Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1872 / 3988
(#) luluzulu hozzászólása Dec 9, 2012 /

Sziasztok.
Két darab bc337 be köthetek Darlingtonba?
(#) kadarist válasza luluzulu hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Szia!
Természetesen beköthetsz.
(#) pajti2 hozzászólása Dec 9, 2012 /

Sziasztok!

Kicsi feszültségű (3.3V .. 5V) és kicsi teljesítményű (20..25 mAh környéke) akkumulátorok közül kellene olyan, ami nyákba forrasztható, RoHS, és jól bírja a meleget (nem megy tönkre 60 fokon sem legalább 2 évig). Főleg a meleg miatt aggódom.

Merre találhatok ilyesmit?
(#) Szpisti válasza pajti2 hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Állítólag ezek itt -30- +60-ig bírják.
Meg még kapni is lehet ITT
(#) exorcist válasza pajti2 hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Hello! Találhatsz pl. itt vagy itt. A működési hőmérsékletekkel kapcsolatban érdemes megnézni a kiválasztott akku adatlapját, átalgosan 60-65°C a maximum.
(#) pajti2 válasza exorcist hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Szpisti, exorcist:

Köszönöm a linkeket. Szétnéztem a katalógus lapokon, de mindenütt ugyan azt találtam. Ahol van is 85 fok környéki tölthető akku, azok 30 napig vannak garantálva. Amikor átlépi a hőmérséklet az 50 fokot, 1 év alá csökken a garantált üzemszerű működés (töltés és maximális kapacitás vesztés durva sebességgel). Ugyan sejthető, hogy a gyártó azért csak-csak szigorúbban ellenőrizte, de most arra számítanom elég húzós lenne.
(#) Szpisti válasza pajti2 hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Nem tudom milyen alkalmazáshoz és milyen áramfelvételű eszközhöz kellene, de esetleg szóba jöhetnek a GoldCap típusú Farad értékű kondik is. Igaz csak pár száz mikroamperig bírják, de a meleget úgy nézem jobban tűrik. Ha meg pár óránként van lehetőség az áramkörben rátölteni, akkor egy 5,5V-os után teszel egy low drop 3,3-as stabilt, és áthidalja az esetleges áramszünetet.
Csak mint gondolatébresztő jegyeztem meg... GoldCap adatlap
(#) Csupasz hozzászólása Dec 9, 2012 /

Sziasztok
Lehet hogy nagyon buta kérdés, de létezik-e olyan DC/DC konverter, amelyik mindkét irányban dolgozik.
Tehát pl. ha a bemenet 9V, akkor tudom a kimenetet pl.1-től 12V-ig szabályozni.Milyen néven kereshetem?
Köszönöm
Üdv,Csupasz
(#) exorcist válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Hello! Létezik ilyen, buck-boost néven fut.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
(#) Csupasz válasza exorcist hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Köszönöm!
(#) bumburuc hozzászólása Dec 9, 2012 /

Helló!
Régen jártam iskolába és már elfelejtettem: ha kondenzátorokat párhuzamosan kötünk akkor az értékeik összeadódnak. Ez csak egyenlő értékekre igaz??? Nekem 2700mF.-ra lenne szükségem egy 2200+470mF elkoból ez megoldható???
A választ előre is köszönöm.
Üdv.Bumburuc
(#) kadarist válasza bumburuc hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Akkor is összeadódnak az értékek, ha különböző a kapacitásuk.
(#) exorcist válasza bumburuc hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Ha mikrofarádot szeretnél írni, használd a kis u betűt és (van amikor) a fórum automatikusan helyettesíti is: µF (érdekes, csak akkor ha van még utána szöveg). A kis m milli-t jelöl, az pedig 1000 µF .
(#) danydosster válasza proli007 hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Hello!
Időközben sikerült megoldani. Beszereztem az egyenirányítót meg egy 50V os 1000nF os kondit tennem rá. Így már sikerült. Nem mertem a 25V osat rátenni, ki tudja ezért maradtam az 50esnél. Azt 5V stab Ic maradt, mérés után néztem hogy lesz és így is lett.
Szóval köszönöm szépen!
(#) Axelnemeth hozzászólása Dec 9, 2012 /

Helló
Egy fényre kapcsoló elektronikát próbáltam készíteni:
Két feszültségosztóból sikerült beállítanom az LM 293N-re az egyik komparátor bemeneteit, és schmit triggerként tökéletesen működik, majd az első komparátor kimenetét bevezetni a második komparátor + bemenetére hogy az az elsővel ellentétes jelet adjon.(A második komparátor - bemenetére 6V-ot kötöttem)

Az LM 293N második komparátora semmire se reagál.
Megpróbáltam kiforrasztgatni és felcserélni a bemenetét, de akkor se akkor se tudtam feszültséget mérni a második kimeneten.
Mellékeltem a painttel rajzolt áramkört.(Még nem nagyon néztem erre hivatott szoftver után, bocsi)
Előre is köszönöm a segítséget!

(#) mps válasza Axelnemeth hozzászólására (») Dec 9, 2012 / 1

Szia!
Ha jól látom a rajzot, az első kimenetét nem húztad fel a tápra, oda kellene egy 5-10K ellenállás, mert nyitott kollektoros. A második bemenete sem teljesen látható.
Itt egy egyszerű ám nagyszerű, ingyenes rajzoló-nyáktervező program:Bővebben: Link
Ez pedig a web oldala.
(#) ricsippi hozzászólása Dec 9, 2012 /

Sziasztok!

Csináltam egy erősítőt TDA2030-as IC-ből!
A problémám az lenne hogy a transzformátorról egyenirányított és pufferelt fesz. az 32,2V!
Szeretném ezt az értéket 30V-ra stabilizálni illetve külön 10V-ot valahogy kapni a hűtőventillátor tápellátásához!
Hogy elehetne megoldani hogy DC:32,2V-ból ------>DC:10V is kapjak?
Előre köszönöm a segítséget!
Ricsippi
(#) ZsoltiD hozzászólása Dec 9, 2012 /

Sziasztok!

Van egy kontállux fali kapcsolóm, amiben van egy izzó. Amikor lekapcsolom a villanyt, akkor világít, amikor felkapcsolom, akkor nem. Az izzó tönkrement, viszont nem tudom, milyen a típusa? Valakinek van esetleg ötlete, hogy milyet szerezzek bele? (Sorba van vele kötve egy 330k-s ellenállás)

Köszi!
Zsolti
(#) levaitamas válasza ZsoltiD hozzászólására (») Dec 9, 2012 / 1

Glimm lámpa lesz.
(#) kadarist válasza ricsippi hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Szia!
Használj TDA2050-et, mert ez bírja a 30V feletti táplást. A 10V-ot egy 10V-os stabkockával előállíthatod.
(#) zoltan0801 válasza ricsippi hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Helo!
30V-ra stabilizálni lm317-et javasolnám, a 10V-hoz pedig egy 10V-os zener+ellenállás, vagy 7810.
(#) Axelnemeth hozzászólása Dec 9, 2012 /

Én még nem vagyok otthon a szakzsargonban, még a gugliban is rákerestem a "felhúzásra" de semmi, ráadásul itthon tanulom tankönyvből az elektronikát úgyhogy tanárom sincs.Elmagyarázod hogy az mit jelent?

Megpróbálom azért értelmesen elmagyarázni.

Mindkét komparátor kimenet egy ellenálláson keresztül egy-egy tranzisztor bázisára lenne kötve.
Lényeg az hogy ha az első komparátor magas jelet ad,vezet az egyik tranzisztor, majd a második komparátor ezt "összehasonlítja" a 6V-al, és ha jól van bekötve akkor alacsony jelet ad,és nem vezet a második tranzisztor.
vice-versa

Hozzáteszem az első "fele" a schmitt trigger, tökéletesen működik.
A második,(jobb oldali) komparátorhoz gyorsan csináltam vezetékekből és két potméterből egy áramkört, és semmi.Tekergethetem ide oda a potikat, nem csinál semmit.
És már több IC-t kipróbáltam így.
(#) kadarist válasza Axelnemeth hozzászólására (») Dec 9, 2012 / 1

Keresés a szakzsargonra: Bővebben: Link
(#) mps válasza Axelnemeth hozzászólására (») Dec 9, 2012 / 1

A kimenet és a +táp közé tegyél egy 2,5-4,7K ellenállást. Mondjuk ezt pontosan ki kellene számolni, de ahhoz tudni kell a tranzisztor típusát valamint azt, hogy mekkora áramot fog kapcsolni.
Olvasgasd ezt is.
(#) storm hozzászólása Dec 9, 2012 /

Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani, hogy a képen a bekarikázott alkatrész mit is jelentene pontosan?

kerdes.PNG

(#) Szpisti válasza ricsippi hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Szerintem meg a 2030-at nyugodtan használd 32V-ról, felesleges stabilizálni, ha elegendő puffer kapacitást használsz. A 2x18V-os határadat alatt van bőven.

Egyébként hasonló "magas a tápfesz a végfoknak" problémát anno úgy oldottam meg, hogy egy ZX5,6 vagy 6,8V-os Zenert tettem sorosan a tápforrás és az IC tápbemenete közé.
Tökéletesen működött (igaz kellett hűtés 4 Ohmos terhelés esetén a Zenernek).
(#) pucuka válasza storm hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Szerintem ez egy integrált áramkör belső, idealizált kapcsolási rajza. (gondolom valamelyik stabkockáé) Ilyen tranzisztor a valóságban nincsen, viszont integrált áramkörökben előfordul. Ez egy ún. áramgenerátor, áramtükör, referencia egyben.
(#) atiotezer hozzászólása Dec 9, 2012 /

Sziasztok
24VDC-ből hogyan tudok a legegyszerűbb módon +-5V-ot előállítani?
A +5V az nem gond, mert csak egy stab IC.
Az áramfelvétel max. 50mA lenne.

Előre is köszönöm
(#) reloop válasza storm hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Szia! A mellékelt ábra segít valamit?
(#) Szpisti válasza atiotezer hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Például így :
NE555 Negatív táp
Következő: »»   1872 / 3988
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem