Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videomagnó problémák
Lapozás: OK   13 / 68
(#) pappj79 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Sajnos többször is volt már szétszedve a mechanikája, mert két műanyag alkatrészről is letört a rugótartó pöcök. Egyébként igen, turbo drive.
Hozzám is úgy került, hogy kezdetben ha tápfeszt kapott a gép, kazetta nélkül is ment a mechanika ide-oda, pl. a leeresztő orsó az óra járásával ellentétesen, mintha visszafelé tekerné a szalagot, lassan forgott, és a programkerék is kitolta a hozzá kapcsolódó fogasléces alkatrészt szélső helyzetbe, aztán persze magától kikapcsolt.

Aztán szereztem egy ugyanilyen donort, aminek "csak" annyi baja volt, hogy gyorstekerés közben úgy zörgött mindene, hogy azt hittem, rögtön eltörik benne valami és szétesik az egész, plusz semmilyen adót nem tudtam behangolni rajta (kereséskor talált valamit, meg is kérdezte, hogy tárolja-e, de csak hangyafoci volt a képernyőn, azt tárolta...). Na, ennek a mechanikájáról (mert ez legalább működött, bár nem sok élet volt benne, azóta ez a példány ingadozó fordulatszámmal teker visszafelé, mintha minden fordulatnál ugyanott megszorulna), meg a saját, harmadik ugyanilyenről (azt sosem fogom szétszedni )próbáltam lenézni a pozíciókat, hogy mit mivel hogyan rakjak össze. (Mondom, hogy nálunk tömegcikk ez a típus... )

Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy ez a 2db-os fogaskerekes egysége a turbónak hol található a mechanikában, mert foglalkozni már nem biztos, hogy szeretnék vele, tekintve, hogy a tulaj családi felvételei már digitalizálva lettek egy komolyabb magnóval, szóval nem létkérdés, hogy ez működjön. Persze annak sincs értelme, hogy csak a helyet foglalja.

Egyébként miután kiműtöttem belőle a kazettát, összeraktam, és tápfeszt rákötve tök normálisan érzékeli, hogy nincs benne kazetta, kicsit mocorog benne ez-az, ahogy kell, semmi recsegés, szóval simán kedvem lenne beletenni egy kazettát.

Még valami: a "nem pörög fel, csak recseg" jelenséget úgy kell érteni, hogy megnyomom a rewind gombot, 15-20 mp szalagot lassan, csendben teker a megfelelő irányba (kb. olyan sebességgel, mintha képpel tekerném a kazettát), majd megáll, reccsen egyet (kb. fél mp-ig), aztán ugyanúgy teker, lassan, csendben.
De volt olyan is, hogy mikor már majdnem a legelején volt a kazetta, akkor kivettem, majd visszaraktam, újból rewind, akkor meg felpörgött rendesen. Mondjuk akkor nem is volt ez a 15-20mp-nyi lassú tekerés, majd megállás, hanem egyből szépen gyorsult.

Egyáltalán mitől, vagy inkább mi mindentől függ az általában, hogy milyen sebességgel teker a magnó gyorstekerés módban, vagy hogy pl. van-e ilyen pillanatnyi megállás az elején? Azt tudom, hogy a szalag végefelé érve minden videó lelassít, de nekem pl. a sosem szétszedett Philips is csinál olyat bizonyos kazettáknál, hogy nem pörgeti fel a gyorstekerés sebességét, csak a kazetta felénél, vagy később, mintha egyszer csak "észbe kapna", addig meg tök lassan, nyugisan teker...

Ja, és ha már Philips... biztos nem csak én tapasztaltam már olyat, hogy beteszem a kazettát, nyomom a lejátszást, és csak egy állókép van a képernyőn. Aztán magától megáll a lejátszás 1-2mp-en belül. Ha kiveszem a kazettát, majd újra berakom, akkor meg jó. Gondolom, valami mechanikus "összeakadás" állhat a háttérben...
Mielőtt azt hinnétek, hogy kétszer nyomom a play-t (és állóképre vált), nem, ezen külön van play és pause, szóval nem én bénázok, illetve ha ki van törve a kis véletlen törlés elleni fül a kazettából, tehát automatikusan indul a lejátszás, akkor is csinál néha ilyet (kb. 20-30 alkalomból egyszer), de minden esetben csakis a kazettabevétel után, közvetlenül az első lejátszás indításakor. Ha már van benne kazetta, amit rendesen lejátszik, azzal már később nem hülyül meg a gép.
(#) Bonanza02 válasza pappj79 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Arra vigyázz, hogy ha javítás közben fény éri az érzékelőket, akkor össze-vissza működik a vezérlés. Úgy javítsd, hogy közvetlen fény ne érje közben, vagy próbánál tedd rá a tetejét.
A képen a turbo javító készlete van. HQ-nál érdemes megnézni, hogy most mibe kerülne. Ha nem teker turbó-ban, akkor gondolkodás nélkül csere.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2013

turbo.jpg

Köszönöm az infót, megnéztem a HQ-nál, ez az:
http://www.hqelektronika.hu/product.php?pn=528_81462_kitt

Sajnos kifutó tétel, már nem rendelhető, emellett a tulajjal együtt úgy gondoljuk, hogy ennyit már nem éri meg rááldozni erre a gépre (noha manapság 4500Ft-ot egy pillanat alatt el lehet költeni akármire), hiszen kétfejes, mono videómagnókat ennyiért már akárhol lehet venni használtan, persze nyilván azok sem életbiztosítások. Az NTSC felvétel/lejátszás funkció pedig nem egy gyakran használt szolgáltatás a hétköznapokban.

Azért köszönöm a segítséget, jó volt ma is tanulni valamiről, ami érdekel is.
(#) torok72 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Szia Nem lehet műsorokat fogni semmi jel nem megy át
(#) Bonanza02 válasza torok72 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Nézd meg a kábelt, hogy ha kihúzod a videóból a két koaxot és összedugod, akkor van-e műsor a tévében.
(#) Hollowdrums hozzászólása Jan 5, 2013 /

Sziasztok!

Egy Thomson VTH 6320C javításával kapcsolatban kérnék segítséget.
Kazetta berakásakor két dolog lehetséges.
1. A szalagot beviszi a helyére, (látszólag) rögtön elindul a "lejátszás", de gyorsabban tekeri a szalagot. Pár másodperc után magától adná ki a kazettát, de nem tekeri vissza a szalagot teljesen, így adja ki, be is akad a szalagvezetőkbe.
2. Beteszem a kazettát, minden a helyére kerül, lejátszás nem indul automatikusan, (ami nem is kell tudtommal). Lejátszást indítva minden rendben, ahogyan kell, viszont stop/eject gombot megnyomva, megint ugyanaz a helyzet, kiadja a kazettát, beakasztva a szalagot a szalagvezetőkbe.
Ez nem mindig történik így, valamikor rendesen megáll és a stop/eject gomb ismételt megnyomásánál rendesen kiadja a kazettát.

Ez már nagyon sok próbálkozás után derült ki. Először mechanikai problémára gondoltam, de nagyon nem arról van szó. A teljes mechanikát cseréltem, egy az egyben, fejjel stb...

Tehát az lenne a kérdésem, hogy az elektronika mely része okozhatja ezt?

A válaszokat előre is köszönöm!
(#) torok72 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 5, 2013 /

Igen úgy van műsor a tegnapit amit írtam hogy semmi jel nem megy át most helyesbítek nagyon minimális jel át megy de nagyon gyenge további teendő micsoda

Igen lehet műsorokat fogni így megkapja az antenna jelet de akkor mi a hiba

Szerinted mi lehet a gond
(#) lac08 válasza Hollowdrums hozzászólására (») Jan 6, 2013 /

Elsőre nyomógörgő csere! Nem nyomja a szalagot a tengelyhez, így kissé szalad, mert a kuplungja gyorsabban húzza. Aztán amikor nem fűz ki rendesen csak kiadja a kazettát (gondolom salátázza kissé), akkor hajtószíjak megnyúlása.
A gumi cucc a videókban úgy 5-6 év után már általában cserére szorul.
(#) Hollowdrums válasza lac08 hozzászólására (») Jan 7, 2013 /

Köszönöm a válaszod, amint hozzájutok az alkatrészekhez, javítom.
(#) bigproof hozzászólása Jan 13, 2013 /

Hello!
Lenne egy Philips vr 285/58 videomagnóm. Van hozzá egy házi felvételes kazettám, amit szeretnék lejátszani, viszont mikor elindítom, akkor gyorsítva játssza le a videót. Gondolom át kellene állítani, sp/lp re, viszont ha megnyomom a gombot a távon, nem csinál semmit. A távon a többi gomb, reagál. Valami tippetek van?
(#) CHZ hozzászólása Jan 13, 2013 /

SP/LP kapcsoló csak felvétel módban kapcsol. Lejátszáskor automatikus a váltás. CTL jel hiánya okozhat problémát. De mechanika hiba is lehet (nyomógörgő stb..)
(#) marcus hozzászólása Jan 18, 2013 /

Üdv!
Samsung SV-665GX videómmal történt egy kis probléma. Sokat digitalizáltam vele (napi 1-2 szalag, 24 sikerült eddig) visszatekertem és amikor kiadta a szalagot akkor begyűrte. Azóta minden szalaggal ezt csinálja. A bal és jobb oldali tekerő nem is teker, de van amikor nagy ritkán sikerül elindítani a lejátszást, viszont tekerném előre vagy hátra, akkor nyomja kifele a szalagot. Mellékeltem képeket és 2 db videót a működésről! Valaki tudna nekem segíteni esetleg? Köszönöm!
UI: A videók meg vannak jó minőségben, csak ide nem tudom feltölteni a méretük miatt!
(#) CHZ válasza marcus hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Képen bejelöltem a hibás alkatrészt. Olvass vissza, fentebb leírtam már a javítás módját is..

WP_001418.jpg

(#) marcus válasza CHZ hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

És ennek az alkatrésznek mi a pontos neve?
(#) CHZ válasza marcus hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Olvass vissza, mindent megtudsz!
Ez az oldal: http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_8950.html?pg=7 olvasd végig.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2013
(#) lac08 válasza Hollowdrums hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Vegyél bele elsőre egy idlert és azt cseréld ki. Azért pörög gyorsabban a szalag, és azért nem húzza vissza leálláskor a szalagot, mert nem húzza helyére a kuplung.

De nem ártana ilyenkor az összes gumialkatrészt is vele együtt cserélni - a nagy meghajtószíjat a lendkeréknél, a kis szíjakat, amely /vagy amelyek/ a csévélőmagokat az idlerrel viszik, és persze ráadásnak a főtengelyre ráhajazott gumirozott nyomógörgőt.
(sajnos ezeket az alkatrészeket az öregedésük okán 5-6 évente már át illene nézni és szükség szerint mielőbb kicserélni. Persze csak ha nem akarsz az összes kazettádból szalagsalátát gyártani.)
Ez szerintem egyértelműen mechanikai hibának látszik, és maga a valóban vezérlő-elektronika csak azért bolondul meg, mert az elektronikus visszajelzések mind mind hibákat jeleznek ...
(#) lac08 válasza Hollowdrums hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

A HQ Elektronikában szinte mindent egy helyen meg lehet venni. Bp. 13. Kerekes u. 15
/http://regi.hqelektronika.hu/
Vagy vinni kell a régi cuccot, vagy a magnó gyártmányát és tipusszámát .. és akkor abból ott mindjárt meg is tudják nézni.

Ha meg nem, akkor tévedtem ...
(#) lac08 válasza marcus hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Ez lenne az a híres-nevezetes idler ... és minden magnótipusban másféle.
Tartalmaz belül egy rugós kuplungot, egy rugós ide-oda nyomó-fogaskereket és egy gumiperemes futókereket. Minden mechanikában a saját hajtás-kivitelétől függően.

Ezt nézd meg elsőre.
Tipustól függően általában úgy 500-1000 Ft. között van az ára. (ha már nem, akkor minden bizonnyal régen vettem ilyesmit a Siemens-embe.
Hasonló való a Fischer-be és a Sanyo-ba is.)
(#) CHZ válasza lac08 hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Thomson VTH 6320C , ebben mar nincs ez a fajta idler. Komlett mechanikat is cserelt, hiba maradt. Ezert az alaplemezen talalhato helyzet erzekelo kapcsolo hibaja eselyesebb.
(#) marcus válasza lac08 hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

És ilyet hol lehet beszerezni Szegeden? Amúgy ez a bűnös, 2 helyen van megrepedve.
(#) CHZ válasza marcus hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Úgy látom, mégsem olvastad el az előzményeket.
(#) marcus válasza CHZ hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Már megtaláltam a szükséges alkatrészt. 1500Ft
(#) dvd1987 hozzászólása Jan 21, 2013 /

Van egy videomagnónk amit kölcsön kaptam megkeresni azokat a videokazettákat amelyeket át akarok venni. Egy darabig lejátszotta a kazettákat majd megunta kiadta magától a kazettát, ez után az addig lejátszott kazettáknál csak a hangot adja nem ad képet.
Jól sejtem hogy a fejeket kell megtisztítani?
(#) 1984white hozzászólása Feb 5, 2013 /

Sziasztok! Remélem tudtok segíteni a problémámon. Elővettem a szekrényünkből a régi szeretett itt nokia videomagnónkat és a kazettát nem veszi be, csak állandóan "próbálkozik" és zúg a motor. Megalapítottam a hibát, az egyik ékszíj és a csatolt képen látható fogaskerék a rossz. A műanyag törött fogaskerék(képen) a kazettabehúzó fogasléchez kapcsolódik és ez mozgatja a kazettamozgató mechanikát.
Kérdésem, hogy nincs nektek ehhez a típushoz alkatrészetek illetve hol tudok venni hozzá??
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2013
(#) 1984white válasza 1984white hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Küldök egy jobb képet is a hibás alkatrészről. A neve töltőfogaskerék. A videó típusa: ITT NOKIA VR3731VPS A neten eddig nem találtam ilyen alkatrészt. Köszönöm!

P1050661.JPG

(#) 1984white hozzászólása Feb 9, 2013 /

Sikerült szereznem egy másik vr3701 mechanikát és a kettőből egyet tudtam csinálni! Tud valaki segíteni az összerakásban? A kérdéseim: A forgókapcsoló milyen állásban kell legyen? Valamint a fogasléc melletti nagy fogaskerék milyen pozícióban kell legyen? Megpróbáltam már egy párszor de se hogysem jó. Kérlek segítsetek ha tudtok. Készítettem pár fotót is.
(#) Sajtospiskóta hozzászólása Feb 9, 2013 /

Hello mindenkinek!
Van egy Grundig GV670s svhs videomagnóm. Most a napokban jutottam hozzá. A képe nagyon szemcsés és fekete fehér lejátszás módban. Viszont ha pause-olva van, akkor szép színes lesz.
A dobot már próbáltam tisztítani alkohol/papír kombóval. Látszólag szebb lett, de valamikor tisztítás után mégrosszabb lett a kép.
Képeket mellékeltem (első lejátszás közben, második meg pause-ban).
Szerintetek a fej még mindíg koszos, vagy valami más baja lehet?
Várom válaszotokat!
üdv.: Sajtos
Következő: »»   13 / 68
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem