Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1861 / 3984
(#) apollo07 hozzászólása Dec 1, 2012 /

Elnézést a keveredésért.Én egy teljesen normális elkóra gondoltam,aminek a negatív oldala meg van jelölve.Azt szeretném megtudni, hogy ha a hálózati 230V-ot egyenirányítom és polaritásnak megfelelően rákötöm a kondira akkor az nem robban-e fel,vagy ilyesmi...
(#) pucuka válasza apollo07 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Mindjárt más.
Természetesen nem lesz semmi baja, nem robban fel, amíg túl nem léped az elektrolit kondenzátorra írt adatokat. Azt azért tudnod kell, hogy ezek névleges adatok, és gyakorlatilag érdemes utána számolni mi történik, ha az adott értékek szélső értékek, és abban az esetben sem lehet a határadatokat túllépni.
(#) depi52 hozzászólása Dec 1, 2012 /

Nekem valaki tudna segíteni?
(#) apollo07 válasza blackdog hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

325 V egyenfeszültség,akkor elvileg nem lépem túl a 400 V ot,még ha ingadozik is a 230.?
(#) apollo07 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Tehát ha olyan 10%al a megadott érték alá töltöm,akkor elvileg semmi gond nem történhet?!
(#) pucuka válasza apollo07 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Elvileg elmehetsz a névleges értékig is, de akkor semmi tartalék nem marad. A névleges értékre igénybevett kondenzátornál is van még némi tartalék, csak az élettartam rövidül. Tehát azonnal nem fog tönkremenni, csak éppen nem lehet előre megmondani mikor.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2012
(#) apollo07 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Értem. Köszönöm.
(#) depi52 hozzászólása Dec 1, 2012 1 /

Sziasztok valaki tudna nekem tervezni egy 40uH-s tekercset ebbe az áramkörbe
Bővebben: Link
Ha link rosszul működne akkor a bsselektronika oldalán ezzel a névvel szerepel Nagy teljesítményű (160 W) precíz 230 V-os inverter
Előre köszönöm válaszotokat.

A válasz ablakban van egy kék színű LINK gomb. Na, azzal lehet a szöveg helyett linket beilleszteni. Nagy meló volt, de megcsináltam! --moderator
(#) zolika60 válasza depi52 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Parancsolj. Bővebben: Link
(#) depi52 válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Milyen egyszerű lenne így csakhogy külföldön élek és a környező szaküzletben nem kapok ilyet rendelni pedig egy ilyen alkatrészt nem fogok mert a posta többszöröse lenne a tekercs árának de itthon van ferrit magom huzalom, csak adatom nincs hozzá.
(#) kadarist válasza depi52 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Szia!
Válassz innen.
(#) depi52 hozzászólása Dec 1, 2012 /

Tervezni szeretném házilag megvalósítani! Nem venni! Remélem érthető voltam!

Fogsz egy kis gyűrűvasat és rátekersz pár menetet egy vastagabb tekercselőhuzalból. Itt mutatnak egy 21 uH-s tekercset. Neked dupla menetszám kell, kissé vastagabb huzalból. De az a biztos, hogyha induktivitásmérővel leméred a kész tekercsedet.
(#) zolika60 válasza depi52 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Van műszered induktivitás mérésre?
(#) depi52 válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Sajnos nincs.
kadarist:
Megnéztem a linke és ha jól értem arra a gyűrűre 21 menet ment? Csak nemtudom a gyűrű méretei nekem van itthon egy aminek a belső átmérője 12mm a külső 16mm és a vastagsága 8mm.Erre szeretném megtekerni.

Ezért jobb a boltban megvenni ezeket. Az eredő induktivitás függ a mag anyagától, méretétől stb. És persze az sem árt, ha van induktivitásmérő a szerszámok között. Egyébként a nyáklap beültetési képén ott van az L1 körvonalrajza, ami alapján meg lehet saccolni a kívánatos toroidméretet.
(#) depi52 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Hm hát van rendelve egy a többi alkatrésszel együtt de az 39uH-s és lehetséges nemfogja birni a 2ampert meg nincs is raktáron ezért késik az egész és idő pedig sürget. Bár ha le égne és letekernném számolva a menetek számát visszatekernék egy picivel többet vastagabb huzalból az ugy lehet működne. És mi történne ha kihagynám azt az alkatrészt?

Az se baj, ha 50 uH az a fojtó, vagy esetleg 30. Persze nem kell leégetni, mert ha 2A-nél sokkal kevesebb áramot hajtasz át rajta, akkor nem esik bántódása és így az ép meneteket tudod majd megszámolni.
(#) depi52 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Hm akkor nyugodtan használhatok nagyobbat? Pl.: Bővebben: Link
(#) depi52 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Köszönöm szépen segítségetek, nagyon hálás vagyok nektek!
(#) kendre256 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

"Neked dupla menetszám kell,"
Ha pontosan annyi volna depi52 vasmagjának az Al értéke, mint a linken lévőnek, akkor a menetszámnak 1,41-szeresének kellene lennie, mert az induktivitás a menetszám négyzetével arányos. Csak az a gond, hogy a vasmag Al értékének meghatározásához kell pár műszer...
(#) depi52 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Amit az előzőekben belinkeltem szerinted is megfelel?
köbzoli nem szeretném tudásod lebecsülni de minnél több véleményt halok annál biztosabb vagyok.
(#) kendre256 válasza depi52 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Kapcsolóüzemű tápokban az induktivitás értéke elég fontos. Összefügghet a kimenőfeszültséggel, bemeneti feszültségtartománnyal, terhelhetőséggel stb. Az induktivitásnak sok esetben energiatároló szerepe is van ezekben a kapcsolásokban. Ezért én inkább a kapcsolás szerinti értéket raknám bele.
(#) depi52 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Na ez érdekes álláspont lett, miben okozhat változást az 50uH-s
(#) pucuka válasza depi52 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Ennek az induktivitásnak semmi köze nincs a kapcsolóüzemű táp működéséhez. Ez csak egyszerűen az 50 Hz -es kimeneti jel (230 V) tüskéit "gömbölyíti", szűri. Ilyenformán az induktivitás értéke nem kritikus, a huzalvastagság csak annyiban, hogy elbírja a terhelő áramot, ami max 2 A -t. A kimeneti transzformátor primer tekercsét egy 50 Hz -es négyszög jellel hajtja egy - egy FET -es félhíd, ellenütemben.
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Végre valaki megnézte a frekit (Zolin kívül)
(#) depi52 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Na akkor belerakom az 50uH-st a huzal vastagság meg remélem elég.
(#) pucuka válasza depi52 hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Az se nagy gond ha nem teszed be. Legfeljebb, ha autóban használod az invertert, nem hallgatsz közép, rövidhullámú rádiót.
(#) depi52 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 1, 2012 /

Értem... és nem autóban lesz
(#) vladcepes hozzászólása Dec 1, 2012 /

Sziasztok! Remélem jól nevezem meg az alkatrész nevét: egy olyan potenciométert keresnék ami kézi behajtókban szokott lenni (vagyis ahogy húzod befelé a gombot úgy gyorsul a motor is)-tudom hogy kel hozzá fordulatszám szabályzó,meg is csináltam a rajzot csak az a kérdés hogy ezt a rugós potenciométert minek nevezik ,vagyis milyen néven keressem? A választ előre is köszönöm. Üdv.
Következő: »»   1861 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem