Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Témaindító: Müszi, idő: Okt 19, 2006
Témakörök:
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Már hogy a fenébe ne lehetne. Vasiparban alapszerszám. Bővebben: Link Nekem is van egy vagy negyven éves NDK-s gyártmányú darab, de ha kell teszi a dolgát.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
A simóhoz előgyújtás beállítására van nekem is indikátoróra.
De nem értem minek ezt mérni? Látod, érzed hogy kotyog, üt, eldöntöd milyen mértéket viselsz el, aztán a pénztálcád engedi e az igényeidet kielégítőt venni, ha igen, akkor megrendeled a Proxxontól, és örülsz.
Azt én sem mondtam, hogy mérni kell. Szerintem is elég megnézni, hogy jobban kotyog-e, mint ami már zavaró. Aztán vagy megszüntetni a kotyogást, vagy cserélni a szerkentyűt. Csak Macseknak írtam, hogy kapható ilyen és nem is egy ökör ára.
Az a rész nem Neked íródott, csak az első mondat.
Szia!
Még választhatsz; ha kibírod tavaszig, hozok neked Györökről. Ha kell indikátor-órát (akár mágneses állvánnyal), ha csak egyszerűt akarsz akkor rossz nyomásmérőt (oxigénest, acetilénest, kazánost?).
Neked melyik kell az indikátor vagy a nyomásmérő?
Most jöttem rá, hogy az épülő cnc-hez kell egy óra.
Na elkészült a satupad, már csak a satut kéne felfúrnom.
És ezzel tanácsot is kérnék tőletek. Hova tennétek? Mondjuk a szélétől hány centire? És még egy kérdés, érdemes parkettalakkal lekenni az egész padozatot? Amúgy a lapok 10%ra leszárított borovi orosz fenyő padlók, szélezetlen formában vettem, jó gyantásak (40mm vastag lett). Zártszelvény szintén 40x40. Ez az asztal kb 16k-ból van meg mindenestől. BarnaPili: köszönöm! Egy barátom rengeteget segített... A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Szia!
Szerintem mindenképp az egyik láb fölé,és arra az oldalra,hogy minél hosszabb anyagokat belé tudj fogni.Én oda tenném ,ahol most a furgány van.Azért tedd a láb fölé,mert akkor lesz húzása,ha valamit kalapálni fogsz rajta. István Ui: Szép lett,gratula! A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Ha jobb kezes vagy, akkor mindenképpen a jobb szélére tenném.
Valamint ha van még abból a jóféle borovi fényőből, akkor a satu alá tennék még egy réteget... És a műhelyben egy kicsitt balra csúsztatnám az asztalt. Amit még javaslok, hogy a jelenlegi állapotában még nem tűnik valami stabilnak a dolog, ha komolyabban nekállsz rajta fűrészelni/reszelni akkor nem lesz tartása. Legalábba satu felőli oldalon vagy hegesz átlósan egy vasat az első és a hátsó láb kozé, vagy ha van még deszkád, akkor csavarozz be merevítésnek a két láb közé. Ez arra is jó, hogy tudsz rá szerszámokat akasztani. Nálam például pát facsavarral ott lóg nak a nagyobb reszelők , fémfűrész, stb...
Ha jobbkezes vagy, akkor az asztal jobb oldalára tedd, mert ha fűrészelned kell valamit satuba fogva, akkor te balról fogsz ülni a satuhoz képest. Hagyj egy 30...40 cm-t a szélétől.
Ha balkezes vagy, akkor szereld le a fűtőtestet, mert útban lesz...
Szia!
Itasd be (két/3/ komponensessel), de előtte melegítsd át (pl. hajszárító), ne legyen fényes, mert minden csúszkálni fog rajta, viszont nem koszolódik (por és olajálló), könnyebb lesz takarítani. Párnafát tegyél satu alá mindenképp. Ahogy Gábor írta: átlós merevítőt bele! A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Nekem olyan szerencsétlen asztalom van, hogy a kisebb satut nem tudom ráfogatni, mert az asztal túl vastag. Párhuzamszoritókkal fel szoktam fogni egy vastagabb deszkát, arra szerelem fel a satut. Esetleg gondolkozhatsz ilyesmin, ha netán nem akarnád fixre szerelni a satut. Egyébként, tényleg nagyon gyengécske, - vagy legalábbis - könnyű a súlya az asztalnak. A baj akkor van,ha egy komolyabb erőkifejtésnél odébbmozgatod az asztal mindenestül...
Jaj, köszönöm mindenkinek a hasznos hsz-eket.
Nos fűtőtest nincs, tényleg úgy néz ki, de az egy másik asztal csak le van takarva, amolyan forrasztós asztal lesz. Sajna annak azon az oldalon van a helye már. Jobb kezes vagyok. A pad a képen kb középen van. szóval bárhova tolom, mellette már szűk lesz a hely. Most kb nincs egészen 1 méter táv az asztal szélétől a falig. Az asztalba merevítés szerintem így már felesleges. 40x40es zártszelvény. Aki ezt megcsavarja, annak nekiadom így ahogy van. Súlya lehet kb 50kiló körül. Ha kevés lesz, tervezem, hogy bedűbelezem a mögötte lévő 50-es betonfalba A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
A párnafa miért kell alá? A lábai alá kell tenni? Milyen vastagot?
A satu alá kell, és 4-5cm vastagot (150-es satuhoz már 6cm-est). Különben egy erősebb asztal is hamar megromlik használat közben. Jobb lesz a 'húzása'; rezgést, ütést csillapít. A 40-es zártszelvény stabilitása Kb. fele-harmada, a 40-es 'vinkli'-vasnak (hacsak nem vastagfalú/az általános 3x-osa/). A lábak alá 10x10cm-es 5-6mm vastag vastalp kell.
Most jobban megnézve; tervezési hibás. A tartókeretnek a borítólap széléig kéne érni, és egy vaskeretnek kellene lenni, ami összetartja az asztallapot, és védi leverés, letörés ellen. Utólag is megoldható vinklivasból. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Ez egy százas satu hobbi célra lesz, meg házimunkák. Semmi extra.
A megromlást gondolom az jelentené, hogy kijáródnak a lerögzítő csavarok.
"Kijáródnak a rögzítő csavarok" Átmenő csavarok, alátétekkel, kontraanyákkal. Alul nagy alátétek, hogy tartása legyen a fán! Én is általában a 100-as satumat használom, de el sem tudod képzelni minő szörnyűséges igénybevételeknek fogod kitenni, mert egy ekkora satu sokat tud ám. Az én asztalom 8cm-es keményfa, és megérzi, ha nekibuzdulok! Ha úgy érzed tartós helyen lesz, máris tolhatod a fém dübeleket a betonba, min. 4-et, legalább M10-est. Lehet műanyag is; 20cm hosszú, 8(10)mm-es csavarral!
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Ez a satu olyan nekem, hogy hátul van átmenő, elől 2 ami erre merőleges, tehát ez nem lehet átmenő. Vagyis lehetne
Itt egy régi kép róla: És mivel két variáció van a 30 centi széles padló miatt, azon is gondolkodtam, hogy két padló összetétele legyen a satu közepe vagy inkább egy padlón legyen és azt gyűrjem. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Felszereled a párnafát a satupadra, négy M10-es csavarral, lefogatod a függőleges átmenőcsavarral a satut, utána a két elöl lévő (vízszintes) facsavarral, előfúrással (szappannal, vagy faggyúval kenve a csavart/ha nem ragasztózol/, összeszorítva a fát/asztalos-szorítóval lefogod a satut/, nehogy repedjen). A csavarok ne legyenek kisebbek mint a satu furata. Jelen állapotban jobb ha két pallón fekszik a párnafa (nem kell szimmetrikusnak lenni). Nagy alátéteket (30(35)x10x2.5(3) használj, ne szokásos gépipari méretet, és használj rúgóst is! A cselesek, a homlok(vízszintes) csavarokat ragasztóval (technokol, palmatex, sulifix,stb) megkenik, nem lazul meg és a fát is fogja. Hatlapfejűt használj.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Aha. Az a baj, hogy én ezt holnap készre verem és lövésem sincs, honnan szerezzek 24.én párnafát, csavarokat, nem szabványos alátétet. Szerintem egyelőre megfogatom hátul, aztán majd kialakul.
Az alátét szabványos, úgy híják, hogy fakötéses alátét, a csavart pedig állványcsavarnak.
Persze, ez a dátumon nem sokat változtat
Én ha az enyém lenne akkor valami 6-os vagy inkább 10-es vastagságú lemezt tennék a satu alá,és érjen mellé is.
Nekem úgy van és nagyon jó rajta egyengetni! Most szereztem a cégtől hulladék 20-as lemezt,1mx80 cm-es az én satum alá az lesz téve nemsoká.Ja és a húzása is nagyobb szerintem.
Szegény embert, hogy rémisztgetitek, nekem évek óta egy számítógép asztalhoz van fogatva három facsavarral a 80-100 as körüli satum és még mindig nem verte szét az asztalt, nincs neki semmi baja, pedig volt hogy kistehernek a berohadt kardán tengelyét ütöttem vágtam rajta, szintén fúrni faragni reszelni szoktam, szóval kap rendesen, szerintem nem kell annyira túllihegni, nem autószerelő műhelyt nyit, csak elektronikázik, ráér az a párnafa ünnepek után is. Mellesleg jobb kezes vagyok és az asztal bal sarkán van.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2012
Ne hagyd magad megvezetni , nem kell semmi extra a satu alá , nálunk a cégnél is csak 40-es gyalult deszka és a tetején múanyag linólium vam ennyi és nem több és ez ipari felhasználás nem hobbi , csak az érdekesség kedvéért elmondanám még a múanyag is 10 évet ki bir és gondolhatod mi azért nem sajnáljuk , nincs miért kiméletesen bánni vele .
Az elhelyezése lehet egyedi id de általában az asztal jobb oldalán van és a szélétől 10 cm -re kb ... de ez függ ugye az asztal méretétől is amit én feltettem az az asztal 3 méteres és ennek a szélétől mintegy 50 cm -re van . Ez a kép egy régebbi , pont most van felujjitás alatt , vagyis már vadi uj , lefestve uj müanyag meg ilyenek ! A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2012
Igen, mondjuk nálunk is a cégnél esetenként még linóleum sincs. Pedig mi is használjuk. Na majd kialakul.
Közbe rájöttem, amivel rögzíteni akarom a betonhoz ha kell, az a horgonycsavar. A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2012
Na ott a pont! nagyon jó!
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2012
Nem maradt abból a pallóból, ami az asztallap? Egy 20x30x4cm-es is megteszi. Ideiglenesen tedd fel, aztán ha gondolod erősítsd meg (mint írtam rettenetes dolgokra fog csábítani a satu, és akkor bizony jó, ha erős).
|
Bejelentkezés
Hirdetés |