a jó kis STK-s sony végfokomat, aminek már jól ismerem a hangját, illetve azt a CD-met, amivel tesztelem a szórókat, erősítóket, előkerült az átkapcsolgatós teszter szerkezetem,amire rákötöttem a két dobozt, és egy bemenetet, így átkapcsolásra azonnal hallható a külömbség. Az egyik doboz hangszóróit kivezettem, és elkezdtem variálgatni a kondikat, tekercseket, előkerült egy TVM 104-04/08-as selyem dóm, és egy AKAI 4IT-sm3g ortodinamikus magas sugárzó. Az utóbbit volt szerencsém hallgatni az AAÉT 2.-őn Moszkvai kolléga házi dobozain, ez volt az a doboz, ami előtt Köbzoli az asztalon könyökölve és a fejét csóválva (húú bmeg ez durva) hallgatta az Eagle-Hotel california c számot. Valami eszméletlen hangok jönnek ki belőle, ha jól el van csípve a váltó. Tehát elkezdtem variálni a saját közepét, magasát, a TVM dómot, meg az AKAI magasat, a mélyet is próbálgattam induktivitással, és anélkül is. Szumma szummárum, a gyári közepet és magasat semmilyen összeállításban nem tudtam a TVM és az AKAI fölé helyezni, így ezek jutottak tovább. A TVM bár magas lenne, az igazán magas hangokat szerintem nem olyan nagy hangnyomással adja le, és nem olyan szép, viszont közép-közép magas tartományban elég jó, így közép magas sugárzóként képzeltem el. A Vége felé közeledve, több variáció után, a mély végül is kapott egy induktivitást, a TVM egy 4,7-es remix kondit, az AKAI pedig egy 2.2 olaj papírt. Már egész szép hangja lett a másikhoz képest, de kicsit tolakodónak tartottam a TVM-et, nyilván érzékenyebb a bolgár társánál. Kapott sorosan egy 6R8 2W ellenállást, így kissé visszafogottabb lett, és jobban elsimult a hangképben. A doboz kapott még belső csillapítást, új kábelezést, és tömítést is. Bár a mély hangszóróval még mindig nem vagyok kibékülve, de véleményem szerint kifejezetten jó hangja lett a doboznak. Sokkal természetesebb a közép és a felső tartomány, letisztultabb és érthetőbb a zene. Óriási tere sajnos nincs, ez most elmaradt, de élvezhető lett így a zenehallgatás. Persze tudom, ezzel a hangszóró készlettel már nem HS280, de ha jobban belegondolunk, akkor egy hangváltó cserével sem eredeti Orion HS 280. Szerintem sokat javult, ha érdekel valakit, megmérem az induktivitás értékét, és konkrét rajzot készítek. Ami előnyére válik szerintem az a doboz. Elég masszívnak találtam, és nem tünik rezonátornak. Esetleg ha időm engedi, készítek majd egy átviteli mérést, kiváncsi lennék rá és is.
(#) Doncso hozzászólása Szept 5, 2012 /

Készítettem képet az átalakított hangsugárzóról, a régi állapot a tesztek során, és ahogy az asszony hajlandó beengedni a lakásba Még van dolg vele, valahogy normálisan el kellene helyeznem az AKAI piezókat, illetve várok szabó vattát töltőanyagként.
(#) Moszkvai válasza Doncso hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Én mondom, szebb mint a gyári! Ha jössz a talira, mindenképp hozd el!
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Bár senki nem írt vissza nekem, hogy mikoriak ezek a 280-asok? A topik újbóli átolvasásával megerősödött a sejtésem: Ezek már újabbak az enyémeknél, ezek a hangsugárzók már a "tornyos" korszakból valók a sok panasz elolvasása meg arról győzött meg engem, hogy az Orion a 80- as években szépen visszafejlődött! Ezek a 80-as években gyártott "made in Hungary" tornyok egyáltalán nem nyerték meg a tetszésemet, egyik sem tud olyan szépen szólni, mint a dán 3F T-3535. Szerintem azóta sem árultak Magyarországon ilyen igényes hi-fi minőségű végfokkal ellátott készüléket. Szépen szól az más márkájú hangsugárzókkal is, de a papírmembrános ovális hangszóróknál semmi sem tűnik alkalmasabbnak középhangokhoz, például nézegettem nagy zenekari hangfalakban is inkább papírmembrános és tölcséres kivitelű közepek vannak. Nem tudom, ki találta ki bele a műanyag dómot, de szerintem legalábbis hangzásban nagy visszalépés volt. Eddig akármilyen készülékem is volt ovális hangszórókkal, (TV, magnó) az a tapasztalatom, hogy szerintem sokkal szebben szólnak még készülékbe beépítve is kerek társaiknál.
(#) Doncso válasza Moszkvai hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Köszönöm. Időközben elkészült a párja is, mindkettő megkapta az akai magasakat, végre egyformák lettek kívül belül. Na, következett a szobai sztereó meghallgatás. Na itt azért volt mosolygás és örömködés a részemről. Emlékszel a térre amit hiányoltam az Epicure-ök kapcsán nálad? Na , B&W Audiophile recording tesztlemez 1. track-je, Allan Taylor - colour of the moon, és kilépett a szőnyegre, nem hittem el, olyan élvezetes hallgatni, hogy bontottam is egy jó kis vörös édeset és szürcsölgetem. Hihetetlen milyen jól sikerült. Azok az AKAI-k nagyon jó hangszórók!
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2012
(#) Doncso válasza fecameca hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Mondok egy jó tippet neked, ruházz be 2 AKAI csipogóra, 500Ft/db, kösd át a 280-asodat ahogy én, a közép sugárzót felejtsd el, az kuka, a mélyet kell középre venni, és el fogsz ájulni ezt garantálom.
(#) Doncso válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 5, 2012 /

Meg bizony! Elsőre igen megrettentem, de hihetetlen mekkora változás történt, tudom ez így szubjektív, de valóban nagyon jó lett a hangja, és a tér sem csekély. Ha jól be van lőve a váltó, jó magasakkal, az a bolgár húsz centis alá teszi ami kell. Persze nem egy prelu, de kifejezetten élvezhető, és ez szerintem óriási haladás.
Tervben van , hogy készítek egy állványt neki, mert így inkább a szőnyegen ülve a legjobb, a kanapén már úgy érzem magasan vagyok. Illetve az elhelyezést még ki kell tapasztalni.
(#) Doncso hozzászólása Szept 5, 2012 /

Ez az, ilyen állványt szeretnék én is. Na majd összekapom magam.
(#) öregmoha válasza Toto25V hozzászólására (») Okt 11, 2012 /

A cikked alapján megcsináltam a hangváltót, az eredeti hangváltó alkatrészeiből felhasználva két tekercset és a magot. Az elkókat kicseréltem MKP-re, szerintem is lényegesen jobb lett a magas és a mély tartomány, a középsugárzó viszont (éppen ezért) szinte vissza van fogva. (na persze a Mission 702 precízebb), de ismét gyakrabban hallgatom a régi lemezeket, kazettákat és a szalagos Akai GX-et az utóbbi években mellőzött technikán (Tesla-NAD+Ortofon VMS20, AIWA F220Z egy Sansui Receiverrel a 80-as évek HFM ajánlása alapján). Tegnap a Pink Floyd "Dark Side of The Moon" ment LP-n, szerintem még soha nem szólt ilyen kellemesen a cucc. Köszönöm az ötletet!
Az viszont kérdésként merült fel bennem, hogy miért nem kell a közép-mélysugárzó frekvenciamenetét felülről vágni? Nem kellene valamilyen meredekségű szűrő? Eredetileg a középsugárzó ellentétes polaritással volt bekötve a panelra, én a rajzod alapján megcseréltem, de nem észleltem semmi füllel fellelhető változást. Nincs gond a fázissal, vagy ez csak az Orion mérnökeinek volt az eredeti szűrővel egy indokolt megoldása?
(#) kekedilevi válasza öregmoha hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Üdvözlöm!
Ha nem sértem meg, válaszolnék akkor én. Nekem egyébként szintén meg van ez a módosítás a HS 282-eseimnél. Azért nem kell vágni felülről a mélyközepet, mert önmagában is csupán 85 db a hangnyomása, ami elég alacsony, további szűrőkkel ez még inkább csökken. A HS 280 egyik legnagyobb gyengéje is ez volt, érzéketlen volt, és nem volt összedolgozva a mély hangszóró a magasakkal. A középsugárzót pedig azért szükséges megfordítani, mivel 2kHz és 6KHz között hatalmas kioltás van, ellen fázisban dolgozott a közép a magassal. A fordítás után ez megoldódik, persze füllel nem minden érzékelhető amit a műszerek már kimutatnak.
(#) szamóca hozzászólása Okt 27, 2012 /

Valaki emlékszik rá mennyi volt a fogyasztói ára a 280-asnak?
A 284-es mintha 8000körül lett volna.
(#) öregmoha válasza kekedilevi hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Köszi az információkat. A korábban a sok más fórumban leírtak alapján azt tudtam, hogy a középsugárzót -gyengesége miatt-sok ajánlás kiiktatná és kétutassá tenné a rendszert, de a cikk szimpatikus megoldást mutat a meglévő eszköz elfogadhatóbb hangúvá tételére. A fázisfordítás kérdése nem volt egyértelmű. Az írásod alapján azt gondolom, hogy neked is vannak műszeres méréseid az átalakított váltóról, s ezek a cikkben leírtakat erősítik.
(#) kekedilevi válasza öregmoha hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Mérésem az van, de nem én végeztem. Én is csupán segítséget, és tanácsokat kaptam egy nálam hozzáértőbb embertől. De mutatok egy mérést a HS 282-es eredeti állapotáról. (nagyjából a HS 280-asé is ilyesmi volt)

Az Orionos hangszórók nagyjából egyformák, átlagos minőségűek mind. Lehet azt a középsugárzót jól használni, csak sosem egyszerű 3 útban jót létrehozni, ezért is teszik 2 utassá gyakran, mert ott könnyebb a váltás valamivel.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
(#) Doncso válasza kekedilevi hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Hát, ez elég ijesztő átvitel.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) öregmoha válasza kekedilevi hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

A cikkben bemutatott és az általad közölt mérési eredmények valóban igazolják a változtatás célszerűségét. Valószínűleg nem önmagában ezt a különbséget lehet füllel érzékelni, hanem a régi kiszáradt elkók és az új MKP-k elektronikai jellemzőinek különbségét. Egyébként a régi elkók a saját mérésem alapján közel a rájuk írt értékeket hozták annak ellenére, hogy a belső fegyverzet könnyedén kihúzható volt a külső köpenyből és a gumi "tömítés" csak díszletként szolgált rajta.
A régi Orionokat az akkori Hifi Magazinban sokat mérték, a kék membrános verziót egyenesen istenítették. Nagy álmom volt akkor egy ilyen hangdoboz, másként szólt, mint a Cleopátra a DC 2002A-val. Érdekes, hogy viszonylag kis minőségi különbségek is jól hallhatók azért a rendszereken. Pl: Az Akai AP100 a saját tűjével, majd Ortofonokkal másképp szólt , de a Tesla/NAD lemezjátszó ennél is jobban, másképp szólt a lapos karral mint a csőkarral, kisérleteztünk filc alátéttel és tüskékkel, akkor készítettem az első állványt a hangdobozok alá homokkal töltve és anélkül is. Vagy az Akai GX 4000D-ben kicseréltük az elkókat tantálra, s bár mérést nem végeztünk, fülre csendesebb és jobb lett a sokat szapult szalagos magnó. Ezek a viszonylag kevés pénzből megoldott változtatások éltették az akkori időkben a zenei igényességünket, s csak irigyeltük azokat, akik sokkal drágábban valamivel jobb cuccokat vettek/kaptak külföldről... de ez már történelem, kb 30 év telt el azóta.
(#) kekedilevi válasza bekeipeter hozzászólására (») Nov 29, 2012 /

Üdv!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt a váltót megbízható számítások alapján tervezte, vagy csak füllel? Ugyanis engem a magas köre érdekelne, olyan váltásra lenne szükségem oda, ami pontosan 6000Hz-nél vág, mert a közepet eddig lehet még engedni. A soros 2.2µF +0.22mH-is párhuzamos tekercset elképzelhetőnek tartom. Mondjuk szerintem a soros ellenállás értékét még lehet növelni. De az a 15 ohmos párhuzamos ellenállás szerintem teljesen fölösleges és haszontalan oda. A magasat nem kell felül csillapítani, ha már így is alig jut el 16kHz-ig.
(#) Tonybacsi válasza szamóca hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

1981-ben a HS280-nak 2850Ft/db volt az ára. (ha jól emlékszem az Árpád úti keravill-ban)
(#) werstroh hozzászólása Jan 15, 2013 /

Üdv Mindenkinek!

Van egy pár hs-280-am. 4 ohmos. Teljesen eredeti.
A hangváltóját szeretném átalakítani felújítani.
8ohmos továbbfejlesztést találtam, viszont 4-est nem.
Tud nekem valaki segíteni ebben?

Előre is köszönöm

(#) kekedilevi válasza werstroh hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Nem nehéz pedig, a 8ohmos váltó adott értékeit kell átszámolni 4 ohmos verzióra.
(#) werstroh válasza kekedilevi hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Segítenél ebben mert én nem tudom átszámolni.
Ezt néztem ki:
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/orion_hs_280_hs_282_hangminos...l?pg=2
Esetleg tudsz mást ajánlani?

Köszönöm
Következő: »»   8 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem