Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1467 / 2208
(#) marone válasza 6C4C hozzászólására (») Dec 16, 2012
Kösz, de nem értem. Ha esetleg egy konkrét példát tudnál írni rá, az jó lenne.
Nem látom hogy hol van az hogy mekkora feszültséget kap a cső ?
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Dec 16, 2012
A tervezés során több feladat van.
- Az egyik a cső statikus paramétereinek meghatározása.
- A csőnek a feladathoz optimális statikus munkapont beállítása.
- a munkaegyenes (görbe) meghatározása.
- Az előzőkben meghatározott csőparaméterekkel az erősítő erősítésének kiszámítása.
- Az így kiszámolt értékek ellenőrzése, esetleg módosítása, és újraszámolása.
Nagyjából ennyi egy csöves erősítő fokozat tervezése.
(#) Orbán József válasza pucuka hozzászólására (») Dec 16, 2012
Ez olyan egyszerűen hangzik. Talán annyi hiányzik a végéről: ... és a hetedik napon megpihent.
(#) pucuka válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 16, 2012
A gép jár, az alkotó pihen
(#) marone válasza pucuka hozzászólására (») Dec 16, 2012
Magyarul ?
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Dec 16, 2012
Reméltem magyarul írtam. Van közöttük egyszerű, feladat, hacsak nem bonyolítod magadnak. Az alapadatokat leolvashatod a cső adatlapjáról. Ha azoktól eltérő beállítást szeretnél, ki kell számolnod azokat, a meglevő adatokból. (sajnos nem minden adatlap nyújt ehhez sok segítséget, de ilyenkor segít az adatlapok bújása, és akkor egy másik, hasonló cső adatait lehet mintául venni)
Lehet a feladatot grafikus úton megoldani, egyszerűbb, de pontatlanabb, vagy lehet az erősítő fokozat helyettesítő képét megrajzolni azokra a frekvenciákra, melyeket át tervezel vinni. Ezzel már mint egyszerű lineáris áramkörökkel lehet kiszámítani az erősítés nagyságát, a be, és kimeneti impedanciát, a fázisforgatást.
De a részleteket kérdezd attól, aki folyamatosan lepontoz, biztos jobban tudja, és hajlandó is téged megtanítani.
(#) mark.budai válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 16, 2012
Igaz, hogy előfordul, de azért gondolj bele, az izzó csak nem olyan meleg. Ott a wolframszál középen van, de itt az anód jóval közelebb van az üveghez.
(#) MrBrown válasza mark.budai hozzászólására (») Dec 16, 2012
Nézegetem a gyári APX-100-ak képeit (ami ugye egy zárt konstrukció!) és ott sincs több hely a két PL509/519 között...
(#) gkari válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 16, 2012
Az APX-ben a PL-ek közel vannak egymáshoz, de azért figyelem, a foglalatok mellett alulról is kapnak hűtést. A doboz bőven perforált, tehát nem zárt, én -légáramlás szempontjából- inkább nyitottnak nevezem.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
(#) MrBrown válasza gkari hozzászólására (») Dec 16, 2012
Értem. De azért gondolom mégsem egyenértékű egy teljesen nyitott kivitellel.
Szóval szerinted belefér ez a távolság?
Köszönöm.
(#) marone válasza pucuka hozzászólására (») Dec 16, 2012
Kösz, amúgy ! Csak nem elég "konyhanyelv" nekem az amit itt sokszor írtok.
Elég sok szakmabeli írogat ide, aztán nem is engedheti meg magának a válaszadó ezt a luxust mert a többi szaki lecsap és beleköt abba amit ír (gondolom én), pedig nekem egy ilyen "általánosságban elmondható.." válasz is sokszor megteszi.

Azért tettem fel az eredeti kérdést, mert ha az ECC83-at (mű=100) kicseréli az ember az adott kapcsolásban egy hasonló csak mű=30 -as csőre, akkor azt tapasztalja hogy szinte ugyanakkorát erősít. Legalábbis nem a harmadát. Aztán ebből gondoltam hogy ezek az értékek (mű) amik meg vannak adva a csőnél csak bizonyos esetben állnak fenn, pl. max. anódfeszen.
(#) FordPrefect hozzászólása Dec 16, 2012
Idézet:
„Igaz, hogy előfordul, de azért gondolj bele, az izzó csak nem olyan meleg.”

Csak nem olyan meleg vagy csaknem olyan meleg? Nem mindegy Mellesleg csaknem olyan meleg mindkettő, cca. azonos a hőátadő felületük, meg a búrába pumpált teljesítmény is. És ez a lényeg.
(#) FordPrefect válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 16, 2012
Nyitott téren 2 cm az ajánlott. Mielőtt utánanéznél, én ajánlottam
(#) bakos13gab válasza MrBrown hozzászólására (») Dec 16, 2012
Régi adatlapok 10cm-et írtak optimálisnak teljesítménycsövek között. Nyilván nem kell azért ezt betartani, de túl közel sem raknám őket. Lényeges azért, hogy van-e légáramlás körülöttük. Az APX100 valóban elég nyitott szerkezet volt, de ott ki is lett véve a maximum körül a csövekből.
(#) FordPrefect hozzászólása Dec 16, 2012
Idézet:
„Kösz, amúgy ! Csak nem elég "konyhanyelv" nekem az amit itt sokszor írtok.”

(??)
Idézet:
„Elég sok szakmabeli írogat ide, aztán nem is engedheti meg magának a válaszadó ezt a luxust mert a többi szaki lecsap és beleköt abba amit ír (gondolom én), pedig nekem egy ilyen "általánosságban elmondható.." válasz is sokszor megteszi”

(??)
Azért tettem fel az eredeti kérdést, mert ha az ECC83-at (mű=100) kicseréli az ember az adott kapcsolásban egy hasonló csak mű=30 -as csőre
(100 és 30 között ugyebár nagy különbségek vannak) akkor azt tapasztalja hogy szinte ugyanakkorát erősít.
Biztos???

*Szerkesztve.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
(#) FordPrefect hozzászólása Dec 17, 2012
Vagy huszonöt éve olvastam a BME egyik előadótermében a padba karcolva: Newton halott, Einstein is halott, és is sz..ul érzem magam
(#) marone válasza FordPrefect hozzászólására (») Dec 17, 2012

Ezt a tartalmas semmit, ezer enterrel kivettem!
(#) FordPrefect válasza marone hozzászólására (») Dec 17, 2012
Szerintem innentől ne fárasszunk másokat, helyet se foglaljunk itt, privát is értelmetlen, had zárjam egyik kedven S-F íróm mondataival: "Itt jön a dolog csattanója......Mire Holk kétnapi kemény munkával kirostálta az összes üres kinyilatkozást, a ... ...Uraim, Lord DORWIN a tárgyalások öt napja alatt nem mondott az égvilágon semmit!
(#) frecsko hozzászólása Dec 17, 2012
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata erről az erősítőről?
Milyen hangja van?
Mekkora a kimenő teljesítménye?

Üdv.
(#) marone válasza (») Dec 17, 2012
Idézet:
„Úgy látom (a kérdéseidet kilistázva), hogy egyáltalán nem tanulsz a válaszokból semmit!”

Teljesen rosszul látod. Igazából nem is "látod" szerintem, hanem ezt "hiszed".
Idézet:
„Egyetlen munkádat nem láttam, amit te számoltál volna ki”

Igazából füllel próbálok dolgozni.
Idézet:
„szívesen és tanítva, válaszoltak a kollégák nagyon-nagyon sokszor.”

Igen ez így van, és nagyon szépen köszönöm ! Haladok is az "úton" még ha ezt te nem is hiszed.
Idézet:
„a csövek világa, megérdemel annyit, hogy ne káposztázzuk le”

Talán a Spktr..tv-n ment egy sorozat, ahol konyhanyelven magyarázták el a relativitáselméletet meg térgörbületet meg ilyesmiket, és olyan jól, hogy egy egyszerű ember is megérthette őket.
Idézet:
„Levonnál ebből, némi konklúziót?”

Levontam, de megtartom magamnak.

U.i.: Lehet törölni.
(#) marone válasza frecsko hozzászólására (») Dec 17, 2012
Nekem az a tippem hogy ennek is pont olyan hangja van mint a többi "ebből is 12 egy tucat" erősítőnek.
(#) Orbán József válasza frecsko hozzászólására (») Dec 17, 2012
A rajz nagyon hasonlít az általam megépítendőnek ítélt EL84 SE kapcsolásnak.
Sajnos, egyszerűen nem találom újra azt az oldalt, ahol mesélt az építő róla, de a következőkre emlékszem:
Viszonylag kicsi a leadott teljesítmény - ca. 3W, nem használja ki a lehetőséget, hogy pentóda üzemben muzsikáljon, ahol több is kijöhetne az áramkörből, triódának alkalmazta a végcsövet, és kárpótlásul így gyönyörűen szól.
Nyilván meg kell alkudni, érzékeny hangfal és nem túl nagy térben hallgatható élvezettel - teszem én hozzá.
Mellékelem az én rajzomat, már volt fenn nemrég.
Remélem, jól emlékszem és nem írtam badarságot, majd kijavítanak az illetékesek.
(#) frecsko válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 17, 2012
Igen. Van hasonlóság.
Nem is a teljesítménye érdekel engem főként, hanem a hangja.
Azért 3W-tól több lehet benne szerintem.
Ennyit mért a német, én hiszek nekik... Az is lehet, hogy addig érdemes meghajtani az erősítőt, utána megugrik a torzítás. Megpróbálom megtalálni a képet, ahol a szöveg is mellékelve volt.
A mellékletben az áll, ahogyan a webfordító röhög a markába, micsoda fordítással szúrja ki a szemünket...
a googleval már pár változatát találtam ennek a rajznak.
5k illesztés adott, ehhez keresek kb 5W-os SE807 kapcsolást.
Olvastad mit bagadozott a fordító? Van, lehet 5-6W-ot is kivenni, de a minőség már messze nem az lesz. Valamit valamiért.
Én azt vallom, amit az előbb írtál. A minőség fontosabb a wattnál... Egyébként is nekem itt lesz a pc mellett, könnyen beszélek.
huh....elég szabad fordítás volt
Igen, 5W még elmegy felette már a hangzásban lesz változás, torzítás.
Nekem kb 5nm-es kis szobát kéne betöltenie. Szerintem az a 4-5W tökéletesen meg fogja ezt valósítani.
(#) mofesa hozzászólása Dec 17, 2012
Sziasztok!A hálózati feszültség ingadozása(folytonosan ismétlődő) okozhat-e olyat,hogy a katódellenállásokon mért feszültség is ugyanígy változzon?
(#) Orbán József válasza mofesa hozzászólására (») Dec 17, 2012
Szerintem biztosan! De próbáld ki, mi történik, ha lekapcsolod a készüléket a hálózatról?
(#) Orbán József válasza mofesa hozzászólására (») Dec 17, 2012
Így kapunk egy jól ellenőrizhető ingadozást.
Következő: »»   1467 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem