Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Következő kérdésem, 1mm átmérőjű huzal az hány mm2?
Még egyszer köszi. Kiszámoltam mindent 10 méter lett a vége, remélem helyes.
Hát ezzel a kapcsolóval zárom rövidre és bekapcsolva marad. A nagy "átalakítás" kb annyiból áll hogy lecsíptem a kábelt és raktam rá két banáncsatit.
Hát az egyáltalán nem labortáp... Olyan kapcsolót válassz aminek a lámpájának külön tápja van nem a kapcsolt szál. A kapcsoló lámpája értelem szerűen 5 vagy 12 voltos legyen. Én nem szenvednék vele. Tennék mellé egy ledet...
Tudom hogy nem labortáp. Nemis tudom miért írtam annak, nemlényeg. Azért köszi.
Hello! Van egy kapcsolóüzemű labortáp, ami 0-30V, 0-3A, stabilizált és rövidzár-védett kimenetű. Ez azt akarja jelenti, ha kimenetét 30V, 3A-ig feltekerem és rajta hagyom a rövidzárat, akkor semmi baja sem lesz labortápnak?
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2012
Igen. De lekapcsol. Nagyon ritkán a rövidzár védelem áramkorlátot takar szóval ha a rövidzár 0 ohm akkor is 3 amper fog folyni.
Üdv!
Egy olyan egyszerű kapcsolásra lenne szükségem ami: Ha az egyik ágon folyik ill szakaszosan folyik (3-4másodpercenként) folyik 3V akkor annak hatására egy másik ágon átenged 12v-ot (1A). Értelem szerűen, ha a 3V-os ágon mondjuk max 10s-ig nincs semmi akkor a 12V-ot is megszakítja. Köszönöm az ötleteket előre is.
Ennél egyszerűbb nincs. Ez nem kapcsolás ez egy relé...
gondoltam rá, csak időzáras kell, azt meg nem tudom hogy kéne?
555ic? vagy puffer a késésnek?
Hogy időzáras? Az előbb amit írtál nem lehetett érteni.
Hát arról lenne szó, hogy a 3V-os ágon lehet hogy 3s-ig van áram majd 3s-ig nincs, de ez alatt a 12V-ot nem szabadna megszakítania a relének, csak 10-12s elteltével.
Szia!
Amiket mps fórumtársunk is leírt, azokkal egyetértek, azt javítsd. Viszont ez az IC csak 3W-ot képes gond nélkül "kezelni", tehát mindenképpen két áramkört kell megépíts, egyet 3 db, egyet 2 db LED-del. Elvileg 1W-os LED-nél a megfelelő ellenállás 0.286 Ohm (mint ahogy az adatlapban látod), viszont ennél inkább nagyobb értékűt tegyél bele, legalább 0.3 Ohm-osat (nagyon centizve ki lehet hozni az alap értéket is, viszont nagyon csekély fényerőt nyersz vele pluszba, de az élettartam csökkenni fog, plusz nagyon fog melegedni a LED, szóval inkább kisebb legyen az áramerősség, mint nagyobb). Nagyjából az egész áramkört meg lehet építeni SMD alkatrészekből, a helytakarékosság miatt mindenképp abból készítsd el, ha van megfelelő eszközöd és gyakorlatod hozzá. Én ellenállásoknak 1206-os tokozást használok, mivel sajnos csak olyat sikerült beszereznem, azt még elég egyszerű forrasztani szerencsére. A hűtésre majd mindenképpen figyelj, egy tesztet csinálj, mielőtt beteszed a helyére, nehogy esetleg sérüljön az áramkör, vagy esetleg a fényképezőgép a hőmérséklet miatt. Sajnos ebbe a hibába beleestem, sikerült véletlen megsütnöm egy LED-es panelt, de az csak a figyelmetlenségem miatt. Azt, hogy milyen hűtőfelületet használsz, az csak Tőled függ, annyi biztos, hogy legyen valami. Ajánlott még a DIM lábat valami módon kivezetned, hogy esetleg tudj a fényerőn állítani menet közben, vagy esetleg kicsit csökkenteni tudd a fényerőt, és így a melegedés is mérséklődik. Ezzel kb. finomhangolni tudod majd az áramkört, amire lehet, hogy lesz szükséged, ezt a részét viszont csak Te látod majd, tehát opcionális. Ha ezt nem használod ki, hagyhatód lógni a lábat, mivel van beépített ellenállás hozzá, így nem okoz semmilyen problémát. vtnagy
Nem olyan vészes de olyan pont idegesítő hangerőn.A fej szerintem jó több beltérivel is hiba nélkül működik.Befolyattam pillanatragasztóval de semmi,aztán gyantával de a megoldás azlett hogy körbetekertem rajta pár menet cint és teljesen elhallgatott,remélem így már jólesz.
Sziasztok! Ledeket szeretnék meghajtani, de elég nagy árammal. 9db LED van párhuzamosan kötve. Egy LED-en 50mA-nek kéne átfojni. Ez kb. 30Ohmos ellenállásal teljesül, de a nagy áram miatt szétég az ellen. Hogy lehetne ezt a legegyszerűbben megoldani?
Nagyobb teljesítményű ellenállással...
Üdv,Csupasz
Egy ellenállás a 9 lednek? Az egyszerű válasz: nagyobb teljesítményű ellenállás.
Az igazi válasz: A ledek nem szeretik a párhuzamos kötést, mivel egy picit mindnek eltér a nyitófeszültsége, így semmi sem garantálja, hogy egyforma áram fog folyni rajtuk. Pláne 9db-nál. Vagy sorba kösd őket, vagy külön ellenállással. De ez már számtalanszor le lett írva. Különben mekkora a tápfeszültség?
Helló. PICre kötnék egyenesen egy közös katódos kijelzőt. Előtét ellenállásoknak nincs hely. Viszont anélkül nem lehet, ugye? Ezért gondoltam, hogy a PICre rákötöm egyenesen a PIC lábát, de a kijelző katódjára tennék ellenállást. Ez így megoldható?
Sajnos nem. Gondolj bele: minél több szegmenst kapcsolsz be, annál nagyobb áram kell, az ellenálláson annál több feszültség esik. Valahogy szoríts helyet.
Sziasztok! Nem tudja veletlenul valaki mi lehet a baj a laptopommal? Nem toltodik, de kozben a toltoje vilagit zoldel. Szoval nem hiszem hogy magaval a toltovel lenne gond. Ha kiveszem az aksit akkor se tolt, szoval valoszinu hogy sz aksi is rendben van. Egy Acer aspire 7715 os geprol van szo. Ha valakinek valami otlete, irjon nyugodtan. Koszonom
Ha nem zavar, hogy a számjegyek más-más fényerővel fognak világítani, akkor lehet
Szépen sorban: a kábel végén mérd meg a feszültséget, el szokott törni.
A csatlakozókat nézd át, nem égett e el, vagy a gépben lévő nem "forrasztotta e ki magát".
Ha van rá lehetőséged próbáld ki másik akkuval, de kb 99% hogy azzal van a baj, barátnőmnek is ugyanezt csinálja már a második akku a gépében...
ui: akksi nélkül működik a gép vagy sem? ez nem derült ki egyértelműen. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
Nem tudom igazabol, mert teljesen lemerult, szoval nem tudom bekapcsolni.
Akkor viszont nem az akku, mert ha kiveszed, akkor is be kellene kapcsolnia, ha a töltő be van dugva.
Sziasztok!
Találtam egy érdekes "kapcsolást". Mit gondolnak a hozzáértők, valóban életképes lehet ez a megoldás? Ha igen, milyen relét használt a készítő? A hozzászólásokból próbáltam mazsolázni, de nem sok érdemi infót találtam. Pláne netes fordítóval. Bővebben: Youtube
Olyan relét használ, aminek a behúzó tekercse illeszkedik a használt tápfeszhez. (Hozzáteszem, nagy bunkóság ilyennel zavarni, mert nem csak a célszemély kap belőle, hanem mindenki. Rossz esetben akár km-es távról is szó lehet.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |