Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Kicsi feszültségű (3.3V .. 5V) és kicsi teljesítményű (20..25 mAh környéke) akkumulátorok közül kellene olyan, ami nyákba forrasztható, RoHS, és jól bírja a meleget (nem megy tönkre 60 fokon sem legalább 2 évig). Főleg a meleg miatt aggódom. Merre találhatok ilyesmit?
Szpisti, exorcist:
Köszönöm a linkeket. Szétnéztem a katalógus lapokon, de mindenütt ugyan azt találtam. Ahol van is 85 fok környéki tölthető akku, azok 30 napig vannak garantálva. Amikor átlépi a hőmérséklet az 50 fokot, 1 év alá csökken a garantált üzemszerű működés (töltés és maximális kapacitás vesztés durva sebességgel). Ugyan sejthető, hogy a gyártó azért csak-csak szigorúbban ellenőrizte, de most arra számítanom elég húzós lenne.
Nem tudom milyen alkalmazáshoz és milyen áramfelvételű eszközhöz kellene, de esetleg szóba jöhetnek a GoldCap típusú Farad értékű kondik is. Igaz csak pár száz mikroamperig bírják, de a meleget úgy nézem jobban tűrik. Ha meg pár óránként van lehetőség az áramkörben rátölteni, akkor egy 5,5V-os után teszel egy low drop 3,3-as stabilt, és áthidalja az esetleges áramszünetet.
Csak mint gondolatébresztő jegyeztem meg... GoldCap adatlap
Sziasztok
Lehet hogy nagyon buta kérdés, de létezik-e olyan DC/DC konverter, amelyik mindkét irányban dolgozik. Tehát pl. ha a bemenet 9V, akkor tudom a kimenetet pl.1-től 12V-ig szabályozni.Milyen néven kereshetem? Köszönöm Üdv,Csupasz
Hello! Létezik ilyen, buck-boost néven fut.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Helló!
Régen jártam iskolába és már elfelejtettem: ha kondenzátorokat párhuzamosan kötünk akkor az értékeik összeadódnak. Ez csak egyenlő értékekre igaz??? Nekem 2700mF.-ra lenne szükségem egy 2200+470mF elkoból ez megoldható??? A választ előre is köszönöm. Üdv.Bumburuc
Akkor is összeadódnak az értékek, ha különböző a kapacitásuk.
Ha mikrofarádot szeretnél írni, használd a kis u betűt és (van amikor) a fórum automatikusan helyettesíti is: µF (érdekes, csak akkor ha van még utána szöveg). A kis m milli-t jelöl, az pedig 1000 µF .
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Hello!
Időközben sikerült megoldani. Beszereztem az egyenirányítót meg egy 50V os 1000nF os kondit tennem rá. Így már sikerült. Nem mertem a 25V osat rátenni, ki tudja ezért maradtam az 50esnél. Azt 5V stab Ic maradt, mérés után néztem hogy lesz és így is lett. Szóval köszönöm szépen!
Helló
Egy fényre kapcsoló elektronikát próbáltam készíteni: Két feszültségosztóból sikerült beállítanom az LM 293N-re az egyik komparátor bemeneteit, és schmit triggerként tökéletesen működik, majd az első komparátor kimenetét bevezetni a második komparátor + bemenetére hogy az az elsővel ellentétes jelet adjon.(A második komparátor - bemenetére 6V-ot kötöttem) Az LM 293N második komparátora semmire se reagál. Megpróbáltam kiforrasztgatni és felcserélni a bemenetét, de akkor se akkor se tudtam feszültséget mérni a második kimeneten. Mellékeltem a painttel rajzolt áramkört.(Még nem nagyon néztem erre hivatott szoftver után, bocsi) Előre is köszönöm a segítséget! A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Szia!
Ha jól látom a rajzot, az első kimenetét nem húztad fel a tápra, oda kellene egy 5-10K ellenállás, mert nyitott kollektoros. A második bemenete sem teljesen látható. Itt egy egyszerű ám nagyszerű, ingyenes rajzoló-nyáktervező program:Bővebben: Link Ez pedig a web oldala.
Sziasztok!
Csináltam egy erősítőt TDA2030-as IC-ből! A problémám az lenne hogy a transzformátorról egyenirányított és pufferelt fesz. az 32,2V! Szeretném ezt az értéket 30V-ra stabilizálni illetve külön 10V-ot valahogy kapni a hűtőventillátor tápellátásához! Hogy elehetne megoldani hogy DC:32,2V-ból ------>DC:10V is kapjak? Előre köszönöm a segítséget! Ricsippi
Sziasztok!
Van egy kontállux fali kapcsolóm, amiben van egy izzó. Amikor lekapcsolom a villanyt, akkor világít, amikor felkapcsolom, akkor nem. Az izzó tönkrement, viszont nem tudom, milyen a típusa? Valakinek van esetleg ötlete, hogy milyet szerezzek bele? (Sorba van vele kötve egy 330k-s ellenállás) Köszi! Zsolti
Glimm lámpa lesz.
Szia!
Használj TDA2050-et, mert ez bírja a 30V feletti táplást. A 10V-ot egy 10V-os stabkockával előállíthatod.
Helo!
30V-ra stabilizálni lm317-et javasolnám, a 10V-hoz pedig egy 10V-os zener+ellenállás, vagy 7810.
Én még nem vagyok otthon a szakzsargonban, még a gugliban is rákerestem a "felhúzásra" de semmi, ráadásul itthon tanulom tankönyvből az elektronikát úgyhogy tanárom sincs.Elmagyarázod hogy az mit jelent?
Megpróbálom azért értelmesen elmagyarázni. Mindkét komparátor kimenet egy ellenálláson keresztül egy-egy tranzisztor bázisára lenne kötve. Lényeg az hogy ha az első komparátor magas jelet ad,vezet az egyik tranzisztor, majd a második komparátor ezt "összehasonlítja" a 6V-al, és ha jól van bekötve akkor alacsony jelet ad,és nem vezet a második tranzisztor. vice-versa Hozzáteszem az első "fele" a schmitt trigger, tökéletesen működik. A második,(jobb oldali) komparátorhoz gyorsan csináltam vezetékekből és két potméterből egy áramkört, és semmi.Tekergethetem ide oda a potikat, nem csinál semmit. És már több IC-t kipróbáltam így.
Keresés a szakzsargonra: Bővebben: Link
A kimenet és a +táp közé tegyél egy 2,5-4,7K ellenállást. Mondjuk ezt pontosan ki kellene számolni, de ahhoz tudni kell a tranzisztor típusát valamint azt, hogy mekkora áramot fog kapcsolni.
Olvasgasd ezt is. A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani, hogy a képen a bekarikázott alkatrész mit is jelentene pontosan?
Szerintem meg a 2030-at nyugodtan használd 32V-ról, felesleges stabilizálni, ha elegendő puffer kapacitást használsz. A 2x18V-os határadat alatt van bőven.
Egyébként hasonló "magas a tápfesz a végfoknak" problémát anno úgy oldottam meg, hogy egy ZX5,6 vagy 6,8V-os Zenert tettem sorosan a tápforrás és az IC tápbemenete közé. Tökéletesen működött (igaz kellett hűtés 4 Ohmos terhelés esetén a Zenernek).
Szerintem ez egy integrált áramkör belső, idealizált kapcsolási rajza. (gondolom valamelyik stabkockáé) Ilyen tranzisztor a valóságban nincsen, viszont integrált áramkörökben előfordul. Ez egy ún. áramgenerátor, áramtükör, referencia egyben.
Sziasztok
24VDC-ből hogyan tudok a legegyszerűbb módon +-5V-ot előállítani? A +5V az nem gond, mert csak egy stab IC. Az áramfelvétel max. 50mA lenne. Előre is köszönöm
Szia! A mellékelt ábra segít valamit?
Például így :
NE555 Negatív táp |
Bejelentkezés
Hirdetés |