Fórum témák
» Több friss téma |
Hogyan lehetséges egy alu.lapra mind két oldalról lin. kocsikat felcsavarozni? Ha egyik oldalra felrakom a kocsikat azok már takarják a másik oldali kocsik furatait. Úgy tudnám elképzelni, hogy a egy-egy lapra felcsavarozom a 4-4 kocsit majd a lapokat összecsavarozom. A képen látszik, hogy egy lapon vannak.
Szerintem ezek csak 2 2 csavarral vannak föltéve. Látszik, hogy el vannak egymás fölül shiftelve. Különben meg ha a z sínjeit megfordítod a kocsikkal, akkor simán fölmegy.
Én úgy csinálnám.
Kösz. még gondolkodom rajta, mert valami oka van, hogy így csinálták.
Van még egy csomó de ezen látszik a legjobban. Ezt a gépet a hatvani cnc találkozón láttam működés közben és nagyon meg tetszett. Valami hasonlót szeretnék én is. Ott nem vetődött fel ez a kérdés még bennem. Ha megtalálom a névjegy kártyáját a gép tulajdonosának akkor meg kérdezem.
A sárga oldalon az adok veszek topikban meg kérdezheted, hogy kié ez a gép. Azért ott kérdezz, mert ott nagyon sokan pörögnek.
Zsíír. Majd írd le ide is. engem is érdekel a dolog.
Egyik oka, hogy a sín + tartókonzol(vagy szerelőpanel) + maró motor egybeszerelt egység nem akad fent az anyagban ha olyan magas a marandó alkatrész. Vagyis jobban elfér, magasab anyagot tudsz az asztalra tenni, mert a sín mozog nem a kocsi, így a sín mélysége változó magasságban lehet.
Másik esetben be kéne lógatni a sínt rendesen, a híd alatt, hogy legalsó ponton tudj marni. és ennek pontja fix rögzített. vagyis lehet nem férne alá megmunkálandó alkatrész. Mindez nem okoz különösebb gondot ha nyákot vagy egyéb olyan anyagot, ami nem ér be a sín alsó konzol tartójához, mert addig marsz. ott van elég terület. másrészt esztétikailag se valami jó megoldás. Van olyan eset (kocsi mozog) mikor a nagyon hosszú szerelő test kéne csak azért, hogy mély marni (kivágás az asztal szintjéig) tudj, és a kocsi ekkor éppen a szerkezet legvégén (fent) tart, ilyenkor csavaró erők erősebbek, ami nem valami jó. Mennyi pénzt szántatok a gépre?? És új vagy használt alkatrészből rakjátok össze, mekkora méretben? Az utóbbi előnye, hogy garantált a gyári pontosság, de iszonyat drága. ha pl. Hiwin sínekkel kocsikkal dolgoztok. (más márkák újként még drágábbak általában.
A majdan épülő gépem megmunkálási területe: 290 x 375 mm. Azt elhatároztam, hogy csak minőségi anyagokat használok fel.Tehát lin.sínek és kocsik, golyós orsók. Az Y és a Z tengely mozgó részei 20 mm vastag alumíniumból lesznek. A marómotor Kress 800.
Ami még hiányzik a Y és Z tengely golyós orsói, ezekhez a csapágyak és házak. Valamint az asztal lap ami a tervek szerint 15 vastag alu, lap lenne. A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
A 20-as alu úton van...szerintem a hétvégén már farigcsálhatod is.
Köszi ma beszéltem egy maróssal, öreg gépei vannak de nagyon lelkesedik.
A képen látható trapéz menetes orsók természetesen nem lesznek beépítve.
Megjött a válasz a kocsik elhelyezésére.
A levél: Tisztelet. Itt egy fénykép. Van egy 20x120x160mm-es lap.Egyik oldalon a két 20mm-es Kocsia a lap közepén.(1-2mm mélyen párhuzamosan bemarni,ez vezeti meg a kocsikat) Másik oldalon a 4db 15mm-es kocsi(szintén 1-2mm mélyen a lapot lemarni. Szerelés: Először a 4db 15mm-es kocsik és utána a 2db 20mm-es kocsik. Marad annyi hely ,hogy elférjen a z tengely anyája.
Kocsit sínt találsz itt jó árban, az orsó az vmi kínai, nem hiwin, mert pontossági osztálya c kategóriás, meg ha a bearing.hu nál veszel Hiwin orsót az T osztályú (a kocsi sín ugyan az a másiknál csak olcsóbb az első helyen, utóbbinál. Neked bőven elég volna a 16-os sín/kocsi és orsó. ha volna a cncdrive-nál
orsót, ha veszel keress vkit ki vég-munkálja baráti áron de azt jól, mert a bearing-é megfizethetetlen mit elkérnek érte, emberi fizetésből. Vagy orsót isel-ből van a klaviónál ott egész kis menetemelkedéssel lehet venni 2,5. és ezzel a Z nem zuhan le van elég megtartása. Míg a Hiwin az 5 től kezdődik. ráadásul ha anyát veszel (isel) (kép) az kocka forma és nem kell fészekbe rakni, hogy felszereld a mechanikára amit megmozgat. Mozgóhidas vagy fix (asztal mozog) változat lesz? (utóbbi merevebb, ha van hely, akkor az jobb.) Mire kell? Gravírozni? 3D profil? fa, műanyag? (fémre a kress-t én nem használnám.) híd Alu az milyen fajta alapanyagból? Asztal T-nutos? Ha asztalig kell marni az anyagban, pl kivágás tegyél rá vmit, hogy ne az asztalt mard szét. Hány tengelyes? 3,4,5,6? áttételezel vagy direkt hajtva? Elég lesz az 1nm-es léptecs? számolya azzal, hogy lépésvesztésed is lehet, ha nem elég erős a léptecs, és nem igen tudsz javítani. Csak ha nagyobbra cseréled. én legalább 2-est tennék fel. bár gondolom te áttételezed az 1-est nagyobb nyomatékra tegyen. Én peremes kocsit használok, az bármilyen oldalról szerelhető így nem probléma hogy takarja egyik kocsi a másikat és ezért nem lehet hozzáférni. A képen nem úgy tűnik, hogy peremes volna.
Kössz az infót.
Én a gépemhez már 1 éve gyüjtögetem az alkatrészeket. Mindig ha adódik valami jó, akkor meg veszem. Ha időközben úgy gondolom, hogy mégsem lesz jó, akkor eladom. Nem mindenből veszek újat. Ha a használt is tökéletes mechanikai állapotban van, akkor azt használom. Mostanában terveztem 4 golyós orsót beszerezni. Ezekből nem biztos, hogy vennék használtat.
szerintem mechanikából semmiképpen se használtat. nem lehet tudni mennyire koptak el, milyen anyaggal kenték, mennyire rágódtak egybe az anyagok...
Csapágyelemfélékből csak újat és minőséget, ha nem számít a minőség akkor lehet persze az első utcasarki eladó is, csak ugye az felelőtlenség amúgy is nem olcsó hobbira.
Mint a képeken látható a sínek és kocsi megvannak. Az asztal fog mozogni, ilyen kis gépnél ez a célszerű. Három tengelyes, direkt hajtva. Hogy mit fogok marni? Amit az élet hoz és a gép bír. Nem a NASA-nak akarok bedolgozni, ez inkább hobbi kategória. A híd anyaga : az oldala műanyag, erről mindenki leakar beszélni. De csak azért mert nem ismerik ezt az anyagot. Szendvics szerkezet, 3 x 7 mm vastag műa. lemez egy réteg 3 mm-es duralumínium lemez. A híd vízszintes tartója megint lebeszélés tárgyát képezi. Aluminium téglalap profil mondhatnám zárt szelvény, az előző oldalon van kép róla amikor a törött csavart kiszedtem. A belső részében végig lesz benne egy vastag falú vascső abban egy M 13-as menetes orsó mindez kiöntve műgyantával. Ez nem fog meghajlani beremegni.
A Kressel mi a gond? A léptetők még kérdésesek.
Még volt hely a képen ezért van oda rakva. Komolyra fordítva szót ezek közül egy van ami be lesz építve. A kép jobb felső sarkában egy hengeres léptető, az combos.
Kress - fára oké ha nem kell a nagy pontosság.
De, ha szép marásokat akarsz akkor jobb moci kell. jobb híd szerkezet nem az a kategória amivel Alu, réz plexi anyagot marnék ki mikró lépésekkel. Mi a gond? Csapágyazás és a fordulat szabályozással van gondom, az oké, hogy 30000 a max fordulat, de minimum 10000-el tud. Lassabbat azt nem. vagyis pl a műanyagba (plexi) bele fog olvadni a hegy. Fára biztos jó. sokat ne várj tőle.34000 Ft ért, na meg ha plexi azt közben folyamatosan hűteni kell még "lassú" fordulat esetén is.. A gond az még, hogy jobbára nem tudod mit akarsz vele csak van aztán happy erre így szerintem a gép megépítés drága. Ha van konkrétan, hogy,milyen jellegű pl. dekorációkat az már más. vagy ajándéktárgyakat... a géphez való anyagokból. amit bír. de cél nélkül építeni valamit hogy lesz amilyen lesz... de te tudod. Műgyantát nem ismerem mennyire forgácsolható. szerintem plexit ezzel a motorral meg se próbálj A híd anyagából tekintve a műanyag váz az anyagot amit leírtál amiatt sem lesz olyan a 3D forma mit mikroszkóp alatt is érdemes lenne megnézni. nem lesz kellően merev a tartó és behajolhat. ami szemre ugyan nem látszik, de behajlik. Lehetnek akkora erők mozgáskor amire nem számítasz még most. tudja ám rendesen rángatni a mach3... Arra jó, hogy "szabadidődben" eljátssz vele. Konkrétan játéknak. de akkor kár a síneket használni elég volna ilyen is rá lineárisnak: Bővebben: Link Bővebben: Link Attól a műanyag hídtól még az Almg3 is jobb, ami az én gépemre ez az alu egyáltalán nem ajánlott. Ennél nekem szívósabb anyag kell majd. még ez az Almg3 is olyan ami kenődik forgácsoláskor ez se vmi merev. persze neked kisebbek a mozgató motorjaid is, mint nekem a szervók. De hát a gép is jóval nagyobb lesz. (Asztal munka terület 1000 x 1500) De majd meglátod neked mire lesz jó a gép. pont mert hobbi ilyen anyagokból nem lehet csodát elvárni max. beletörődni, hogy ennyit tud, és örülni annak is. főleg, hogy írtad nem a NASA-nak készül a gép. Remélem azért olyan munkát tudsz vele készíteni ami minőségileg is megfelel majd neked, az adott anyagba.
A menet nem ment nagyon félre? hogy egy részénél nem teljes a menet? ott nem fog szorítani....
Ez gyárilag ilyen nyitott. De biztonság kedvéért mint írta egy M 13-as menetesszár is keresztül megy. azzal is meg lesz húzva.
Ahogy elnézem a holmikat, amiket eddig össze válogattál a gépedhez, teljesen rendben lesz az. A műanyaghoz nem tudok hozzá szólni, még az is lehet, hogy arra a célra, amire használni fogod, kiváló lesz.
Én majdnem a fordított eset vagyok: nagyon egyszerű, fióksínes, bútor lapos nyák fúrót szerettem volna. Low-cost eszközt, játéknak, ismerkedni a dologgal. Az elmúlt egy-másfél évben, mióta gyűjtögettem (és eladtam) az anyagokat hozzá, sokat olvastam, fórumoztam, és megváltozott az elképzelésem. A mellékelt képen látható gép lett belőle. Nem én építettem - nem is tudtam volna megépíteni. Azóta elkészült, rákerült a marógép tartó, abba pedig egy szintén 800-as Kress. Mikor az előző néhány hozzászólást írtátok, akkor utazott velem hazafelé az autó hátuljában. Tény, hogy a 800 FME 10 ezer-től indul, nekem is azt ajánlották, hogy 1050 FME-1-et vegyek, az 5-25 ezer között pörög. Csak hát az anyagiak... Ellenben azt is írták (nálam okosabb emberek) hogy ha a fordulatot nem lehet csökkenteni, akkor a kerületi sebesség csökkentésével - kisebb maró - és az előtolás növelésével is lehet operálni, mármint ami pl. a műanyagok marását illeti. Lehet, nem lesz annyira hatékony, de talán működik a dolog. A gyakorlat majd megmutatja. Többé-kevésbé összeállt már minden hozzá, talán hét végén meg tudom mozdítani. Mármint Mach3-al. Ez most leginkább idő kérdése.
Remélem nem lesz lincselés belőle, * Többi részletet privátban.
*Nem lesz, de sokkal rendesebb az apróban feltenni, mivel ez itt fórum! A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2012
Csorog a nyálam. Nagyon, nagyon tetszik. Főleg azért mert nagyon hasonló az én elképzelésemhez. Ha kérhetném csinálnál néhány fotót közelebbről a Z tengely kapcsolódásáról az Y tengelyhez. Ugyan így szeretném elhelyezni az Y tengelyen a lin. síneket.
jól néz ki.. bár az ennyim is tartana ilyen állapotban...
Akkor mit csinálsz, ha pont kis méretű pl 2-es szélességű vagy kisebb marás kell? Akkor is a kerülettel játszol? Olyan kicsire nem fogsz lemenni ami apró megmunkálásba kell műanyagban. kivágásra meg 5, 6-os maró szerintem orbitális. Az nagy méretű és akkor már kell igencsak stabil híd. (ezt a sor itt big hoho-nak szántam) Tied a képen elég stabilnak tűnik. Én 2-essel vágok majd ki, nyákból. Folyamatban a kivágó gyártása. oké az én motorom 3 fázisú 400 Hz,2.2 Kw, 220v-ról freki váltóval, freki: Analóg parancs esetén: a maximális frekvencia 1/1000-ed része (motor esetében ez 0.4 Hz Kimeneti frekvencia felbontása 0,01 Hz (ilyen finoman lehet állítani a fordulatot.) A 400 Hz-et ami azt jelenti, hogy a 24000 fodrulatot 1 ezred érték arányra le tudja csökkenteni: 2.4 rpm ha jól számolok vagyis, ha 10000 a fordulat akkor 1 ford/perc. az már igen nagyon lassú. Ez egy omron/yaskawa freki váltóval. (V1000-essel.) De ahogy írtátok pénz. de kevesebb is az amit nem lehet vele megoldani. És ha cnc és megvan az, hogy mire kell, akkor érdemes elgondolni, hogy mennyit érdemes rákölteni. Ha nem tudom mire akarom használni, akkor vagy arra jó hogy a port letörölni vele az asztalról, mikor beindul a motor le is viszi azt... Aminek drága vagy játszani. Mikor elkezdtem, hogy kéne egy gép, akkor úgy 300 E-re gondoltam, hogy annyiból kijön. Most ott tartok, hogy 750E van rá (1 milla alatt nem úszom meg) költve és még nem mozog semmi. A freki elvileg a héten jön meg. (A gép eleve 4 tengelyes az is opcionálisan a 4. tengely pedig a "A" nevezetű, de majd lesz belőle 5. is( az pedig lesz az "B" e szerin az ábra szerint és már most bele kell tervezni, hogy ne legyen az átépítés miatt jelentős többletköltség, csak a forgató és annak motorjával legyen költséges illetve a hozzá kellő bővítő port és vezérlő kártya. így a munkaterem ugyan akkora megmaradhat.)) |
Bejelentkezés
Hirdetés |