Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1865 / 3988
(#) PER válasza erdgab hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

semmi hatás. Szerintem más gond van.
(#) PER válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Igen. Azt hittem ez látszik
Nem építem meg, ha nem fog működni. Pazarlás lenne. Amennyi variáció itt már felmerült
(#) kadarist válasza PER hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Építsd meg ezt, de ne szimulátorban, hanem a valóságban. És ha mindent jól kötsz össze, akkor ez nem pocsékolás lesz, hanem nagy nagy sikerélmény.
(#) PER válasza kadarist hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Hát nekem egy az egyben ez van meg, ami nem működik

Vagy itt egy érdekesebb verzió.

Mondom, ne a szimulátorban foglalkozz vele, hanem építsd meg a valóságban! Ennek működnie kell, ez nem vitás. Ha ebben a szimulátorban működik, akkor másikban is működnie kell.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2012
(#) PER válasza kadarist hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Hát akkor ez ciki.
Ki tudja, h hány jó megoldást találtam rá ma már, aztán nem is én vagyok ennyire béna, hanem a progi gagyi

Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Asszem kidobom ezt a progit...
(#) vladcepes válasza exorcist hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Szia! köszi a választ.Az összes ledet fehérből raktam 3528 smd led és üvegfestékkel bekentem különböző színekre. Gondolom a potit úgy kössem be hogy az egyik szélső lábát meg középsőt megy egyik oldalra ,a másik szélső lábát másik oldalra. Hát ha menne rendesen 3V-ról használnám ahogy a rajzon rajta van . Üdv.
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Dec 3, 2012 /

Szia! Köszi a választ de nem nekem írtad. Akkor mit csináljak a T5-el? mert annyira nem vágom.Hogyan kössem be? Üdv.
(#) PER hozzászólása Dec 4, 2012 /

Meg tudjátok mondani, h a kondi miért nem töltődik?
Úgy gondoltam, hogy a kondi szépen feltölt, majd egy idő után zárja a p-mosfet-et, amíg ki nem sül. Azután újból kezdődik a töltés. De ahogy látom ez nem így megy. De nem értem, hogy miért?
LINK
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) kokanyk hozzászólása Dec 4, 2012 /

Üdv. Volt egy TFT monitorom aminek ki mentek a fény csövei. Volt itthon SMD LED csíkom, bele tetem, tökéletesen működik. Csak amikor ki kapcsol a monitor, akkor a LED-ek viszont nem kapcsolnak ki. Van a Power LED, amihez 2,76 volt megy fixen. Ebből szeretnék ki hozni egy kapcsolást, ami tudja kapcsolni a 12 voltot. Valami Tranzisztoros kapcsolásra gondoltam. Milyen tranyot tudnák javasolni hozzá? Vagy kapcsolást.
(#) efraim hozzászólása Dec 4, 2012 /

Mondjuk egy optokapuval. A bemenetét simán meghajtod a 2,76 volttal, a kimenetével pedig vezérled a 12 voltot, ha teljesítmény is kell, akkor teszel utána egy tranzisztort.
(#) kadarist válasza PER hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

A MOSFET kapuja (gate) el van szigetelve a FET többi részétől, ezért ugyan feltöltődhet, de nincs olyan folyamat, ami kisütné a töltéseit a későbbiekben.
(#) PER válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Örülök az akkori sikereidnek.
Tudtommal a szimulátorok azért vannak, hogy szimulálják a valós működést.
Elfogadtam, h nem tökéletesek és van némi "csalás" bennük. De az nagyon cink lenne, ha ilyen, elméletileg pofon egyszerű dolgot sem lehetne leszimulálni.
Mert akkor vagy az összes szimulátor használhatatlan (hozzátenném, hogy analízist készítve a kapcsolásról is az jött, ki, h nem villog), vagy valami beállítás/kapcsolás nem okés.
A program elméletileg ezredmásodperc pontosságig mér. Úgy gondolom, ha kellően megnöveljük a kondik méretét, esetleg ellenállással még a töltés idejét is belőjük, akkor már ezen határérték mérhető tartományába kellene kerülnünk. Viszont ahogy eddig is látható volt, ez teljesen sikertelen próbálkozás volt. Uram bocsá, h minden megoldást ki akarok próbálni, mielőtt költekezek, hogy belőhessem a kívánt sebességet. Mutattatok kapcsolási rajzokat, aminek nagyon tudok örülni, de ha azoknak a paraméterezése nem megfelelő, nem fogom megépíteni. Előbb be akarom lőni a kívánt output-ot.
Sajnálom, ha ezzel néhány ember lelkébe tapostam, de nem mindenki engedheti meg magának, hogy napokig építsen valamit, amire nem csak időt, de pénzt is áldoz, aztán még ne is olyan legyen, mint amire szükség van. Inkább tesztelek napokat, minthogy még rá is fizessek.

Az a baj, hogy Te napokat töltesz a szimulátoroddal ahelyett, hogy megépítenéd ezt az egyszerű kapcsolást és örülnél az eredménynek.
(#) PER válasza kadarist hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Igen, ez így van. De elmondtam, hogy miért. A neten lévő kapcsolások lassú villogók. Nekem inkább strobi jellegű kéne. Tudom, hogy játszani kell az értékekkel. Ezt a gyakorlatban pedig úgy tehetem meg, hogy ha megveszem az összes variációját az alkatrészeknek, ami szóba jöhet. Na, nálam ez pazarlás.

A gondom az, hogy a kondi fel sem töltődik. Viszont nem értem, h miért nem.
A kondi lényegében egy időzítő lenne itt, ami elé még bekerülne egy potis ellenállás, ami a késleltetés szerepét töltené be. Viszont, ha már a feltöltéssel gond van, akkor kár továbbépíteni. A kisütést úgy gondoltam, hogy a kondi és a gate között, egy nagyobb potis ellenállással a led után kötném.
(#) pucuka válasza PER hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

A tanulópénzt mindíg meg kell fizetni, vagy így, vagy úgy. Ebben a szakmában pedig a megfoghatóság nem kerülhető el, a szimuláció pedig csak segítség, és nem pótolja a gyakorlatot. Ha meg is építed az áramkört, rájöhetsz a szimulátor használatának korlátaira, és azt a későbbiekben hasznosíthatod. Ennyi szenvedés helyett, már régen megépíthetted volna, nem egy nagy összeg.

Nem tudom, de 1000 Ft-ból annyiféle multivibrátor-alkatrészt megvehetsz, hogy ihaj. A videóben megmutatják, hogy a kondenzátor értékváltoztatásával hogyan változik a villogási frekvencia. Vagy ha 555-el készítesz stroboszkópot, akkor egy kis potméterrel széles határok között állíthatsz a villogás sebességén.

A hanggránátra kb 4e Ft elment már. És még mindig nem működik. Viszont nem tudja senki, h miért nem. Elvileg ma megyek szakihoz, h megnézze nekem.
Pedig elméletileg az is kijött volna 1e-ből.

Zárójelben jegyzem meg, hogy nem minden a pénzen múlik. A szimulátorban jól működött a gránát?

Nem, a szimulátorban sem volt tökéletes, de azt mondták, hogy építsem meg, jól fog működni

Majd legközelebb egy bevált kapcsolást építesz meg jól kivitelezve és akkor az már az elvárásaidnak megfelelően fog működni.

A hanggránáthoz itt kaptam tőletek kapcsolási rajzalapot

Az még nem jelent semmit. Lehet, hogy a rajz volt a rossz, de az is lehet, hogy Te hibáztál.
(#) proli007 válasza PER hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Hello!
Ne bízd el magad. Te nem tudod használni a szimulátort. Úgy ahogy próbálod, soha nem fog villogni a Led, mert itt tranziens analízist kell végezni. Jé, működik!
üdv! proli007
(#) kokanyk válasza efraim hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

És milyet javasolsz hozzá. Mer nekem nincs itthon most ilyen. De viszont elméletileg van egy rossz távirányító, meg rossz videó. Abból ki tudom szedni a cuccokat hogy ne kelljen vennem? Vagy ha mégis kell venni miket vegyem hogy 2,76 volt meg tudja hajtani, meg még a másik LED is szinte ugyan úgy világítson. A gyári LED aminek mennie kell az SMD LED.
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Sziasztok! Nem volt itthon ilyen 4,7 K potim így ellenállásokkal kísérleteztem. Raktam 3K-at ,1K-at aztán próbáltam ohm-osokkal is de ugyan az a helyzet. Amit proli007 írt azt megpróbálnám csak nem tudom hogyan kössem akkor a T5-öt ! .Mehetne még 4.5V-ról mert vettem olyan tartót amibe belemegy a 3 db 1,5V elem. Üdv.
(#) jocka0012 hozzászólása Dec 4, 2012 /

Üdv! Segítséget szeretnék kérni a tranzisztor bázis ellenállás számításban (kapcsoló üzemmódban).Az alábbi kapcsolást , amit mellékeltem kéne leellenőrizni.Az R2-es ellenállásra , nekem 15 kohm jött ki ,de nem tudom , hogy jó-e ez az érték.Led áramfelvételét 20 mA -nek számoltam , tápfeszültség 5V BC 184-es tranzisztor típusnál megnéztem a Bétát és 300 volt.Ezek alapján behelyettesítettem a képletbe amit itt láttam:http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/nullarol_a_robotokig_-_pic_mikrovezerlok_ii_resz.html?pg=2 és 15kohm jött ki a bázis ellenállásra.Az R3-as ellenállást azért raktam bele amit 100 ohmra méreteztem , hogy ha éppen nincs igénybevéve a tranzisztor akkor a test potenciálon legyen (Sajnos ebben sem vagyok biztos , hogy jó de sok helyen azt olvastam , hogy így kell.)Az R1 pedig a lednek az előtét ellenállása.Kérem segítsetek , kezdő vagyok de szeretnék jó tanácsokat hallani ez ügyben.
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Hello!
Bár nem írtad, mikor világítson a Led, de..
Használj a PNP tranyó helyett, NPN-t. kollektorát a tápra, emitterét a Led ellenállására. A bázisban lévő ellenállást zárd rövidre. Ha kicsi a tápfesz, az gond, mert mint írtam, Led kb. 1,5V, bázis 0,6V, dióda 0,7V. Így alig marad fesz az ellenállásra.
De susztermattot is lehet adni, ha a tranyót kihagyod, és a két dióda katódját, egyből a Led ellenállására kötöd..
üdv! proli007
Következő: »»   1865 / 3988
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem