Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Ahogy Gyurcsány F mondá vala... "nem kicsit,... nagyon".
Egyébként igazából semmi köze a surf géphez, csak működési elvében. Sok mindent másképp, máshogy oldottam meg. Sosem szerettem a 4093 elvű időzítőket. Ha már időzítő akkor minimum 4538 dual precíziós. De ezt a gépet nem akartam elbonyolítani. Valamint azon igyekeztem, hogy a minimum anyagkészletből egy jól használhatót kihozzak. Lényeg a lényeg: kb 140cm végmélység (garázskapu) és kb 10cm vizes sárban egy légpuska lövedékre. A fej kb 25cm-es. Egy 1Ft-ost elásva kb 25cm.
Gratulálok mateatek.jó lett a gép.látom nem kimélted.sajna én még nem álltam a gépnek nem volt idöm rá
Jó tanács: NE építsd meg
Ezt nem vágom, ezek szerint az IGSL jobb? Akkor miért dolgozol ezen?
Az Equinox, nem magyar tervezés. Az eredetije a "Treasure Hunter". Az is egy halom ***, de ezt magyarították le. Az eredeti sem volt jó az utánérzés még rosszabb. Az eredetiben egy PIC 16F84 volt a vezérlő ezt kihagyták és helyette egy elbonyolított instabil vacak áramkör helyettesíti. Én megépítettem ezt is, azt is,... lebeszéllek róla. Érzékeny az időjárásra, a hőmérsékletre, a tápfeszültség csökkenésére, a talaj minőségére, a reggeli vizes fűre, soroljam? Felesleges időpocsékolás, csinálj inkább Surf-öt.
Fogó
Arion Yowie Köszönöm szépen a segítségeteket, megkíméltetek rengetek idegeskedéstől, és pénzkidobástól. Még egy kérdésem lenne, sajnos nincs oszcilloszkópom, megoldható anélkül is a beállítása, vagy mindenképpen kellene hozzá?
Még egypár kérdésem lenne: Az elko-k milyen feszültségűek legyenek, és a többi kondenzátor az sima kerámia? A FET-re kell hűtőborda?
Köszi. Ennél a fejnél arra hajtottam rá, hogy rossz helyeken is tudjam használni. Ne zavarja a hó, a víz, a gaz, és az ütődés.
Külföldi fórumon már megkérdőjelezték a videó hitelességét. Tényleg sikerült.
Ki fogsz röhögni. Mert megtetszett a kapcsolása.
Én hiszek a te videódnak mivel követem munkáságod,azért bizonyitottál már.Le a kalappal!
Amugy ez az úl fejforma(öntõforma) ?
Szia!
Az elkók nálam mind 16V-osak, a többi kondenzátor fólia, kivéve a 100pF-ost, mert az kerámia. Bővebben: Link Itt van alkatrészlista, de nézd meg a beültetési rajzot, mert lesz eltérés! A beültetési rajzon lévőket használd, vannak rajta többlet alkatrészek is ha jól emlékszem. Van egy 390 Ohm 2W-os ellenállás, helyette a beállítás idejére tegyél egy 1k-os potit, sorba vele egy 150 Ohmos ellenállást. Watt értékre figyelj. A Fet nálam hűtőborda nélkül sem melegszik, még ha berezeg akkor se. Oszcilloszkóp nem ártana ha lenne, de ha szerencséd van, beállíthatod nélküle is. Az áramkörön a tápfeszültségeket kimérheted multiméterrel, de az erősítő kimenetének jelalakját nem ártana látnod. Tapasztalati úton is be tudod állítani, a sönt (az előbb említett 1k pot.+150Ohm) változtatásával. Úgy vettem észre, ha a söntöt növeled, egy ponton elkezdi jelezni a fémet. Ennek az értéke a tekercstől függ. Ez a pont lesz kb. a helyes érték, pontosan akkor, ha a delay poti már működik. A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
Igen, az új forma, amit jó néhány hozzászólással előbb beillesztettem képként. Elég tűrhető fejeket lehet csinálni vele.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
Még egyszer köszönöm, hogy megosztod velem a tapasztalataid. Szókpot kerítek majd valahogy egy pár napra, csak előbb legyen készen. Én balga megvettem az összes kondenzátort, csakhogy mind kerámia./pedig ha megnéztem volna a kapcs. rajzot, rájöhettem volna a méretükből, mindegy majd kicserélem őket/ A fej még elég kérdéses, hogyan oldom meg, de majd azt is kitalálom, nézek egypár megvalósítást, kísérletezgetek. Ha jól értettem, akkor a 390 Ohm helyére beteszem a poti+ellenállás kombót, és beállítás után kicserélem a kimért ellenállásra, vagy bent is hagyhatom?
Nekem is segítettek, nem is mentem volna sokra a tanácsok nélkül. A sönt nekem még mindig potméteresen van a gépben, mert tervezek még más fejekkel kísérletezni. Ha végleges lesz, fixre cserélem. A fejet én zománcozott rézhuzalból tekertem, de a kapacitása kissé nagynak bizonyult. Használható, de ad néha fals jelet. A következő tekercsem egyszálas pvc szigetelésű huzalból tervezem készíteni. A másik megoldás a hangszórókábelből készült lapos tekercs. Valahol olvastam, hogy utp kábelből is lehet csinálni valahogy.
Köszi ismét, esetleg egy menetszám, és átmérőt tudnál írni?
A huzal átmérője 0,56mm, kb.25 centi a tekercs átmérője, 26 menet ha jól emlékszem. Ellenállása 1,5 Ohm. Ehhez a sönt durván 410 Ohm körül van.
Ez az én tekercsem, nem az ideális! De javasolnám utp-ből vagy pvc szigetelésűből csinálni. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
Tényleg
Nézegesd kissé a Chance-t is (hátha az is megtetszik) nekem nagyon nincs most időm építgetni, bár jövőhéttől nem dolgozom, viszont az expinek kell egy új lakás, ami nem ázik be
Szerintem rezgéskeltő, időzítő, mintavevő áramköröket nem lehet szkóp nélkül házilag készíteni jó minőségben (tehát lehet házilag szkóppal)
Ha nincs szkóp, csinálj azt előbb de valami egyszerű PC-set, mert különben sose kezdesz neki a keresőnek
Ezt egy Chance PI-s keresős szedte. Ezért nem hiszem, hogy csinálni fogok.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
Há má mé?! a konyhakés tök jó! Minden géppel lehet vackokat szedni. Ezért nem jó a magyar nyelv. Ez nem fémkereső, az az ember aki fogja. Ez fém detektor, vagyis jelzi a fémet, aztán ki mit gyűjt ugye, én az ilyeneket mindig meghagyom másoknak, ki sem ásom, hogy élmény legyen. Bár a 1265-el szedtem én ezeket az értékeket
Fogó:
Köszönöm szépen a segítséget, meg a linket, tisztázódott bennem egy két dolog a fejjel kapcsolatban. Yowie: Igen gondoltam rá én is, hogy nem igazán lesz nyerő szkóp nélkül, de szerintem pár napra tudok szerezni magamnak egyet, amíg pontosan beállítom. Sajnos nem vagyok most így karácsony tájékán abban az anyagi helyzetben, hogy nekiálljak egy szkóp-nak, de ami késik az nem múlik
Sziasztok!
A tapasztaltabb építők segítségét kérném. Szeretnék építeni egy fémmegkülönböztetős gépet is. Nem lenne hátrány, ha a fej viszonylag egyszerűen elkészíthető volna. Köszönöm.
Míg a tapasztaltabbak megérkeznek, addig válaszolok.
Ez szerintem olyan Brűsz Vilisz féle fej, vagy gyomor kérdés. Ha építesz egy szelektálós PI-t, ott egyszerű a fej, de lesz egy marha bonyolult elektronika. Minimum 4 mintavételezéssel, bonyolult elektronikával, vagy mikrovezérlővel, amit ha nem ismersz, lesz egy fekete dobozod. Ez a gyomor. A fej, az a IB rendszerű gépeknél lesz nehéz. Míg egy PI gépnél a fej nem okoz fejtörést, addig ezeknél igen, és talán elmondhatom, hogy szerintem háromnegyed részben a fej sikeressége fogja eldönteni, hogy mennyire lesz jó a géped. Tehát ez a fej. Eldöntheted, hogy hová kéred. Persze egy IB rendszerű gépet sem ördöngösség megcsinálni. Még nekem is összejött valami.
Akkor inkább gyomor....
Olvastam, hogy az IB fejeken nagyon sokan elbuknak, kilószámra gyártják a selejt gyantát meg rezet. Ebbe én nem mennék inkább bele. Tehát marad a szelektálós PI. Azt hiszem, hamarabb és olcsóbban összehozom azt a bonyolult elektronikát, mint a bonyolult fejet, főleg ha jól van dokumentálva. A mikrovezérlő lenne az egyetlen akadály. Melyik típust lenne érdemes? Köszönöm!
Ha egy viszonylag egyszerű szelektálós PI gépet akarsz csinálni, akkor próbálkozhatnál a Delta Pulse 2-vel. Én nem építettem meg, de egy fórumozó, aki régen nem írt, de biztosan figyel minket, ő megépítette. A nickje: berkesandor.
Ő tud mondani neked róla adatokat, és a mikrovezérlő felprogramozásában is biztosan tud segíteni.
A PI nem szelektál jól, akkor sem ha szelektálós. IB-hez vehetsz is fejet. Meg szerintem le is gyártja neked valaki sporttársi áron...vagy gáboráron
Á, vannak szkóp progik hangkártyára, csak pár alkatrészből egy előtét kell hozzá. Nem jó, de azt amit kell látod. Látod hogy berezeg vagy nem, meg ilyenek. Én nem próbáltam, mert hogy van egy 20MHz-es RFT-m, jó kis öreg...vagy örök darab, de a megfigyelő berkesandor foglalkozott ezzel is.
hahó, komám, megcsináltad vagy nem?
Köszönöm, ez egy új információ, nem is gondoltam volna, hogy ilyent lehet csinálni.
LHandMJ: Jól gondolom, hogy egy Jack dugóval viszem át a jelet? Vagy más csatlakozó kell?
Rendes szkóphoz való kábel kéne igazából, de én egy kihalt fejhallgató kábelét használtam. Egyik végén a 3,5-es Jack dugóval, ami a hangkártya "Mic" vagy "Line IN" bemenetére megy.
A másik végén pedig krokodilcsipesz. Nem a legjobb, de szükség törvényt bont... |
Bejelentkezés
Hirdetés |