Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítő hídalása - teljesítmény összekapcsolás
Témaindító: rwtop, idő: Máj 9, 2006
Témakörök:
Nekem is hasonló problémám lenne, újra fel kell tegyem a kérdést, mert nem tudom az előző oldalon milyen erősítőről volt szó..
tehát adott egy erősítő, 2*160W , és egy darab 400W-os hangfal. az erősítőn nincs kiépített hidalási funkció, kérdezném, h ha lehet, akkor hogyan lehetséges kihozni belőle 300W-ot?
Ha az erősítő eredetileg 4 ohm-os, akkor hidalva legalább 8 ohmmal kell terhelni. Ha nincs rajta hidaláshoz átkapcsoló, az pl. alábbi áramkört kell megépíteni hozzá.
Ezt avégfok elé.... És ez mit csinál valójában,? hogy lesz a sztereóból mono? és ha ez megépítettem akkor lehet párhuzamosítani a kimeneteket?
Igen ezt a végfok elé, ez megfordítja az egyik csatorna fázisát. A kimeneteket nem párhuzamosítani kell, hanem a két kimenet közé kell kötni a hangszórót.
Értem, és out + megy az egyik végfokra, out - megy másik végfokra.. Köszi szépen.
Sziasztok TDA8571 - et lehet hidalni, ha igen akkor hogyan? Kosz.
OK, Kosz. Mondjuk az adatlapban ezt irja azert gondoltam... "The TDA8571J contains four identical amplifiers which can be used for bridge applications."
Persze, mert eleve 4bd hidalt végfok van benne. Hidalt erősítőt pedig mégegyszer hidalni csak különleges kapcsolástechnikával lehet, amit ezek az integrált hidas erősítők nem tudnak. Bele kell nyugodj a 4*20W-ba.
Sziasztok!
Most fogok építeni STK 4050 -ből több (nem csak 2-t ) monoblock-ot a gyártó által ajánlott kapcsolást, csatornánkénti bufferral természetesen. (Ha van "jobb" kapcsolásotok hozzá, hasonlóan egyszerű felépítéssel, vagy javaslatotok, maximálisan nyitott vagyok szakmai-"vitára") A lényeg: elvileg ezeket a végeket is, (legalább kettőt) lehet hidalni egy bizonyos áramkör segítségével. -Ha lehet akkor hogyan? -Hány ohm-os hangfallal terhelhetem? -Hatással van e a hangminőségre a hidalás? -Mekkora teljesítmény lesz kivehető belőle? -Van e mód valamilyen kapcsolóval átváltani (nem számít milyen ha létezik beszerzem ) az EREDETI teljesen független "2 monoblokk" üzemmódra? (Ahhoz természetesen lenne egy harmadik line in és lenne egy harmadik sp.out.) A neten természetesen ezerféle kapcsolás létezik, de én mindenképpen olyat keresek amit nem nekem kell átellenőriznem és garantáltan jól illeszthető az STK-imhoz, mert ahhoz még sajnos nincs elegendő szaktudásom. Nagyra értékelném segítségeteket! Előre is köszönöm! Ha lenne olyan fórumtéma ahol több segítséget kaphatok, örömmel átmásolom oda is. Modik segítségét is örömmel venném! A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
Szia! A hídba kötéshez,nem feltétlen szükséges külön áramkör,meg lehet oldani kapcsoláson belül is.Egy két áramkörös kapcsoló kell hozzá,és ennyi.Esetleg láthatnám a kiszemelt kapcsolási rajzot?
Persze rögtön megkeresem!
Itt egy szemléltető kapcsolás a panelon belüli hídba kötéshez.
Azt építeném ami az ábrán is szerepel.
A ki szemelt kapcsolást,a STK4050-re értettem.
Az a kapcsolás lessz valószínűleg ami a képen szerepel.
A nyák rajzra lennél kíváncsi? Az elvről kaptam egy ilyen ábrát. Szégyen de ez még nekem kevés a kivitelezéshez.
Na szóval, van A,és B panelod.A terhelés a két kimeneti pontra kell
Az A panel bemenetét rövidre kell zárni. A B panel kimenetéről át kell vezetni a kimenő hangot egy 56kóhmos ellenálláson keresztül az A panel 2-es lábához.
Én minden panelt így hidalok,és normálisan dolgozik mind a két végfok.Nincs rendellenes melegedés,sem egyik,sem másik panelnál sem.
Ez valóban ördögien egyszerű!
Ezáltal ugyanaz a félhullám lessz duplázva? Nem "látom" van e fázis fordítás...
Van esetleg teljeskörű védelmed ehhez a véghez? (Késleltetett bekapcs, hővédelem, túlterhelés védelem, rövidzár védelem) És szeretném a mute funkciót alkalmazni (lehetőleg kapcsolóval és nem "érintő" gombbal)
IC-n belül lesz a fázis fordítás.Koppanás gátló,és kimeneti egyen fesz figyelés,és clip detektor kapcsolási rajzom is van,+-40v ra.
+-40v vagyis arról üzemel a védelem? -vagy annyi lehet a végfok betápja??
Esetleg ha kell,tudok küldeni hőfok függő ventilátoros hűtést, érzékenysége állítható.Kimondott nem ehez az ic-hez van kitalálva,de ha az én 2x200w-os végemhez jó,akkor neked is jónak kell lennie.
A védelem annyiról üzemel,de ellenállással szabályozható, kimondott nekem is így van.
Az IC be tápja 2x65v,mint ahogy a kapcsolás mutatja.
Igen láttam pont azért kérdeztem
Van egy olyan feltételezés, hogy ha közelebb tolom a maxhoz a betáp feszt, akkor stabilabb a vég, és még a táp is olcsóbb hozzá, akár trafós akár PWM. Ezekről mi a véleményed?
Jah és a védelmek a hidalt kapcsoláshoz is funkcionálnak vagy oda kellene egy "harmadik" védelem? (mert a mono üzemekhez mindenképp kell egymástól független védelem)
Javítottam már olyan erősítőt amibe a jelen tárgyalt ic volt,és ott a táp 2x70v jelen.Valami Sharp volt,a széria számra nem emlékszem már.
még pár kérdés a hidalásról...
-Hány Ω-os hangfallal terhelhetem? -Hatással van e a hangminőségre a hidalás? -Mekkora teljesítmény lesz kivehető belőle? |
Bejelentkezés
Hirdetés |