Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
esetleg tudna valaki ajánlani egy kész doboztervet vagy körülbelüli méretet ?
Sziasztok!
Nos Találtam egy hang(fal)sugárzópárt ami egy Technics SB-CH515A modellszámmal rendelkezik. Képek előző hozzászólásomban megtalálhatóak, valamint egy kevés leírás is hozzá. Milyen és mekkora teljesítményű hangszórókat érdemes bele venni? A hangváltóba milyen tekercs szükséges? A segítséget előre is köszönöm! Üdv McDeath A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2012
Most keresem ,hogy volt egy korábbi hozzászólásom amit a képeidre válaszoltam, de nem találom ,lehet ,hogy nem küldtem el? Vagy a kukába lett áthelyezve és nem ide?
Dimenzionálisan is le kell mérni a doboz belső méreteit, a közép sugárzó minden méretét meg a mélyközépnek a kivágás méretét. A magas előtt levő rácsot esetleg szépen eltávolítani mindkét előlapból? A közepek helyett érdemes lesz venni másikat , mert eléggé borsos áron újítják fel őket. A mágnes ami pluszban rá van ragasztva, az azért volt mert nem volt eléggé érzékeny a közép... A hangváltó biztosan így volt? A magas és a közép ugyanazt kapta? A mély meg semmit? Hm ez kemény... Ez jelentősen befolyásolja azt amit a technics-ről gondoltam eddig. A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
A láda méreteit holnap leveszem, miután hazaértem munkából. A mély valóban direktbe kapta a jelet, a közép és a magas az szintén egy vezetékpárra volt kötve. A kapcsolási rajzot sokadszorra is átnézve helyesnek ítélem azt.
A középsugárzókkal valóban nem akarok foglalkozni maximum elmegyek a boltba, hogy ekkorát szeretnék venni. Viszont a teljesítményéről lehet valamit tudni? A hangváltó hátulján "Input: 100W, Music: 50W, DIN. A magasoknál lévő műanyag, illetve nem lévő műanyag közvetlen csak a hangsugárzó házának műanyagjához kapcsolódik. Az előlaphoz nem. Megénré abból is új párat venni? És akkor már új hangváltót is készíteni esetleges nagyobb teljesítményhez?
Olyan műanyagot nem fogsz kapni. Szerintem óvatosan szereljed szét és , ügyesen ki kell vágni mindegyikből. Ha csúnya nyomot hagy akkor be kell csiszolni , autógittel kijavítani a nyomokat ,és valami akril spray-vel lefesteni. Nem kell aggódnod a teljesítmény miatt , az ekkora hi-fi dobozok elviselik a 70-100 W -ot , ha nem bóvli hangszókkal szereled meg.
Sziasztok!
Bővebben: Link errol a hangszororol mi a velemenyetek?Es maga az RH sound rol? Koszonom a valaszotokat!
Szia,
Nincs róla semmilyen info a forgalmazó oldalán. Se impedancia-, se frekvencia-, se torzítás- görbe, se TS-paraméterek, semmi. Ezek után milyen véleményünk legyen? Ha valakinek véletlenül van egy ilyen hangszórója, és az a véleménye, hogy SZUPER! akkor te ezt elfogadod? Miért pont ez a hangszóró? Hogy méretezel hozzá dobozt...?
Szia! Nekem egy teljesen ép Technics SB-F950 van. (Használtan vettem a párt 6k-ért, semmi baja.) A magas és a közép nekem is párhuzamosan van kötve, ugyanis a magas egy PIEZO! Remélem tudtam vmit segíteni.
andras99
A hangszóróhoz csatlakozik a műanyag, a házhoz nincs köze. Ezért kérdeztem hogy érdemesebb lenne e lecserélni úgy élből, hátha úgy egyszerűbb. a méreteket holnap lemérem mert akkor már tényleg lesz időm is, mert tegnap este 10-ig laptopot javítottam, aztán ma meg most értem haza. Elnézést a késlekedésért csak jelenleg időhiányban szenvedek...
Ha tényleg piezó akkor lehet jobb lenne azt is kidobni...
Sziasztok.
Zárt kosaras közép hangszórónál mennyire befolyásoló tényező az akusztikai rövidzár? Mivel ugye a kosár zárt így a hangszóró hátulján nem keletkezik levegőritkulás ezért lényegében nem is jön létre ez a jelenség igaz? A másik dolog hogy akkor ha hangfalba szeretném építeni akkor itt is figyelembe kell-e venni a falap méretét mivel ugye minnél mélyebbre akarunk lemenni annál nagyobb falapot alkalmazunk természetesen csak a józan ész határán belül, szóval ezzel a hangzás javítható-e vagy elég egy pálcára felrögzíteni a hangszórót. A válaszotokat előre is köszönöm.
Szia!
Elnézést a késlekedésért. A magasak ugyan úgy néznek ki, ezért kivettem csak az egyiket és lefényképeztem. Tényleg piezó hangszórók, ezért cserélni fogom őket. Nos a doboz méretei miliméterben értve: Belső méretek (külső méretek): Hosszúság:385 , (415) Szélesség:205 , (230) Mélység:135 , 30 , (195) A mélység a hangdoboz hátfalától a kávatartó fa belső oldaláig lett lemérve, valamint a kávatartó fa tetejétől a doboz külső oldaláig tartó rész lett lemérve, a kávatartó fa 15mm széles. Erről egy elméleti rajzot mellékelek, amit gyorsan paint-ben dobtam össze. Két további kép a magassugárzóról szintén mellékletben megtalálható. Üdv McDeath
A hangszórók , kivágások méreteit is le kellene mérni, hogy tudjuk mi fér bele a projectbe.
Üdv. Szeretnék egy olyan kérdést felvetni ,hogy nem tud-e valaki egy olyan áruházat vagy műhelyt ahol árulnak hangsugárzó doboz készítéséhez fa anyagot és úgy milyen fa anyagokat ajánlanátok erre a célra ? Fejér és Pest megyében kéne ilyen hely ahol betudnék szerezni.
Keress egy bútorlapszabászatot a lakhelyed környékén, és méretre is vágathatod.
Sima bútorlap(faforgácslap), vagy laminált változata élfóliázva, esetleg MDF, vagy ha pénz ékszer nem számít tömör fa. (ne adj isten gőzölt bükk, ill. táblásított bambusz)
Köszönöm lehet hogy már tudok is egy szabászatot.
Ha az első dobozodat építed akkor jó lesz a 18 mm vastag natúr bútorlap. Az ilyen lapszabászatok 0,1 mm pontossággal le tudják vágni , így öröm összeragasztani őket , de szükséged lesz asztalos szorítókra is, hogy jól illeszkedjen.Csavart ne használj. Arra viszont számítanod ,kell ,hogy egy egész táblát meg kell venned , aminek a szabástervét te is elkészítheted. Ezután mindenképpen érdeklődjél megrendelés előtt.
Na igen az lemaradt a mérésekből, szóval pótolom.
Nagy hangsugárzó: 185mm, középsugárzó: 70mm, magassugárzó: 45mm. Ezek a méretek a kivágás átmérőjét jelképezik. A fa dobozon lévő kivágás pedig 146mm átérőjű. A doboz hátulján pedig egy 80x100mm-es kivágás található. Elnézést a ritka válaszokért, csak nem tudok mindig gép elé kerülni akkor, amikor akarok, mert eléggé elfáradok mire hazaérek. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2012
Nem baj ,én is ritkán érek a gép elé. Pénteken összefoglalom eddig mi van , és miket lehetne tenni.
Nem túl szép , és nehéz eltüntetni a nyomait. Ha lapszabászatban vágatja akkor tized pontosságú illesztéseket fog kapni. A felület 100% -a fog illeszkedni ,és ezzel olyan ragasztási minőséget fog elérni hogy többet nem lehet szétvenni .Az illesztések erősebbek lesznek mint maga az anyag , inkább az anyag fog engedni mint a ragasztás. Nagyobb dobozoknál ennek ellenére szoktak csavarozni is.
http://www.safecase.hu/?Hangfalak-gyartasa&pid=39
Abban teljesen egyetértek, hogy nem szép és nem is könnyű eltüntetni, viszont a nyers forgácslapnál valóban az a gond, hogy a ragasztó erősebb, mint az anyag és egy durvább "sarokra ejtés" következtében leszakadhat a forgácslap felszíne, ráadásul száradáskor is gond lehet belőle, szóval biztos, ami biztos, néhány csavar nem árt neki.
Ja és ami a leglényegesebb, hogy a ragasztő csak összefogja, de nem összehúzza a lapokat, ami eredményezhet érdekes rezgéseket (dobozhang)
A profik ragasztják, és lapostiplizik, csapolják. hihetetlenül erős, tartós a ragasztásos technológia, nem is gondolná az ember. Nem beszélve arról, hogy ívelt formáknál nem csavaroznak. Persze aki nincs felkészülve, berendezkedve ilyen munkákra, többnyire a hobbisták, Ők csavarozzák. Bár vannak hányendisták, akik hallani vélik a csavarozott dobozokkal készült hangsugárzók hangjában a különbségeket.
Ahhoz nem kell hányendistának lenni, hogy a doboz rezonáns hangját meghalja a ember.
Hallottam már sokféle szpíkert, de a többszázezres kategóriába is olykor hallani a dobozhangot, ami engem például teljesen megőrjít. Életem első igazán jó hangú gyári mélyládáját, mostanában hallottam egy negyedmilliós FocalJMlab mélyládában, na az szépen dünnyögött, persze jó nehéz is volt. Kár, hogy az erősítője szánalmas (javításon volt itt)..
A doboz rezonanciákat, a nem megfelelően kivitelezett illesztések, tervezési, merevítési hibák okozzák. Aki már eljutott egy olyan szintre a gyártásukban, mint a képeken látható, nem vét ilyen jellegű hibát.
No persze, de ez picit más kategória mint amiről beszélünk.
Nálam ilyen egy prototípus. Viszont amilyen randa, olyan jó a hangja. Tervek szerint ma viszem ki kültérre egy rövid mérés erejéig, aztán megkaphatja rendes dobozt, de az sem lesz sokkal szebb.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |