Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   88 / 1320
(#) watt válasza benjami hozzászólására (») Okt 27, 2007 /

Ez egy tökéletes megoldás(én is így szoktam, ha ez számít).
Érdekes, hogy sok tökéletes megoldás van csak a többi programrésztől függ, hogy az-e. Ha jól együttműködik, akkor tökéletes!
(#) gyengus válasza potyo hozzászólására (») Okt 27, 2007 /

köszi, megnéztem: 134us telt el a 2 megszakítás között
mellékelem a kapcsolódó forrást

Demo02.c

(#) watt válasza gyengus hozzászólására (») Okt 27, 2007 /

Idézet:
„megnéztem: 134us telt el a 2 megszakítás között”

És Te mit szertnél, mennyi legyen? (mert ez így nem mond semmit nekünk.)
(#) gyengus válasza watt hozzászólására (») Okt 27, 2007 /

mondjuk 500us
azt hittem ezzel már lehet vmit kezdeni, h mit mire változtassak, mert így olyan mintha sötétben tapogatóznék

Amit beírtál időt(134uS), az kb megfelel a 48/4/8/256 osztásnak, amit írtál. Ezek szerint 8bites módban használod a Timer?
(#) gyengus válasza watt hozzászólására (») Okt 27, 2007 /

igen 8bites módban használom

8 bites módban túl gyakori a megszakítás. A legalacsonyabb freki 183,105..Hz, ami nem valami baráti. Ha beállítod 16bitesre, akkor 48M/4/256/46875 pont egy hertz-et kapsz, és 0,00002133 sec-enként tudod hangolni az órát.
(#) potyo válasza gyengus hozzászólására (») Okt 27, 2007 /

Ezzel a sorral rontod el az órád pontosságát:
  1. TMR0L = KEZDET;
Hozzá kell adni a TMR0L-hez a konstanst, nem beleírni. Tehát:
  1. TMR0L += KEZDET;
(#) MPi-c válasza gyengus hozzászólására (») Okt 27, 2007 /

Idézet:
„nem értettem, hogy miért a config előtt indítja a konvertálást,”

Nem tudom én sem, hogy miért. Egy biztos a CCS eredeti ds1621 drivere is ebben a sorendben írja, és így működik is.
Idézet:
„a kiírásnál miért kell kivonni a datah-ból 256-ot?”
Nem a datah-ból, a data-ből kell elvenni!
Amint látod, a datah változó egész típusú, előjel nélkül. Ez kerül a lebegőpontos data-be, tehát abban pozitv számként jelenik meg. Pl. ha a hőmérséklet értéke a -25, akkor az ugye kettes komplemensként így néz ki (így jön a ds1621-től): 11100111, ami ha nem előjeles értéknek vesszük 231-et jelent, ezért a lebegőpontos szám is 231.00... lesz. Láthatod, hogy a tényleges értéket úgy kaphatjuk meg, ha ebből elveszünk 256-ot (231-256=-25). Hát ezért.
4,7 k-s ellenállások helyett, annak környékéről is választhatsz, ahogy a magyar leírásban is benne van.
(#) potyo válasza potyo hozzászólására (») Okt 27, 2007 /

Azóta egy kicsit behatóbban átnéztem a kódodat, és több sebből vérzik, mint ahogy az is, amit én írtam, hogy kellene megcsinálni. Írtam egy rutint, ami úgy néz ki, jól működik, pontosan egy másodpercenként hajtja végre a seconds++ sort. Az Init() részben így állítsd be a Timer0-t: T0CON=0b10001000;
  1. #define KOMPENZALAS 0x15B0
  2. #define OSZTO2  200 //((48000000/4/(65536-KOMPENZALAS)
  3. static unsigned int tmp = 0;
  4.  
  5. void InterruptHandlerHigh ()
  6. {
  7.  
  8.         unsigned cf;
  9.   if (INTCONbits.TMR0IF)
  10.   {                                   //check for TMR0 overflow
  11.         INTCONbits.TMR0IF = 0;            //clear interrupt flag
  12.                 tmp++;
  13.                 T0CONbits.TMR0ON=0;             //megállítjuk a Timer0-t
  14.                 cf=TMR0L;
  15.                 TMR0H=KOMPENZALAS>>8;
  16.                 if ((cf+=(unsigned char) KOMPENZALAS)&0x0100)   TMR0H++;
  17.                 TMR0L= (unsigned char) cf;
  18.                 T0CONbits.TMR0ON=1;
  19.  
  20.                 if (tmp == OSZTO2)
  21.                 {
  22.                         seconds++;
  23.                         if (seconds == 86400) seconds = 0;
  24.                         tmp = 0;
  25.                 }
  26.   }
  27. }

Ha nem világos valami benne, akkor majd később válaszolok a kérdésekre, illetve leírom majd azt is, hogy mik voltak a problémák. Most el kell mennem.
(#) MPi-c válasza MPi-c hozzászólására (») Okt 27, 2007 /

Közben én is nézegettem ezt a lebegőpontos data-t és arra jutottam, ha előjeles egésznek definiálom a datah-t, akkor a lebegőpontos is az lesz, és fölösleges a 256 kivonása, mert egyből a helyes érték jelenik meg! (Csak augusztus óta próbálkozom C-ben, de majd belejövök.)
  1. void temp_kiiras()  
  2. {
  3.         int8 datal;
  4.         signed int8 datah;
  5.         int16 temp=0;
  6.         float data;
  7.        
  8.         temp = read_temp();
  9.         datah = temp>>8;
  10.         datal = temp;
  11.                
  12.         data = datah;
  13.        
  14.         if (bit_test(datah,7))
  15.         {
  16.                 if(bit_test(datal,7)) data -= 0.5;
  17.         }
  18.         else
  19.                 if(bit_test(datal,7)) data += 0.5;
  20.         printf(lcd_putc,"%5.1f°",data);       
  21. }
(#) gyengus válasza potyo hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

köszi szépen, 1órája fut pontosan
az osztót úgy néz ki végig hibásan számoltam, nem vontam ki a kompenzálást
néhány dolgot tényleg nem értek:
miért kell megállítani a timert?
a 17. sorban az if nem tiszta, hogy miért kell éselni 256-al a cf-t, nem elég csak simán hozzáadni a kompenzálást?
initkor a timer mennyiről induljon? kompenzálásról v 0áról? benne felejtettem a kezdet konstanst ami 85, de így is jónak tűnik
így gyorsabb a kód, ha hexában vannak a számok?

MPi-c: köszi, így már értem
én simán double típusú változóba mentem, elvileg stimmelnie kell így az előjelnek
van magyar ds1621 leírás? a Kandó jegyzetre gondolsz? abban csak fél oldal a ds1621 ről szóló rész, ha van komolyabb, honnan lehet hozzájutni?
azt vágom, h ack-val kell jelezni a sikeres byte fogadásokat, csak azt nem, h az MCC18ban lévő SWAckI2C() az küldi v fogadja az ackt? vagy az i2c megvalósításban már eleve benne van?
meg a doksiban lévő pl is zavaros, control byteokat küld (0xA0) minden start után
a picc-ben állítani kell, hogy a pic master vagy slave, itt nem?
persze lehet, h csak az ellenállás miatt nem műxik, majd egy hét múlva kiderül
(#) potyo válasza gyengus hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

Idézet:
„miért kell megállítani a timert?”

Azért, mert ha közben fut a Timer, akkor előfordulhat, hogy a TMR0L túlcsordul a cf=TMR0L és a TMR0L= (unsigned char) cf; sorok végrehajtása között, és akkor ez a túlcsordulás nincs lekezelve, mert a TMR0H csak akkor olvasódik ki a hardverből, amikor a TMR0L-t olvassuk (ezért nemis lehet az említett két sort megcserélni, mégha látszólag semmi közük sincs egymáshoz).

Idézet:
„a 17. sorban az if nem tiszta, hogy miért kell éselni 256-al a cf-t, nem elég csak simán hozzáadni a kompenzálást?”
Képzeld el a következő helyzetet: amikor erre a részre ráfut a kontroller, akkor a TMR0L értéke 0xE0. Ha ehhez hozzáadnád a KOMPENZALAS alsó bájtját, akkor az összeg már nem fér el egy bájton. Ha nem fér el egy bájton, akkor a TMR0H értékét meg kell növelni 1-el, és ennek felismerésére van az ÉS 256 művelet. Ezzel tulajdonképpen a cf 8. bitjét ellenőrizzük le.

Idézet:
„initkor a timer mennyiről induljon?”

Mindegy, csak arra hat ki, hogy indulás után mennyi idő múlva jön az első megszakítás. Utána úgysem számít, hogy mi volt initkor.

Idézet:
„így gyorsabb a kód, ha hexában vannak a számok?”

Nem gyorsabb, mert a fordító és a kontroller úgyis binárisan működik, csak egyszerűbb és átláthatóbb a bináris vagy decimális helyett a hexadecimális forma.

Amit az elején írtam, hogy nincs lekezelve a túlcsordulás, abból adódik egy hibalehetőség, ami csak most jutott eszembe. Ez a sor helyett:
  1. TMR0H=KOMPENZALAS>>8;
ezt kell írni:
  1. TMR0H+=KOMPENZALAS>>8;
Tehát egy + jelet be kell tenni.
(#) MPi-c válasza gyengus hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

Az I2C magyar leírására gondoltam, abban vannak táblázatok az ellenállások értékére.
A C18 kérdéseidet másra hagyom, a függvényeit nem ismerem és leírásom sincs azokról...
(#) gyengus válasza potyo hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

értem
nagyon szépen köszönöm a segítséged és a többiekét is!
az idő számolás megvan, már 'csak' be kéne vhogy állítani, remélem menni fog egyedül is

MPi-c: megkaphatnám azt a leírást?
(#) MPi-c válasza gyengus hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

Erről a linkről letöltheted! Üdv!
(#) potyo válasza gyengus hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

Itt a leírás.
(#) gyengus válasza MPi-c hozzászólására (») Okt 28, 2007 /

Köszi mindkettőtöknek!
(#) gyengus válasza gyengus hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

megírtam a beállítást, nem bonyolítottam gombokkal
átraktam a cdc firmware-be a kódot és usbn keresztül kapja a másodperceket
egész este bekapcsolva hagytam, reggelre sajna összeszedet (a változatosság kedvéért) kb 5 másodperc sietést
átnéztem a kódot, jól másoltam át
hogy lehet korrigálni?
(#) watt válasza gyengus hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

Szerintem a kompenzálás konstanssal.
(#) bbalazs_ válasza watt hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

Bocsi, van valami kulonleges oka, hogy nem hasznalsz masodlagos orajelnek kulso 32.768-as orakristalyt?
Nekem az egyszerubbnek tunne, mint itt bokazni a korrigalasokkal.
(#) menyus hozzászólása Okt 29, 2007 /

Sziasztok!

Megint elakadtam...A múltkori LCD s dolog működik ugyan, de valamiért 16 osával számol 255 ig, és egy teljes potifordításra kb 10 szer túlcsordul. Miért lehet ez? A múltkor mikor este próbáltam észre sem vettem, láttam hogy számokat ír ki nem egyéb karaktereket, azt hittem készen vagyok...hát nem. :no: Próbáltam már a a teljes tápfesz helyett külső referenciával variálni. Nincs eredmény. Valami osztás problémám lehet, de nem sikerül rájönnöm hogy mi. Az a rutin amit a konvertáláshoz használok önállóan működik, ha beírok neki egy "X" bináris vagy dec. számot, azt kiírja hibátlanul az LCD re. De ha már az ADC kimeneti értékét konvertálja akkor már 16 osával számol nem egyesével. Én azt szeretném hogy 0 - 10 ig számoljon a ref. 0 és max értéke között.

Mi lehet a gond?
(#) potyo válasza gyengus hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

Ha tudod, hogy mondjuk x másodperc alatt szedte össze a sietést, akkor (60000*5/x)-el vedd kisebbre a KOMPENZALAST.
(#) bbalazs_ válasza menyus hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

Az ADC-nek meg lehet adni, hogy jobbra vagy balra igazitsa a szamot. A tied valszeg balra igazitott.
Allitsd be 'right justified'-ra.
(#) menyus válasza bbalazs_ hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

Köszi, megpróbálom.
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

Bár szerintem jó helyen van mert helyiérték szerint helyes amit kiír az LCD re. A poti egyik állásában 000 a másikban 255. Csak az a gondom hogy miért 16 osával számol, és miért számol 11 X 255 ig mire a végére tekerem a potit?
(#) potyo válasza menyus hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

Nem lehet, hogy nem jó oldalra igazítod az AD konverzió eredményét? Ezesetben ugyan elvileg négyszer csordulna túl, de ki tudja. Mindenesetre jó lenne látni a kódot!
(#) bbalazs_ válasza menyus hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

Akkor mi is a problema?
Mit ertesz azalatt, hogy szamol?
A potmeter/ADC feladata, hogy az allast megjelenitse, vagyis hol van jelenleg a tekerogomb. Ha a ket vegallas jo, akkor az igazitas is megfelel.
Ez esetben mashol keresd a hibat.
Mi is lesz belole?

(#) szabi_o válasza potyo hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

A KOMPENZALAS értéke helyett, (15B0) szerintem 15A0 -t szerettél volna írni.
(#) menyus válasza potyo hozzászólására (») Okt 29, 2007 /

Pillanat mert most meg úgy belenyúltam valamibe hogy egyáltalán nem megy...
Következő: »»   88 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem