Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Én ezzel szemezek: Link
Ez érdekes, de sajnos csak 300ohm felett életképes a cikk eleje szerint. Nekem csak 32ohmos fülesem van. De talán egy 32 ohmra illesztő kimenő nem elvetendő ötlet. Páran gondolkodunk egy 6N8SZ PP fejhallgató erősítő építésén, SM65-ös vagy hasonló kaliberű kimenőkkel (lehet túl nagy?).
Elég az SM55 -is hozzá , és tessék máris itt egy kapcsolás hozzá , nem kell tenni semmit csupán a szekunder tekercset kell csak méretezni a megfelelő kimeneti impedanciára .Bővebben: Link
Nekem lett egy 600 ohm-os BEAG FDS 26-osom, így van létjogosultsága, hogy kipróbáljam.
A mai kis impedanciás fülesek miatt -meg egyébként is- célszerű a minél kisebb kimenő ellenállású erősítő alkalmazása. Ez csöves OTL esetében minél nagyobb meredekségű cső alkalmazását jelenti. Az sem baj, ha viszonylag alacsony anódfeszültségen lineáris a cső, minek izzasztani 100mW kimenő teljesítmény miatt 300V-on. No az ECC82 nem ez a cső. Ami javasolt: E88CC, 6N6P (E182CC, 5687). Trafós kimenetnél más a helyzet, ott a legtöbb cső illeszthető.
Mi úgy gondoltuk, hogy azért maradunk 65-ös magnál, mert nagyobb az ablakmérete és akkor, ha már tekergünk, rakunk rá 8 ohmos kimenetet is, illetve Márknak 24ohmos fülese van, így célszerűen olyan 32 ohmos tekercs lenne, amin van leágazás 24ohmra is és lenne egy független 2-3W-os 8 ohmos tekercs is. Abba mind belefér, osztottan is.
Mindez elfér az 55 -ös magon , csévén is .
Sziasztok.Volna eggy kérdésem hozzátok.Deszkamodelles erőlködőm szépen működik jöhet a dobozolás csak nem tudom mitévő legyek.Két fűtésem van az eggyikről az előfok a másikról a végfok megy valamint sorbakötve 12 voltról fesz kétszerezővel nyerem a negativ előfeszt.Minden stimmel idáig brumm nincs eggy szál sem csak úgy tudom,hogy mivel a meghajtófokozatom SRPP fel kellene emelni a fűtését kb 90 voltra és nem tudom mit okozna ez a negativ előfesszel mivel innét nyerem?Esetleg maradhatna igy is?Gond nélkül műkszik csak nem tudom meddig.
Barna barátod betévedt ide és csatolja a rajzát a képen látható erősítőnek.
A két rajzból könnyű összeollózni a dolgot. A DC csatolt meghajtást CHZ tervezte, mert az volt a tervem hogy kizárólag 82-es csövek legyenek az egész erősítőben. Kipróbáltam 81-es "elejével" is az anód-katód ellenállások cseréjével együtt hogy növeljem az érzékenységet, de a 82-essel jobban tetszik a hangja és tulajdonképpen CD-ről hajtva éppen elegendő érzékenységet biztosít. Az én példányom (ahogy a képen is látszik talán) EZ81-es csöves tápot kapott és egy EM84es varázsszemet aminek természetesen semmi köze a hangzáshoz ![]() A teljesítménye ahogy Laci irta 2W és a hangzása egyáltalán nem elhanyagolható. Ahogy korábban beszámoltam róla hangerőben és dinamikában is többnek tűnik a PCL86 SE-mhez képest! EGy igazi kis csemege amit érdemes néha elővenni a többi csöves közül... üdv. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
Igaz special a te változatod sajnos nem halottam még de azt tudom hogy az én vonalszintű példányom az nem semmi hangilag ezért ezt csak ajánlani tudom bárkinek !
Hoppá, történt egy kis félreolvasás, azt hittem hogy ECL82 ről van szó
![]() ![]() Bocsi!
Mindegy. Legalább kivesézve lett a történet.
![]()
Sziasztok.Kicsit forrasztgattam az ünnepek alatt,között.Arra vár,hogy beállítsam és dobozba rakjam végre.
Rakok fel egy kapcsolási rajzot is,bár én 6SZ3P -vel építem meg.
Sziasztok!
Elkészült az orion 309-es rádióból átalakított gitárerősítőm. Egy élmény volt a restaurálás. Szép valósághű hangja van nem tudok vele betelni... Viszont van egy kis hálózati brumim amit még meg kellene szüntetni.Az eredeti 2x15 mikrós pufferkondi helyett 2x20 mikrósat tettem be és párhuzamosan vele 1-1db 100 nanósat.. tudnátok ebben segíteni? Ez az első csöves erősítő amivel dolgom volt-van.
Látom neked is megtetszett az ötlet, miszerint csak átalakítasz egy régi rádiót amiben minden megvan és ahogy olvasom tetszett is a hangja, Gratulálok
A csövek bemelegedésével jön elő,vagy bekapcsoláskor már hallat magáról?
A bekapcsolás után fokozatosan jön elő + a hangerő növelésével is fokozódik. Ha teljesen letekerem akkor alig hallható de akkor isvan egy pici.
Nem nyúltam semmihez a kondin kívül csak a fölösleges alkatrészek egy részét vettem ki.
Ha előtte jó volt, akkor valami mégsem volt fölösleges
![]() Lehetséges, hogy a föld nincs jól kialakítva.
Ha jól látom a fotón, akkor az előlapra szépen kivitted a potit és a jack aljzatot.
Kényes lehet brumm szempontból, ha a fém díszlapot testre kötötted, és nincs elszigetelve a jack fémháza ettől. Az már kelthet földhurkot. Ha ráviszed a testet a jack fémlapjára, akkor az áramkör felőli árnyékolást (ha van ![]() Ugyanígy nem árt ha a potit tartó lemezt is testre kötöd, de az árnyékolást oda nem kötöd be. Legegyszerűbb ha a cső bemenetnél leveszed a bemenetet, és ha megszűnik a búgás, akkor érdemes ezekkel játszadozni. Ha nem, akkor lehet még táp szűretlenség is.
Sziasztok!
Hogyan tudom megkülömböztetni az ECC82-es, és az ECC83-as csöveket,ha nem látszódnak az utolsó számok a tipusfeliratból? (ECC8?, és ECC8?)
Mivel nagyon egyformák, nem egyszerű dolog.
A legjobban egy alapkapcsolás megépitéséből lehet megállapitani, az erősitési tényezőjükből. Szerintem. Persze ha van profi csővizsgálód az a legegyszerűbb...
Azért próbáld meg 'súrló fényben', polaroid szemüveggel nézni.
justice!
Csővizsgálóm sajnos nincs. Úgy érted,hogy készítsek egy kapcsolást,adjak neki egy jelet, és mérjem meg a kimenőjel nagyságát? Mert a 83-nak jóval nagyobb az erősítése? A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
Szerintem igen.Érzékelni fogod,hogy melyik az ECC83,az biztos.
Csöves erősítők,-előerősítők készítésénél a kis anód feszültségű csövek alkalmazása a kezdők szempontjából lényeges.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |