Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   266 / 581
(#) frecsko válasza wadember hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Akkor egy 16V-osat is belerakhat.
(#) wadember válasza frecsko hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

nem tudom hidegindításkor mennyire megy fel a feszültsége üzem közben -4V-ot mértem rajta. sajna az enyémben is a 100akárhány pF-os értéket súrolta

Kell két darab videoton belső? Alkatrésznek? Cserélek Orion belsőre

Milyen Orion kéne? Milyen Videoton?

Melodyn az egyik, a másikra nem emlékszem.
Mindegy milyen Orion, csak tudd a típusát.

Van 2 330 vagy 331. Vagy Orion vagy Terta bár ahogy elnéztem őket egy kutyák. Alkatrésznek kell? Hiányosak előre szólok ha érdekel!
(#) frecsko hozzászólása Dec 18, 2012 /

Alkatrésznek kell.
(#) Janó bácsi hozzászólása Dec 19, 2012 /

Üdv mindenkinek. Kész az iskolarádió elektronikája, mindene rendesen működik. Nem mindennapi kaland volt az egész. Első bekapcsolás előtt gondosan átnéztem mindent, úgy gondoltam ha rákapcsolom a fesz.- re nem lehet semmi baj. Bedugtam, aztán jött a csitt- csatt, leégett egy csomó alkatrész, többek között a már felújított hangszóró is, meg mint később kiderült, szakadt lett az ECH 21-is. Cifra káromkodás után újbóli átnézés. Szakaszokra bontottam az elektronikát, darabonként adtam rá külső tápot, míg meg nem lett a hiba, amire nem is gondoltam. Amikor szétszedték az összerozsdásodott gépet, letépték a gombokat, kitörték az üzemmód kapcsoló arretáló lemezét, és a kapcsoló úgy állt meg, hogy anód fesz. került olyan helyekre, ahova nem kellett volna, például a hangszóróra is. Dzsexli ki, mechanikus javítás, összerakás, az égett cuccok cseréje, meg a hangszóró újra tekercselése következett.
Ezután már minden ment rendesen, fel kellett csak éleszteni, behangolni stb.
A képen látható, hogy a kapcsolók még nincsenek bekötve, mint már említettem, újból le kell szedni az előlapot, amit újrafestek, és meg kell csinálni a feliratozást is, a végleges összeállítás előtt.
Hát mára ennyi.
(#) belaradio válasza wadember hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Köszi. Valamelyik nap ki cserélem , de az FM sáv torzítása szerintem nem fog javulni . Azt furcsáltam , hogy a pozitív ága van testen , de meg nyugtattál , hogy ez nálad is így van.
(#) belaradio válasza frecsko hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Az Undine rádióban halvány a varázsszem . Csinálni akarok egy fesz.kétszerezőt. Ebbe szerettem volna két darab 470 nF / 630 V kondit. Sajnos egyik boltban sem kaptam.
(#) _BiG_ válasza belaradio hozzászólására (») Dec 19, 2012 / 2

Szia!

FM torzítás megoldása. Az ok: az aránydetektor nem szimmetrikusan van demodulálva.

Nézd meg az Undine-ban az EABC80 diódáinak bekötését. Most néztem meg a Kádár-könyvben és ott is a rossz megoldás van közölve - valószínűleg a gyár is így gyártotta, a könyv az alapján készült.
A cső tartalmaz egy kettős diódát meg egy szimpla diódát. A kettős dióda egyik fele "gyengébb", ezt kéne az AM demodulálásra használni (adatlapokon ez a D1 dióda szekció, anódja a 6-os lábon van kivezetve). Az "erős", egyforma diódák a D2 és a D3, ezeknek az 1-es és 2-es lábon vannak kivezetve az anódjaik, a D2 katódja a 3-as láb, ő a szimpla dióda.

Nézd meg a bekötést és ha az FM KF-ről a csőre jövő egyik vezeték a 6-os lábon van (ez a D1 anód) és az AM KF-ről jövő meg az 1-esen (ez a D3 anód), cseréld meg őket! Az FM KF másik drótja a 3-as lábon (D2 katód) van, azt hagyd.

Szerintem örülni fogsz

(Ez a trükk máskor is jól jön, érdemes FM torzításnál megnézni, egyformák-e a diódák. Néha gyárilag, néha javításkor kötik el őket.)

Üdv!
(#) belaradio válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Szia! Köszönöm a segítséget. Hétvégén meg nézem az EABC80 bekötését. Úgyis cserélek egy kondit benne. Üdv: Béla
(#) belaradio válasza belaradio hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Szia! Nem bírtam várni a hétvégéig és megnéztem a cső bekötését az Undine rádióban. Egyúttal a cső 3.lábán levő kondit is ki cseréltem. Az 1. és 6. lábat meg cseréltem. Szerintem sokkal jobb lett. Most már csak egy baj van : az URH sáv kapcsolója nagyon kontaktos. Úgy kell játszani vele,hogy érintkezzen. Úgy hallottam , ehez ki kell venni az egész kapcsoló sort és úgy kell meg tisztítani az érintkezőket. Nem kis meló. Nem is tudom bele merjek e vágni. Mennyivel egyszerűbb egy Pacsírta csúszka tisztítás vagy egy Orion 331 dob váltó tisztítás.
Üdv!
(#) _BiG_ válasza belaradio hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Örvendek.
De azt megnézted, hogy melyik vezeték ment eredetileg az egyes lábakra?
Kíváncsi vagyok, hogy az volt-e a baj, amit írtam.
Mellesleg ez az infó egy olyan könyvből van, amit beszkenneltem és feltöltöttem a 4shared.com-ra: Gyurkovics Attila - Rádiójavítás.
A linkjét régebbi hozzászólásomban megtalálod. Keress rá!
(#) belaradio válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Szia! Ha alulról nézem , akkor a cső mindkét oldalán van egy KF. A baloldalsó az 1. lábon volt, a jobb oldalsó pedig a 6. lábon. Ezeket cseréltem meg.
(#) wadember válasza belaradio hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

No én is elvégeztem a műtétet. Igaz kicsit kalandos volt! Kapásból az EL84 felé eső kf-nek letört tőből a lába, de némi ügyeskedéssel a maradékhoz sikerült beforrasztani egy darab vezetéket. Eredménye: kiváló hangminőség, és ami eddig nem volt, hogy bátran sávközépre lehet hangolni anélkül hogy torzítana vagy lüktetne. Viszont most kikapcsolás után hidegindításkor nem onnan indul az osszcillátora ahol volt, hanem el van hangolódva de ha várok kb 5 percet ugyanúgy visszaáll. Tehát ha meg tudom állni hogy az elején ne hangolgassam akkor kb 5 perc után ugyanoda áll vissza az osszci ahol hagytam (kitisztul a vétel). Kérdés ez normális? gondolom a tél miatt kissé nehezebben melegszik a kályha benne .
(#) _BiG_ válasza belaradio hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Hm, érdekes... A bal a II. FM KF. elvileg az 1-es lábra kéne mennie... Most a csere után kéne rosszabbnak lennie, ha jól értelmezem... Ha mégsem, akkor fura.
Mellékelek egy leírást, abban benne van a KF.-ek elhelyezkedése, meg bemérési utasítás is van benne.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012

7695e.pdf

(#) Tomi94 válasza wadember hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Szia! Szerintem ez a bemelegedési idő csöves FM-vevőknél normális jelenség. Az én Melodyn rádióm is ilyen, sőt ott az első 1-2 percben szinte egyáltalán nincs vétel sem... de ha várok úgy 5 percet, akkor teljesen kitisztul. Gondolom az URH rész ECC85-re épül a tiedben is.
(#) wadember válasza Tomi94 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Nemigazán ECC81-re.
(#) madzagos hozzászólása Dec 21, 2012 /

Üdvözlet Mindenkinek
Nemrég sikerült a Vakerán vennem egy ládarádiót 1db DP105-ös cső van benne erről a csőröl szeretnék többet megtudni. Ezért kérném a segítségeteket! Bekötés, anód és fűtőfeszültség.
Segítségeteket előre is köszönöm!
Tisztelettel Madzagos
(#) maci80 válasza madzagos hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Szia! Talán segít valamit. Bővebben: Link
(#) Molnár Gergely hozzászólása Dec 21, 2012 /

Sziasztok.Két dolgot is szeretnék kérdezni.Először is láttatok már ilyen rézcsavaros ellenálást,mert én még nem!A másik dolog hogy valaki meg tudná mondani ennek a csőnek a tipusát?
(#) Molnár Gergely hozzászólása Dec 21, 2012 /

Nég lába van +az oldalán maszek 5-tödik kivezetés.(de műküdik!!!)
(#) madzagos válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Szia A tetején nincs felírat? Én az enyémen ott találtam meg. Madzagos
(#) Molnár Gergely válasza madzagos hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Helló. Nincs felirat rajta sehol sajnos,az idők folyamán lekopott.
(#) silent15 válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

807 -es kilőve, nincs anódsapek , miből szedted ki ?
(#) Janó bácsi hozzászólása Dec 22, 2012 /

Üdv mindenkinek. Készen vagyok az iskolarádió felújításával. A feliratok Letraszettel készültek, még hiányzik az Orion emblémás, azt egyik barátom csinálja majd fóliára. A készülék szépen működik, lehet vele "hirdetni" vagyis a hangszóró mikrofonként is használható a vonalkimenetekre. Két állomás is jön rajta, a Kossuth, meg a helyi. Sajnos még nem száradt meg teljesen, ezért ki kell tennem a garázsba, mert nagyon büdös a kalapácslakk, állandóan prüszkölök tőle, még a szemem is könnyezett mikor összeraktam véglegesen.
(#) Molnár Gergely válasza silent15 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Ebben a rádióban van benne.Ezt egyedileg építette Inaovics pál 1938 február 08-adikán Szarvason,hogy azelőtt milyen rádióba volt???? az kérdés.(de szerencsére működik,mert szépen szól a rádió)

Janó bácsi:Ez nemsemmi, nagyon jó néz ki.
(#) madzagos válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Szia lehet hogy DP105-ös cső mert az enyémnek is van az oldalán egy csavar. Neked mennyi az anódfeszültséged és a fűtőfeszültséged? Képet majd holnap tudok feltenni az én láda rádiómról.

Janó bácsi szuper lett a rádiód.
(#) Molnár Gergely válasza madzagos hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Sajnos nem tudom megmondani,mert bedöglött a műszer.
Következő: »»   266 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem