Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   714 / 1271
(#) t4nt1zjeee hozzászólása Dec 20, 2012 /
 
Talán megvan mi üti ki a biztosítékot most nézegettem meg méregettem van egy 5 lábú táp meghajtó IC ami ha zárlatos az kiüti a sorvégtranyót is szal akkor ez az ic lehet a hibás ugyan is ez a táp egyik fő része és igen hamar tönkre megy... Ennek az lehet az oka, hogy az SMR40200 IC a szekunder rendszer feszültség készenlétben idővel felfelé kúszik, és eléri a 180… 200V-ot. Ezt a hibát nem feltétlenül a tápegységben található elektrolit kondenzátorok kiszáradása okozza, hanem az SMR40200 IC tönkremenetele. Helyes működésnél a rendszer feszültség 125V, kell legyen készenlétben kb. 140V. Hibás működésnél a túlfeszültség miatt a szekunder oldalon bezárlatosodik a DZ801 zener dióda (ha ezt előzőleg eltávolítottuk, akkor más: pl. a sorvégtranzisztor). Mivel a tápegység nem túlterhelésvédett, a túláram miatt tönkremegy az SMR40200 IC.
(#) BarnaPili válasza t4nt1zjeee hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Cseréld ki az egész primer oldali hóbelebancot egy SMR-Kit-re.Ez később javítható,költséghatékony.
István
(#) kérdező hozzászólása Dec 20, 2012 /
 
Sziasztok!
Megszereztem az emlegetett Jupiter TV sortrafóját, malomkerekét, majd most fogom beépíteni. Ezen kívül kicserélek pár kerámiakondit a sorvég- fokozatban, és végre bekapcsolom. Már kíváncsi vagyok az eredményre, ha kész lesz, írok.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
(#) szomorucska hozzászólása Dec 20, 2012 /
 
Sziasztok!
Nekem egy Blaupunkt PM 37-49 típusú tv-m van.Elmentem itthonról,és kihúztam a konnektorból azt a hosszabbítót,amibe a tv van bedugva,hogy ne fogyasszon feleslegesen áramot.Hazaérve be akartam kapcsolni,visszadugtam a hosszabbítót ,várva,hogy a tv visszakapcsol,de nem tette
nem hibáztatom magam,mivel ennyiből egy áramszünet miatt is megtette volna ugyanezt....vagy nem ? :/
...De lehet hogy mégis én vagyok a hibás...
(#) szomorucska hozzászólása Dec 20, 2012 /
 
mi lehet a baja?
(#) t4nt1zjeee válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Köszi! Úgy is lesz mert az a bibi szentem... Azt ha az se jó akkor kuka... :/ de agyalok az SMR40200C KIT-en mer kissé drága eddig van benne 2000 forint mert lett cserélve a sorvégtranzisztor is szal nemtom ha ezt ráköltöm megéri e és menni is fog... :/
(#) Hodinka válasza szomorucska hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Szia!
A készülék felől észlelhető még valami életre utaló jel (pl: világító/villogó led;sercegés;sípolás;zúgás/búgás;stb...)?
(#) szomorucska válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
szia!
sajnos semmi meghalt? túl nagy áramot kaphatott hirtelen? lehet,hogy hülye kérdés bocsi (lány vagyok)
(#) Hodinka válasza szomorucska hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Ezesetben meg kell határozni a hiba forrását,tehát a továbbiakban már méregetni kell.
(#) szomorucska válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Az nem jó... most költöztünk albérletbe,sajnos eszközünk/szerszámunk hozzá kb egyenlő a 0-val
(#) Hodinka válasza szomorucska hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Sajnos akkor szakemberhez kell fordulni.
(#) nemprofi hozzászólása Dec 20, 2012 /
 
A problémám: A SCART csatlakozós tévém elromlott. Elővettem egy régi Jácint készüléket, ami a padláson lévő pillangóantennával remekül működik. Nemrég lett beszerelve a műholdas UPC, annak a beltérijéről videomagnón keresztül megy a TV-hez a jel. Namármost a hang alapból morog, és ami a legidegesítőbb, felíratozáskor bántóan hangosan serceg. Visszadugva a pillangóantennakábelt /koax/ minden szép és jó. Gondolom túlvezérlődik a készűlék, de mit lehet ilyenkor csinálni? A TV bemenete 75 Ohm. Van egy ezermester kiadványú antennáskönyvem, de halvány gőzöm sincs milyen illesztést kellene csinálni. Valaki esetleg adhatna ötletet, akár egy rajz mellékletével, vagy anélkül. Kösz.
(#) mineral válasza BarnaPili hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Szia! Csak érdeklődnék, hogy sok ilyen kittet építettél már be? És csak samsungokhoz jó?
(#) kadarist válasza mineral hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Szia!
Alapból csak Samsunghoz jó, mert a nyák elő van készítve az SMR IC helyetti beépítésre.
(#) kérdező hozzászólása Dec 21, 2012 /
 
Betettem a primert a készülékbe, és egy egyenirányítóval egybeépített, modulosból származó malomkereket. Ha bekapcsolom, hang nincs (a PCL86 rácsát megérintve rendesen búg) , vízszintes eltérítés sem, azonban a képernyőn max fényerőre és kontrasztra állítva egy halvány függőleges csík jelenik meg tehát a függőleges eltérítés rendesen működik. A buszterfeszültséget egyen, vagy váltóáramú állásban mérjem? A képcső segédrácsfeszültsége is kevesebb mint kellene. A PL504 anódja nem izzik, szép tisztán fütyül a sorvég, de talán valahol még zárlat van. Ha nincs vízszintes eltérítés akkor se hang, se AGC? Merre keressem a hibát? Ha a modulos malomkereke KB. 19-20 Kv-ot ad a 16 helyett de nem húz át, akkor nem lesz vele gond?
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Ha függőleges csík van, akkor meg van szakadva a soreltérítő tekercs áramköre. De ha csak teljesen feltekert potméterek mellett látszik a csík, akkor lesz még mit fejleszteni ezzel az öszeállítással. A buszterfeszültséget természetesen egyenfeszültségméréssel mérünk, mint ahogyan a csőfűtéseken kívül mind mást is. Ha zárlat lenne, akkor az már megmutatkozott volna valamilyen izzás vagy füst formájában.
(#) kérdező válasza kadarist hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
A buszterfeszültség csak 500V. A képcső feszültségei se megfelelőek. Mi okozhatja a buszterfeszültség alacsony szintjét? Ezek szerint szakadt ellenállásokat keressek. Egy kis drót ki volt szakadva a panelból a sortrafónál. Beforrasztottam, most már van vízszintes eltérítés, sötét szobában feltekert potméterekkel, közelről nézve láthatók a sorok, de nem tölti ki az egész képernyőt, kicsi a sorméret. A függőleges méret rendben van. A képcső vezérlőrácsa kb 300V-on van.
(#) mineral válasza kadarist hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Értem. Köszönöm szépen.
(#) nemprofi hozzászólása Dec 21, 2012 /
 
Ezt a kérdést felvetettem egy másik topicban is, de választ még nem kaptam. Elnézést az ismétlésért. A problémám: A SCART csatlakozós tévém elromlott. Elővettem egy régi Jácint készüléket, ami a padláson lévő pillangóantennával remekül működik. Nemrég lett beszerelve a műholdas UPC, annak a beltérijéről videomagnón keresztül megy a TV-hez a jel. Namármost a hang alapból morog, és ami a legidegesítőbb, felíratozáskor bántóan hangosan serceg. Visszadugva a pillangóantennakábelt /koax/ minden szép és jó. Gondolom túlvezérlődik a készűlék, de mit lehet ilyenkor csinálni? A TV bemenete 75 Ω. Van egy ezermester kiadványú antennáskönyvem, de halvány gőzöm sincs milyen illesztést kellene csinálni. Valaki esetleg adhatna ötletet, akár egy rajz mellékletével, vagy anélkül. Kösz.
(#) kadarist válasza nemprofi hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Az a baj, hogy az intercarrier rendszerű hangvivő kétszer van kikeverve, egyszer a videóban és egyszer a tévében. Na mos a keverési, spektrumbeszövési hibák összeadódhatnak ilyen esetben, ha nem pontos frekvenciákra vannak hangolva a feldolgozási lánc rezgőkörei. Ezt a problémát tetőzi a régi Orion tévé eleve pontatlanul hangolt CCIR normás hangdemodulátora. A kerregési problémát a scart-os tévé megjavításával tudnád a legegyszerűbben orvosolni, vagy esetleg még a videó hangnorma menüjét is lehetne piszkálgatni, feltéve ha van neki olyanja.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Dec 21, 2012 /
 
Sziasztok! Megint egy antik tévével adódott gondom. Nevezetesen egy Orion AT759-es géppel.. A hibajelenség az hogy a vétel majdnem teljesen megszünt. Az MTV1-es helyén csak gyenge csíkozás. Illetve a VHF2-esen "megjelent" a városi tv.. ami fura. Valami szórt vétel lehet vagy nem is tudom,de az biztos hogy egyik régi készülék sem veszi. Szóval elsőre megpróbáltam cserélni a KF csövet (EF183) de nem az a gond. Mivel ez egy "hibrid" készülék.. a második,és harmadik "elem" a KF-ben az AF201,és AF202 tranzisztor. Ha a kábel tv antennáját dugok a készülékbe akkor sem veszi az adókat (hang nélkül). Csak enyhe csíkozás az erősebb adók helyén. Csak a Debrecen TV-adását,képét veszi a készülék.

P1090553.JPG
    
(#) küzmös Gergely válasza kérdező hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
A primer 10 lábas? Mindent jól kötöttél be a rajz szerint? Ha nincs hang,és vagy nem "homogén egyenletes a kép"..és képtartalom sincsen,akkor valamit elköthettél a primernél,és nem stimmelnek a lejövő impulzusok. A sorméret azért nem teljes,mert csak 500V-od van a 750-800V helyett. Modulosból származó malomkerékkel én is próbálkoztam,de minden egyéb hiba elhárítása után bizony akkor akkora nagyfeszt csinált ami áthúzott minden hová. Mivel találtam "csöves" tekercset ezért nem is kísérleteztem tovább a dologgal. Ui: A fenti készülékemben is cserélni kellett a primert.. ez orion,és 11 kivezetéses való bele. A tiéd VT ezért 10 lábas kell bele. Van valamilyen "trükk",amivel beletehető egyik helyett a másik,de ezt nem ismerem.. csak hallottam.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
(#) kadarist válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
A modulos tekercs használatának az a tükkje, hogy a tekercs kezdetét a testre kell kötni és nem a PL anódjára. Így már nem lesz túl nagy az anódfeszültség.
(#) küzmös Gergely válasza kadarist hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Köszi a felvilágosítást.. erre nem is gondoltam. Jó ezt is tudni..
(#) Auth Zsigmond válasza szomorucska hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
"Hazaérve be akartam kapcsolni,visszadugtam a hosszabbítót ,várva,hogy a tv visszakapcsol,de nem tette"
A feszültség alá helyezéssel a TV-nek önmagától nem illik bekapcsolnia. Be kell kapcsolni...
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
(#) Bonanza02 válasza szomorucska hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Próbáld meg másik hosszabbítóval. Ha úgy sem oké, akkor lehet hogy csak a biztosíték kiment. Lehet hogy csak a hirtelen áramlöketre elfáradt. Ha nincs más zárlat a tévében, akkor csak egy bizti. Valszeg egy 2 A (amperes) bizti van benne, ami 20 Ft. Cserélni csak szakember vagy hozzáértő. Le kell venni a tv hátulját.
(#) kérdező válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
A primer 10 lábas, és új, eredeti, gyári. Holnap megnézem, hogy elkötöttem-e valamit, de nem biztos, hogy ez lesz a gond. A "kép"(nincs hangya) homogén, egyenletes, de csak sötétben látható. A buszterfeszültség alacsony szintje okozhatja a hang teljes kimaradását?
(#) kislacikahu válasza nemprofi hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Hali!

A túlvezérlés okozza a hibát, a KF. fémdobozban (az antenna csatlakozós (tuner) utáni fémdoboz) két trimmer található , az egyiket ha tekered szemcsésebb lesz a kép, - a másikat ha lejjebb veszed, beáll a normál kép!
(#) kislacikahu válasza szomorucska hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Hali!

A biztosíték elszállt!

A PTK. ellenállás zárlatos, a 159. oldalon éppen van fent egy fotó róla, ha kiveszed és teszel be biztosítékot, beindul anélkül is, csak nem lesz színtisztaság, -pótold, ha lesz nyitva a kereskedés!
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) küzmös Gergely válasza kérdező hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
A buszterfeszültség alacsony szintje szerintem nem okozhatja a hang hiányát. "Hangnak" akkor is lennie kell ha a nagyfesztekercset leveszed a vasról,és úgy rakod össze a sorkit. (Tehát csak a primer van rajta a vason) A primer tekercsről "jönnek le" a fokozatok hibátlan müködéséhez szükséges pontos feszültségek, impulzusok. Részlegesen müködik a géped,és zárlat sincsen,de a homogén "kép" az nem is "kép" inkább "fény".. és a hang (azaz sistergés) hiánya is gyanús. Kép abban az esetben említhető ha "hangyaháborút" is látsz valahol,vagy bármilyen vételre utaló "jelet".. szerintem. A buszter alacsony szintje miatt nem teljes a sorod.. és szerintem nem a szabályozása miatt. Ha állítod is,de valamilyen módon jegyezd meg (akár filctollal) hogy hol állt eredetileg a poti,és oda tekerd vissza,ameddig nem vagy biztos a hibában. A halvány fény pedig azért van mert nem elég a nagyfesz.. ettől még ha minden oké a készülékkel akkor hangnak,"képnek" is lennie kéne.. Az én esetemben volt olyan is amit tegnap leírtam hogy áthúzott a modulos nagyfesztekercs,mert akkora nagyfeszt csinált,illetve egy másik,szintén modulos VT nagyfesztekercs meg pont az ellenkezőjét csinálta.. gyenge nagyfeszt adott,a kép hatalmas volt.. "elterült". Ezen tekercsek menetszámai nagyban eltérnek a készülék gyári tekercsének menetszámaitól.. éppen ezért ettől függően alakul ki rajtuk adott nagyfeszültség is. Bizonyos keretek közt kísérletezni lehet velük. De szerintem a primer-kört tedd rendbe először,mert valahol rendellenes müködés,bibi van.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
Következő: »»   714 / 1271
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem