Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Összeállítottam a GU-50-nek egy házat. Persze még csiszolás festés meg szerelés hátra van, de formára ilyesmi lesz. Feketére lefújom majd a lemezt a fa házat meg talán fehérre, vagy azt is feketére.
Ügyes, későbbi fázisait is megnézném majd a darabnak...
Az a "biztosíték" csak a túlmelegedés ellen véd(-ett), az a "rézdrót" rugalmas(pl.foszforbronz) huzal(volt?), és a 2 papucsba "wood"-fémmel volt forrasztva, aminek az olvadásponja cca. 120°C, de ha elpattant, a javítók többnyire normál forrasztóónnal tették vissza, tehát ettől kezdve a hővédelem megszűnt. A "wickmann" nem mellőzhető.
Üdv mindenkinek.
Megvan valakinek John Linsley Hood - Csöves És Tranzisztoros Hangerősítők könyve magyar nyelven, elektronikus formában? Ha igen, legyen szíves elküldeni nekem, vagy valamilyen formában elérhetővé tenni. Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Köszönöm, pont ilyen véleményre gondoltam
"Használt cső" annyiból nem probléma, hogyha tetszik építek valami komolyabbat csak jelenleg nincs min.30-40E-em kísérletezni (gondolom nem vagyok vele egyedül) "nem alkalmas normális minőségre"-ezzel mire célzol? Sávhatároltságra? "sávhatárolt" gondolom arra gondolsz, mivel a rádióátvitel nem minőségre inkább érthetőségre ment ezért a kimenőt is úgy tekerték, hogy olcsó legyen még ha a minőség rovására is megy, erre gondolsz? Azért döntöttem rádió átépítés mellett mert, oldalankénti 2db trafó(sztereo esetén összesen 3) elég drága dolog, rádióból bontva minden adott és nem végleges erősítő lenne, csak azért készülne hogy el tudjam dönteni megéri-e pénzt ölni bele(erről lehetne vitatkozni, mindenkinek más a hallása és más az ízlése, ezért inkább tesztelek)
Köszönöm, megkaptam.
Kellemes ünnepeket.
Szia !
Nem szükséges kísérletezni, épits egy jó erősitőt elsőre. A két rádiót újitsd fel, legyen a műhelyed, vagy szobád dísze. A benne lévő trafók közül a kimenők nem alkalmasak egy hifi erősitő készitéséhez, mivel ezeket annó nem erre készitették. A velük elérhető átviteli sáv nem felel meg egy minőségi erősitő paramétereinek. A táptrafók sem mai gyerekek, de ez lenne a legkevesebb. Kezdésnek, mint irtam, az EL84 SE erősitőt tudom ajánlani, vagy egy 6L6 SE-t, ami hasonló, pl ezt: http://elektroncso.hu/cikkek/kt66se.php Szerintem ez célravezetőbb, mint régi rádiókkal játszadozni.Trabant alkatrészekből sem lehet Mercit épiteni.
Nem akarok ebből vitát, de nekem az a saját véleményem, hogy igenis érdemes akár bontott alkatrészekből építeni elsőre ilyen kis erősítőt. Ha nem is lesz elsőre tökéletes, audiofil minőség, de ennek a technikának a lehetőségeiből azért ez is mutat valamennyit. Utána persze, ha tetszik, lehet feljebb lépni, és saját kimenőt tekerni, új kapcsolás szerint átépíteni, később PP-t építeni stb. De magamból kiindulva - jövőre EL84 SE erősítő építését tervezem - ha nem kerül hozzám egy leselejtezett Melodyn rádió az ECL86-os végfokozatával, és nem lep meg a 40 év után is tiszta, kellemes meleg hangzásával, valószínűleg soha nem jut eszembe csöves erősítővel foglalkozni. Igenis kell valami kezdőlökés ahhoz, hogy valaki egy ilyen 30-40 éves technikával kezdjen foglalkozni, és annak egy rádiós végfokozat is megteszi először!
/Mondjuk azt is érdemes hozzátenni, hogy - pl. EL84 SE erősítőhöz - nem kell 30-40 ezer Ft, főleg kísérletezni nem, mert addig tényleg megteszi egy '70-es évek eleji Videoton rádió vagy TV hangkimenő is, azok már kevésbé a középhullámú adáshoz készültek. Az erősítőhöz tekert kimenők esetleg mélyben hoznak egy kis többletet, ettől még persze ha komoly a szándék, akkor érdemes ebbe befektetni./ A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Idézet: „Trabant alkatrészekből sem lehet Mercit épiteni.” Egy jó, tolótetős Velorex még kijöhet belőle...
[off]Tudod kinek kéne a Merci, ha ott egy szép állapotú Trabi
![]() Kellemes Karácsonyi ünnepeket és csövekben gazdag - adósságban szegény boldog új évet kívánok mindenkinek! A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
Idézet: „Kellemes Karácsonyi ünnepeket és csövekben gazdag - adósságban szegény boldog új évet kívánok mindenkinek!” ![]()
Ilyen technikai háttérrel, tudással, ízléssel és szorgalommal tőlünk pár száz kilométerre nyugatra már nagyon gazdag ember lennél... Boldog Karácsonyt Mindenkinek!
Tomi94! Ő Velencéből építkezne. A két rádió ennél többet érdemel. Fontos dolog: Működni fog, de nem mindegy, hogy meddig. Jó a régebbi gyártású trafó/huzal, de csak időben vissza menve egy darabig. Pl. az első szériás (50-60-as évek) EAG/(BEAG) trafók egy kalap sz-t sem érnek, mert a zománcozás a huzalon időben nem stabil, bármikor lehet menetzárlat. És van is. A vas ami értékes lehet, meg a huzal is kilóra az átvevőhelyeknek.
![]()
Békés, boldog Ünnepeket és 2013 legyen jobb.
Hangzásban, trafóban, külcsínben, belbecsben. Ui.: Ehhez a nyüves világvégéhez is annyi szerencsénk van, min k...nak a jámborsághoz, direkt nem fizettem be a csekkeket és tessék... ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
El jő a nap mint gyerekként vártunk,
Csendesül a zsivaj kihalnak az utcák. Karácsony éjjelén eljön hozzánk. Szeretett és Béke Boruljon reánk. Legyünk ezen az estén ,gyerekek ismét. Csengettyű,és egy angyal kopogjon be hozzánk. Költözzön a szívben szeretett és Béke,, Kívánok én mindenkinek Békés Karácsonyi Ünnepeket ..Mindenkinek..
Meghitt, békés karácsonyt kívánok mindenkinek, fa alá sok csövet, és a cső legyen veletek!
Hali.Egy Regent EL34 csöves sasszít porolok,bogozok.Már többször javíthatták mert sok új vezeték és kondi van már benne.Meg ihhletett a csövek meg a kályha melegsége.Legyen része benne minden fórumtársnak.Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek! Longi.
Köszönöm a megerősítést
Ez csak teszt, ha tetszik áldozok rá, de ha nem hallok számottevő különbséget nem áldozok rá. Bár én arra tippelek, hogy ez a nem épp hifi minőségű próbálkozás meggyőző lesz számomra.
Értem én hogy mire gondolsz, de ez egy olyan gyors teszt lenne, ami megerősít vagy nem abban hogy áldozzak erre a célra
Tudom, hogy nem lesz jó minőség és hosszan tartó--épp ezért nevezem csak tesztnek(mint paneltervezés előtt a deszkamodell) Sajnos mai világunk piaci helyzete és persze az enyém is arra sarkal, hogy amin lehet spóroljak-de ha meggyőz a technika szánok rá "pár forintot" Köszönöm a véleményeteket Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok minden kedves fórumozónak
Ha meggyőzés kell, akkor keress a közelben egy hajlnadó emberkét, akinek van egy jó rendszere. Persze építeni sem rossz. Nekem is volt TV kimenős PCL86SE-m és nem volt hallgathatatlan.
Szia.Ha gyors teszt,akkor kösd rá a bemenetre a jelet,és ebből kiderül,hogy akarasz-e foglalkozni vele.Nem kell mindjárt szétbombázni az egészet.Igazából az EBL21 cső,ha kapsz is,akkor használtat.Olyat kéne keresni,ami ennél sokkal elterjedtebb,ami idővel pótolható.Ha jól olvastam,valamit ajánlottak is fel neked.Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Neked is.
Igen, meghallgatásra én is gondoltam
De nem könnyű megfelelő személyt találni, főleg nem a közelben Marad a teszt ![]() Tetszett is a hangja? Mármint félvezetőshöz képest. Jelenleg jól megépített 8W-os Hiragám van és ha beválik a csöves leváltom, sajnos senki se fogja kifizetni azt a pénzt érte amit ráköltöttem ezért lehet raktározásra kerül
2db Velencét direkt erre a célra vettem, esztétikailag elég csúnya
Én is sajnálom elbontani, de hiába újítanám fel, nem tudnám eladni ![]() Szándékaim szerint kb 1 hétig teszteltem volna aztán eldöntöm, ezért mindegy milyen ritka cső van benne, annyit ki kell bírnia Viszont a gyorsan kössünk rá jelet ötlet tetszik, elég gyors és egyszerű is. Thx
A hátulján van egy "Q" jel és két luk.Az a bemenete,és elöl meg a váltógombon ugyan ez.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |