Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1870 / 3988
(#) Kovabe válasza s3toraph hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Keress itt rá az msp430 totyikra, ott többet találsz
(#) bbalazs_ válasza G-man hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

En femfuresszel. De csak akkor, ha finomrajzolatu NYAKot vilagitok le vele - azert, hogy leheto legkevesbe deformalodjon es a film szorosan rafekudjon. Sima DIP vagy folotte egyszeruen kezi lemezolloval.

(#) vladcepes válasza exorcist hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Szia! köszi a választ.,igen arra gondoltam hogy mennyivel bírná tovább egy 9V-tölthető aksival mint 2 db tölthetős 1,5V -al. Üdv.
(#) jdani hozzászólása Dec 7, 2012 /

tápHello. Szükségem van egy 24Vos 3A trafóra tápegységhez. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e alkalmazni két sorba kötött ilyen tápot hozzá?
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
(#) exorcist válasza jdani hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Hello! Igen, lehet.
(#) zolika60 válasza jdani hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

De lehet két ilyen is: Bővebben: Link
(#) (Felhasználó 55649) hozzászólása Dec 7, 2012 /

Üdv!
Szerintem többezer, talán többtízezer ember érintett bár valószínűleg én leszek az egyetlen aki meg is valósítja a kérdésemre adott választ ami pedig a következő, először a szürke kérdés, aztán hogy miért:
kapcsolási rajzot (lévén amatőr vagyok, pontos alkatrész-név megjelöléssel) keresek arra, hogy ha az "áram" folyamatosan érkezik A led világítson, ha szaggatottan érkezik az "áram" akkor pedig B led.
A mese pedig annyi, hogy a htpc sleep üzemmódban villogtatja a powerled-et, bekapcsolt állapotban pedig világítja. A villogás pedig zavaró, pláne éjszaka amikor is ugye a htpc normális esetben kikapcsolva van.
Én TELJESEN amatőrként arra gondoltam, hogy kell bele a két leden túl egy valamilyen tranzisztor, ami A esetben ide B esetben oda kapcsol, egy kondenzátor ami tárolja a kb. fél másodpercekre megszakadó "áramot", és egy ellenállás, mert az mindig kell... Bár lehet hogy ennél bonyolultabb dologról van szó.
Köszi az ötleteket.
(#) ColT válasza (Felhasználó 55649) hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

BIOS-ban nem kapcsolható a power led villogtatás?
(#) (Felhasználó 55649) válasza ColT hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Sajnos nem, ez szabvány szerint történik így.
(#) sastas01 válasza (Felhasználó 55649) hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Én bekötöttem rá egy sima billenőkapcsolót. Lehet venni olyan tüskét amire jó az alaplapi csatlakozó, olyanra bekötöttem egy kapcsolót kábellel, és ezt rádugtam az alaplapra(kapcsolót, meg ki a ház oldalához). Amikor sleep-be teszem átkapcsolom a kapcsolót és nem villog. Amikor meg visszajövök visszakapcsolom. Én így oldottam meg.
(#) draco31 hozzászólása Dec 7, 2012 /

Hello!

Régóta harcolok egy LCD monitorral, és az internet mélyén kiderült, hogy tápegység IC-ket kell kicserélni benne, és jó lesz utána. Összesen három darab van benne, ebből kettő egyforma. Keresgéltem HEStore-on, de nem találtam olyanokat, vagy lehet csak bamba vagyok. Így azt szeretném kérdezni, hogy hol találhatok ilyeneket.
Az egyiken ez a felirat van: FMB 29 L, az egyik szélső lábán 56, a másikon pedig 20-as felirat. Ebből kellene kettő.
A másikon pedig ez áll:
P9NK60ZFP
GKOVR 6
CHN 526

Ha jól látom. A képeken eléggé halványan olvashatóak csak, scannerrel csináltam róluk.
(#) Kovabe válasza draco31 hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Szia itt megtalálod amivel helyettesithető Bővebben: Link
és itt a második Bővebben: Link
(#) pleso válasza draco31 hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Szia!

Az első helyett.:MBR20100.
A második helyett.:IRF840
Mind a kettőhöz kötelező EZ és EZ
(#) jocka0012 hozzászólása Dec 7, 2012 /

Üdv! Kezdő vagyok és egy tranzisztoros kapcsolással próbálkozok , amit saját magam csináltam.A kapcsolás működik , csak egy baj van vele:Zárom a kapcsolót , a tranzisztor kapcsolja a ledet és elkezd töltődni a kondenzátor , aztán amikor a kapcsolót átkapcsolom , akkor kisüti a tranzisztor a kondenzátort, de egy nagyon picit halványan mindig ég a ledem.Miért van ez?Valamelyik ellenállás értéke nem jó ? Esetleg a tranzisztornál keletkezik valami visszáram?
(#) reloop válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Szia! Fordítsd meg a kondenzátor polaritását!
(#) proli007 válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Hello!
- A kondi polaritása fordítva van. Tranyó kikapcsolt állapotában a kondi szivárgóáramát felerősíti, ezért ég a Led.
Bekapcsolt állapotban a bázis kb. 600mV-on van, a kollektor, meg kb. 100mV-on. Így a kondin +500mV feszültség lesz.
Ha kikapcsolod, akkor a bázis 0V, a kollektor kb. +3V-on lesz. (Ut-Uled) Így a kondin a feszültség, -3V. Fordított polaritással kevesebb galibát okoz a +3/-500mV.
Amúgy az R3 teljesen indokolatlanul kis értékű. Amikor kikapcsolod a kapcsolót, akkor a tranyó bázisárama a 15kohm-on keresztül záródik a GND felé. Tehát ha R3 1..2,2kohm, akkor sincs semmi, mert a 15kohm 16..17kohm lesz. Viszont bekapcsolt kapcsoló állapotában nem fogyaszt a 100ohm 50mA-t. (Miközben a Led árama csak 15mA-t tesz ki kb.)
üdv! proli007
(#) jocka0012 hozzászólása Dec 7, 2012 /

Megfordítom , de azt magyarázzátok el , hogy miért kell megfordítani? Mert elvileg a báizs a pozitív polaritást kap npn tranzisztornál és én a kondi pozitív lábát kötöttem rá.
(#) draco31 válasza pleso hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Köszönöm!
(#) danydosster válasza exorcist hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Hello!
Nem hiszem, hogy egyszerűen nem akar menni.
Nem tudod mi lehet a baj. Megépítettem a villogót ez alapján: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/elektronikai_alapkapcsolasok_...z.html

Tettem elé egy W06M egyenirányítót és egy 5V stab ic. De még mindíg a kimenetem mérek váltófeszültséget és egyenfeszültséget is.
És olyan az egész mintha az egyik led folyton égne míg a másik nagyon gyorsan villog.
Már kínomban rákötöttem síma 9V os elemre mindegy minden alapon de még azon is tökéletes de ha trafóra kötöm nem.
Nem tudod mi lehet vele?
(#) proli007 válasza danydosster hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Hello!
Az egyenirányító után tettél egyáltalán pufferkondit? Mert ha nem, akkor mi simítja el a lüktető kétutas egyenirányított feszültséget? Egyébként a stabilizátor kimenetére is illik egy kisebb elkót tenni, valamint ki és bemeneti lábai és a GND közé egy-egy 100nF-os kondit, a gerjedés gátlására.
üdv! proli007
(#) pucuka válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Egyébként nem értem mi a célja a kollektor, és bázis közé kötött kondinak. Van ott elég anélkül is. Hatása inkább kellemetlen, mint hasznos. Rendesen lassítja a kapcsoló tranzisztort, különösen a kikapcsolást. Nem ártana tudni mi a célod ezzel a kapcsolással.
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Hello! Vélhetően pont az, amit hibának látsz, a Led ki-be kapcsolását lassítani. üdv! proli007
(#) pucuka válasza proli007 hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Az igaz, de a Miller effektus miatt azt sem lehet tudni, hogy mi van ott egyáltalán.
(#) proli007 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Semmi! Ez tulajdonképpen a Miller-kapacitás megnövelésének tekinthető..
(#) danydosster válasza proli007 hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Egy primitív rajzot tudnál adnál hogy pontosan hogy is kell elképzelni?
Nagyon hálás lennék és vagyok is
(#) proli007 válasza danydosster hozzászólására (») Dec 7, 2012 /

Hello! Tessék! Bár ilyen kapcsolásból számtalant fogsz találni. üdv! proli007
(#) vzoltan87 hozzászólása Dec 8, 2012 /

Üdv! A következő problémáról szeretnék pár véleményt meghallgatni. Van egy vezeték nélküli egerem (2,4 GHz), ami néha beszaggat. Az elem megfelelő, a felület is, amin használva van, de néha mégis megakad. 30-40cm-re a vevőegységtől nincs gond, de ha mondjuk 1,5m-ről használom, akkor előfordul ilyen akadozás. Valami vételi zavarra gyanakszom, mert papírforma szerint kb 10m hatósugara van a készüléknek(gondolom, ott már nem stabilan lehet irányítani a kurzort), de nekem mondjuk 2m is elég lenne, csak tökéletes legyen. Szétkaptam az egeret, és igazából nem sok mindent találtam benne. A nyákon van egy bejelölt rézcsík. Mivel nem végződik sehol, arra gondolok, hogy ez lenne az antenna, ami sugározza a jelet. Na most ha én ezt egy kicsit megtoldom, akkor elképzelhető, hogy jobban érzékeli az egér mozgását a vevőegység, vagy ezek a mikrohullámok már jóval bonyolultabbak, sem mint hogy itthon megbarkácsolja ez ember.

he.jpg

(#) gordonfreemN hozzászólása Dec 8, 2012 /

Hello!

Wima piros fóliakondiknál mit jelent, hogy 43nj100?
43nanoF és 100V-os? semmi egyéb?
És mondjuk ez, hogy 0,22 100- P3 vagy 0,22 100- NQ.
0,22µF 100V csak a betűkról nem találok semmi infót sajnos.
(#) proli007 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 8, 2012 /

Hello!
Bocs, most nézem, hogy a 25V-os pufferkondi nem jó, mert a 24V egyenirányítás után, kb. 32V feszültség lesz. Vagy is oda minimum 35V-os kondi kell. (Általában analóg disszipatív módon, nem szoktunk 24V-ból 5V-ot előállítani, mert értelmetlen.)
Egyébiránt a stabilizátor egyáltalán nem szükséges, még akkor sem, ha 5V-ról jár a monostabil. Mert a monostabilnak vagy egyik fele van bebillenve, vagy másik. Így az áramfogyasztása, szinte állandónak tekinthető, ha szimmetrikus alkatrészekből áll. Így a stabi helyett egy 1kohm-os (a teljes áramkörrel soros) ellenállás ugyan úgy megfelel, ha az 5V-al más szándékod nincs. Ha meg mást is erről szeretnél üzemeltetni, akkor a24V helyett célszerűbb egy kisebb feszültségű trafót választani.
üdv! proli007
(#) Lagolit hozzászólása Dec 8, 2012 /

Szervusztok!
Van egy LED-es nyákom ami vizet kapott és meghalt, az lenne kérdésem, mivel a nyák 12V-ot kap, lehetne-e egy olyan "kókány" megoldást csinálni, hogy veszek x db sima mezei LED-et és összekötöm a nyákhoz vezető tápkábellel? (persze a megfelelő ellenállással együtt, szigetelve víz ellen)
Maga a nyák egy tenyérnyi nagyságú áttetsző műanyag burkolat alatt van és azt hivatott megvilágítani. Ahoz képest, hogy 4 apró LED van rajta egész erős a fénye, a képen jobb oldalt a 2db "valami" felirata vagy "ZZZ" vagy "222", nem igazán tudom mik lehetnek, a baloldali egyértelműen ellenállás (balról jobbra a színkódja: zöld, fekete, fekete, barna), a táp pedig a nyák hátoldalán van, egy sima 2 pin-es csatlakozó (pl számítógép ventillátor is hasonló).
Ebben kérném a segítségeteket, milyen LED-ek kellenek, milyen ellenállások, mi a kapcsolási rajz?
Előre is köszönöm a válaszokat.

LED_nyak.jpg

Következő: »»   1870 / 3988
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem