Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   91 / 314
(#) Stranger válasza sanka74 hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Hello

Mi ennek a trafonak a szama?

Udv
(#) agressiv válasza sanka74 hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Jól mérted, azoknak egyezniük kell, kiforrasztva ohm-ra pontosan. Látszik, hogy az egyik már picit elfáradt, ezek a trafók amúgy 1-1.3K között szoktak lenni tipustól függően.

Jdani, te is mérd meg a barna nyákos trafó szekunderét...
(#) sanka74 válasza Stranger hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

TMS91429TC

http://www.hqelektronika.hu/pr?srch=tms91429&ls=20&sm=2

Itt is kapható, de ha elektronikai boltban megrendeled, akkor elmarad a posta.Én is ezt tettem..
(#) jdani válasza sanka74 hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

A trafo kimenetét kell gondolom mérni. És ha nem kötök rá csövet, és úgy mérem a trafo bemenetét, hogy úgy is le-e kapcsol?
(#) mefi01 hozzászólása Nov 30, 2012 /

Inverter trafókat honnan lehet beszerezni?
Inverter hibás egy hyundai l70n és egy Samsung 940N típusú kijelzőm is :/
(#) agressiv válasza mefi01 hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Ha mást nem talál a net, akkor ebay.
(#) jdani hozzászólása Nov 30, 2012 /

Szokásuk elromlani a trafoknak? Mert van egy lcd tv-m aminek a kijelzoje nem működik, de a háttérvilágítás jó. Fel-e használható a trafoja?
(#) hotib válasza mefi01 hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Én itt vettem. Teljesen normális, mikor leütöttem, csak helyettesítő típus volt, de leleveleztük és pontosan megegyezőt küldött. Kiszállítva 1.600,-Ft volt, most is annyi.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
(#) sanka74 válasza jdani hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Ezt nem tudom, de ugy gondolom, hogy ha nincs rajta terhelés(cső) akkor a trafo nem kap áramot...igy semmit sem tudsz rajta mérni..
(#) jdani válasza sanka74 hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Ha kiveszem, és lemérem, és mondjuk nem jó, kevés, vagy éppen nagy az értéke, akkor ha cserélni kell, jó bele mármilyen tipusu inverter trafó, monjuk egy másik monitorból? Hazamegyek, kiveszem és lemérem. Tehát az egyik trafón a 2 kimenő kontakt közti ellenállást kell mérnem, igen?
(#) tallerkrisztian hozzászólása Nov 30, 2012 /

Sziasztok!

Az LCD monitoromon kiment a biztosíték vettem bele másikat, de amikor beüzemeltem azonnal kivágta azt is. Amit tudok az a tápkábel csatlakozásánál a földelés jó, de a trafónak azon az oldalán ahol kormolódottabb az üzemeléstől ott mind a 3 lábon feszültség van most.

Tettem fel képet is, ezek nem az enyémről készültek, de ugyanígy néznek ki!!!

Segítségeteket kérném mi lehet a hiba?
(#) erősáramú hozzászólása Nov 30, 2012 /

Sziasztok!
Egy 26"-os Fujitsu-Siemens monitorral (3,5 éves) van gondom. Amiket visszaolvastam, tipikus a hiba, bekapcsoláskor 2 másodpercig hibátlan kép, majd a háttérvilágítás megszűnik, a kép külső megvilágítással halványan látszik. Az elkók közül egy sem púpos, égésnyom nagyítóval sem látszik sehol. Az előző hsz-ekben olvastam, hogy az inverternek van egy "figyelő" és egy "engedélyező" áramköre. Becslésem szerint valahol ott lehet a hiba (a tévedés jogát fenntartom). A nagy gondom az, hogy előképzettség hiányában nem tudom beazonosítani a megfelelő áramköröket, vagy alkatrészeket. Jó lenne ha valaki a képek alpján tudna segíteni, hogy hol mit kell mérni, vagy melyik alkatrészt kell cserélni. Tudom, hogy egy szervíz egyszerűbb lenne, de a pénztárcám élénken tiltakozik... Remélem a fénycsövek jók, még bőven lehetett fényerőt emelni, eddig kb 60%-on ment. Elnézést, ha hosszú voltam!
(#) bbalazs_ válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Azert irtam korabban, hogy merj ra a diodahidra.

Lehet a felvezetod is zarlatos a primer oldalon.
(#) tallerkrisztian válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Találtam közbe egy kerek zöld színű elemet (a szakmai nevét nem tudom) amelyen látok az egyik oldalán egy repedést. Nem tudom, hogy az mire utalhat?

Az első képen ha tudnál segíteni, hogy melyikre gondolsz azt megköszönném.
(#) sanka74 válasza jdani hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Úgy gondolom igen, hasonlóan mint én a képen(fentebb). Szerintem nem lesz bele jó bármilyen, van rajta típusszám, az alapján rá tudsz keresni. A primer és szekunder oldalon kell mérned ellenállást, azt nem tudom mekkora értéknek kell lennie, de szerintem van aki profi és megmondja majd.
(#) Stranger válasza sanka74 hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Uraim, ezzel a inverterrel "TMS91429TC" tudnam helyetesiteni a TM-0918 invertert!

Egy Samsung T260 panelbe kellene.

Udv

A diodahid jobbra alul mindjart a trafo mellett egy fekete, lecsapott sarku feketeize, negy soros labbal. De ha ezt sem tudod, szerintem ne probalkozz, ebbol nem lesz semmi. 230-al jatszani igy nem erdemes.
Az a zold korong (gondolom, a nagy kondi alattira gondolsz) szerepe, hogy bekapcsolaskor a nagy aramlokest felfogja (hidegen nagyobb az ellenallasa, melegen kisebb - igy kesobb mar nem jelen akadalyt)
(#) bbalazs_ válasza erősáramú hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Ha a fenycsoveket ki tudod huzni (ha fem csuszkaban vannak), akkor latszani fog, hogy az egyik nem gyujt be a negybol. (2-2 van alul-felul). Sajnos csak ugy ranezesre hatulrol nem lehet megallapitani, mert a maradek egy is elegge erosen vilagit. Esetleg sotetben, feher papir alatt latszik a kulonbseg.

Oké megvan, akkor azaz aminek 3 lábán is feszültség van. Annyira rajta van a trafón, hogy alig vettem észre, hogy az nem a trafó része!
(#) tallerkrisztian hozzászólása Nov 30, 2012 /

Pontosítok mind a 4 lábán van feszültség!!!

Nem lehet rajta. Ha a 230-bol hasznalnad, kivagna. Maximum egy gyorsan csokkeno fesz lehet rajta, amit a kondibol kap vissza. Ha zarlatos, akkor atmehet a masik labakra is, de akkor meg sontolnie kellene a kondit.
Keress ra, Graetz-hidnak is hivjak. A kiosztasa altalaban ra van irva, a csapott olda a pozitiv.
De ket laba valtos, azokat tetszolegesen lehet bekotni, a + t a kondi + hoz, a minuszt a minuszhoz. Legtobb esetben - v v + a kiosztas, de vannak v-v+ kiosztasuak is. Az oldalan latod. Azt mindenkeppen forraszd ki, mert valoszinuleg tonkrement.
Aztan igy merj ellenallast a kondi kisutott allapota utan a ket kivezetes kozott, hogy a felvezetod jo-e meg.

(#) erősáramú válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Köszi, megpróbálom szétszedni a kijelző panelt (kihúzni a csöveket), de azt megkérdezem, hogy milyen átmérőjűek ezek a csövek, mert az egész kijelző panel 15 mm vastag? Nem tudom, ebből még ki lehet húzni egy csövet, vagy fixen be van építve?
(#) Bonanza02 válasza erősáramú hozzászólására (») Nov 30, 2012 /

Panasonic LC 50 tft 15" kijelző nem érdekel valakit? (mert van..)
(#) jdani hozzászólása Nov 30, 2012 /

Megmértem mindkét trafó kiemetét, 480Ohm mindkettőnél...Kevésnek tűnik, de mindkettő értéke ugyanolyan.

Kivettem a diódahídat a minusz lábat elhajtva visszaillesztettem, de nem fixen, így áram alá helyezve nem vágta ki a biztosítékot. Amúgy az első verziójú (- v v +) a két v az a trafóhoz, a - a z - , a + az meg a kondi + felállás van. Melyik két kivezetés között mérjek? Írásodból nem derül ki egyértelműen.
(#) bbalazs_ válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Ebbol ugy tunik, hogy a diodahid jo (de azert kimerhetned). Akkor a nagyfesz felvezetod lesz a ludas elso korben, az a fekete haromlabu ize a hutobordan, a kepen jobbra kozepen.
De azt is ki tudod merni. Adatlap alapjan latod, csak a reverz vedodiodaja mutathat nemi atvezetest diodamero modban.
Probald meg ugy is, hogy most a pozitiv nincs bekotve. Ha igy sem durran, akkor biztosan jo a diodahid.

- hoppa! hogy erted azt, hogy 'visszaillesztettem, de nem fixen?' Ez 230V! ott nem lehet kontaktosat jatszani, mindenkepen forrasztani kell. Bekapcsolaskor meg jo messze menni, hogy ha durran, ne talaljon el semmi.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
(#) bbalazs_ válasza erősáramú hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Ha nem lehet kihuzni, akkor ne bantsd. Inkabb csereltesd ki, majd a szervizben szetszedik.
Egy fem sinben van ket parhuzamos cso, nagyon vekonyak, kb mint egy ceruza grafitja.
A fem sin biztositja, hogy ne torjenek el. Ahol be van epitve, ott a muanyag keretbe agyazottan helyezkedik el es teljesen szet kell szedni hozza a kijelzot.
(#) erősáramú válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Uraim, a fujitsu monitoromnál egyszerűsödött a kép!
Sikerült szétbarkácsolnom az LCD panelt, megtaláltam a fénycsöveket. Az általam kevésnek tartott 15 mm-ben 2 fénycső is elfért, mert nem háttérvilágítás van, ahogyan én képzeltem (kis naív), hanem élvilágítás. 2-2 cső egybeépítve, de a lényeg, hogy mind jó!
Szétbontott állapotban bekapcsoltam (nem volt egyszerű) és csak a felső kettő világított. Megfordítottam a bekötést, akkor az alsó kettő világított.
Alaposabban megnéztem a tápegység panelt és úgy tűnik, hogy a hibás oldalon a trafó és a két fénycsőcsatlakozó között lévő kék (tantál?) kondi kissé el van színeződve.
Kérdésem: elképzelhető, hogy csak ez kis kondi ment tönkre, vagy forrasszam ki a két trafót is és kezdjek el összehasonlító méréseket végezni?

P1010287.JPG

(#) kadarist válasza erősáramú hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Szia!
Azok a kékek kerámiakondik és az elszíneződés nem normális jelenség. Cseréld ki!
(#) erősáramú válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Kedves bbalazs!
Miközben két ujjal pötyögtem Te már írtál is. A jó tanács későn érkezett, de azt hiszem megúsztam.
Következő: »»   91 / 314
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem