Fórum témák
» Több friss téma |
Kicsit eltűnök és mindjárt komoly érdeklődás van a téma iránt.
Fizikai elrendezés témában a 20 oldal környékét olvasgassátok.Van ott sok infó amit érdemes átolvasni. Én 20db IRFP90N20D fetet használok hűtőborda nélkül.Csak egy rézsinre van felvogatva az összes.Ami melegszik az a 12db MBR20200 visszafutásdióda ami szintén csak egy rézsinen van.
Hello
Segítéget szeretnék kérni, egy 48 voltos vezérlőt szeretnék átdolgozni úgy, hogy 24 és 72 voltos üzemre is használható legyen. Minden segítséget nagyon megköszönök.
Valami kapcsolási rajzot tolhatnál, vagy fotókat...
A kisebb feszre lehet hogy egy ez egyben jó!
Privátban tudnám elküldeni ha nem gond. A mélykisülés védelem miatt 24 Voltra is bele kell piszkálni, 72 Voltra pedig több dolgot is cserélni kellhet. Szeretném a végfokot is megerősíteni, jelenleg kb 20 Ampernál tilt ezt ki kiszeretném tolni 50 Amperre, erősebb FET-ekkel és diódákkal.
Üdv mindenkinek.
Én egy 24V-os motorhoz építek vezérlőt, vagyis átépítek, a motor 160A-t kér. Meg van a gyári vezérlőjéből a teljesítmény híd, amibe 12db 45N10 es fet kapcsolgatott. Ez a vezérlő kerek 20évet szolgált ki, de bontottba nem kapok ilyet, az új ára aránytalanul nagy. Egy TL494, már próba panelon megy. Az lenne a kérdésem, hogy mekkora frekire érdemes ezt beállítani? 24Vra az IRF3205 elég? Meg van még egy kényes kérdés a fet meghajtás, arra mit javasoltok? Köszönöm!Üdv!
Itt van pár kép a gyári panelokról.
A vezérlő típusa Sevcontrol mos90 volt.
Sziasztok!
Van egy kicsi eszterga gépem amin behalt a szabályzó. Kicseréltem a diódákat és elméletileg működött, de nekem rá kellett mérnem szkóppal és nem volt földfüggetlenítve a nagy kapkodásban. Ennek pedig az lett a következménye, hogy rézgőzt csináltam... Megszereztem a gyári kapcsolást, de mivel smd alkatrészekből áll úgy döntöttem újra gyártom a nyákot. De ez előtt a panel helyre lett hozva amennyire lehet.De ugyanazt csinálta mint a saját magam által gyártott panel. A jelenség az, hogy a motor megy, potival nem lehet leállítani, ez még nem is zavra, de nem is nagyon reagál rá. A motor indőnként felpörög, a rászablyzás össze vissza dolgozik(berángat időnként). Úgy vettem észre, hogy a nullátmenet figyelésnél mintha fordítva kapcsolgatna a tranyóm(bc640).Mellékelem a kapcsolási rajzot, hátha valaki tudna segíteni.
Egy nagyteljesitményü (de nagyon kicsi) motor vezérlésre keresek ötleket.
A PWM és egyébb kapcsoló vezérlés kizárva. A kövekezöt kellene tudnia. Folyamatos szabályozhatoság 0-24V. Terhelhetöség 10A. A kimenetnek sima egyenáramnak kell lenni, ha lehet, jól müködö rövidzárvédelemmel. Egy kapcsolást LM317+ néhány teljesitménytranzisztorral már megépitettem, de eddig már 3x vált rézgözzé a kapcsolás (sajnos mindig olyankor, amikor nem voltam jelen). Ha tul érzékennyre állitom az áramvédelmet, akkor rendszerint mindig beáll valamilyen egyensulyba - és nem adja ki a max. feszültséget, és forditva. A baj az, hogy az áramkör nemcsak motorokat, de párhuzamosan egyébb dolgokat is táplál amik áramfelvétele eléggé változo. Kösz minden tapasztalatot.
Hello!
Ha ezt analóg disszipatív szabályzóval (mint pld. az LM317) oldod meg, akkor mindig "rézgőz" lesz a vége. Vagy is kapcsoló üzemű szabályzó kell hozzá. Annak lehet a kimenete egyenfeszültség, és még is PWM van benne. (Mint a PC-táp) De azt a tápfeszültséget sem írtad, amiről járatnád. Valamint kételyeim vannak az felől, hogy nullától kell szabályozni, ha más egyéb fogysztó is van rajta. De az LM317 sem szabályozott nullától vélhetően, mert ahhoz segédtáp kell. Ha egy analóg szabályzóval leszabályozod a feszültséget "nullára", és közben folyik a 10A, akkor az 240W-ot jelentene, amit el kell pumpálni a levegőbe. Forrasztani, meg 50W-al is tisztességgel lehet. Ha a tápfesz is 24V, akkor nem várhatod el az LM317-től, hogy maximum annyit is adjon ki, mert minimálisan 3V kell a működéséhez. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2012
A trafo feszültség 28 V.
Már én is gondolkodtam nagyobb frekvenciájú DC-DC átalakiton. Nyilvánvalo, hogy az áramfeltvétel majdnem lineáris a feszültséggel, azaz alacsonyabb feszültségeken nem vesz fel a motor (stb.) 10 A-t. Az, hogy nem megy egészen 0 V-tól az nem gond, mert a motorok többsége sem indul 0 V-ra. Most 4 darab 2N3055-s tranyo van a végfokozatban (addig is azok voltak).
Hello!
Az azért nem biztos, hogy lineáris. Egy motor azért nem ellenállás, így az áramfelvétele a terhelés függvénye is. Sőt az sem mindegy mit hajt, milyen a rendszer tehetetlensége, gyorsulás igénye, súrlódási-tapadási erő is létezik. Szóval elég összetett a dolog. Minden esetre ajánlott a DC-DC konverterek között keresni. A 28V váltóból, majd 40V egyenfeszültség lesz, ami általában közel van az "egyszerű kapcsolóüzem IC-k" általános határadataihoz. Amúgy miért, vagy mi az a motor mellett más fogyasztó, aminek mindenképpen szükséges a "szép" egyenáram? Ha nem titok.. De ha nem DC a motor tápfeszültsége hanem trafó, akkor én egy félhidas tirisztoros egyenirányítót alkalmaznák a 24V-os motorhoz. Ha meg már kapcsolóüzemű a dolog, akkor kihagynám a hálózati trafót, és a 230V-ból készíteném a 24V feszültséget. Persze ezek csak megfontolásra szánt gondolatok, konkrétan nem ajánlanék semmit. üdv! proli007
Egyenirányás után 38V a szürt egyenáram (a trafót igy tekercseltettem), hogy 40 V alá kerüljek, mert 40 volt felett elég sok gond szokott lenni (IC nem birják stb.).
A motorok mellett mindenféle erösitök vannak (néha 10W teljesitménnyel ![]() Ráadásul egyik-másik berendezésben vannak mindenféle egyébb áramkörök, amik figyelik az áramformát, és hajlamosak más áramnemre kapcsolni, ha túl sok harmonikust találnak a tápfeszben. Magával a hálozati trafoval nincs gond, az leadja amit kell (csak jó nehéz). Már várom, hogy mikor bukkannak fel az elsö kis méretü 24V/10A-s tápok, mert akkor az egész kocerejt akár egy kis dobozba is be lehetne szerelni. A mostani trafo vagy 8kg.
Nem jellemzö, néhány orás üzem után is éppen hogy langyos a jo nagy hütöborda.
Szia!
Ez egy féligvezérelt 1F2U2Ü tirisztoros áramirányítóról táplált hajtás. A szabályzó köre nagyon egyszerűen van kialakítva; a IR kompenzált kapocsfeszültségre szabályoz alárendelt áramszabályzó nélkül, túlterhelés esetén pedig egyszerűen hátrarántja a gyújtásszöget. Ha van szkópod, megfelelő leválasztás mellett, a gyújtás normális működését kellene ellenőrizni. Ehhez szerintem egy izzólámpát tegyél a motor helyére. C7 kondenzátoron 100Hz-es fűrész jelet kellene mérned, amivel az IC2A komparálja az IC2B kimeneti jelét. A mérés idejére C5-t zárd rövidre, hogy nagyjából egyszeres arányos erősítőt csinálj a PI szabályzóból, és az R16-ot és az R34 vedd ki, hogy a visszacsatolások ne zavarjanak. Az IC1B és IC1A-ből felépített áramkör meredekség korlát akarna lenni. Tehát ha az alapjelet (motor sebesség szabályzó poti jele) elkezded növelni (a J4 csatlakozó 2-es pontján a rajzon jelölt földhöz képest növeled a feszültséget), az IC1A kimenetén a meredekségkorlátnak megfelelő határolással ugyanazt a feszültséget kellene mérned. Ugyanezt a feszültséget kell az IC2B kimenetén is mérned. Ha a fesz értéke eléri a C7 fűrészjel alját, a tirisztorokra elkezd kimenni a gyújtójel, azaz ahogy tovább növeled szép lassan fel kell izzania a motor helyére kötött lámpának, szkóppal rajta 100Hz-es egyenirányított fázishasított jelet kell mérned. Ha idáig eljutsz, a gyújtóköröd, a tirisztorok rendben működnek. A fesz szabályzókipróbálásához először a C5-re tett rövidzárat szedd le és az R16-ot és R34-t tedd vissza, R33-at tekerd le (előtte jelöljed hol állt). Az izzólámpán kellene tudnod a feszültséget szabályozni. Némi lengés előfordulhat, de nem szabad oszcillálnia. Ezután ráteheted a motort. R33-at addig kellene emelni, hogy terhelésből eredő fordulatszám esést kikompenzáld. Óvatosan kell emelni, mert ha túl magas, akkor instabilissá válik a rendszer, gyorsítás végén ronda lengések jelentkeznek.
Nem lehetséges, hogy amikor leszabályozod a feszültséget, a motor forog tovább és csak lassan veszít a fordulatszámából? Ilyenkor még van indukált feszültsége, ami nagyobb, mint a táp kimeneti feszültsége. Ezt szerencsétlen esetben nem bírják a stabik és meghalnak, hiszen fordítva kerül rájuk a feszültség. Visszafelé szoktak a ki- és bemenet közé tenni egy diódát. Katalógusban benne van, hogyan. A motor ilyenkor a bemeneti pufferkondit tölti. Nyilván nem akármeddig, hiszen az indukált feszültség sem akármekkora, tehát nem valódi visszatáplálásról van szó.
Attól, hogy analóg, még jól kell működnie, legfeljebb nem túl elegáns megoldás.
A motorok kapcsaira annyi miden van akasztva fixen (erösitök, izzók, egyébb elektronika), hogy nem igen tudom elképzelni, hogy a generált áram a tápba jusson.
Azt szerintem helyileg felemésztik (legalábbis 3-4 V felett). Az alatt elvileg elkerülhetne a tápba, de nem hiszem, hogy ez gond lenne (szabadonfutó dioda természetesen van a tápban).
Sziasztok!
Szükségem lenne egy működő, lehetőleg egyszerű, kommersz alkatrészekből felépíthető (nem akadály a PIC) és ha lehet PWM motorvezérlésre. DC 12V 300W-os motort kellene vezérelni. Kis fordulaton is kell az erő mert egy nagyobb méretű nehéz szerkezetet fog forgatni (mézpergető). Ha nincs NYÁK raj, az nem probléma de nem igazén van időm tervezgetni. Előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
Szombaton majdnem 12 orát ment a jelenlegi kapcsolás átlagban 4-5A áramfelvételnél minden gond nélkül. Este a hütöborda éppen hogy meleg volt (kb 35 fokos). Most gondolom megint egy évig gond nélkül fog minden müködni - de ha egyszer nem leszek jelen megint valaki rézfüstöt csinál az egész berendezésböl....
![]()
Sziasztok, mennyire érdemes vajon a motor szabályzóban a PWM frekvenciáját változtatni a fordulatszám függvényében? Most tervezek egy motorszabályzót, amiben a motor polaritás váltását relével oldom meg. (Így a legjobb a hatásfok alacsony költségvetés mellett legalábbis a számításaim alapján
![]()
A PWM frekvenciájának változtatásával a fordulatszámot nem fogod tudni szabályozni, legfeljebb a veszteségeket. (utána kéne nézni, mi is az a PWM, hogyan is működik)
A FET -en disszipált teljesítményt az átkapcsolás (vezetésből szakadásba, és fordítva) idejének csökkentésével, ill kis Rdson értékkel rendelkező FET -ek alkalmazásával tudod redukálni. Gondolom egyenáramú motort kívánsz szabályozni, annak áramát legegyszerűbben sönt ellenálláson mérheted, a HALL generátoros áramváltó kicsit drága dolog, hacsak nem 100 A -ekről van szó. Hamár van PWM, és a motort amúgy is "H" híd hajtja, miért nem elektronikus az irányváltás? 50 % -os kitöltésnél áll a motor a H hídban.
Gondoltam hogy nem a frekvenciával szabályozza a teljesítményt és nem is arra irányult a kérdés. (Természetesen az MCU hardveres PWM-jét fogom alkalmazni és ő majd belövi a megfelelő kitöltéstényezőt annak függvényében hogy milyen gyorsan haladjon a gép.) A kérdés arra irányult hogy van-e értelme a frekvenciát is változtatni, vagy menjen egy fix. frekvencián. HALL elemes szenzort azért alkalmazok, mivel mobil eszköz és minél jobb hatásfokot akarok elérni. (Bár ezt még én is végiggondolom hogy szükséges-e a HALL-elemes, vagy maradjak a sönt plusz erősítő kombónál.) Átnéztem az adatlapját a szenzornak és a 100 Hz és 1 kHz között eléggé kicsi a meredeksége az érzékenység egyenesének, vagyis nem hiszem hogy komoly gondot okoz neki a frekvencia változása. (Szoftveresen majd kompenzálom a mért értéket a frekvencia függvényében.) A miért relével oldom meg kérdésre elég összetett a válasz. Összesen 2 motort kell szabályozni külön-külön. Az N csatornás MOSFET-eknek kisebb az átmeneti ellenállásuk, mint a P-seknek. (Az elfogadható árral rendelkező alkatrészekről beszélek.) És a legjobb hatásfok miatt csak N-es FET-eket érdemes használni. Emiatt olyan full-bridge driverek kellenének amik tartalmaznak charge-pump-ot is. (Ezek megint csak elég drágák, amik jók.) Sok számolgatás (driverek, kismillió darab N-es MOSFET) után azt mondtam hogy maradok a Tyco H-híd reléjénél és pár darab nagy feszültségű, nagy áramú kis átmeneti ellenállású párhuzamosan kapcsolt N csatornás MOSFET-nél. Amelyeket egy FET meghajtóval vezérlek. (MIC 5014) Év elején indult ennek a szabályozó perifériának a fejlesztése, és most hogy ismét itthon vagyok kezdtem újból neki. Csatoltam 2 doksit, az egyikben van egy összehasonlítás (relé plusz FET, vagy FET-es híd, vagy IGBT ez utóbbi is csak azért mert kaptam ingyen 2 teljes hidat.) A másikban pedig az akkori gondolataim alapján megrajzolt kapcsolás. (Azóta azért pár dolgot módosítottam, főleg a ktg. csökkentés végett.)
![]() Üdv.: Miki A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
Ha valaki elolvassa a csatolt dokumentumot, akkor hadd jegyezzem meg hogy a csatolt kapcsolás nem felel meg a kitűzött céloknak. (pl. galvanikusan nem független a motorok tápja a beágyazott rendszer tápjától.) Még ezt is meg kell oldani. Igaz ez már nem olyan vészes feladat, ha a HALL elemes áram mérést választom, mert akkor optocsatolóval vagy egyéb cél IC-vel könnyen megvalósítható a leválasztás. (A söntnél már macerásabb, mert oda vagy AD átalakítás szükséges és úgy leválasztani, vagy izolált erősítő, ami megint csak nem egy olcsó dolog.) Ebből adódóan, azt hiszem el is dőlt hogy maradok a LEM cég által fejlesztett áram szenzornál.
![]() Üdv.: Miki
Sőt hiba is van a kapcsolásban, a hidak hőérzékelőjének a bekötése nem jó. De ez most úgyis irreleváns.
![]()
A frekvencia kérdésre: szerintem változtatni bárminek a függvényében nem kell, de ki kell választani a motor konstrukciójának megfelelően. Ne legyen túl magas, azzal csak a motor veszteségeit növeljük, ne legyen túl alacsony, mert akkor a motor rángat, kis fordulatszámoknál egyenetlen, túl hangosan zenél stb. Tehát a PWM frekvenciáját ügyesen kell megválasztani, a további állítgatásnak semmi értelme.
Az IGBT -t csak akkor érdemes alkalmazni, de akkor nagyon, ha a motorok tápfeszültsége magas, több száz volt, mert ilyenkor a maradék feszültség elhanyagolható.
Sziasztok lenne egy univerzális motorom aminek adatai: 220v 0.7A, ehhez keresnék egy olyan kapcsolást amivel alacsony fordulaton is tudom ugyan azt a nyomatékot tartani amit teljes fordulaton, valami pwm szabályzásra gondoltam , de nem tudom a amotor egy tekercselő gépet hajtana.
Kérném a segítségeteket.
Szia!
Ez direkt ilyen motorokhoz lett kifejlesztve és a fázishasítás elvén szabályoz.
A tisztességes neve nem fázishasítás, hanem váltakozóáramú szaggató...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |