Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1882 / 3985
(#) cross51 hozzászólása Dec 22, 2012 /

Sziasztok!

Lenne egy egyszerű kérdésem a 74HC154-el kapcsolatban.
Kérdés az lenne hogy az E0 és E1 lábakkal tudtommal azt lehet elérni, hogy vagy mindegyik led világít és ahogy fut sorba a fény úgy kapcsolgatnak le a ledek vagy hogy egyik se világít és a 4017 hasonlóan folyamosan H tartományba ugranak a ledek.
Ha valami nem érthető szoljaitok.
Köszi a segítséget !
(#) pucuka válasza cross51 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Az E0, E1 lábak az ún chip enable lábak. Az ezeken lábakon beadott lábakon tudod kiválasztani (címezni) hogy pl. több ilyen áramkör összekapcsolása esetén melyik működjön. Mivel activ low lábak a chip kiválasztásához (működéséhez) mindkét lábat alacsony logikai szintre, földre kell húzni. Ha ezek a bemenetek magasak, a kimenetek is magasak. A működésre vonatkozóan az adatlap Functional description táblázatában találsz pontos információt.
A 4017 -nek nincs ilyen funkciójú lába, úgyhogy semmi hasonlóság nincs.
(#) cross51 válasza pucuka hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Köszönöm a gyors választ!
És elnézést a tévesztést
Köszi !
(#) storm hozzászólása Dec 22, 2012 /

Sziasztok!
Ebben a kapcsolásban a 4081 és a 4093-as IC bemenetei felcserélhetők? Tehát például az U4/1 résznél a 2 bemenet felcserélhető?
(#) mps válasza storm hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Igen.
(#) janikukac hozzászólása Dec 22, 2012 /

Sziasztok!
Szeretnék megoldani egy olyan áramkört, ahol több LED lenne, kb 20, és szeretném őket egyszerre villogtatni. 1 led-es tranzisztoros villogó elvén megvalósítható lenne valahogy, persze nagyobb tranzisztorral?! A kérdés, ha így működne, hogy a LED-eket hogyan kapcsoljam össze?
(#) mps válasza janikukac hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Igen, jó az elgondolásod. A ledekből annyit köss sorba amennyit a táp enged, az ellenállást se feledd! Ezekből pedig párhuzamosan amennyit akarsz és bírja is a tranyó.
(#) Gafly válasza janikukac hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Milyen színű (esetleg teljesítményű) LED-ekről van szó?
Milyen áramforrásról szeretnéd üzemeltetni?
Idézet:
„1 led-es tranzisztoros villogó elvén megvalósítható lenne valahogy”

Melyikre gondolsz?
(#) janikukac válasza Gafly hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Zöld, SMD ledek. Erre a kapcsolásra gondoltam , de a ledeket párhuzamosan kéne kötni, úgy nézem, mivel 9V-nál nem akarok nagyobb feszt adni neki. Milyen teljesítményű tranyót válasszak?
Ja, és kb. 20 ledről van szó, szóval egy 500mA-nál tuti nem lesz nagyobb áramfelvétel.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) dcsaba64 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Szia

Tudnál kapcsolásT adni a meglévő ledekre amit egy amatőr is megtudna épteni?
Legfeljebb a tápot kicserélem bár úgy néz ki, hogy a multimétermet is cserélni kell, mert nem jól mértem az áramerőséget (tanulópénz)
(#) Gafly válasza janikukac hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Erre, ebben a formában nem tudtam görcsöt kötni.
Talán valaki más?
(#) dcsaba64 válasza gyoran hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

szia

most nem tudok mérni mert ,a multiméteremet elintéztem karácsony után veszek egy másikat

Üdv
(#) janikukac válasza Gafly hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Nem értelek.
(#) nedudgi válasza dcsaba64 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

A biztosíték cseréje nem használ?
(#) etm hozzászólása Dec 22, 2012 /

Hello!Lenne egy kérdésem! Tudna-e valaki megmondani,hogy mi a különbség az elektronikában a lineáris vagy nem lineáris alkatrész között.Vagy pl.erősítőben is hallodtam hogy léteznek ilyenek. Köszi!
(#) mhl hozzászólása Dec 22, 2012 /

Üdvözletem Mindenkinek!

Új vagyok ebben a fórumban és az elektronikában is kezdő!
Én is ledes világítással kapcsolatban kérdezni, akvárium világítást szeretnék készíteni (kb 40 literes akvárium).
Van egy tápegységem ( volt Linksys adaptere) ami névlegesen 12 V 1A , mérve viszont 16.0 V -tól 16.4 v -ig ingadozik a hálózati feszültségtől függően ( ami megjegyezve olyan 230 és 234 között mozog percenként ).
A led fehér 5mm-es 3.2 V , 20 mA
Számszerint 5-öt kellene sorba kötni, de csak 6-ot mertem az ingadozás miatt de gyengén világít.
Kérdésem az lenne, milyen ellenállás kell, és esetleg hogy lehetne stabilizálni az áramkört?
Előre is köszönöm a választ!
(#) sastas01 válasza mhl hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Szia!

A tápod azért ingadozik, mert nincs rajta terhelés. Azokból a fehér ledekből 3 at köss sorba, mert ahogy leterheled a feszültség leesik 12V-ra. 18mA-re illik méretezni a ledeket, így:
12-9,6=2,4 V
2,4/0,018=133,3333 Ohm

Ha 18 mA-rel számolsz, akkor kb. 50 db 3-as blokkot tudsz párhuzamosan kötni(minden blokk elé 1-1 ellenállás)
(#) Gafly válasza mhl hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Ahhoz, hogy milyen világítás kell egy akváriumhoz, nem tudok érdemben hozzászólni (különös tekintettel hogy mindíg kidöglenek a nálunk a halak ).

Ugyanakkor LED témában talán tudok tippeket adni:

Röviden:
5 LED sok (5x3.2=16 V), az a csoda hogy egyáltalán pislákol...

Javasolnék 6 LED-et.
3 LED sorban (3x32=9.2V) és elé 220 Ohm (vagy két 330 Ohm párhuzamosan) ellenállás kétszer.
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Karácsony előtt ez természetes.
(#) granpa válasza mhl hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Meg van itt LED-számoló topic, és úgy variálsz, ahogy tetszik.
(#) mhl hozzászólása Dec 22, 2012 /

Köszönöm a válaszokat!
Megpróbálom összehozni, bár nem tudom elég lesz-e a fénye.
Ha sikerült összerakni megírom.
Lehet mire megleszek már nem lesznek halak az akváriumban.

Kösz.
(#) pucuka válasza etm hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Az elektronikában lineáris, és nemlineáris hálózatok vannak. A lineáris áramkörök kizárólag lineáris elemekből épülnek fel, mint pl. ellenállás hálózatok, amik lehetnek impedancia hálózatok is, pl. szűrő áramkörök. A lényeg az, hogy a bemeneti, és kimeneti jellemzőjük lineáris kapcsolatban vannak, egy lineáris átviteli függvénnyel jellemezhetők. Tartalmazhatnak feszültség, és áramforrásokat.
A nemlineáris hálózatok, tartalmazhatnak ezeken túl nemlineáris elemeket is, pl. félvezetők, erősítő eszközök. Ezek átviteli függvényei nemlineárisak, annak ellenére, hogy az egyszerűség, és a számolhatóság kedvéért kis változások esetén lineárisnak tekinthetjük.
Pl. egy diódának közelítőleg négyzetes az átviteli karakterisztikája, egy tranzisztornak törtkitevős hatványfüggvény, de az RLC elemeknek lineáris.
(#) anagma hozzászólása Dec 22, 2012 /

Üdv! Ha egy erősítőn csak phono, tuner, tape, line out, monitor csatlakozások találhatóak, akkor egy pc-ról jövő audio jelet melyik bemenetére tudnám rákötni? Előre is köszönöm.
(#) mps válasza anagma hozzászólására (») Dec 22, 2012 / 1

Szia! Tape.
(#) anagma válasza mps hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Köszi.
(#) proli007 válasza bernula hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Hello!
Szerintem ha az R2R háló valamelyik tagját módosítod, akkor csak a lépcsők lesznek egyenetlenek. De egy exponenciális karakterisztikát, csak egy bizonyos tartományban lehet értelmezni. Ugyanis a görbe egyik vége a végtelent, míg másik a nullát közelíti meg aszimptotikusan. Számold ki, hogy 1:128 felbontásban, milyen értékeket kapsz.
De lerajzoltam, hogy szerintem miképpen lehet megoldani. Ez ugyan 4 bites, és 1-2-4-8-súlyozott ellenállás hálót igényel. Az ellenállásokat analóg kapcsolóval lehetne kapcsolni, és negatív referenciát kíván.
Én jobbat nem tudok kitalálni, de nem írtad, mik a követelmények a DA-val szemben és mire szeretnéd használni. (Gondolom más módszer is van, ami a szorzásra vezethető vissza.)
üdv! proli007
(#) jocka0012 hozzászólása Dec 23, 2012 /

Üdv!Azért írok , mert szeretnék segítséget kérni tranzisztoros számításokba.Az lenne a kérdésem ,hogy a mellékelt rajzba az áramoknak hogy van az útja , mekkora a bázisáram , kollektoráram(25mA?),mekkora a Béta , illetve , hogy lehet ezeket kiszámítani?Akkor az is érdekelne , hogy a feszültségek , hogy vannak pl.:mekkor a bázis-emitter feszültség (0,6 V ?) , kollektor - emitter feszültség , emitter feszültség illetve ezeknél is , hogy hogy lehet kiszámítani őket.(Gondolom a Kirchoff törvények nagyon nagy hasznunkra lehetnek ezeknél a számításoknál).Tápfeszültség 5 V , ami a képen nincs feltüntetve.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012

szamitas.jpg

(#) proli007 válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Hello!
A tápból folyik egyszer R1 és R2 felé áram.
- R1 áram IR1=Ut/R1.
- R2-re a bázis-emitter feszültséggel kevesebb jut, ami kb. 650mV. Így IR2=(Ut-Ube)/R2 ez az áram egyben a bázisáram is lesz.
- A kollektoráramot az R3 határozza meg. De a rájutó feszültséget ki kell számolni. Ami a tápfesznél, a Led-en eső feszültséggel, és a tranyó kollektor-emitter szaturációs feszültséggel kiesebb. UR3=Ut-Uled-Ube. ez után a kollektoráram azonos az R3-on átfolyó árammal. Ic=UR3/R3 (A tranyó szaturációs feszültségét, a bázisáram és a béta befolyásolja, adott kollektoráram mellett. Számítani nem igazán lehet, de adatlapból a közelítő értéke kiolvasható. Nagyot nem tévedsz, mert ha a tranyó nincs túlterhelve, akkor néhány 100mV értékű)
- A Bétát nem tudod számolni (csak ha mérnéd az áramokat és abból számolnád vissza) azt az adatlapból kel kinézni, a kollektoráram értékének megfelelően egy grafikonból. A lényeg, hogy Ib=Ic/béta. De ez a minimális bázisáramot adná meg, amire szüksége lesz a tranyónak. De hogy a tranyó szaturációs feszültsége (veszteségi feszültsége) minél kisebb legyen, a szükségesnél kb. 5-ször nagyobb bázisáramot használunk kapcsolóüzem esetén. Ez meg az.
üdv! proli007
(#) jocka0012 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Köszönöm a választ ! Annyi lenne még , hogy ha a bázisáram 5x nagyobb az nem árt a lednek vagy csak annyi áramot vesz fel amennyire szüksége van?Illetve , becsatoltam grafikonokat bc 182-es tranzisztornak az adatlapjáról , mert felmerült bennem néhány kérdés.Az 1-es grafikonon kell úgy tudom a bétát olvasni(DC current gain) , de hogy lehet , hogy itt csak ilyen (0,2 , 0,3 .... 1,0) kicsi?Illetve a 2-es grafikonról lehet leolvasni a szaturációs feszültséget , ha igen akkor az a metszéspont vonatkozik erre a kapcsolásra , amit bejelöltem , ami 100mV , ahogy mondtad.

bc182.jpg

(#) Addye hozzászólása Dec 23, 2012 /

Sziasztok!

Találtam itthon egy "Dimarson DMP-375" DVD lejátszót. Anno elromlott az olvasója, ezért is ment a sufniba. De most eszembe jutott, hogy az audió erősítőjét ki lehetne használni kis hangszóró hangosítására. Megpróbáltam a microfon bemenetre kötni a bemenő jelet. Hangosítja is szépen, viszont ha az mp3 lejátszóra adok egy kis hangot, akkor már eléggé torzít. Azon gondolkodtam, hogy valami bemenetet kell keresni, ami tiszta audiót kap. Gondolok itt mondjuk a lejátszó részéről kapott hangra, viszont nem tudom, azt hogy és miképp tudnám megoldani, mert nem találok olyan alkatrészt benne, amire rá lehetne kötni. Szerintetek ez megoldható?

Előre köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Következő: »»   1882 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem