Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ICL7106/ICL7107
 
Témaindító: Zoli007, idő: Ápr 10, 2006
Lapozás: OK   56 / 93
(#) DJmike válasza SKY hozzászólására (») Nov 5, 2012 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza DJmike hozzászólására (») Nov 5, 2012 /
 
Hello!
Így van, a PTC-ről. De nem mész vele semmire.
- Tekintve, hogy a PTC-n 0fok esetén is van feszültség, tehát azt kompenzálni kell egy ugyan olyan hídággal, mint amilyennel a hőfokot a komparátornál állítod.
- Mivel a műszer 0..200mV-ig mér, 100fok esetén, 100V kell a bemenetén. A műszernek van bementi osztója (1M/150k) azt úgy kell megválasztani, hogy 100fok esetén a PTC által adod feszültség a műszer bemeneten 100mV legyen.
- Ha a hőkapcsoló tápfeszültsége nem stabilizált, akkor a referencia feszültséget is a 12V-ból kell leosztani. Különben a mért érték elmászik ha a táp megváltozik, relé húz stb.
- De a legfőbb gond, hogy a hőkapcsoló komparátorának pozitív visszacsatolása van, ami visszamegy a PTC-re. Vagy is ha meghúz a relé, a PTC-n más lesz a feszültség. Ezért a PTC által adott feszültséget vagy bufferelni kell egy egyszeres erősítésű fokozattal, vagy a visszacsatolást, a híd másik ágára kell átvinni. Természetesen ekkor a jelet is fordítani kell, de az akár a relét működtető tranyó kollektora is lehet, vagy még egy "visszacsatoló tranyó".
Mindössze ezek a gondok vannak.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2012
(#) SKY válasza proli007 hozzászólására (») Nov 5, 2012 /
 
Eltudnád mondani, hogy miért is kell pontosan a pozitív visszacsatolás a komparátorra? Talán a gyorsabb átbillenés miatt vagy ez is befolyásolja a hiszterézist? Mennyire szükséges egyáltalán visszacsatolást alkalmazni?
Amúgy milyen mértékben befolyásolja a visszacsatolás a PTC/KTY84-en lévő feszültséget soros R-C visszacsatoló tag esetén? Célszerű lenne egy feszültségkövetőt tenni és előtte levenni a műszernek a feszültséget?
(#) proli007 válasza SKY hozzászólására (») Nov 5, 2012 /
 
Hello!
- Pozitív visszacsatolás azért kell, mert az hozza létre magát a hiszerézist.
- A hiszterézis pedig azért szükséges, mert különben a komparátor mV-okra már átvált. ez azért gond, mert a jelen a mit komparálni szeretnénk szinte mindig zaj ül rá. Ekkor a zajra is kapcsolgathat a komparátor. Azt nem tudjuk elérni, hogy a jel mindig egy monoton növekedő vagy csökkenő legyen, hanem van rajta sztochasztikusan változó zaj, hálózati brumm stb. De hiszterézist pld. azért is szoktunk létrehozni, hogy a komparált érték közelében, kis változásra ne kapcsolgasson ki-be a relé, ezzel indokolatlanul igénybe véve a relét és a fogyasztót.
- Annyira befolyásolja a PTC feszültségét, amennyi a visszacsatolás mértéke az osztóra. Viszonylag könnyű hozzávetőlegesen kiszámolni, ha a feszültség különbségek alapján kiszámoljuk azt az áramot, amit a visszacsatolás bevisz az osztóba. A soros RC visszacsatolás itt nem célszerű Az, csak gyorsítani próbálja az átváltást, de hiszterézist nem hoz létre, csak az átváltás pillanatában. (Attilla hőkapcsolójánál is ezer gond volt vele. Elég volt ha valaki nem a földáramoknak megfelelően alakította ki a nyákot, már is át ment oszcillátorba, kattogott.)
- Például. Mert a feszültség követő elválasztja a bementet a kimenettől, vagy is megszünteti a pozitív visszacsatolás visszahatást az osztóra. Ekkor a műszer mérhet. De az is megoldás, ha a visszacsatolást nem a PTC oldalára vezetjük vissza, hanem a potméteres oldalra. Természetesen a poti állásától függni fog a visszacsatolás mértéke, hiszen a visszacsatolt ponton változik a feszültség a beállított hőmérséklettől függően. De ugyan ez elmondható a PTC oldalon is. Hogy ez számít vagy nem , az a megkívánt pontosság, és a beállítható (szükséges) hőmérséklet tartományától is függ. De ez nem egy precíziós áramkör, és vélhetően arra nincs is szükség. Vagy is egy ilyen egyszerű visszacsatolás is megfelelő lehet a felhasználónak.
üdv! proli007
(#) Proci_85 hozzászólása Nov 8, 2012 /
 
Sziasztok

A labortáp építése topik kapcsán most került a látóterembe az ICL7107-es voltmérő.
Volna néhány kérdésem, hogy jól értem-e a korlátait.
Nincs automatikus méréshatár váltás, ezért 199.9V méréshatár beállítást kell alkalmazni, ahol pl. 25.4 V, 18.6 V, 8.2 V megjelnítésére képes. Hiába volna a 8.2 V előtt még szabad digit, nem jelez ki 8.200 V-ot, mert a kezdeti méréshatár beállítás nem teszi lehetővé?
Ha csak 20V volna a max mérendő fesztülségem, akkor lentebb hozhatnám a méréshatárt, így 19.99V, 9.99V is lehetne, egyébként nem?
Szóval a digiteket nem használja dinamikusan? -> 199.9V méréshatár esetén azaz 1-es soha nem fog világítani egy 0-30V-s táp esetén -> ki is vehetem?
Előre is köszönöm a választ.
(#) Frankye válasza Proci_85 hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Nem használja a digiteket dinamikusan, már csak azért sem, mert a tizedes pontot sem teszi ki automatikusan, azt (is) Neked kell kitenned.
A nem használatos fél digitet (1-est) kiveheted, nem okoz gondot. (Hacsak nem a hibakeresésben, illetve a negatív feszültség visszajelzésében.)
(#) Sebi válasza Frankye hozzászólására (») Nov 8, 2012 /
 
Meg a túlcsordulásnál... bár itt olyan nem lesz.
(#) Frankye válasza Sebi hozzászólására (») Nov 9, 2012 /
 
Így van, köszönöm a kiegészítést.
(#) Proci_85 válasza Frankye hozzászólására (») Nov 9, 2012 /
 
Köszönöm szépen a gyors és részletes válaszotokat. Így már minden kerek
(#) Frankye válasza Proci_85 hozzászólására (») Nov 9, 2012 /
 
Szívesen, örömmel segítettünk.
(#) gordonfreemN hozzászólása Nov 27, 2012 / 1
 
Sziasztok!
Ezt építettem meg Bővebben: Link
Az lenne a kérdésem, hogy a dp-ket váltás miatt ebben a kapcsolásban nem fixáljuk és huzalozni kell a szükséges helyiértékhez. A huzalozásra mutatnátok valami kulturmegoldást, mert a képeket bogarászva, szinte az összes a másik oldalról van fotózva, és nem látni így egy jó ötletet esetleg.
(#) proli007 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 27, 2012 / 1
 
Hello!
Ez a kapcsolás alapvetően egy méréshatárhoz készült, ahol egy szál vezetéket kell két pont közé bekötni. Ha váltod, sok mindent nem tehetsz, oda huzalozod a dp-k pontot a kapcsolódhoz, és azt a két (vagy több) 5-ös lábat a hétszegmenses kijelzőtől. Talán a szalagkábel a legkézenfekvőbb megoldás.
üdv! proli007
(#) gordonfreemN válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2012 /
 
Köszi!
Lenne itt még ey kérdés:
A 220nF-os C3 kondi helyett használhatok-e mást?
(#) proli007 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 27, 2012 / 1
 
Hello!
Olyan alkatrészeket használj, ami oda van írva. Ráadásul jó minőségűeket, mert majd panaszkodsz hogy ugrál nem mér stb.
üdv! proli007
(#) gordonfreemN válasza proli007 hozzászólására (») Nov 28, 2012 /
 
Végeztem az első megépítésével.
Egyetlen dologban tértem el a tervtől, de ezt az alkotóval, Alkotóval megbeszéltem.
A 7805 kimenetén lévő puffert sokalltam, dióda nélkül a 1000µF be 1000µF ki elvileg tönkre is tehetné a stabilizátort. Alkotó is azt mondta, ha újra csinálná, a kimenetre már csak 100µF-ot tenne. Nos én így tettem.
Beállítottam a referenciát 100mV-ra.
Mérés alapján 98,5 és 101,9mV között ugrál a referencia, épp szinkronban a kijelzővel.
A kijelző 0 -0 és 1 között mászkál. Kérdésem, hogy ez így rendben van-e, vagy lehetne még finomítani?
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Nov 28, 2012 /
 
Csak tettem be a kimenetre 1000mikrósat, így a referencia néhány 100uV-ot mászkál.
Valószínűsíthető, a brummra reagál ugrálással.
Talán egy teljes hidas egyenirányítás jót tenne neki.

ui: a referencia 100mV +- mennyi fér bele? 104 még jó?
ui2: most meg 102. változik, csak most jó lassan, a kijelző megint többet ugrál
Azért az életet igy le lehet élni, az biztos.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2012
(#) gordonfreemN válasza (») Nov 28, 2012 /
 
Az előzőt elrontottam, majd törölhető.
Na végül csak rájöttem, hogy két kondit felcseréltem.
100µF a kimeneten, nem ugrál és csak olyan pontos, mint a benning multim
50.2mV-nál 502-t mutat. 186.2mV-nál (multi szerint) 1861-1863-at jelez.
Vagyis épp annyira ugrál az utolsó érték, amennyire a multim, 0.1mV-ot.
És mindezt a hajszál pontosan megadott 100mV-os referenciával.
Köszi innen is Alkotónak a tervet és segítségeket

Azért van a moderátori segítség kérés, hogy ezt megoldja...
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2012
(#) bence192 hozzászólása Dec 14, 2012 /
 
Üdv

kérdésem lenne:
Van megépítve 4 darab alkotós műszerem, és most előkerült egy pompásan ehhez illő trafóm csak 14.2-ra van tekerve, kibírja ezt a feszültséget, vagy változtassak a zéner ellenállásán?
a stab IC kibírja,
köszönöm előre is!
(#) Alkotó válasza bence192 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Mitől ideális ez a trafó? A feszültség magas, ezért a többletnek hővé kell alakulni.
Nincs nálam számológép ezért csak nagyjából tudok saccolgatni. Az AC14V-ból lesz kb. DC18V. Ebből csinálunk 5V-ot, tehát 18-5=13V-ot kell "eltüntetni", ami a várható 3-400mA-es terhelés mellett 4-5W hőt jelent. Ehhez már mindenképpen hűtőborda kell, méghozzá nem is kicsi. Eredetileg azért gondoltam AC8V-ot neki, mert ehhez még vagy nem kell, vagy ha mégis, akkor is csak picike kis bordácska.
Egyébként az is lehet, hogyha a trafód kicsi méretű, akkor az üresjárati feszültsége DURVÁN lecsökken ha megterheled. Ezt célszerű kipróbálni terheléssel, és az így mért adattal számolni. Ha több tekercse is van, akkor mindet terhelni kell egyszerre amit használni tervezel, és így kell mérni.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
(#) bence192 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Igen pont ezért lenne tökéletes mert 4 tekercse van így 4db független műszerrel tudnám a tápomban mérni az áramot és feszültsége is hibák nélkül.
A trafó 30VA kis toroid kipróbálom a terheléssel hogyan csökken, szívem szerint letekernék a tekercsekből de akkor az egészet le kéne bontani mert ahogy látom egymáson vannak.
Köszönöm!
(#) DRAWS válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Szia! Ehhez véletlenül nincs nyákterved? Üdv: Draws
(#) Alkotó válasza DRAWS hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Ugyan nem véletlenül, de természetesen van mint a fotók is mutatják.
(#) DRAWS válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Akkor másképpen kérdezem. Közzé tennéd ?
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Itt a panelterv, és a beültetés hozzá.
(#) DRAWS válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
Köszi.
(#) Kovidivi válasza bence192 hozzászólására (») Dec 19, 2012 / 1
 
Hát akkor ne lefelé tekerj, hanem tekerj még rá 4x néhány menetet, és kösd ellenfázisba az eredeti szekunder tekercsekkel. Így nem hozzáadódik a feszültség, hanem kivonódik. Ugyanazt éred el, mintha letekertél volna.
(#) bence192 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 19, 2012 /
 
Jogos a felvetés, de ahhoz is 4-et is kell tekerni, azon is gondolkoztam hogy kicsit alul gerjesztem a primert egy pár menetes megtoldással, kezd túl bonyolult lenni..
majd kitalálok valami okosat..
(#) gordonfreemN hozzászólása Dec 20, 2012 /
 
4 Alkotó féle panelt csináltam meg.
3 tökéletesen működik, a 4. sikerült volna a legszebbre, ez meg bedobja a törülközőt.
Referencia 100mV-ra beállítva, a kijelzőn pedig az érték folyamatosan növekszik.
A stab kimenetén az 5V rendben van.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
(#) helektro válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Jó megoldás , csak az a baj vele, hogy növeli a veszteséget.

Ha már úgyis teker rá, akkor azt inkább kösse sorba a primerrel.
(#) helektro válasza bence192 hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Na, nem olvastam előre.
Szerintem is jobb megoldás, ha a primerhez adsz hozzá néhány menetet.
Következő: »»   56 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem