Fórum témák
» Több friss téma |
Tudom, és irtam is, hogy még ez sem elég, (viszont az én tranyom nem 80W-s). Valoban több tranyo kellene, meg még nagyobb trafo.
Szerencsére én már elértem a célom, ehhez a feladathoz több nem kell, de az autorádio jo ha a 1/4-ét tudja annak, amit egy kocsiban tudott....
Építettem egy ilyen bulidobozt egy barátomnak, egy CD-s fejegység, egy PC táp és 4 nagy ovál hangszóróból. Nincs zavar, nagyon szépen szól, imádom a hangját, nem megy nagyon mélyre, mint egy 30cm-es, de feszes, kemény mélye van és elég hangos is. A másik barátomnak egy TDA7294-es végfok (torroidos áp), 3 utas hangfal MNC 30cm-el, egy asztali DVD, és egy autórádió (PC táp) van benne. Az mélyebbre megy, de nem tetszik annyira a hangja, pedig talán hangosabbnak is tűnik...teljesítményre kb. azonosak végülis.
Sokkal egyszerűbb az első, nem kell külön táp, külön végfok, csak 4db egyforma nagyobbacska autóshangszóró. Az enyém volt a prototípus, autórádió (PC táp), egy vetítőgépből bontott 40-50W körüli erősítő trafós táppal, CD_ROM, és egy 25cm-es videoton mély, 2 SAL közép, és egy dóm magas, egy riasztóból! Nagyon szépen szólt és a hangerővel sem volt gond, nekem elég volt. Most volt kölcsönben egy utcabálon, azóta nem lehet kikapcsolni, és mintha kisebb hangerőn is torzítana már...meg kell nézzem... Üdv Inhouse
Van egy régi Balupunkt Verona CR43 autórádióm. Erre szeretnék gyakorlatilag egy AUX bemenetet applikálni. Számítógép vonal kimenetét szeretném ide majd rákötni.
Ez még kazettás jószág. Szétszedtem, de sajna teljesen nem tudom szétszedni, valamiért nagyon ragaszkodnak a panelek egymáshoz. Viszont a végfokot megtaláltam benne: 2 db TDA2005-össel megy. A panelen, amin ezek az IC-k vannak, van egy 10 pólusú csatlakozó, valószínűsítem, hogy ott jönnek be a jelek az erősítőbe. Vagy az előerősítőbe. Próbaképpen készítettem egy kondenzátoros-potméteres illesztőt, amit ha erre a 10 pólusú csatira rákötök, akkor hallom a külső jelet, viszont a rádió saját hangja elhalkul. Gondolom, valami impedancia illesztetlenség lehet... Meg tudom-e ezt oldani valami egyszerű kapcsolással? Tehát gyakorlatilag a rádió saját jeléhez kellene egy külső jelet keverni, hogy mindkettő hallható legyen.
Sziasztok! Énis gondolkozok egy ilyen meg építésén.
Viszont a tápnál problémába akadtam. A rádiót még nem vettem meg, így kipróbálni nem tudtam. Van itthon egy réges régi "Adapter" Valami Varta töltő lehetett. Nagyságra kb akkora, mint a számítógép táp. Kék színű. 12Voltot ad le. És az írás szerint maximum 500mA. Szerintetek ez mennyire elég? Nem bulizni akarok vele, csak szóljon. A rádió miatt kellene. De van benne még magnó. Elvileg 4 hangszoró csatlakoztatható rá, ebből én 2-öt használnék. Esetleg az univerzális laptop töltő ami 12voltot ad le, és 2-3 ampert, az kellene lenni? Most csak ez a Varta csoda van kéznél. Előre is köszönöm.
A töltők nem stabil feszültségűek, és általában nagyobb az üresjárati feszültségük, mint 12V.
Meg kellene mérni. Az 500mA igen kevés, 6W és ebben még benne van a kijelző világítása, a hatásfok, egyéb fogyasztók...nem lesz jó, csak torzítónak... Üdv Inhouse
A laptop töltő elég lehet, ha nem hallgatod teljes hangerővel. Úgy számolj, hogy kb. 2,5 A-t bírjon a tápegység. Az sem baj ha kicsivel többet is ad, mint 12 V. Egy autó elektromos hálózatában, menet közben, kb. 14 - 14,4 V feszültséget lehet mérni, szóval az autórádiók fel vannak készítve ilyen ingadozásokra. A 12 V csak névleges feszültség.
Értem.
Köszönöm mindkettőtöknek! Akkor kicsit hiányolom a projektet. Majd ha aktuális lesz, jövök még kérdezősködni. Úgy vagyok vele, ha csinálom akkor már normálisan, vagy sehogy. Még egy röpke kérdés, ha szereznék egy pc tápot, ott nagyobb esélyem lenne, hogy elindulna? 300Wattos van itthon. atx -es. 12-voltos ágra rárakni, 5voltra meg pl egy égőt, ventit. Vagy szerezzek egy laptoptöltőt? A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
Szívesen.
Idézet: „kicsit hiányolom a projektet” ..hanyagolod? 16V fölé semmiképp se menj, 14,4V simán lehet. Az akkutöltők 16-18V-ot, vagy akár többet is adhatnak üresben... Üdv Inhouse A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2012
Lehet az egy számítógép tápegység is. Az oldalára többnyire rá van írva, mennyivel terhelhető a 12 V-os ág.
Szia, elírtam.
Végül is szereztem egy régebbi autórádiót. Adapterrel meg se nyikkant. Atx tápot beüzemeltem, és egész jól megy. Csak így viszonylag nagy helyet foglal, meg ugye a táp is fogyaszt eléggé. Úgyhogy most keresek valami kisebb adaptert, ami szintén lead ennyit. Köszönöm a segítséget.
Voltak régebben IBM, Dell, Fujitsu, stb... gépek, amikben kis méretű és öszvér tápok voltak. (ezért kellett őket kidobálni, mert nem lehetett akármilyen tápot belerakni)
Volt olyan, ami kb. fele akkora volt, mint egy szabvány PC táp. Működésre az AT és az ATX között valahol. Volt Stdby feszültség és nem a 230V-ot kellett kapcsolni, hanem egy spec csatlakozón keresztül, mint az ATX-eset. De nem voltak csak az AT-s feszültségek. Valamilyen régebbi laptop táp is jó lehet, a mostaniak már 20V körül adnak... Üdv Inhouse
"Meg ugye a táp is fogyaszt eléggé" - ezt kicsit gondold át. Annyit fogyaszt, amennyit te fogyasztasz. Hatásfoka 80-90% körüli. Egy trafónak is van hatásfoka, és egy trafó is fogyaszt terhelés nélkül is valamennyit.
Átgondolom újra..
Ezt még nem tudom rendesen, szóval ha a pc táp bírja, akkor ezt se fogyaszt többet sokkal, mintha keresnék valami adaptert? Mehet a válasz pm-ben is, ha itt ez off. De tegyük fel, van ez a 300Wattos tápom, de ha az autórádió nem kér ennyit, akkor a táp csak annyit fogyaszt, amennyit a rádió kér? Bocsi ezért az alap kérdésért, de így még nem foglalkoztam velük. Köszi. Inhouse neked is köszönöm. Körbenézek, bár lehet elrejtem valahol, aztán nem fog zavarni.
A Watt, az a teljesítmény mértékegysége. Teljesítmény nincs terhelés nélkül, ahhoz áramnak kell folynia. P=U*I. Természetesen a nem tökéletes alkatrészek miatt adódik némi fogyasztás üresen is, de nem számottevő. Egy 300W-os (vagy akármilyen) táp nem eszik állandóan 300W-ot, ez egy maximális érték, amit még tud.
Üdv Inhouse
Köszönöm.
Tanultam ma is valamit.
Sziasztok!
Nagyon sok helyen körülnéztem, de nem találtam biztos választ a kérdéseimre. Autóból szedtünk ki egy erősítőt és egy mélynyomót, mert sok helyet foglalt. Szobába szeretném bekötni egy 2.1-es rendszer mellé (elvileg 5.1), hogy mindkettő rendesen menjen. Már vettem hozzá egy 300w-os sz.gép tápot is. Csináltam gyors egy amatőr képet, hogy is képzeltem el. Fontos kérdésem, hogy a tápról mit és hova kössek be az erősítőbe? Az egészet egy laptopról akarom használni. Szóval kellene hozzá egy 5.1-es külső hangkártya vagy megoldható így is vhogy? A képen lévő kábelek mind megvannak, csak nem tudom mit hogyan kellene, eléggé kezdő vagyok
A PC tápot át kell alakítani, mert nem stabil a 12V, csak az 5V...
Az erősítőnek a testet ne az RCA középső szálán vidd, az eredendően a remote szálnak van autóban, vagy földelésnek asztali lemezjátszónál! A 12V-os kábeleknek elég vastagnak kell lenniük. A PC táp max. 300W összteljesítményt tud, ennek egy töredékét 12V-on (azt is csak átalakítva inkább). Ehhez mérten kisebb autós erősítőt és mélyet tud meghajtani. Azon a házimozi erősítőn van SW (mélynyomó) bemenet, ha jól látom. De minek, ha nincs kimenet? Üdv Inhouse
Az mit jelent, hogy nem stabil? Az tuti, hogy én megcsinálni nem tudom, mert nem értek ennyire az elektronikához. A kábelek is autóból vannak, szóval szerintem azok megfelelőek lesznek. A mélynyomó 300w-os SAL Pro xc-12, az erősítő egy SAF 2070 240w-os. Az erősítőnek a földet elég csak egy vastagabb kábellal vinnem? Az összekötés így jó amúgy, mert akkor megpróbálnám, persze csak ha nem lesz belőle baj.
Ez a "házimozi" úgy nézki, hogy van az 5 csipa kis hangfal meg a mélynyomó, aminek a hátulját a képen látod, szóval lejátszó nincs hozzá, és eddig egy jack-2rca kábelról ment laptopról. Arra gondoltam, hogy a mélyt a 2rca-1rca csatlakozóval a CE-be teszem, mivel láttam már több cuccon, hogy egy helyük volt így jelölve CE/SW. Vagy ez is hülyeség?
Azt jelenti, hogy a PC tápnak a +12V ága nem stabil, elmászik, ha csak az van terhelve, de lehet, hogy leáll, sőt az is, hogy el sem indul...
Ezt a CE/SW-t nem értem, mire gondoltál. A CE a center, az SW a subwoofer. Ahol egyben van, az pl. az 5.1 hangkártya PC-nél, ahol egy sztereó 3,5mm-es jacken jön ki a hang, a másik 2 jack pedig a sztereó eleje és hátulja. Az RCA egy mono csatlakozó, nem lehet egyszerre CE és SW... Ha simán elosztod a line kimenet jelét, akár jó is lehet, ha elég erős a 2 erősítőhöz a jel. Az autós erősítőn meg úgyis vágod a tetejét, gondolom... Üdv Inhouse
Az erősítőt az 5.1-es erősítő CE output-ba gondoltam, ami a képen is szabadon van. Jó lesz vajon?
Amúgy nem mondom, hogy kezelj úgy mint egy hülyét, de majdnem Te, hogy raknád össze az egészet?
Elkezdtem összerakni. Szóval a egyik +12v power-ra másik +12v remote-ra, majd a ground-ra a táp egyik földje. Még nem mertem bekapcsolni. Jó lesz? Bekapcsolás, hogy legyen, csak dugjam be a konnektorba a tápot?
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
Bocsi, hogy ennyiszer írok egymás után.
A lényeg, hogy összeraktam és beüzemeltem. Működik! Viszont egy bajom van csak. Nagyon elnyomja az 5.1-et, túl sok a mélyhang. Végül kipróbáltam, bedugtam a Center helyére is, úgy is működött, de ott ugye egyszerre hangosítottam mindent. A jack-elosztós módszerrel megy most, úgy legalább az 5.1-et külön tudom szabályozni, viszont így is sok a mélynyomó. Gondolom erre csak a külső hangkártya lehetőség van, amellyel külön tudom kezelni a mélynyomót.
Vagy elkezded a GAIN potit tekergetni az erősítőn.
Mint ahogy írták, az erősítőn ott van legalább 1 potméter, ami a bemenet szintjét szabályozza. Aztán lehet még vágásra is poti, meg mélyemelésre is...
Vigyázz a hangerővel, mert átalakítás nélkül leesik a 12V és torzítás lesz, abból meg akár hangszóró tekercselés is lehet... A CE a center, amiben elvileg csak a középső hangszóró jele van, amiből általában szűrve is van a mélytartomány... Üdv Inhouse
Üdv,
Azt szeretném kérdezni, hogy autórádiónál a tápegységet tudom hogy 12V-osnak kell lennie, de nemtudom hogy hány Amper legyen az áramerősség. Előre is köszönöm
Hali
Összekötöttem én is az autórádiót egy pc táppal de valamiért nem kapcsol be, mindenhol azt olvastam hogy csak a piros, sárga vezetéket kell összekötni a pc táp sárgájával a feketét a feketével, plusz a zöldet és feketét rövidre zárni hogy bekapcsoljon és elvileg ennyi. Valamiért mégse jó blaupunkt santa cruz rádió és egy 450w atx táp
Piros: +12 V
Fekete: 0 V Ezt a kettőt kösd az autórádióra. Az autórádiónak két helyre kell 12 V (többnyire): Az egyik a memóriát tartja, a másik az energiát szolgáltatja a többi részhez. Citromsárga és piros általában. Ezt a kettőt összekötöd és a tápegység piros kábelére kötöd, a feketét pedig a tápegység feketéjére.
Piros?
Akárhány képet néztem a neten mindnél a sárga jelöli a 12v-ot
Tápegységnél a sárga a + 12 V. Autórádiónál a sárga és a piros is + 12 V-ot kell, hogy kapjon. Már ha van rajta két tápbemenet.
A fekete mindkét eszköznél a nulla. Egyes autórádiókban nincs memóriatartó elem/akku/kondenzátor. Így, ha kikapcsolod a tápegységet, el fogja felejteni a programokat. De ezt majd úgy is észreveszed, ha olyan. Igazábol ezt csak azért írtam hogy ne hidd, hogy hiba ha előfordul nálad is.
Így kötöttem be, ezért nem értem hogy miért nem kapcsol be.
Már arra gondoltam hogy az iso csati nem érintkezik jól a rádióval. |
Bejelentkezés
Hirdetés |