Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 7 szegmenses LED kijelző

Témaindító: Sonic-182, idő: Szept 21, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 22
(#) ColT hozzászólása Dec 14, 2012 /

Volt szó a topicban til311-ről... Van 2 darabon, gyakorlásképpen akarnék belőle csinálni egy kétszámjegyű kijelzést, de nagyon nem akarják az igazságot. Bekötöttem a tápot, földet, és ha a strobe földön van, akkor ugyan számol, csak ötletszerűen valamit, ha nincs földön, akkor 0. Tud valaki tutui tippet, hogy simán rossz mind a két kijelzőm, vagy valamit rosszul csinálok?
Arduinoval akartam hajtani, aztán sikeresen okoztam egy zárlatot, ami elküldte a uC-t , de még nem végeztem a dologgal, és a végére akarok járni
Plusz még lesz még két ilyenem, amik 100%jók is... És azokkal már kezdenék is valamit.

Másik hülye kérdés. Akad közös katódos LED kijelzőm is, szegmensenként max. kb. 20mA árammal. Ha ezt 5-10mA-ra korlátozom (470ohm, vagy 1k), akkor egy Atmega 8-as sorozatú pic elbírhatja? Pic hiányában nem tudom kipróbálni még... Nem lenne baj, ha nem kellene külön tranzisztorral kapcsolgatni a katódokat a földre.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2012
(#) vikipapa hozzászólása Dec 20, 2012 /

Sziasztok. Segítséget kérnék a következő dologban: egy yaxley kapcsoló+relés bemenetválasztót tervezgetek és arra gondoltam hogy a yaxley nem használt felét felhasználnám egy hétszegmenses kijelző (VFD cső) vezérlésére, csak nem találtam rá megoldást arra, hogy hogyan lehetne megoldani a számkijelzést. Esetleg nem tud valaki ilyen egy ilyen feladatra való IC-t? Vagy diódázgassam ki a számokat valahogy? Négy vagy öt bemenet lenne (a kijelzőtől függ). Segítséget előre is köszönöm!
(#) vicsys válasza vikipapa hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

A legjobb megoldás a diódák + BCD to 7segment IC lenne.
(#) Hp41C válasza vikipapa hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Szia!
A szükséges feszülttségek (20 - 30V) miatt egyszerűbb a "diódázgatás".
(#) vikipapa válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Sziasztok. Köszönöm a segítséget! Nekiállok kitalálni hogy hogyan legyen a diódás kapcsolás.
(#) _JANI_ válasza vikipapa hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Szia Nem kell nagyon meg ijedni a sok diódától. Ha megvannak a szegmensek és a lépés számok, akkor egy igazságtáblázatban gyorsan össze lehet hozni.
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Lásd a mellékelt képen. Persze nem ez az egyetlen megoldás a problémára.

Dioda-VFD.jpg

(#) sasy61 hozzászólása Dec 23, 2012 /

Sziasztok! A következőben szeretném a tanácsotokat kérni. Teljesen kezdő vagyok!
Egy olyat szeretnék megcsinálni, hogy adott 5 vagy 6 pont egy mechanizmuson és erre a 5-6 pontra szeretnék visszajelzőt egyszámos kijelző formájában számokat. az 1-hez 1 legyen rendelve és így tovább 6-ig. Milyen módszerrel lehetne ezt megcsinálni.
A válaszotokat előre is köszönöm!
(#) Ghoost válasza sasy61 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Szia
Ajanlom figyelmedbe eme forumtemat.
Abban is, Ezt a hozzaszolast, peldaul.
(#) vikipapa válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Szia. Hálás köszönet a rajzért! Ennél jóval bonyolultabb megoldást tervezgettem, de ez nagyon tetszik! Még egyszer köszönet!
(#) danika1988 hozzászólása Jan 25, 2013 /

Üdv!
Elektronika terén nagyon kezdő vagyok, szóval bocsi tudatlanságért. Az autómba szeretnék beépíteni egy 7 szegmenses kijelzőt ami mutatja, hogy éppen melyik fokozatban van a sebváltó. Manuális váltóknál még nem találkoztam ilyennel és nem is találtam semmit róla. Az elképzelésem az, hogy a kilóméterórába beépítem a kijelzőt a váltórúd köré egy panelt mikrókapcsolókkal vagy megszakítókall. A kérdésem az, hogy mire van még szükségem, hogy azt a számot mutassa amelyik sebességben épp van? Van esetleg valakinek ilyen vagy ehhez hasonló kapcsolási rajza?

Köszi!
(#) Ghoost válasza danika1988 hozzászólására (») Jan 26, 2013 /

Szia

Idézet:
„....mire van még szükségem,....”

Eloszor is a 1db 7szegmenses kijelzore , a kijelzo minden szegmensere kotendo
- a rajtaatfolyo aramot beallito- 7db ellenallasra.
S ne felejtkezunk meg -5sebbeseges valto eseten- a 21db diodarol.
Illetve a mar altalad is emlitett microkapcsolokrol.
Az egyseget a gk halozatahoz is csatlakolztatani kell, igy vezetekre es csatlakozokat is be kell szerezned.
(#) szitko hozzászólása Feb 17, 2013 /

Sziasztok.

Közös anódos kijelzőt szeretnék meghajtani egy MAX6950-el, de ez csak közös katódosra jó.
Meg lehet valahogy oldani?
Sajnos olyan kijelzőt, amilyen nekem kell, csak CA-ba lehet kapni, illetve van CC-ban is, de az aranyárban van.
(#) agressiv válasza szitko hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Felhúzóellenállással és tranzisztorral megoldható.
(#) szitko válasza agressiv hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Szoftveresen nem lehet megoldani?
A szegmensekre rakjam a tranyókat?
(#) ColT válasza szitko hozzászólására (») Feb 17, 2013 /

Elvileg a TLC5940 jó közös anódos kijelzőre... Sajnos még nem néztem utána, de mintha ezt láttam volna. (Nekem is közös anódosra kéne valami okosság )
(#) _JANI_ válasza danika1988 hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

S ha megvannak az alkatrészek akkor a diódákból ellehet kezdeni felépíteni logikai hálózatot.
( PL: ezen kapcsolás alapján: Link Az, hogy a képen egy VFD kijelző van ne zavarjon. A diódamátrix módosítás nélkül jó a közös katódos LED kijelzőhöz. )
(#) proli007 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 18, 2013 /

Hello!
Azért nem egészen, mert a VDF-hez feszültség, a Led-ekhez meg áramra van szükség. Vagy is az ellenállásokat a szegmensekkel kell sorba rakni. Értéke sem lesz 22kohm, hanem a tápfesztől, és a Led-áramtól függően változik. (Pld. 12V és 20mA esetén, kb, a 470ohm a jó választás.)
üdv!
(#) ThompsoN hozzászólása Márc 29, 2013 /

Sziasztok.

LED kijelzők esetében mindegyik szegmenshez kell külön ellenállás? Nem IC-ről lennének meghajtva, hanem közvetlenül a megfelelő szegmenseket rákötném 5V-ra. (Konstans számokat kell csak kiírniuk.)
(#) proli007 válasza ThompsoN hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Hello! Ebben a esetben a belső Led-ek párhuzamosan kapcsolódnak. Nem biztos, hogy az áramok is egyformák lesznek, az eltérő nyitófeszültség miatt, ami eltérő szegmens fényességgel jár. Ha a szám nem állandó, hanem változó, akkor változó a világító szegmensek száma is, ami számtól függő szegmensáramot jelet. Gondolom ez nemmegfelelő számodra. üdv!
(#) ThompsoN válasza proli007 hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Így van, az nem megfelelő, ha különböző fényerővel világítanak a szegmensek.
(#) ColT válasza ThompsoN hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Akkor bizony kell
Vagy használj kijelzőmeghajtó IC-t, mondjuk MAX7219 / 7221.
(#) melorin hozzászólása Ápr 14, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék Arduino-val meghajtani 3db ILYEN kijelzőt. A cél a minél kevesebb kivezetés használata, mert véges a számuk.
A kérdésem az, hogy milyen IC-vel tudnám megoldani ezt?
Van itt a HE-n egy Shiftregiszteres megoldás, abban TPIC6C595 van, de félek, hogy nagyon melegednének, mert ha jól sejtem elég nagy az áramfelvétele ennek a kijelzőnek.
Ha így van, van alternatíva IC-ből?
Köszi!
(#) nedudgi válasza melorin hozzászólására (») Ápr 14, 2013 /

Ennek a kijelzőnek is 20mm/szegmens a javasolt áramfelvétele , csak a nyitófeszültsége magasabb. Használhatod a TPIC6C595-öt.
(#) melorin válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Köszönöm!
Sajnos nincs raktáron ott, ahonnan vásárolnék, csak a TPIC6B595 tipus.
Ezt ugyan úgy használhatom ebben a kapcsolásban azon kivül, hogy néhány lába fel van cserélve?
(#) nedudgi válasza melorin hozzászólására (») Máj 5, 2013 /

Igen. A B még többet bír, mint a C. Melegedésről nem lehet szó, az áramot korlátozó ellenálláson esik a feszültség.
(#) melorin válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Megvettem végül a TPIC6C595 IC-t, de nem bírom működésre bírni.
Arduino-ra kötném, de van 5 kivezetése, amikkel nem tudok mit csinálni, mert csak olyan kész Arduino kapcsolásokat találok mindenhol, ahol csak 3 lábát használják az IC-nek:
DATA, CLOCK, LATCH
Viszont ezen az IC-n ilyen lábak vannak: SER in, CLR, SRCK, RCK, G
Tudnátok segíteni?
EZT építettem meg egyébként.
(#) kokozo válasza melorin hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

SRCK - a soros beírás órajele
SER IN - az adatbemenet
RCK - az első szintű tárolók kimeneteit a második szintű tárolókba átíró órajel
CLR - az összes tároló törlése
G - a kimenetek engedélyezése/tiltása (ezt fogjuk fényerő szabályzásra használni
tehát a G neked nem kell
A G , és a CLR-t kösd magas szintre és máris csak 3 marad.
(#) melorin válasza kokozo hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Szia!
Tehát a
SRCK = CLOCK
SER IN = DATA
RCK = LATCH
?
És magas szintre mondjuk ha 1k ellenállással kötöm a +5V tápra az jó, vagy mehet közvetlenül előtét ellenállás nélkül is?
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
(#) zsolti26 hozzászólása Jan 6, 2014 /

Sziasztok!! Egy kis segítséget szeretnék kérni.Épitení szeretnék egy hőmerőt 7107ic-vel valaki tudna nekem nyákrajzot küldeni Előre is köszönöm sziasztok! *

Mod: *Ez emailcímet ne írd ki a felületre!
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
Következő: »»   13 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem