Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1877 / 3986
(#) proli007 válasza tshiky hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Hello!
Két lehetőség van. Kicsi a tranyó áramerősítési tényezője, vagy kevés bázisáramot ad az IC. Használj esetleg darlington tranyót. (Vagy kapcsolást.)
"Ha a tranzisztor bázisára tápot adok" ezt remélem nem úgy érteted, hogy a bázisra közvetlen GND-t kapcsoltál? Mert akkor a tranyónak már annyi!
üdv! proli007
(#) rolandi350 hozzászólása Dec 14, 2012 /

Hali.
Lenne egy kérdésem.
Van nekem ez zöld lézerem amit az egyik havertól kaptam ami állítólag kb 20 euróba került.
Néztem ebayen, hogy melyikhez hasonlít leginkább, hogy megtudjam kb mennyi mW-os lehet.
Találtam is azokra úgy írja, hogy 5mW.
Na már most az enyém 3V-on üzemel, és annyin 300mA-ert vesz fel, tehát 0,9W-ot fogyaszt.
Mennyit fűt el belőle, és mennyit használ látható fény létrehozására?
Arra vagyok kíváncsi, hogy ez akkor 5mW-os-e és akkor azok 0,9W-ot fogyasztanak?
Számításaim szerint akkor a hatásfoka 900mW és 5mW-al számolva 0,55%?
Csak ennyi lenne? Vagy esetleg véletlenül ez 30 esetleg 100mW-os hasznos teljesítményű?
Olyan fogyasztással számolva szerintetek mennyi lehet?
Előre is köszönöm.
(#) jocka0012 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 14, 2012 /

Rendben , köszönök szépen mindent!
(#) tshiky válasza proli007 hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Köszönöm a választ, nem úgy értettem a tranyó még mindig működik. Amit nem értek, hogy ez egy működő kapcsolás volt, mégsem elegendő most a bázisáram (kipróbáltam egy hasonló tranzisztorral is, az se nyitott ki). A darlington tranyó kinyitna ilyen kis árammal?
tshiky
(#) proli007 válasza tshiky hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Hello!
Ki! De nem tudom mennyi a tápfesz ebben az autóban, mert a Darlingtonnak kicsit több a maradékfeszültsége. kb. 1V.. Tehát annyival kevesebb jutna a motorra. Áramerősítése pedig 1000 felett van.
üdv! proli007
(#) tshiky válasza proli007 hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Hello!
Holnap ki is próbálom (illetve ma). 6V a táp, a motor meg 4-el is simán megy. Megírom az eredményt, köszönöm.
tshiky
(#) Sick-Bastard hozzászólása Dec 15, 2012 /

Üdv!

Egy kis segítséget szeretnék kérni kijelzők terén.

Melyik grafikus kijelzőt ajánlanátok ezen típusú kijelzőkel való megismerés céljából?

Lehetőleg 128x64 felbontású legyen, könnyen lehessen programot hozzá írni vagy legyen hozzá neten minta, lehetőleg hestore-ban megvehető legyen.

Eddig csak az RC 2002 A-E karakteressel próbálkoztam és értem el sikereket. Van még 1 BG12864DBNHHn grafikus is nálam, csak még nem próbálkoztam vele.

SB
(#) tempi48 hozzászólása Dec 15, 2012 /

Tc. Worpuhl mosógép motor 1900 W - Szénkefés erre szeretnék választ Áram fejlesztő ként i
üzemre megoldásokat Köszönettel.
(#) blackdog válasza tempi48 hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Finoman: Most mit is szeretnél pontosa? Amúgy? Mivaan???

Szerk:
Lehet, hogy megértettem:
Szeretnél egy kb. 2kW fogyasztót alternatív energiaforrásról üzemeltetni és nem a hálózatról?
Ha igen akkor napelem. De 2kW miatt ennek a beruházási költségén veszel vagy 5-10db Whirlpool mosógépet ami legalább 20 évig elég.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Dec 15, 2012 / 1

Szerintem azt szeretné, hogy a mosógép motorját meghajtva mint generátort használná és így áramot tudna termelni.
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

És ha sikerül is beindítani, akkor mi a bánatot kezd azzal a 100 - 200 V egyenfeszültséggel.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Biztos egy másik villanymotorral . . .
(#) blackdog válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Akkor félre értettem a kérdést.
Amúgy nem értem miért írod nekem ezt a 100-200V egyenfeszültséget.
(#) pucuka válasza blackdog hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Csak folytattam a gondolatmeneted.
(#) blackdog válasza pucuka hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

[off] Van pár levegős hőszivattyúm ami részben napelemről kapja az energiát. De inkább elhasználja a megtermelt felesleget. Szóval a napelem megoldás csak kérdés mennyi pénz van a zsebedben.
(#) Hurkafej1 hozzászólása Dec 15, 2012 /

Ilyen forrasztóállomása van valakinek itt? Tapasztalatok? ZD 99
Ezressel olcsóbban be tudnám szerezni, mint a hasonló Farenheit márkájút.
(#) silent15 válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Nekem ilyenem van, nem a hestoreba vettem, és én is olcsóbban (sejtem hol akarod) én meg vagyok vele elégedve, elég gyorsan felmelegszik(1-2-3 perc) a kicsike, és gyorsan le is hűl (5-10 perc), ezért elég jó, de 1 óra huzamos forrasztás után a gumimarkolat már kezd átmelegedni
(#) jocka0012 hozzászólása Dec 16, 2012 /

Üdv!Egy infra adó - vevő kapcsolást akarok megvalósítani , de szeretnék segítséget kérni abban , hogy a mellékelt kapcsolási rajz , mennyire helyes.További kérdésem az lenne , hogy az 555-ös ic-nek az output lábán hány volt jelenik meg , ha éppen 1-es szinten van?Az R3 , R8 ellenállást azért raktam be , hogy az 555-nek és a TSOP-nak ne lógjon a levegőbe a lába , ha éppen nincs vezérlés kérdés , hogy helyesen csináltam - e ezt?Továbbá azt szeretném tudni , hogy az R4 , R7 bázisellenállások értékei helyesek -e ? Beraktam egy 4,7 µF-os kondenzátort a tsop gnd és vcc lábai közé zavarszűrés céljából.
(#) nyakas00 hozzászólása Dec 16, 2012 /

Nekem egy PID szabályozóval kapcsolatos kérdésem lenne.

"A hiba mértéke csökkenthető, ha a P-tag erősítését növeljük, azonban a valóságban egy túl nagy Kp –jű arányos tag instabil rendszert eredményez. " Ez a mondat érdekelne a gyakorlatban, ha csak P szabályozást használunk és irreálisan növeljük a proportionális tag értékét a rendszer instabilitása mit jelent?
Pl egy rendszer esetén ahol a hőmérsékletet mondjuk 150fok körül kell tartani
(#) Delinsky hozzászólása Dec 16, 2012 /

Kaptunk egy régi dimmert és szabályzót. A csatlakozói nem a ma szokásos DMX csatik, hanem szerintem soros csatlakozók. Mert azok elvesztek. Az volna a kérdésem, hogy összeköthetem-e őket baj nélkül. Lehet-e olyan probléma, mint a hálózati zsínoroknál, hogy ugyan a csatlakozófej azonos, de mégsem az. ha valaki találkozott már ilyennel, kérem segítsen! A dimmer StageLine AN4452, a szabályzó Soundtec Stack 800. Jó régiek, de állítólag tökéletsen működtek.
(#) kadarist válasza nyakas00 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Szia!
Az instabilitás belengést jelent, tehát a szabályozni kívánt jellemző gyors változásba kezd pozitív és negatív irányba. Mintegy begerjed a rendszer..
(#) tempi48 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

tempi48 igen egy Brigye& stator-mint 3-LE gyújtó trafón rövidre zártan le állító tekercs
Nyitottan 6 Volt 5W-os izzó erős fénnyel izzik ez lehet akár gerjesztő feszültség is. diódán
keresztül.
(#) jocka0012 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Köszi a linket , de itt nem találtam ilyet konkrétan
(#) kadarist válasza tempi48 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Kösd össze szíjjal a Briggs & Stratton motorodat ezzel a mosógépmotorral, hajtsd meg és már termeli is az áramot.
(#) nyakas00 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

szóval nem lesz egyenletes a szabályozás hanem kilengések lesznek?
(#) kadarist válasza nyakas00 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Belengések vagy kilengések. Ugyanazt jelenti.
(#) Mybuster hozzászólása Dec 16, 2012 /

Sziasztok!

Adott ez a H bridge H hidas kapcsolás MSP430-as MCU.t használok és gondba vagyok, a gond az hogy nem nyitnak ki rendesen a tranyók ez érthető mivel ez nem PIC ezért uC csak 3,6V jelenik meg a kimeneten.5V nál manuálisan tökéletesen működik.
Hogy oldjam meg hogy nyissanak ki rendesen a tranyók? 5V-ról megy.
(#) jocka0012 hozzászólása Dec 16, 2012 /

Üdv!Megépítettem az alábbi kapcsolást amit mellékeltem , de miért van az , hogy fordítva működik?Tehát amikor az infravevőhöz odatartom az infra ledet akkor alszik el a led és , ha elveszem az infra ledet a vevőtől akkor kezd el világítani?
(#) mindenes válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Szia! R8 ellenálás teljesen felesleges, vedd ki az áramkörből.
(#) proli007 válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Hello!
Mert a TSOP kimenete ha belevilágítasz alacsony szintű lesz. Erre a tranyó lezár, a Led elalszik. Ha meg akarod fordítani, inverter kell. Vagy PNP tranyót használj, és fordítsd meg a kapcsolást. (Led lesz a GND felé) ekkor alacsony szint esetén, a tranyó kinyit, és a Led ég.
Amúgy az 555 kimenetére sem kell ellenállás. Annak alacsony kimeneti szintje, le tud zárni egy tranyót.
De Zoli már szólt, hogy menj át az infra topikba! Figyelmeztetést szeretnél?
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
Következő: »»   1877 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem