Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   66 / 270
(#) Bu13 hozzászólása Jan 6, 2013 /

Néhány tipp a Pi keresőkhöz:
Én a csigavonal típusú tekercset használom. A fazékra tekercselt nem jó, mert menetenként 20-25v is van, a másik ok a kapacitás. A fej rögzítéséhez jó a "rozsdamentes" csavar, ami nem mágnesezhető. Ez minden kötőelem boltban kapható, facsavar és metrikus kivitelben is.

Táp: Az én keresőm 10v táppal megy 4db Li-ion akkuval. A stab IC L4940V10 Low-drop, amin
100mA terhelésnél 150-200mv a veszteség. Stabilizálatlan keresőnél hülyét kap az ember az állandó nullázástól.

Ahhoz, hogy szép legyen a jel a Fet kimenetén, használjuk az erre a célra kifejlesztett ICL7667 meghajtót. Ez két IGBT invertáló ák. tartalmaz, sorba kötve nem invertált- ként is jó. Én az egyik felét felhasználom a -5v előállítására.

Ha + - tápot használunk, akkor a CD4066 helyett használjunk inkább HC4316 bipoláris IC-t.

Még az OPA IC-k ről: Az első IC legyen gyors Pl. NE5534, a többi lehet Rail-to-Rail vagy chopper-stabilizált is. Lényeges, hogy alacsony legyen az Offset feszültsége.

Egy jól felépített kereső az első néhány perc után stabilan tartja a beállított értéket. Ha csak SMD IC-t használunk ez az idő még rövidebb is lehet.

(#) Eticsiga hozzászólása Jan 6, 2013 /

Sziasztok! Egy pi géptől (delta) normális az hogy az 1x1m-es tekercs levegőből egy marék villáskulcsot kb 170cm-ről vesz észre? vagy ennek a távolságnak nem kéne nagyobbnak lennie?
(#) mateatek válasza Eticsiga hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Ez nem rossz érték, szerintem. Egy mélykeresőnél ne csak azt nézzed, hogy milyen mélyről találja meg a nagy cuccokat, hanem azt is, hogy mennyire nem vesz észre apróságokat, mint például láncszem, hüvely, mag, szög, érme, stb. Ez az egyik fő szempont a mélykeresőknél.
Az én mélykereső "tesztpályám" úgy néz ki, hogy van egy nagyobb szoba nagyságnyi terület, ami be van szórva kb 2x2 centisre vagdalt sörös doboz darabokkal, szöggel, és ennek a közepén le van ásva 1 méter mélyre egy sörös doboz. Akkor jó, ha a szemétre nem, de a sörös dobozra jelez a gép. Egy ilyen helyen egy kézi érméző gép ontja magából a sok jelet, ha netán meg is látná (de még egynek sem sikerült) a dobozt, akkor is kiásnál egy csomó szemetet, mire eljutnál a nagy találatig. Ami nagy, és mélyen van azt meg érdemes kiásni.
(#) Eticsiga válasza mateatek hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Ok értem
(#) Bu13 válasza Eticsiga hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Kedves mateatek!
Nagyon csodálkozom az elméleteden, mert ezek szerint az egyforintos érmét nem érzékeli
5cm ről, a 20 forintot pedig érzékeli 20cm ről.
(#) zolika60 válasza Bu13 hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Persze logikus ahány forint annyi cm. Akinek válaszolsz annál nyomd a válasz gombot.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2013
(#) mateatek válasza Bu13 hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Nem tudom, hogy mennyit használtál eddig keretes mélykeresőt. De ott igenis alapvető követelmény, hogy az apró, felszíni tárgyakat ne jelezze, a nagyobb, mélyen fekvő tárgyakat pedig igen. Az általad leírt példa szerintem is csodálkozni való. De ha valaki elmegy roncsozni, az nem akarja azt, hogy minden szemétre jelezzen a gép, hanem csak arra, amire valóban érdemes lehet ásni.
Persze könnyen lehet olyan gépet is csinálni, ami megtutulja az 1 és 20 forintost is, de ha nem lehet úgy beállítani, hogy ezt ne tegye, akkor alkatrész temető.
(#) mateatek válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Persze, logikus. Most gyúrok az egymillió millpengőre.
(#) Yowie válasza Eticsiga hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

170cm szerintem jó, a gépek a nem adják össze a fémdarabokat, 1kg villáskulcs nem egyenlő 1kg vassal. Ugye a klasszikus aranylánc példa, 10-15grammtól kezdik el látni a gépek, egyébként meg az ugrókarikát jelzik esetleg, miközben egy 1 grammos gyűrűt könnyedén látnak 20-25cm-ről.
Egyébként miért akarsz villáskulcsokat ilyen mélyről kiásni?
(#) peti18a hozzászólása Jan 8, 2013 /

Üdv mindenkinek!
Van egy Deltám, és szeretnék hozzá venni egy tartalék aksit. A kérdésem az lenne, hogy a gépeknek mindegy hogy hány mAh-s az aksi? Természetesen, azzal tisztában vagyok, hogy minél nagyobb a mAh, annál tovább bírja! De van ennek valami határa?
Amit kinéztem, az egy 12v 8000mAh-s Lithium aksi pack! Nem fog kisülni tőle az elektronika?
(#) proli007 válasza peti18a hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Hello!
Mindig csak a feszültség számít, annak kell megfelelőnek lenni. A kapacitás és a fogyasztás, csak abban számít, meddig fogja vele bírni egy készülék.
üdv! proli007
(#) peti18a válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Köszönöm!
Akkor ezzel az aksipackal durván 4 napig nyomhatom megállás nélkül
(#) Eticsiga válasza Yowie hozzászólására (») Jan 8, 2013 /

Elvileg nincs tervben a villáskulcs ásás csak az volt kéznél
(#) fogó válasza peti18a hozzászólására (») Jan 9, 2013 /

Szia!
A gép annyi mA-t fog kiszívni a tápból, amennyire szüksége van. Akárhány mAh-s az aksid, nem fog semmi kárt okozni, csak tovább fogja bírni.
(#) Yowie válasza peti18a hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Hány kiló egy ilyen cuccos?
(#) peti18a válasza Yowie hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Végül ezt rendeltem: http://viewitem.eim.ebay.hu/NEW-12V-9800mAh-Super-Polymer-Rechargea...7/item
Papiron 363g
A jelenlegi akksipackom nyom durván 260g-t
Az a 103g nem hinném hogy túl nagy problémát okozna.
(#) mateatek válasza peti18a hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Elég komoly cuccnak tűnik. Ha megkaptad, PM-en véleményezhetnéd, mert nekem is megtetszett. Köszi.
(#) zoltan0801 válasza zoltan0801 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Helo!
Még mindig a surf építésével próbálkozom, de mindig lemarad egy-két alkatrész, és munka miatt, csak hétvégente tudok vele foglalkozni. Eljutottam odáig, hogy csak a 12 és a 22 Ohm - os ellenállás hiányzik, esetleg ezt nem lehet helyettesíteni valamivel, hátha van itthon elfekvőben?
(#) huba válasza mateatek hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Nem akarlak elkeseriteni, de szerintem simán kinai kamu cucc. Egy 11.1 V os,5500 mA/h ás li-po akku, ami köztudottan könnyebb mint a li-ion, 460 g-ot nyom.
Szoval vagy a kapacitás kamu, vagy a tömeg. De inkább a kapacításra szavazok.
(#) fogó válasza zoltan0801 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Szia!
Ha jól emlékszem, azok a hangszóró környékére mennek. Tehát ha mást használsz, a hangerő fog változni? Megpróbálhatod, hogy más ellenállásokat kötsz sorba és-vagy párhuzamosan a kívánt értékig, de érdemes lenne az eredetieket használni.
(#) Yowie válasza zoltan0801 hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Mivel úgyis az asztalon fogsz vele szórakozni jó darabig, rakd ki pár más értékből.
(#) Yowie válasza peti18a hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Igen izgalmas, kíváncsi vagyok, milyen lesz...ha megérkezik egyáltalán. Én is keresnék 12/legalább 3000mA-t de valami ismertebb dologban. Akkuval nem érdemes vacakolni, még a márkásokkal is sok a szívás, az azért érdekes, hogy a kínai piacon jobb GP 2700 ast vettem, mint a márkaboltban, ahol a 2db csomagban az egyik már rendesen a halálán járt...
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Mennyi áramot fogyaszt a géped, hogy ilyen erőművet akarsz venni bele?
Az SMW az alap oszcillátorral 35 mA-ből beéri, módosított adó oszcillátorral is csak 60-at eszik.
Ha jól informálódtam, akkor a fentebb nevezett akkupakkban az lehet a hunyás, hogy a 3 darab cella kapacitását összeadva lett meg a felírt kapacitás. És akkor súlyra is ott van, ahol lennie kell.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Az expi 8db 2700-as akkuval nyáron kb 8-9 órát megy, ennyit szoktam is menni egyfolytában. Mindezt világítás, pipoint nélkül, alap fényerővel. Télen rosszabb a helyzet, mert akkor lecsökkenhet akár 5órára is.
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Én a gépembe 12 darab cellát raktam, mert úgy tudom csak a teljes kapacitást kiszedni belőle. 10 voltos low-drop kocka csinálja a tápot neki, aminek kb 10.5 volt kell a helyes működéshez. Ha a cellákat 0.9 voltig, tehát teljesen üresre merítem, akkor van rajtuk 10.8 volt.
Nem nézted meg azt, hogy az Expi hány voltnál üzen, hogy lemerült a pakk?
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Ötletes, persze a gyár a dizájnra meg a súlyra figyel.... csak akkor miért ilyen vacak az ergonómiája szerintem üresjárati 1,1 már nálam gond, de kimérem.
(#) zoltan0801 hozzászólása Jan 20, 2013 /

Heló!
Végre sikerült megépíteni a keresőt, igaz még pár alkatrészt csak helyettesítettem. Lenne viszont pár kérdésem, a hangot folyton adja ki magából, vagy csak ha talál valamit? A potméterek lehetnek tengelyesek, vagy másmilyen kell?
(#) mateatek válasza zoltan0801 hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

A hangjelzés arra van, hogy szóljon, ha fém van, és ne szóljon, ha nincsen.
A potik közül a hangerőt mindenképpen érdemes tengelyesre. A többit igény szerint.
(#) zoltan0801 válasza mateatek hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Köszönöm a gyors választ. Akkor valószínűleg valami probléma lehet, mert nekem a piezzo folyton csipog. Már addig eljutottam, hogy jelzi a fémet, de csak úgy, hogy más hangerőn "visít".
(#) mateatek válasza zoltan0801 hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Az elektromos zajokat nagyon frankón fölszedik a keresők, ezért a műhelyben össze-vissza csipoghatnak, ha teljes érzékenységre vannak állítva. De amit leírtál az valószínűleg valami hiba lehet. A készüléknek némának kell lennie, max egy kis csipogás, cicergés belefér. Fém közelségére kell jeleznie, de arra is csak akkor, ha mozog a fejhez képest. Ha nem mozgatod, akkor 1-2 másodperc alatt kihangolja magát, és elcsendesedik.
Következő: »»   66 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem