Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MiDi - PC összekötés

Témaindító: Ryder007, idő: Feb 8, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 6
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Sziasztok!

Nos meglett az usb midi kábelem és vele a bosszúságom is.
Mint tudjuk minden * manapság de ez főleg az .
Usb -re rádug felismeri majd beállítom és indítok egy midit .
Kifelé jön is rajta a jel de befelé már semmi.
Na hajrá gondolom frankó kínai kábel nameg a forrasztások.
Szét is kaptam a dobozkáját és látom hogy a felfelémenő ágon egy szál alkatrész sincs beültetve a panelen. Értem itt hogy se opto sem ellenálás egyszóval semmi.

Esetleg nincs valakinek egy ilyen működő kábele?
Le tudná nekem fotózni a panelt hogy konkrétan minek kellene hogy ott legyen.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2013
(#) Rober_4 válasza Dióda hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Nem kell oda sok alkatrész. A hangszeredben kellene lenni a bemenetének az optocsatolója! Mert mindig meg kell valaminek hajtani az optocsatolót...
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Érdekes felfedezést tettem ma.
A keyboardom kimenetén a din csati bekötése érdekes gyárilag.
Ugye az 5 pólusból csak a középső 3 használatos.
A középső a test majd az egyik oldalra van a kijövő jel a másik oldalra meg lennie kellene +5voltnak de itt nem így van.
A test oké a jel oké de a +5v-os ág nálam lemegy a testre egy 220ohm-al.
Láttam porttesztelő rajzot a neten ami egy led meg dióda meg elleneállat-ból áll és kipróbáltam és így is villog.

Viszont az usb átalakító midi bemenetét nézegettem egy szöszt.
Valami oknál fogva kis kínaiak az optocsatoló helyét egy smd ellenálattal áthidalták.
Létezhet olyan hogy nem kell oda optocsatoló?
Viszont tettem egy próbát mert a test és a midi jel be volt kötve az usb átalakítón de a harmadik pólus lógott a levegőben. erre levettem a testet és rátettem a harmadik pólust a testre helyette és erre elkezdett az átalakító működni.
(#) Szpisti válasza Dióda hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Ezeket az 5 dolláros * el kell felejteni , ha valaki komolyan gondolja a midizést.
Az a legkevesebb hogy egyik-másikból még az optót is kispórolják.
Ezeknek a legnagyobb bajuk hogy mivel az usb-midi adatok közti buffereléshez minimális memóriát paszíroztak bele, így a mai izmosabb midi-adtafolyamokat (sysex átvitel pl.) képtelenek átvinni hiba nélkül.
Csinálj egy loopback tesztet pl. a MidiOx nevű programmal.
Kiküldesz egy pár száz bájtos sysex csomagot, és a két dugót összedugva visszafordítod a jelet a program Rx ablakába.
Töredéke sem fog megérkezni.
Innentől kezdve... kuka .
Itt is igaz a zenei berkekben ismerős mondás: play as you pay...
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
(#) suszitibi hozzászólása Jan 13, 2013 /

Én is bajlódtam csak a 3000 Ft-os kínaival. Aztán vettem egy Roland UM-1-est, ezzel nincs gond. Igaz, három *árába van, de nem eszem vele az ideget.
(#) Dióda válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 17, 2013 1 /

suszitibi!
Viszont a fotót azért ha sikerülne a belsővilágáról, azt megköszönném.
(#) suszitibi válasza Dióda hozzászólására (») Jan 17, 2013 /

Nem felejtettem el, csak elő kell keresni a kábelt. Ma tudtam elpakolni az asztalomról, még volt egy kis javítanivaló. Holnap délelőtt megpróbálom előkaparni és küldöm.
(#) suszitibi hozzászólása Jan 18, 2013 /

Íme a képek. A midi in és out csatlakozóknak, az árnyékolása nem volt bekötve.
(#) Dióda válasza suszitibi hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Teljesen ugyanez a cucc van itt nekem is.
Ráadásul ugyanezekkel a hiányosságokkal.
Neked ez így működött?
Nekem az árnyékolások be vannak kötve ugyan de az in részen ahol az opto-nak kellene hogy legyen ott csak ugye egy szál vezeték megy arra a 0 ohm-os ellenálatra és így nem megy.Mert ugye nem egy szál vezetéken hanem egy páron kellene hogy menjen a jel.
Most azon totóztam hogy beültetném a hiányzó dolgokat ami ugye egy 220ohm meg egy dióda és egy opto de itt vagyok bajba hogy milyen opto kellene bele ami jó is oda.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
(#) suszitibi válasza Dióda hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Én a kimenetét használtam, a PC-ről a Ketron modult hajtottam vele. Kipróbáltam a bemenetét is, de nem ment nekem sem, sőt volt, hogy magától villogott a LED, mintha a bemenet önálló életre kelt volna.
Közben a Roland kábel is kikerült, mert az EMU hangkártyának van saját MIDI-je. Majd jó lesz a MIDI harmonikához, mindig jó, ha van itthon egy ilyen tartalékban.
(#) Inhouse hozzászólása Jan 30, 2013 /

(#) gaborone hozzászólása Júl 9, 2014 /

Sziasztok!

Van egy kis problémám: Alesis Q61 midi billentyűzetemet nem látja a win7-es gépem, pedig kiírja azt hogy sikeresen csatlakoztatva, de aztán Nem jelenik meg, Nem küld jeleket a midi out-on át, meg az usb kimeneten sem a számítógépnek... szóval néma a rendszer... Kipróbáltam a Hauptwerk szoftverrel is szóra bírni de az sem látja... Mitévő legyek? Ha táp alá helyezem szépen világít a gomb ha bekapcsolom... miért nem kapok jelet tőle a gépembe??? ez lenne a kérdésem, ha valaki tudna válaszolni megköszönném
(#) SzervízMacska válasza gaborone hozzászólására (») Júl 23, 2014 /

Szia! Jó MIDI portra / csatornára van konfigurálva a szoftverben? Lehet, hogy csak "elbeszélnek" egymás mellett. Próbáltad a hozzá járó Live programmal?
(#) HERC válasza gaborone hozzászólására (») Júl 23, 2014 /

Azon van 5p Midi azon sincs semmi jel?
(#) Dióda hozzászólása Szept 5, 2014 /

Sziasztok!
Akadt egy creative game portos midi billentyűzet.
Egy game port be egy meg ki illetve egy 5p midi kimenet.
A probléma az hogy a billentyű a game portra küldi csak a jelet mivel a rajta lévő 5p kimenet az valójában a hangkártyáról jövő kimenet.
Nekem az lenne a tervem hogy a 5p kimeneten a bill jele jöjjön ki .
Az elgondolásom az hogy a bill-t megtáplálom a game port-on keresztül a megfelelő 5v-al és lehessen használni sima midi bill-ként.
A game port-ra felmenő részen nincs semmi optó és hasonlók gondolom mivel az egész a gépről működött de amugy nem is kell mert a fogadó berendezésben kell lennie.
Viszont a 5p midi kimeneténél a jel lejön a game porton és egy két tranyóból álló fokozatra megy és úgy jön ki. Nos itt a kérdés hogy ha én a game portra felmenő billentyűzet jelét egy huszárvágással visszakötöm a lejövőre akkor elméletileg az 5p -s kimemetén meg kell jelennie a midi jelnek. Szerintetek járható út?
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2014
(#) Rober_4 válasza Dióda hozzászólására (») Szept 11, 2014 /

Azt hiszem értelek. Ugye ugyanarról a soros átvitelről van szó ugyanaz a szabvány ugyanaz a jelforma freki startbit stb. Sok kapcsolás van midi game port átalakításra. Szerintem működik, egyszerűen átkötöd a megfelelő vezetéket, érdekes tehettek volna egy egyszerű kapcsolót a billentyűzetre, mellyel egyszerűen ráköthetnéd a billentyűzet midijét a midi kimenetre. Gondolom a táp miatt nem tették, mert gondolom a tápot ha már úgyis a gépről kapja, akkor a szgép elintézi az átkötést is, ha másként nem szoftveresen.
(#) kutjaaa hozzászólása Dec 20, 2014 /

Sziasztok,

Adott egy M-audio eKeys49 névre hallgató midi billentyűzet! A cuccon van USB, MIDI OUT. A gondom az, hogy akármit csinálok, a billentyűk nem működnek csak a hangerőszabályzó a pitch és a modulációs kerék! Próbáltam sima USB-n, MIDI to USB interface-el, egyszerűen a billentyűk lenyomására nem történik semmi! Szét még nem szedtem, mert most vettem használtan, akkor inkább valahogy visszaszerzem a pénzt! Reset-et már csináltam rajta. Ha van valakinek valami tippje, megköszönném! Vagy valaki fehérvárról aki az ünnepek után ránézne!

Köszi,
Kutjaaa
(#) Dióda válasza kutjaaa hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Tedd fel a gépre a midiox nevű progit és ha van midi kapcsolat akkor mennie kell befelé a midi adatoknak. Onnan ki lehet skubizni hogy mit és hová küld.

Következő hogy meg kell nézni a midi port-ot ha jól emlékezem egy ellenálás és egy led kell hozzá hogy működik-e billentyűzet lenyomására.
Ha ez sem megy akkor kell szétkapni és megnézni hogy a bill paneljának a szalagkábele nem csúszott-e szét esetleg.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2014
(#) kutjaaa válasza Dióda hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Köszönöm Dióda,

Megnéztem a fenti programmal, mindkét bekötésnél szépen küldi az adatokat az 1. Csatornán de csak a hangerő, a pitch és a modulációs kerék adatait, a tasztatúráról semmit! Szétszedtem az összes csatlakozó a helyén volt, lehúztam mindent kontakt spray -vel befujtam, a billentyűzeten levő panelt is leszedtem a csatlakozókat atfújtam, sajnos az eredmény ugyanaz!

Ha jól értem az oktáv állító és az Advanced gomboknak nem kell midin kommunikálnia, ezeknek a funkcióit a firmware vezérli ugye?
(#) kameleon2 hozzászólása Márc 11, 2015 /

Sziasztok! Nekem is az említettMIDI illesztőm van. Fel sem merült bennem, hogy azért szívok, mert nincs beültetve valami a kimenet felé. Ettől eltekintve a MIDI IN szintetizátorról működik CASIO CTK-451 . Azonban szeretnék egy saját áramkört közbeiktatni, aminek van MIDI bemenete Thru-ja és OUT-ja is. Már ott megakadtam, hogy a szintibe dugva direktben megy a VMPK vezérlése, a thru-ról nem. Mivel saját az áramkör, csak keresgélek, mit is ronthattam el, hiszen ehet látni, hogy van jel befelé (erre van egy kontroll ledem) kifelé is villog a TTL ceruzán a led ugyanabban az ütemben - azonban ezt már nem látja a PC. Van valakinek betonbiztos MIDI Thru és Out rajza, mert amivel eddig kísérleteztem az vacaknak tűnik. Mikrokontrollerről hajtanám 3,3V-ról az Outot, a Thru pedig eleve 5V-ról megy.
(#) Dióda válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Namégegyszer magyarul ha kérhetnénk mit is szeretnél a midi összekötésben?
(#) kameleon2 válasza Dióda hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Elkészítettem egy mikrokontrolleres eszközt, amin van MIDI IN, THRU és OUT kivezetés, valamint SD kártya, eeprom, RS232, és 3,5-es jack audio kimenet, valamint egy PS2 billentyűzet bemenet is. Az eszköz számos funkciót tud, például SD-ről MIDI0 formátumú fájlok lejátszása, wav lejátszás, PS2 billentyűzetről SID hangchip emuláció alapú szintetizátor. A MIDI IN jel beérkezik -tehát az opto-s része megy, fogadja a mikrokontroller. Azonban a MIDI THRU és MIDI OUT nem az igazi. Ugyanis CASIO szintetizátort ha az USB adapterre kötök, megy a billentyűzet a PC felé, gyönyörűen működik róla a VMPK virtuális billentyűzet. Nyomkodom a Casio billentyűket és szól a MIDI a PC-n. Eddig nem kellett az eszköz. Azonban, ha az eszközre csatlakoztatom a CASIO-t, látom ugyan a saját kis piros ledemen, hogy a mikrokontroller megkapja a MIDI jelet, sőt dekódolja is, mivel kontrollként felküldöm PC-re RS232-n a dekódolt MIDI táviratot. Azonban a legbanálisabb része a THRU - megtréfál. Ugyanis ha ugyanígy az eszközbe dugom a MIDI jelet, megérkezik, sőt szkópon is megnéztem, de a THRU- csatiról a konverter már nem látja, nem villog az a kis sárga ledecske. Amit egyszerűen nem értek, holott mindegyik jel, a MIDI IN és a MIDI THRU is azonos fázishelyzetű. Igaz a THRU a 2,8V -os MIDI IN-hez képest 5 V-os. Ezen felbuzdulva, mivel C-MOS a beépített inverter ami a THRU-t előállítja, áttettem 3,3V-os táplálásra, így még a két jel feszültsége és fázishelyzete is ugyanaz - mégsem látja a konverter. Itt megállt a tudományom, hiszen mind a két jel egyformának tűnik, mégis a CASIO-t látja a konverter, az én THRU jelemet meg nem. Ezért keresek egy bombabiztos megoldást IN, OUT, THRU-ra, ami már tesztelve lett más mikrokontrollerrel - akár AVR-el.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2015
(#) Dióda válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Jahh vágom mostmár csak eléggé szegényes volt infóban az első poszt.
Szerintem a thru és az out-nak is kell az 5v-os fesz mert nembiztos a fogadóegység bemenetén az érzékelés.
Nekem ebben az átalakítóban pont a felfelé menő ágon még optocsatoló sem volt így meg összevissza működött.
A másik dolog amire felhívnám a figyelmet hogy ha az áramköröd és a pc több ágon is össze van kötve akkor előfordulhat földhurok ami nem csak az analóg jelet hanem a digitálisat (esetünkben midi) is össze tudja zavarni.
Ami még esetleg lehet egy banális dolog hogy esetleg a din kábelen megcserélődött a két ér és azért nem vesz semmit.

Köszönöm. Megpróbáltam felcserélni - zéró eredmény. Egyszerűen megakadtam. Lehet, hogy csak el kell tennem holnapra a problémát.

Egyszerűbb ha mellékelem a rajzot....

midi.png

(#) factory hozzászólása Dec 20, 2015 /

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.

Vásároltam a vaterán egy usb –midi kábelt. (plug and play) Összekötve a yamaha psr-275 szintetizátorral ill a számítógéppel, telepítve a musicsoft downloader, nem működik.
Nem tudom, mi lehet a baj, de nem tudom összehozni a számítógép és a szintetizátor között a kapcsolatot.
A szintetizátorom 16 MIDI bemenetet és 16 MIDI kimenetet (csatornát) tud kezelni. Elvileg ezzel a kábellel a kapcsolatnak működnie kéne.
(um3131x86)
USB-MIDI Driver V3.1.3/V2.3.3 for Windows Release Notes
Contents) ezzel sem tudom a drivert telepíteni. (de elvileg nem is kell, hiszen ez a kábel plug and play)
Yamaha-musicsoft-downloader letöltése, telepítése után a kapcsolat a szintetizátor és a számítógép között sikertelen (kapcsolat ellenőrzése fail-ed) marad.
Nem működik másik usb porton sem. Csatoltam pár képet, hogy lássátok miről is beszélek.
Ezzel a kábellel nem lehet kapcsolatot teremteni a pc és szintetizátor között. Nem tudom, mi lehet a baj. Rossz kábel, vagy valamilyen beállítási probléma történt.
Kipróbáltam több pc-n, laptopon is, sikertelenül jártam. Valami nem teljesen ok.
Minden hozzászólásnak örülök.
Köszönöm előre is a segítségeteket.
2015.12.20.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2015
(#) kameleon2 válasza factory hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

Szia! Nekem sem akart elsőre összejönni egy CASIO szintetizátorral. Az első gond, hogy melyik is az IN és az OUT? Mert ugye ami az egyik eszköznél IN, az a Másiknál éppen az OUT . Ahogy a képen van a kütyü, bal oldalán a kábel kétfelé ágazik. Ami az alsó, nekem az megy a CASIO OUT csatlakozójába. Így jól működik, meg is feliratoztam, nehogy elkeverjem még egyszer. Hozzá kell tegyem az eszköz egyszerű, mint a faék, gyakorlatilag egy soros port.Sajnos nagyon sok múlik az oprendszeren és a szoftvereken. Sokáig kellett turkálnom, mire egy épkézláb szoftvert találtam és hát a Windows (csak XP-ről tudok beszámolni) nem igazán médiabarát volt. Linux alól hamarabb találtam megoldásokat. Így végül készítettem egy saját MIDI eszközt is. Sokan szidják ezt az adaptert, pedig tökéletesen jó. Egyetlen hibáját véltem felfedezni. Lassú.. Nekem megteszi a kütyüjeimhez, de zenélni már nem annyira korrekt. Persze ehhez igazodik az ára is.
(#) factory hozzászólása Dec 20, 2015 /

Köszi

Én próbáltam már mindenféle megoldást, kábel out-ot, a szintetizátor in-be tenni, vagy fordítva, illetve eredeti feliratozás szerint bedugni, egyik megoldás sem vezetett eredményre. Nem jött létre a kapcsolat.
Én pár midi számot szeretnék a szintetizátorra tölteni. Gondolom ennek működnie kellene. Lehet a yamaha psr-275 gép válogat a kábelek között. Hiszen windowsnál nincs szükség driverre, mivel az usb-midi kábel plug and play, automatikusan telepíti a hozzá való drivert (legalábbis win7-nél ezt látom).
Már nem tudom milyen megoldást kellene alkalmazni. Próbáltam laptop-on, pc-n sehol sem jártam sikerrel.

Ha nem veszed tolakodának leírnád pontosan lépésről,lépésre, hogy hogyan sikerült kapcsolatot létrehozni.Elnézésedet kérem, ha tolakodó voltam.Szia. Köszönöm előre is.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2015
(#) kameleon2 válasza factory hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

Valami félreértés lehet... a MIDI sorrendvezérlő. Ilyenkor a szintetizátorod olyan, mint egy külső hangkártya. Soros porton keresztül kapja az ütemet, a hangokat és a saját hangszerein játsza le. "rátölteni" szerintem nem tudsz. A lejátszáshoz is kell a szinti drivere. Fordított állapotnál meg a szinti adja az ütemvezérlést, amit a gép értelmez. Azaz egy sima keyboard-ként kell lássa a gép.
(#) factory válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

Szia!

Ha jól értelmezem, (számítógép, laptop nélkül) külső midi file-t nem tudok lejátszani, mivel nem lehet erre a psr-275 szintire rátölteni. Csak ha usb –midi kábellel össze van kötve, és a bemenet in-en keresztül fogom hallani a szintetizátoron (ahogy írtad külső hangkártyaként viselkedik) a midi file-et.
Ha ez működne, ennek is nagyon örülnék. Már nem tudok mit kitalálni, múlnak az órák, kínlódok (most ár elmondhatom napok óta )egy szerintem rossz kábellal (vagy a yamaha psr-275 által nem támogatott kábellal), de kapcsolatot létre hozni, nem tudok, továbbra sem.
Pedig ennek egyszerűen működni kellene. Esetleg a yamaha musicsoft downloader-en kívül nincs más program, amivel létre lehet hozni a kapcsolatot? Ha nem veszed tolakodásnak, megkérdezhetem,hogy te milyen progit használsz, illetve leírnád, hogy hol, milyen beállításokat kellett elvégezni ahhoz, hogy össze tud hozni a kapcsolatot? Még egyszer is köszönöm előre is a segítséged. Szia
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2015
Következő: »»   3 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem