Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1863 / 3988
(#) luluzulu válasza proli007 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

erősítő ellé menne. Akor vegyem ki a 100k ellenálást és jó lesz?
(#) proli007 válasza luluzulu hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Hello! Ne vegyél ki semmit.. üdv! proli007
(#) luluzulu válasza proli007 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Mára felf ügesztem a projektet az ic megadta magát... 22,5 V van a kimeneten ahová a FET menne...

Majd holnap veszek másikat...

Akkor a kapcsoláson semmit nem kell változtatni csak a 24V neki és működni fog?
(#) granpa válasza luluzulu hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Olvasd el 'proli' válaszait figyelmesen, mert nem végtelen a türelme!
(#) proli007 válasza luluzulu hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Hello!
Ha R11 10Mohm és a C4 100uF, akkor a késleltetése (mire kisül cseppet a kondi) 100sec. Vagy is ha "belerúg" az IC a kondiba, akkor akár 2 percig is benne lesz a töltés. (Már amennyiben nem nagyobb a kondi szivárgási árama.) Ez pont azért van, hogy "első szóra" bekapcsoljon a relé, és a zene "szüneteiben" ne kapcsoljon ki..
De a 10Mohm helyett, két soros 5,1Mohm-ot tegyél, és a Gate-t a kettő közös pontjára. Mert a Fet-ek max Gate feszültsége általában 20V, nehogy tönkremenjen tőle.
Másik vélhetően értelmes megoldás lenne, ha stabilizálnád az IC feszültséget, 12..18V-os zénerrel. Mert félő. hogy Te nem stabil 24V-ról beszélsz, hanem a végfok tápról, ami esetleg több is lesz. (Olvasva a 22,5V feszültséget.)
Ez sem nagy gond, csak egy zéner - ellenállás és egy kondi kell hozzá. Na meg a táp tényleges ismerete.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
(#) vladcepes hozzászólása Dec 2, 2012 /

Sziasztok! Sikerült végül életre keltenem ezt is k.fa amit megépítettem kivéve a D19-es led nem akar 3 V-ról villogni. Vagyis 3V-ról elég gyors tempóban villognak a ledek de a D19 az meg se nyikkan. Ha 4.5V -ról üzemeltetem akkor már lassabban pislákolnak (persze azért még gyorsan) nagyobb fényerővel és a D 19 is mutatja magát de nagyon nagyon halványan. Ha 6V-rol próbálom akkor még lassabban villognak a ledek de természetesen még nagyobb fényerővel ,na és ekkor a D19-es led kb azzal a fényerővel próbálkozik mint a többi a 3V-nál. Szerintetek mit lehetne tenni hogy 3V-ról a D19 is jó legyen. Vagy hol lehet a bibi? Megcsináltam szimulációval ott jól mutatja. Az R 25-el kéne valamit kezdeni? A válaszokat előre is köszönöm. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
(#) Toothy hozzászólása Dec 3, 2012 /

Sziasztok!
azt szeretném megtudni, Hogy mik azok a passzív alkatrészek? (Erősítőben cserélek végfokot és azt mondták, hogy nézzem át a passzív alkatrészeket csak fogalmam sincs, hogy mi az.)
(#) sastas01 válasza Toothy hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Szia!

Bővebben: Link

4. bekezdés
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
(#) Toothy válasza sastas01 hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Köszönöm! Köszönöm! Köszönöm!
Így nem kell további kérdésekkel fárasztanom titeket.
(#) exorcist válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Hello!
A D19 akkor villan amikor a D9-12 vagy a D13-16 villan. Valószínűleg R26-ot kell csökkenteni, mert a T5 nem kap elég bázisáramot, hogy kinyisson teljesen. Ha van 4,7kΩ-os potid, azt tedd be oda maxra tekerve és lassan kezd el csökkenteni, amíg a kívánt fényerőt el nem éred. Utána a potit kiveszed, ellenállását megméred és egy ahhoz közeli ellenállást beteszel a helyére. D19 milyen színű? És nem ártana eldönteni, hogy milyen tápfeszről akarod használni és ahhoz méretezni a LEDek előtét ellenállását.
(#) petoisu válasza Toothy hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Ellenállás, kondenzátor, rezonátor, pótméter, tekercs, trafó, biztik, kapcsoló. Egyszóval minden olyan eszköz ami magától nem képes energia előállítására.
(#) exorcist válasza petoisu hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Az általad leírt definíció igencsak sántít, a tranzisztor például nem passzív elem, de igaz rá a "magától nem képes energia előállítására" állítás. Egyszer már kapott egy jó választ, meg is köszönte, nem illik összezavarni (még ha nem is szándékosan). A rezonátor már aktív elem, a kvarc a passzív!
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Hello!
Már írtam valahol, (lehet pont neked), hogy a T5 vezérlése el van cseszerintve. Mitől lenne a T5-nek bázisárama? nem húzza a GND felé senki.. Az negatív bázisáramra nyit.
De ha tudhat, hogy mikor kellene égnie, akkor lehet rá megoldást keresni.. A 3V mellett, egyébként kapásból nem egyszerű, mert a tranyó bázis feszültsége plusz a dióda nyitófeszültsége egyből kb. 1,3V-ot ad ki.
üdv! proli007
(#) PER hozzászólása Dec 3, 2012 /

Üdv, újabb problémám merült fel.
Akármit csinálok, képtelen vagyok egy strobis led-et összehozni..
Próbáltam számos megoldást, de egyik sem hozott eredményt. Most kettőt megosztanék veletek, hátha látjátok mi a hiba:S
A képen éppen futás közben látjátok, ami fesz alatt mindig ezt mutatja. A két ledesből is csak a bal világít folyamatosan.
Ezeket másoltam más oldalakról, gondolván, hogy majd átalakítom őket igény szerint, de már az eredeti kapcsolás sem hajlandó megfelelően működni.
Kérlek, a kábelezést ne nézzétek, csak gyorsba összedobtam.

nemjoo.png

(#) exorcist válasza PER hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Egy ilyen rajzot szerinted kinek van kedve végigbogarászni?
Esetleg ennek a cikknek az elolvasása és megértése segíthet neked.
Egy 555-ös nem lenne jó a "strobis LED"-hez?

(#) PER válasza exorcist hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Megnézem, amit küldtél, hátha segít.
Ne555-tel próbáltam, de hiába játszottam az ellenállásokkal és kondival, nem sikerült elég gyorsra megcsinálnom a villogtatást.
1s körüli volt a leggyorsabb
(#) ColT válasza PER hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Áramkörszimulátor? Amikor utoljára szórakoztam ilyenekkel, akkor képtelen volt egy astabil multit lekezelni.
Különben Google képkereső, astabil multivibrátorra elég sok variációt ad, hátha valamelyik jó lesz.
(#) kadarist válasza PER hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Szia!
A szimulátor pontosan azonos alkatrészekkel számol a két tranzisztor körül, amely feltétel a valóságban soha nem teljesülhet. Ezért egy szimmetrikus astabil multivibrátor szimulálásánál valamelyik tranzisztor valamelyik ellenállását meg kell változtatnod, hogy elinduljon az áramkör. Az astabil multivibrátor működésének alapfeltétele a két oldal közti kis különbség.

Valószínűleg rossz értékekkel próbálkoztál. Itt az oldalon az astabil számoló, már az alap példa is 15Hz, aza 1/15mp a periódusidő, viszont a kitöltés 50% körüli, ami nem éppen felvillanás jellegű. Ha stroboszkóp szerű hatást akarsz, akkor kis kitöltési tényezővel, azaz keskeny impulzusokkal kell a LEDet hajtani. Az alap 555ös astabil kapcsolás 50-100% kitöltést tud. Az 50% alatti tartomány eléréséhez kell egy kis trükk, a dióda. Vagy a kimenetre kell inverzben használni, például: R1=100kΩ, R2=10kΩ, C=1µF --> 12Hz, 92%, viszont a LED katódja megy a kimenetre és az anód van mondjuk 470Ω-mal felhúzva tápra, akkor 8% amíg a LED világít, azaz kb 7ms és 76ms amíg nem világít. Ha egymástól függetlenül szeretnéd változtatni a frekvenciát és a kitöltést, akkor 2db 555-öst kell egymás után kötni, az elsőt astabil, a másodikat monostabil üzemben.
(#) PER válasza kadarist hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

átállítottam az egyiket 100µF-ról 10µF-ra, de semmi.
(#) PER válasza ColT hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Igen, ezeket onnan szedtem

Fúú, ez nagyon jó!!
Sok alap dolgot szemléltet
és még buherálni is lehet

A jobb oldali tranzisztornak nincs bázisellenállása.

Nem a kondit kellett volna változtani, hanem az ellenállást. Vagy az egyik tranyó bétáját kicsit eltolni.

Látom tetszik Megnézted a másik megoldást ebben a hozzászólásban?

Igen, megnéztem.
Most éppen melózom, de holnap lesz némi időm rá, remélem megoldom addigra.

Tettél bázisellenállást az astabil multivibrátornál a jobb oldali tranzisztorhoz?
(#) PER válasza kadarist hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Én úgy látom, hogy ott van a LED előtt.

A bázisra nem csatlakozik ellenállás, csak az elkó. A bázisnak meg kell adni áramot, ez nem vitás.
Következő: »»   1863 / 3988
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem