Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Keress itt rá az msp430 totyikra, ott többet találsz
En femfuresszel. De csak akkor, ha finomrajzolatu NYAKot vilagitok le vele - azert, hogy leheto legkevesbe deformalodjon es a film szorosan rafekudjon. Sima DIP vagy folotte egyszeruen kezi lemezolloval.
Szia! köszi a választ.,igen arra gondoltam hogy mennyivel bírná tovább egy 9V-tölthető aksival mint 2 db tölthetős 1,5V -al. Üdv.
tápHello. Szükségem van egy 24Vos 3A trafóra tápegységhez. Kérdésem az lenne, hogy lehet-e alkalmazni két sorba kötött ilyen tápot hozzá?
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
Hello! Igen, lehet.
De lehet két ilyen is: Bővebben: Link
Üdv!
Szerintem többezer, talán többtízezer ember érintett bár valószínűleg én leszek az egyetlen aki meg is valósítja a kérdésemre adott választ ami pedig a következő, először a szürke kérdés, aztán hogy miért: kapcsolási rajzot (lévén amatőr vagyok, pontos alkatrész-név megjelöléssel) keresek arra, hogy ha az "áram" folyamatosan érkezik A led világítson, ha szaggatottan érkezik az "áram" akkor pedig B led. A mese pedig annyi, hogy a htpc sleep üzemmódban villogtatja a powerled-et, bekapcsolt állapotban pedig világítja. A villogás pedig zavaró, pláne éjszaka amikor is ugye a htpc normális esetben kikapcsolva van. Én TELJESEN amatőrként arra gondoltam, hogy kell bele a két leden túl egy valamilyen tranzisztor, ami A esetben ide B esetben oda kapcsol, egy kondenzátor ami tárolja a kb. fél másodpercekre megszakadó "áramot", és egy ellenállás, mert az mindig kell... Bár lehet hogy ennél bonyolultabb dologról van szó. Köszi az ötleteket. A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
BIOS-ban nem kapcsolható a power led villogtatás?
Sajnos nem, ez szabvány szerint történik így.
Én bekötöttem rá egy sima billenőkapcsolót. Lehet venni olyan tüskét amire jó az alaplapi csatlakozó, olyanra bekötöttem egy kapcsolót kábellel, és ezt rádugtam az alaplapra(kapcsolót, meg ki a ház oldalához). Amikor sleep-be teszem átkapcsolom a kapcsolót és nem villog. Amikor meg visszajövök visszakapcsolom. Én így oldottam meg.
Hello!
Régóta harcolok egy LCD monitorral, és az internet mélyén kiderült, hogy tápegység IC-ket kell kicserélni benne, és jó lesz utána. Összesen három darab van benne, ebből kettő egyforma. Keresgéltem HEStore-on, de nem találtam olyanokat, vagy lehet csak bamba vagyok. Így azt szeretném kérdezni, hogy hol találhatok ilyeneket. Az egyiken ez a felirat van: FMB 29 L, az egyik szélső lábán 56, a másikon pedig 20-as felirat. Ebből kellene kettő. A másikon pedig ez áll: P9NK60ZFP GKOVR 6 CHN 526 Ha jól látom. A képeken eléggé halványan olvashatóak csak, scannerrel csináltam róluk.
Üdv! Kezdő vagyok és egy tranzisztoros kapcsolással próbálkozok , amit saját magam csináltam.A kapcsolás működik , csak egy baj van vele:Zárom a kapcsolót , a tranzisztor kapcsolja a ledet és elkezd töltődni a kondenzátor , aztán amikor a kapcsolót átkapcsolom , akkor kisüti a tranzisztor a kondenzátort, de egy nagyon picit halványan mindig ég a ledem.Miért van ez?Valamelyik ellenállás értéke nem jó ? Esetleg a tranzisztornál keletkezik valami visszáram?
Szia! Fordítsd meg a kondenzátor polaritását!
Hello!
- A kondi polaritása fordítva van. Tranyó kikapcsolt állapotában a kondi szivárgóáramát felerősíti, ezért ég a Led. Bekapcsolt állapotban a bázis kb. 600mV-on van, a kollektor, meg kb. 100mV-on. Így a kondin +500mV feszültség lesz. Ha kikapcsolod, akkor a bázis 0V, a kollektor kb. +3V-on lesz. (Ut-Uled) Így a kondin a feszültség, -3V. Fordított polaritással kevesebb galibát okoz a +3/-500mV. Amúgy az R3 teljesen indokolatlanul kis értékű. Amikor kikapcsolod a kapcsolót, akkor a tranyó bázisárama a 15kohm-on keresztül záródik a GND felé. Tehát ha R3 1..2,2kohm, akkor sincs semmi, mert a 15kohm 16..17kohm lesz. Viszont bekapcsolt kapcsoló állapotában nem fogyaszt a 100ohm 50mA-t. (Miközben a Led árama csak 15mA-t tesz ki kb.) üdv! proli007
Megfordítom , de azt magyarázzátok el , hogy miért kell megfordítani? Mert elvileg a báizs a pozitív polaritást kap npn tranzisztornál és én a kondi pozitív lábát kötöttem rá.
Hello!
Nem hiszem, hogy egyszerűen nem akar menni. Nem tudod mi lehet a baj. Megépítettem a villogót ez alapján: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/elektronikai_alapkapcsolasok_...z.html Tettem elé egy W06M egyenirányítót és egy 5V stab ic. De még mindíg a kimenetem mérek váltófeszültséget és egyenfeszültséget is. És olyan az egész mintha az egyik led folyton égne míg a másik nagyon gyorsan villog. Már kínomban rákötöttem síma 9V os elemre mindegy minden alapon de még azon is tökéletes de ha trafóra kötöm nem. Nem tudod mi lehet vele?
Hello!
Az egyenirányító után tettél egyáltalán pufferkondit? Mert ha nem, akkor mi simítja el a lüktető kétutas egyenirányított feszültséget? Egyébként a stabilizátor kimenetére is illik egy kisebb elkót tenni, valamint ki és bemeneti lábai és a GND közé egy-egy 100nF-os kondit, a gerjedés gátlására. üdv! proli007
Egyébként nem értem mi a célja a kollektor, és bázis közé kötött kondinak. Van ott elég anélkül is. Hatása inkább kellemetlen, mint hasznos. Rendesen lassítja a kapcsoló tranzisztort, különösen a kikapcsolást. Nem ártana tudni mi a célod ezzel a kapcsolással.
Hello! Vélhetően pont az, amit hibának látsz, a Led ki-be kapcsolását lassítani. üdv! proli007
Az igaz, de a Miller effektus miatt azt sem lehet tudni, hogy mi van ott egyáltalán.
Semmi! Ez tulajdonképpen a Miller-kapacitás megnövelésének tekinthető..
Egy primitív rajzot tudnál adnál hogy pontosan hogy is kell elképzelni?
Nagyon hálás lennék és vagyok is
Hello! Tessék! Bár ilyen kapcsolásból számtalant fogsz találni. üdv! proli007
Üdv! A következő problémáról szeretnék pár véleményt meghallgatni. Van egy vezeték nélküli egerem (2,4 GHz), ami néha beszaggat. Az elem megfelelő, a felület is, amin használva van, de néha mégis megakad. 30-40cm-re a vevőegységtől nincs gond, de ha mondjuk 1,5m-ről használom, akkor előfordul ilyen akadozás. Valami vételi zavarra gyanakszom, mert papírforma szerint kb 10m hatósugara van a készüléknek(gondolom, ott már nem stabilan lehet irányítani a kurzort), de nekem mondjuk 2m is elég lenne, csak tökéletes legyen. Szétkaptam az egeret, és igazából nem sok mindent találtam benne. A nyákon van egy bejelölt rézcsík. Mivel nem végződik sehol, arra gondolok, hogy ez lenne az antenna, ami sugározza a jelet. Na most ha én ezt egy kicsit megtoldom, akkor elképzelhető, hogy jobban érzékeli az egér mozgását a vevőegység, vagy ezek a mikrohullámok már jóval bonyolultabbak, sem mint hogy itthon megbarkácsolja ez ember.
Hello!
Wima piros fóliakondiknál mit jelent, hogy 43nj100? 43nanoF és 100V-os? semmi egyéb? És mondjuk ez, hogy 0,22 100- P3 vagy 0,22 100- NQ. 0,22µF 100V csak a betűkról nem találok semmi infót sajnos.
Hello!
Bocs, most nézem, hogy a 25V-os pufferkondi nem jó, mert a 24V egyenirányítás után, kb. 32V feszültség lesz. Vagy is oda minimum 35V-os kondi kell. (Általában analóg disszipatív módon, nem szoktunk 24V-ból 5V-ot előállítani, mert értelmetlen.) Egyébiránt a stabilizátor egyáltalán nem szükséges, még akkor sem, ha 5V-ról jár a monostabil. Mert a monostabilnak vagy egyik fele van bebillenve, vagy másik. Így az áramfogyasztása, szinte állandónak tekinthető, ha szimmetrikus alkatrészekből áll. Így a stabi helyett egy 1kohm-os (a teljes áramkörrel soros) ellenállás ugyan úgy megfelel, ha az 5V-al más szándékod nincs. Ha meg mást is erről szeretnél üzemeltetni, akkor a24V helyett célszerűbb egy kisebb feszültségű trafót választani. üdv! proli007
Szervusztok!
Van egy LED-es nyákom ami vizet kapott és meghalt, az lenne kérdésem, mivel a nyák 12V-ot kap, lehetne-e egy olyan "kókány" megoldást csinálni, hogy veszek x db sima mezei LED-et és összekötöm a nyákhoz vezető tápkábellel? (persze a megfelelő ellenállással együtt, szigetelve víz ellen) Maga a nyák egy tenyérnyi nagyságú áttetsző műanyag burkolat alatt van és azt hivatott megvilágítani. Ahoz képest, hogy 4 apró LED van rajta egész erős a fénye, a képen jobb oldalt a 2db "valami" felirata vagy "ZZZ" vagy "222", nem igazán tudom mik lehetnek, a baloldali egyértelműen ellenállás (balról jobbra a színkódja: zöld, fekete, fekete, barna), a táp pedig a nyák hátoldalán van, egy sima 2 pin-es csatlakozó (pl számítógép ventillátor is hasonló). Ebben kérném a segítségeteket, milyen LED-ek kellenek, milyen ellenállások, mi a kapcsolási rajz? Előre is köszönöm a válaszokat. |
Bejelentkezés
Hirdetés |