Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   119 / 200
(#) hmli válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Egyelőre nem építettem meg a komplett áramkört, így nem tudok róla nyilatkozni. Te mit ajánlasz az eredeti felvetésre? Bővebben: Link
Célom az, hogy egy állítható áramkorláttal nem rendelkező tápba utólag építsek be ilyen funkciót.
(#) misi93 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Köszönöm a válaszod. Majd teszek be másik nagyobb ellenállást. A negatív ág diódáit kicserélem, Csak azért kérdezte, hogy a segéd táp tud-e 12 v -ot mert akkor feszültség osztóval megoldottam volna egycsapásra a figyelést . Annyira nem szeretnék belebonyolódni, külön nyák ic áramkör. Inkább elkezdek kísérletezni ezzel
(#) _vl_ válasza hmli hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Én építenék egy "áteresztős" labortápot (leginkább olyat, amit mások már kikísérleteztek, tehát kevés erőlködés van vele - lásd Labortáp topik), és megtáplálnám az áramkorláttal nem rendelkező táppal.
A gond ott kezdődik, hogy egy kapcsolóüzemű táp kimenetén szükségszerűen combos kondiparknak kell lennie. Viszont nem igazán lehetséges gyors szabályozást építeni combos kondiparkra. Lassú szabályozás mellett pedig hatékony áramkorlátot nem fogsz tudni csinálni, mivel a kondikból kiáramló töltésmennyiség ellen nincs orvosság; mire a táp beavatkozik, addigra a kimeneten már megjelent egy combos áramlökés.
Ha a kapcsolóüzemű rész kimenő feszültségét a végső kimeneti feszültséghez igazítod (hogy mindig pont a lineáris szabályzó által megkövetelt feszültségtöbblet legyen csak jelen), akkor még disszipálni sem fog túl sokat az egész.
(#) Ge Lee válasza hmli hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Rajzot kellene látni, erre így nem tudok mit mondani. Ha a kapcsolójelből vett mintával akarsz áramkorlátot csinálni az csak akkor fog működni, ha eleve ilyen (árammódú) a vezérlő. Egy 494-el például ezt nem lehet megcsinálni, ezért kell a szekunder oldalára (DC körbe) tenni a söntöt. Egyébként pontos áramszabályozásra ezek az árammódú vezérlők nem igazán jók. Hegeszteni, meg power LED-et meghajtani arra igen, de olyan tápot nem fogsz tudni építeni vele ahol beállítasz mondjuk 1A-t, és ott pontosan annyi fog folyni mindentől függetlenül. Ha tudnék nagyon egyszerűen csinálni videót, akkor megmutattam volna hogy néz ki az árammérő mutatója valamint az IC kimenete a szkópon akkor amikor belép a szabályozó és elkezd szabályozni.
(#) hmli válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Akkumulátortöltőnek szánom, ergo nincs komoly elvárásom, az autóakkumulátor combosabb, mint néhány ezer uF, ergo elfér benne egy tüske. A tápegység védelme lenne a fő feladat, az állítható töltőáram csak extra. Szabályzási sebesség nem baj, ha alacsony, annyi a lényeg, hogy gyorsabb legyen, mint a primer áramkorlát.
(#) Ge Lee válasza misi93 hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Azért írtam a lehetőséget, mert jobban jársz vele mint ha küszködsz a 2003-al. Egy próbanyákra is ráteheted a 494-et, elég egy akkora darab mint egy fél gyufásdoboz (IC, néhány ellenállás, pár kondi). Annak az átalakításához találsz a topikban rajzot, nekem van ilyen labortápom 3 is, az árukhoz képest (a tápok ingyen voltak csak a két potit kellett megvennem hozzá) meg vagyok elégedve velük.
(#) hmli válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Nem a kapcsolójelből venném a mintát, hanem a kimenetről.
(#) 1984white válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 15, 2013 / 1

Az áramszabályozást műveleti erősítővel oldottad meg ebben az esetben?
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Jan 15, 2013 / 1

Igen. Kettő is van a 494-ben, azok közül az egyikkel.
(#) misi93 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Majd meglátom, lehet, hogy az lesz .
(#) 1984white hozzászólása Jan 15, 2013 /

Jelenleg átalakítok egy tápot 494-el labortáppá mert az még nincs a műhelyemben.

Szeretnék beletenni egy panelműszert.
Bővebben: Link_műszer

Ezzel megoldható valahogyan, hogy áramot is tudjak mérni? (nem egyszerre természetesen)

Esetleg tudtok adni tanácsot milyen műszert és honnan vegyek?
(#) erbe válasza 1984white hozzászólására (») Jan 15, 2013 / 1

Az előtét és sönt ellen állásokat már neked kell kiszámolni. A panelműszert földfüggetlen tápról kell ellátni.
(#) 1984white válasza erbe hozzászólására (») Jan 15, 2013 / 1

Erre gondoltam!

Köszönöm!
(#) mtibi55 válasza erbe hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Bocsi hogy beleszólok de szerintem így nem jó mert áram mérésre kapcsoláskor negatívot fog mérni a műszer.
(#) hmli válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Megoldódott a probléma. Önmagában a 220nF nem jelent semmit, mert ha "mögötte" csak 1..2kOhm van, akkor az adódó időállandó párszáz us-re jön ki. A jelenleg használt tápom kimenetén általad combosnak mondott 6000 µF van, ez a pár ohmos kimeneti terheléssel 5..30 ms időállandót ad, ehhez jön még a táp saját reakcióideje. Azaz a szabályzókör sokkal gyorsabb, mint a táp. Viszont ha 47..100 kOhm-on keresztül vezetem a referenciajelet az invertáló bemenetre, akkor nem rezeg be a kör.

Köszönöm a segítséget.
(#) 1984white válasza 1984white hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Feszültségszabályozást (is) szeretnék az egyik tápomra a "szokott" módon. (PIN1 metódus)

A gondom az, hogy amit találtam kapcsolást, itt a fórumon is linkeltétek, azon az ellenállásértékek nem jók nekem. Megcsináltam a rajz szerint és max- min állásban csak 2-7v állítható be!

Elképzelhető hogy a "maradék" tl körítés zavar be?

Hogyan működik ez a hibajel erősítő pontosan? (milyen fesz értékekre mit reagál az ic)
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013

Kitakarítás után jó lett a feszültség szabállyozás . Bocs a kérdésért.
A mellékelt rajzzal kapcsolatban viszont van egy kérdésem:
A -v out a táp negatív ága(?) és e rajz azt írja hogy zárjam rövidre a sönt ellenállással a -v out-t.
Ez miért így van? (áramkorlatot is akarok) Vagy hova megy az a -v out?
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Úgy hogy ha a nem invertáló bemenetén magasabb lesz a feszültség mint az invertálón akkor átbillen, aminek hatására leállnak a kimenetek. Teljesen mindegy hogy az osztókhoz, vagy a potikhoz mekkora értékűt használsz, a lényeg hogy szélsőséges ne legyen (valamekkora áramnak folyni kell tehát megaohmokat ne használj, illetve ne legyen az IC referencia lába 8-10mA-nél jobban terhelve). Abból kell építkezni ami van, nálam sem volt még véletlenül sem két egyforma, pedig csináltam már párat. Ha mondjuk 100k-s potid van azzal párhuzamosan lehet kötni egy 10k-s ellenállást, és máris 9k-s potid lesz.
(#) 1984white válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Okés Köszönöm értem!
A rajz amit az előbb mellékeltem nagyjából leírnád hogy az áramkorlát része hogy működik? (a jobb oldalon -v out hova megy)
Köszi
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Jan 16, 2013 / 1

Igen, a -v out a táp negatív kimenete. Azért így van, mert így lesz áramkorlátod. Az IC 15-ös lábára juttatod a potival a leosztott referencia feszültséget (14-es lábról +5V jön ki). A söntön átfolyik a táp árama, az ezen eső feszültség pedig rá van vezetve a 16-os lábra. Ha ez meghaladja a 15-ös lábon beállított feszültséget akkor az IC leáll, illetve elkezdődik az áramgenerátoros üzemmód, vagyis nem fog több áram folyni a kimeneten.

Értelemszerűen akkor az áramkorlát akkor nem lép érvénybe, ha csak a pozitív tápágat terhelem?
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Nézd meg jobban azt a rajzot. Nincs pozitív meg negatív ág. Van a plusz, meg a -v out, ami a kimenet földje. Ez szimpla táp, nem pedig szimmetrikus.

Köszönöm!
(#) mtibi55 válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Ehhez a PI Experthez más fajta vezérlőket is lehet hozzá adni mert alapból csak TOPSwitch van benne?
(#) _vl_ válasza mtibi55 hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Nem, ez nyilván a gyártó cég ingyenes programja, tehát logikus módon a saját cuccaikat tudod vele megtervezni. Viszont a flyback tápok működési és tervezési paramétereit egész jól ki lehet ismerni vele, és a tudást lehet máshol is hasznosítani.
(#) Inhouse válasza 1984white hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Az én álláspontom egyébként az, hogy valamihez képest mérek, jelölök. Ez alap esetben a test/föld. Tehát ez inkább test, vagy 0V lehetne, de mivel egy söntön keresztül van kivezetve, ezért már valahol logikus a V-.
Ettől függetlenül, mint ahogy írták neked, működési szempontból mindegy, hogy a test, vagy + ágba raksz söntöt, vagy akár biztosítékot. Mivel a rákapcsolt terhelés hatására mindkét ágon azonos áram fog folyni, oda rakod, ahova akarod, gyakorlatilag sorba vannak kötve. Biztosítékot azért illik a + ágba. Söntnél szabadon választott, itt előnyösebb volt így, hiszen testhez képest pozitív feszültség jelenik meg a V- ponton terhelés hatására.
Egy ellenállásosztót képzelj el, az alsó tagja a sönt, a felső az általad rákapcsolt terhelés. A kettő találkozási pontja a V-, ezt figyeli a TL494 komparátora. Minél jobban terheled, annál nagyobb áram folyik, annál kisebb ellenállást képvisel a terhelésed, ami az osztó felső tagja. Az alsó a sönt, fix, ezért annál nagyobb feszültség esik rajta...

Üdv
Inhouse
(#) 1984white válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 16, 2013 /

Világos, Köszönöm!
(#) tamas9702 hozzászólása Jan 17, 2013 /

Üdv Mindenkinek!
Kezembe akadt egy DTK Computer PTP-3007 tápegység.
A kimeneten az összes elektrolit kondi púpos volt kivéve a +12V-os ágban, illetve hiányzott a 494-es 2-es lábát negatívval összekötő 270K-s ellenállás.
A kondik cseréje és az ellenállás pótlása után mikor indítom a tápot egy pillanatra megmozdul a venti és 2 másodpercig ciripel. Ez után semmi addig amig nem próbálom ujra indítani.

Van valakinek valami ötlete hogy mi lehet a baja??
(#) 1984white válasza tamas9702 hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Szia!

2 dolog lehet.

1: Zárlat van valahol a szecunderen. (nézd meg a schottky-kat és környéküket)

2: Valamelyik védelem old le a nem megfelelő kimeneti feszültség miatt.

Az első eset lesz szinte biztosan.

Írj ha nem találod a megoldást és írom a többit.

Üdv!
Következő: »»   119 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem