Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   76 / 252
(#) Ideiglenes válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Hasonló munkában vagyok benne, persze egyelőre itthoni célzattal. Bíztam benne, hogy ma már látni fogom, mire képes a töltésvezérlő. Sajnos itt is a köd lefogja a napot, így egyelőre csak csepeg a töltés a rendszerből.
Nálam egy 145W-os napelem van függesztve az erkély korlátjára függőlegesen. Kb 9 órától rásüt a nap 3-ig vagy még tovább. Az alacsony napjárás miatt a felhőzet könnyebben takarásba viszi a napot, ezért sok kísérletezésre nem volt még alkalmam. A szomszéd épületek szerencsére nem sokat takarnak, de azért három után már ez is kezd jelentkezni.
A kijelzőn látok egy 16V körüli értéket a napelemtáblára. Terhelés nélkül mekkora feszültséget produkál? Illetve mekkora a zárlati árama?
A töltésvezérlőnél nálam dilemma, hogy hogyan is legyen a kimeneti feszültség. Ugyanis ha lámpát akarok hajtani, ahhoz sok a 14V. Viszont a 12V-os akkumulátorba nem fog töltés menni, ha csak nem adok legalább 14V-ot neki. Esetleg figyelni kellene a kimeneten, hogy milyen jellegű a fogyasztó? Az akkutöltés egyébként jól megy, meg a világítás is, de 24V-on. A 12V-os rendszerhez úgy látom, valami más megoldás kell majd.
Te hogyan oldottad meg ezt?
Néhány fotó a napelem installálásról.
A villanybevezető rúd mellett nem folyik be a csapadékvíz is?
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2013
(#) GPeti1977 válasza Ideiglenes hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Terhelés nélkül 22,5V , úgy állítom be a pwm jel kitöltési tényezőjét hogy 18V körül legyen (pontosabban az üresjárati fesz 80%-a) a napelem terhelt feszültsége, ez most azért 16V mert nincs fény.
Az MPPT a "Constant voltage" elv alapján működik, egyszerű de hatásos.
http://en.wikipedia.org/wiki/Maximum_power_point_tracking

Az autós izzók bár névlegesen 12V, de 14V-ra vannak méretezve, bár akkus üzemben előnyösebb LED-del világítani.

Készítek egy másik töltőt is ami az elektromos kerékpárom 48V-os akkuját tölti, ez step-up konverteres lesz (24V ugyanez kell).
Még tervben van több napelem vásárlása mert ez nagyon kevés.
(#) Barret válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Hmmm itt Tatán napok óta szép tiszta idő van!
Nálam most is 3A-ral tölt a napelem.
(#) Ideiglenes válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

A néhány napos tapasztalatszerzés után azt látom, hogy ez a módszer hamarabb vezetett volna eredményre nálam is. Milyen gyakorisággal szakítod meg a töltést az üresjárásifesz méréshez. Percenként elég lehet? Vagy az is sűrű?
Én belemélyedtem egy kicsit a P&O módszerbe, de folyamatosan változott a kimeneten a feszültség és az nem igazán tetszett. A mostani már inkább hasonlít a konstans feszültség módszerhez, bár az üresjárásit nem méri a vezérlő. Az áram stabil, ha jobban süt a nap csak akkor növekszik, illetve ha kevésbé süt, akkor csökken. Egyébként nem változik.
(#) GPeti1977 válasza Ideiglenes hozzászólására (») Jan 1, 2013 /

Percenként mér de ez is túl gyakori, a napelemre meg van adva a 22,5V üresjárati fesz, meg a 18V munkaponti feszültség, gyakorlatilag ha ide be van állítva akkor már nagy eltérés az ideálistól nem lehet.
Van viszont egy gond, a napelemtől jövő vezetéken eső feszültség, ha a vezeték vékony akkor feszültség esik rajta, ha ez több 1V nál akkor kellene vele számolni.
(#) Gorangapapa válasza gaspa hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Komoly beruházásod van. Értékelem a hozzáállásodat.
Néhány kérdésem lenne:
1/ Az állványra szerelt napelemek követik a nap állását? A képen úgy tűnik, nem, az árnyék nem merőleges a panelekre.
2/ A szélkerék névleges teljesítménye mekkora?
3/ Hogyan kezeled a szélkerékről és napelemről kapott energiát? Külön inverterrel?
Fél év alatt mennyit (kWh) termelt a rendszered?
(#) Apec válasza gaspa hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Nagyon jól sikerült tartónak tűnik a képről a kerti napelem-állvány. A kérdésem az lenne, hogy mennyire stabil, hogy bírja a szelet, milyen az alapja. Gratulálok hozzá.
(#) gaspa válasza Gorangapapa hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Most még tényleg nem követi,de mindkét irányba fogja,már megcsináltam a vezérlést,de egy kicsit jobb időre várok.A szélkerék 10m/s szélnél kb.600W-ot teljesít,külön inverterrel táplál.Minden együtt az idén júniustól december végéig kb 3500kW-órát termelt,a teljes éves grafikonokat kicsit később közzéteszem.
(#) gaspa válasza Apec hozzászólására (») Jan 2, 2013 / 1

Amikor felszereltem,másnap olyan vihar volt,amilyent még nem láttam,a biztonsági drótkötél kikötés még nem volt rajta és kibírta.Az alapja 1m mély 0,6m3 vasbeton,a talp 8db M20-as csavarja be van kötve a vasalásba.Különben jó a kérdésed,aki ilyen felületűt akar csinálni,ne spóroljon az anyaggal.Én már két éve foglalkozom a széllel(legalább 100 órányi pillanatnyi szélmérésem van,ami jelentősen különbözik az átlagszéltől),de nagyon meglepett a viselkedése,mivel a tábla középen szimmetrikusan van felfogva,gondoltam nem lesz jelentős a rá ható forgatónyomaték.Nagyot tévedtem,a föld közelben óriási turbulenciák vannak vihar esetén.
(#) asilaydying hozzászólása Jan 2, 2013 /

Sziasztok! Kezdő vagyok a témában. Szeretnék építeni egy napelemes akkumulátotöltőt. Valós funkciója nem lenne (az aksit nem használnám semmire, csak egy ledet hajtana meg)), csak díszként szolgálna egy szobában. Az a kérdésem, hogy tudtok ajánlani olyan napelemet, ami egy világos szobában is (nyílván a napos töredékét) termelni? Köszönöm előre is a választ.
(#) fobq válasza gaspa hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Üdv!
Éppen engem is ezek a turbulenciák aggasztanak. Mit gondolsz, mekkora maximális forgatónyomatékkal kellene számolni 5m*4m-es felület esetén 3m magasságban a te lakóhelyeden? Próbáltam tanulmányozni hasonló méretű gyári napelemforgatókat, a felhasznált tolómotorok terhelhetőségének és a forgatás sebességének ismeretében. Ha jól számoltam, a gyári forgatók legfeljebb 700...2000Nm nyomatékot képesek kifejteni.
(#) gaspa válasza fobq hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Sajnos számszerű értéket még a tapasztalataim alapján sem tudok mondani.Legtöbben azt hiszik,hogy a szél folyamatosan fúj,nos ez nem így van,legfeljebb tengerparton vagy kiterjedt sík vidéken.Példának felteszem két valós idejű mérésemet(sárga a szélsebesség,zöld a rotor fordulat,piros a betáplált teljesítmény),az egyiken legalább hétszeres szélsebesség növekedés van,ha meggondoljuk,hogy a felületre ható erő ennek négyzetével nőtt kb.10sec alatt és gyakran többször is egymás után,látható a szél nem tréfál.Ezek a kis tolómotorok hiába nyomnak 2000 Nm-t vékonyka orsó van benne,nem biztos,hogy ezt a dinamikus igénybevételt kibírják,legjobb egy masszív csiga áttétel,a profi forgatókon azért ilyen van.
(#) Ideiglenes válasza asilaydying hozzászólására (») Jan 2, 2013 /

Napelemes kerti lámpák éppen ilyenek. Néhány pici napelemmodul sorba van kötve és egy akkut tölt az elektronika. Aztán amikor a betáplálás ( fény ) megszűnik, jön az akku kisütése. Ilyet olcsón lehet kapni.
(#) Moderátor hozzászólása kiggyo hozzászólására (») Jan 3, 2013

Van apróhirdetési rovatunk.
(#) kiggyo hozzászólása Jan 3, 2013 /

Sziasztok!

Az RTV-2 szilikonnal kapcsolatban utánajártam, és találtam egy lengyel cégnél jó áron, kimondottan szolár cellákhoz való anyagot 5kg-os kiszerelésben.
Polsil Solar a neve, az ebay-en is árulják többen, jóval olcsóbb mint a DOW cucc.

(#) fobq válasza gaspa hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Igen, a csigakerék valóban profi megoldás. Nekem viszont nincs módomban beszerezni, ezért maradok a tolómotoros megoldásnál, amit szerintem házilag megéri megépíteni. Ehhez készítettem egy kis kalkulátort, amivel egy ilyen tolómotor orsóját lehet megtervezni. Egy másik fórumban már közzétettem, hátha másnak is megteszik az ötlet.
itt
(#) gaspa válasza fobq hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Szerencsére nekem volt elfekvőben csigaáttételem,tulajdonképpen a tolómotor is hasonlóan önzáró,az is jó ,de méretre megfelelőt kell választani és az drága(akinek van lehetősége menetes orsót és bronz anyát esztergálni,annak nem).Láttam egy gyári 30m2 körülit,a billentést működtette,kb. 1m-es hosszú és 30mm körüli tengelye volt.
(#) KTobi válasza gaspa hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

A számolásra egy megjegyzés a módosított hossz, amivel kihajláskor számolni kell így hangzik: aktív hossza a rúdnak + az anya magasságának a fele + 2*a menet névleges átmérője. Ez jóval kevesebbet ad, mint a 2*aktív hossz. Mivel itt mindkét végén rögzített a rúd más a kihajlás. Mi így számoltuk a lineáris mozgatókat papíron, így is ki kell bírnia.
(#) sirály12 hozzászólása Jan 4, 2013 /

Trabi kormányszerkezet nem jó ilyen helyre? Csak mert az elég olcsó, és gondolom elég erős is.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013
(#) Kastler válasza cimopata hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Na igen ebben az időben ne várd, hogy egy nap fel töltse az aksit és gond lehet az is ha nem mppt-s, mert akkor a napelemed feszültsége sem lehet elég, szerintem ebben a gyenge napsütésben.
(#) Gorangapapa válasza fobq hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

A műszaki tervezésnek nem csak műszaki tényezői, de gazdaságosságiak is vannak. Ha mindent-tudónak akarod tervezni a berendezésedet, akkor gazdaságtalan lesz. Miért nem építesz be egy szélmérőt, ami egy bizonyos szélerőnél egyszerűen leblokkolja a rendszert. Hidd el, így sokkal többet "nyersz" azon, hogy kisebb rendszert építhetsz, mint ha minden szélviszonyok közepette mozgatni akarod a panelt.
Ugyanebből a szempontból én forgatót csak óránként működtetnék, nem folyamatosan (nem tudom, a jelenleg kapható berendezések milyen elv szerint működnek). Minek precízebben dolgozni, ha a veszteség nem számottevő?
(#) Gorangapapa válasza gaspa hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Azaz durva közelítéssel évente 350.000 Ft-ot termel (mai áron)?
Hány év alatt térül meg?
(#) gaspa válasza Gorangapapa hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Pontosan nem számoltam még ki,de hozzávetőleg,mivel csak a panelekre és inverterekre költöttem pénzt,a többi az én munkám és meglévő anyag,kb.7év alatt megtérül.De nem csak ezt kell figyelembe venni,8 éve fűtök fával és gázzal vegyesen,aki ezt ismeri tudja milyen jó megszabadulni tőle.Amikor 8 éve elkezdtem a fa 500Ft/q volt a gáz 30Ft/m3,ma 2500FT/q és 150Ft/m3,a fatüzelés tortúrájáról nem is beszélve.Ezek miatt nem számoltam előzetesen megtérülést,csak egyszerűen kellett.Utólagosan,szerintem nem volt rossz befektetés.
(#) palko73 hozzászólása Jan 5, 2013 /

Sziasztok!
1 kis segítség kellene.
Hobbi kertemben napelem rendszert szeretnék kiépíteni,amivel 1db 600w-os vízszívatyút szeretnék üzemeltetni.
Úgy tervezem szakaszonként használom,Víz gyűjtésre(kútból szivattyúzom),majd éjszaka locsolásra!24 órában kb:2-óra hosszat szeretném használni időzítő kapcsolóval kb óránként 10 perceket.
Ami megvan hozzá,csak nincs még összeszerelve:12Voltos akkuk összesen 250Amper, 2000W-os inverter, és van 3-szor 100W-os napalem,A napelemekhez megvan a napelemes töltés szabályzó is.Azt szeretném kérdezni,elég lesz-e a 300 w napelem,és az akku pack,a tervezett igénybe vételhez?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Számítok a segítségetekre!
üdvalko73
(#) Gorangapapa válasza gaspa hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Megértelek. Sok sikert kívánok. Bár én nem a fa vagy gáz, hanem az elektromos áram költségével szemben kíváncsiskodtam a megtérülés idejéről. Viszont az tény, hogy Mo-n jelenleg jóval olcsóbb a háztartási áram, mint pl. Németországban, viszont a nem háztartási célra használt már drágább. (ezért vettem kb 50 Ft/ kWh költséget az áramra)

Ezek szerint saját magad szervizeled is, ha valami elromlik?
Azért is kérdezem, mert sürgősen szükségem lenne valakire, aki megbízható, és a helyszínen leellenőrzi az általam használt rendszert. Valamilyen, számomra érthetetlen okból nagyfogyasztó bekapcsolásakor (ohmos) elromlott a töltésszabályzóm. Ha beviszem a szervízbe, csak megjavítják, de a hiba okát nem tudják kideríteni, hiszen ők csak a szabályzót látják - és sajnos mondhatnak, amit akarnak, hogy miért hibásodott meg.
(#) Gorangapapa hozzászólása Jan 5, 2013 /

Ki tudna segíteni?
A már működő rendszeremben meghíbásodott az MPPT--30A szolár töltés-szabályozóm.
(itv gyártmány, 18319 tipus) Van-e közöttetek valaki, aki (nem szép szóért) megjavítaná? Ha nem, ki tud megbízható szervízt - lehetőleg Bp-en, és ha még lehet szűkíteni, Észak-Budán (Csillaghegyen van a rendszer).
Azért kérem mindezt, mert külön-külön bevizsgált, jól működő egységek, összeszerelve is működtek, aztán ma megtörtént a baj - a boyler bekapcsolásakor hibajelzés (inverter lekapcsolt), és visszakapcsoláskor ismét hibát jelzett (inverter túlfeszültség a bejövő oldalon). Rámértem, és tényleg, a szabályozó nem szabályozott le, ugyanazt a feszültséget vitte át az akkura (és így az inverterre is), mint amennyit leadtak a szolár panelek (24 V-os rendszerem van, 28-30 V természetesen túl sok neki). Kénytelen voltam szétszerelni, nehogy az akkumlátorok tönkre menjenek. Most keresem a megoldást (nem csak egyszerűen a töltésszabályozó megjavítását, mert azzal még nem oldódott meg a hiba oka).
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2013
(#) Ideiglenes válasza palko73 hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Szerintem nem.

A 250Ah akkukapacitás 12V-on kb 2500Wh munkavégző képességet jelent.
Az óránként 10 percet járó 600W-os szivattyú 1/6 * 24 * 600 Wh igényt jelent, azaz 4 * 600W= 2400Wh. Ez azt jelenti, hogy ha teljesen lemeríted az akkukat, akkor éppen elég. A gyakorlatban az akkumulátort kapacitásának csak 70-75% -áig érdemes meríteni, mert utána megkezdődnek a nem kívánt kémiai folyamatok és a teljes kapacitása nagymértékben csökkenni fog. Ezért az akkukat bővíteni kellene.
Gondolom, hogy a locsolás nem télen fog menni, hanem nyáron, ezért kedvezőbb 12órás nappali időszakkal számolva a 300W * 12 = 3000Wh elméleti maximum adódik, csakhogy reggel és este nem úgy süt ám a nap, mint délben, ahol a maximális 300W-ot adja, illetve vannak felhős időszakok is. Ezt tehát legalább kettővel osztani érdemes, s már látható is, hogy nagyjából 1500Wh energia gyűjthető be egy hosszú napsütéses nyári napon.
Persze vannak már szép számmal referencia helyek, amiknek az adataiból te is végigviheted a számolást.
Például, ahol én lakok egy szép augusztusi napon termelt a 4000Wp napelemrendszer 24,6kWh áramot. Arányaiban egy 300W-os rendszer ezek szerint 300/4000*24,6 = 1845 Wh áramot termel volna. Pedig egész nap milyen szépen termelt, nem zavarta semmi.
( Mindez persze csak becslés. )
(#) palko73 válasza Ideiglenes hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Köszönöm szépen a válaszodat!
Nagyon nem értek a kiszámolásához ezért is kértem segítséget.
Tervezem majd még(pénz kérdése),hogy növeljem az akku Watt számot legalább 350Ah-ra,és a napelemeimet 500W-ra. Addig igyekszem kevesebb üzem órát működtetni a szivattyút.
ui: Az említett napelemeim enyhén borult időben is töltenek! A lakásban ,ablak közelben ,úgy,hogy a nap nem érte 18-19 Voltot mértem.Az ablaktól távolodva persze ez az érték csökkent.A napelemek mint írtam 12 Voltosak.Nem tudom ez számít e valamit!
üdv:palko73
(#) _vl_ válasza palko73 hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Nem akarlak elkeseríteni, de ha ezek "mezei" autóakksik, és napi rendszerességel szeretnéd feltölteni-lemeríteni őket, akkor elég hamar el fognak használódni. Én olyan 1-2 év hasznos élettartamot saccolok nekik.
(#) palko73 válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Amit eddig beszereztem abból 180Ah -solár akku( 3 évesek),70 Ah autó akku!Majd Fokozatosan Fejleszteni szeretném.
Következő: »»   76 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem