Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC illesztése TCP/IP - ETHERNET - IDE felületen
Lapozás: OK   11 / 18
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Nem értem, hogy mit nem értesz A HTTPPrint_led() függvényben van egy ilyen sor:
  1. TCPPut(sktHTTP, (num?'1':'0'));
Ez ad vissza nullát vagy egyet a led állapota alapján a kimenetre. A led állapota pedig direktben annak a portnak a LAT bitjét olvassa, amelyikre a kiválasztott led van kötve.

Szerk.: lehet ám, hogy mégis értem A leds.cgi-ben fixen az van, hogy a led(0)-t adja vissza. Szóval hiába adod be paraméternek azt, hogy ?led=1, ez mindig a nullás led állapotát fogja visszadni Viszont elvileg annak a lednek az állapotát változtatja ellentétesre enned a hívása, amelyiknek a számát beadod paraméterként. Kivéve a nullásét, mert azt nem itt villogtatjuk, és nincs is az eredeti kódban benne, hogy led=0 esetén mit csináljon, tehát nemis csinál ezesetben semmit.
A hozzászólás módosítva: Jan 19, 2013
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Értem, tehát a visszaadott állapot a LED0 állapota, éppen a LED1 kapcsolásának időpontjában, ezért nem egyezik meg vele(időnként).

Viszont ha kiveszem a két LED callback lekezelését, még is visszajön a Succes! állapot nélkül. A gyári oldalon nem villog a LED, tehát a LED-ekre vonatkozó infó nem jön vissza. Az a gyanúm, hogy a leds.cgi ágon van valami kötelező penzum a válaszra, amit nem találok.

Két külön dolog történik, amikor a leds.cgi-t meghívod. Az egyik a CustomHTTPApp.c fájl 230. sora környékén (a legutóbbi stackben legalábbis), itt kezeli le a paramétert a bejövő kérés, ennek hatására vált állapotot a led. És van a másik dolog, ami egyszerűen a leds.cgi bármilyen hívása esetén a visszaadott fájlban lecseréli a változó(ka)t. Ezt csinálja a HTTPPrint.h fájl alapján a HTTPPrint_led() függvény, ami szintén a CustomHTTPApp.c fájlban található az 1695. sortól. Gondolom előbb a 230-as sorban levő dolog fut le, majd utána az 1695-ös sorban levő, így az átadott paraméter akár kihathat a visszaadott értékre is, de a gyári kódban nem hatnak ki egymásra. Megpróbálhatod azt, hogy ott a 230. sor környékén megjegyzed egy változóba, hogy mi volt a paraméter, majd az 1695-ös sor után az előbbi változó alapján választott led állapotát adod vissza, nem a függvénybe bejövő num paraméter alapján választott ledet.

Egyébként nemtudom, nézted-e, de nézz bele a leds.cgi fájlba a Webpages2 mappában. Ott van benne egy Success! szöveg, tehát bármikor ezt a fájlt meghívod, a Success szöveg mindig ott lesz a válaszban. Ha azt akarod, hogy változó szöveg legyen, akkor cseréld le pl. ~allapot~-ra, generált újra a HTTPPrint.h fájlt az előzőekben leírt módon, majd csinálj a CustomHTTPApp.c-ben egy HTTPPrint_allapot() nevű függvényt, ami tetszőleges szöveget ad vissza, és akkor az fog megjelenni a Success! helyén.

Ez rendben, de én pont azt akarom, hogy ne jöjjön válasz. Illetve azt keresem, hogy ha a callback kezelésénél a HTTPPrint_led() -eket kikommenetezem, akkor nem jöjjön vissza semmi a böngészőnek. Mi küld választ még a led callback-on kívűl?

De a HTTP protokoll az úgy működik, hogy megy egy kérés és arra jön válasz Akár csak egy üres válasz, de akkor is van válasz. Az nem elég, hogy figyelmen kívül hagyod a választ? Ha nem akarsz választ, akkor UDP kellene neked, az nem vár választ, de nemis lehetsz biztos benne, hogy megérkezett.
(#) potyo hozzászólása Jan 19, 2013 /

Egyébként két napja megint nem megy az DP83848. Világít rajta a sárga led (ez gondolom a link led lehet), a zöld meg kb. másodpercenként villan egyet, de a routerben nem jelenik meg a dhcp kliensek között, és nem válaszol az alapértelmezett ip-n sem. Tudja valaki, mit jelenthet, ha az act led így néha villan egyet?

Hát akkor talán ez a "baj"?
Csináltam egy ilyen próbát, ami a HTTPprint-ből hívódik meg a Callback kor:
  1. void HTTPPrint_adat(BYTE num){
  2.        
  3.         // Print the output
  4.         //TCPPut(sktHTTP, '1');
  5.  
  6.         return;
  7. }

Ilyenkor csak a *.cgi-ben lévő szöveg jelenik meg, mert az adat a kikommentelés miatt nem megy vissza. Tehát az alap választ nem itt kell keressem és akkor ezek szerint nem is kéne kigyomlálni, mert válasz mindenképpen várva van a protokol miatt.

Hogyan lehet a választ figyelmen kívül hagyni, hogy a böngésző ne jelenítse meg?
Ha én csak utasításokat akarok küldeni visszajelzés nélkül, akkor nem szerencsés, ha minden gombnyomás után vissza gombot kell nyomjak.
Egyébként egyértelműen a *.cgi-ben lévő szöveg jelenik meg a felnyíló ablakban. Ha van paraméter, akkor az is, ha nincs akkor az nem.

Két módszer létezik. Vagy ajax-al küldöd a kérést, vagy rejtett iframe-be irányítod a választ. Esetleg a leds.cgi-be teszel egy javascriptet, ami visszairányít azonnal az előző oldalra, de ez nagyon taknyolt megoldás, meg lehet, hogy böngészőfüggő is. Én a magam részéről az ajaxosra szavazok.

Ez azt jelenti, hogy ajax nélkül mindenképpen egy új ablak nyílik meg, amit a szerver küld a válaszban? Ez eddig emiatt nem esett le, hogy milyen gáz ez a HTML szabvány és hogy miért találták ki az ajaxot!
Az a rejtett iframe az hogyan van?
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Jan 19, 2013 / 1

Pl. akarsz a leds.cgi-nek küldeni egy paramétert egy form-ból, akkor a formot így csináld:

1. <form method="post" action="leds.cgi" target="iframe1">
  2. <input type="text" name="led" value=""/>
  3. <input type="button" value="Lassuk"/>
  4. </form>
  5. <iframe id="iframe1" src="about:blank" style="display:none;"></iframe>

Tehát a lényeg, hogy a form target attribútuma az iframe id-jével legyen azonos. A display:none pedig elrejti az iframe-et, hogy a válasz ne legyen látható. Esetleg próbaképp a display:none-t kihagyod, és akkor látod, hogy mi történik valójában.

Ha ajaxot használnál (amit én tennék a helyedben), akkor ahhoz érdemes a jQuery nevű JavaScript függvénykönyvtárat használni. Elsőre durvának hangozhat, de nem olyan bonyolult és böngészőfüggetlenné teszi a dolgokat.

Most annyi változott, hogy egy új fülön jelenik meg a válasz ablak.
A method-ot get-re kell állítanom, mert ez a rész abban van lekezelve a PIC-ben. Ez okozhat eltérést?
Ezzel próbálom most:
  1. <form action="http://192.168.0.108/transfer.cgi" method="get" target="iframe1" >
  2. <input type="submit" value="Data transfer" >  
  3. <input type="text" name="Adatok" value="123" >      
  4. </form>
  5. <iframe id="iframe1" src="about:blank" style="display:none;"></iframe>
(#) potyo válasza potyo hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

A get-es dolog nem kellene, hogy gond legyen. Csatold a fájlodat és megnézem, mi lehet.

Szerk.: ja, most látom, hogy itt a kód Internet Explorerrel próbálkozol? Nem látok benne problémát. Elérhetővé tudod tenni interneten?

Íme:

Igen, IExplorer...
De Firefoxban is új fül nyílik

Tényleg, Firefoxban nekem is új fület nyit. Na majd ebéd után megpróbálok rájönni, mi a gond.
(#) _vl_ válasza watt hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

A dologhoz hozzátartozik, hogy ha nem AJAX-os "eseményt" generál a gombod, hanem rendes oldalletöltést (az iframe-es trükközés is az), akkor a böngészőben új oldal-állapot keletkezik, és egy új tétel kerül a "back" listájában. Azaz ha nyomsz ezután egy "back" gombot, akkor a böngésző visszavált az oldalon (vagy az iframe-ben!) az előző állapotra.
Ha 10x nyomtad meg a gombot, akkor 10 új oldal jött (vagy került az iframe-be), és ezután az első 10 "back" nyomás csak ezeket lapozza vissza, és csak a 11. "back" fogja azt csinálni, amit a felhasználó várt volna. Ez - szerintem - rettentő zavaró tud lenni felhasználói szemmel.

Ahogy nézem, az a gond, hogy firefox esetén neve is kell, hogy legyen az iframe-nek. Tehát tedd azt is hozzá, hogy name="iframe1". Jó tudni, mert nekem is van a cégben projektem, amiben használok ilyet (mert fájlfeltöltést nem lehet ajaxszal megoldani), azokat is jó lesz átnéznem

De ahogy _vl_ is említette, ajax jobb lenne. És nemis bonyolultabb a jQuery használatával. Pl. amit te akarsz csinálni, az ennyiből áll:

1. <script type="text/javascript">
  2. <form action="http://192.168.0.108/transfer.cgi" id="form1" method="get">
  3.         <input type="submit" id="gomb1" value="Data transfer" >
  4.         <input type="text" name="Adatok" value="123" >    
  5. </form>
  6.  
  7. $(document).ready(function()
  8. {
  9.         $('#form1').on('submit', function()
  10.         {
  11.                 $.ajax(
  12.                 {
  13.                         cache:false,
  14.                         url:'transfer.cgi',
  15.                         data:$('#form1').serialize(),
  16.                         success:function(data)
  17.                         {
  18.                                 // a data változóba kerül a visszaadott adat, ha akarunk vele valamit csinálni.
  19.                         }
  20.                 });
  21.                 return false;   // fontos, mert különben elküldené a formot normál módon is
  22.         }
  23. });
  24. </script>

Lehet, hogy elsőre égnek áll az ember haja tőle, de gyorsan kézreáll a dolog
(#) potyo válasza potyo hozzászólására (») Jan 19, 2013 /

Na ez elég vacakul jelent meg, meg ki is felejtettem belőle ezt-azt, inkább csatolom.

Köszönöm a megoldást, hibátlan mindkét böngészőben!
Szeretek lépésenként haladni, ezért ragaszkodtam ahhoz, hogy a választ valahogy ignoráljam. Valószínű a választ is fel fogom dolgozni egy valós alkalmazásban, azaz ajax lesz a vége, de most ez fontos lépés nekem. Köszi még egyszer!

Ha bírod még, lenne még kérdésem. A miért a *.cgi tartalma, kiegészítve a visszaküldött változó értékkel lesz a válasz? Hol hívódik meg a *.cgi és mikor? Ha nem küldök vissza változót, akkor is meghívódik, tehát nem a HTTPprint-nél történik a válasz generálása, ott csak kiegészül a változó értékével. A válasz szabványos, van valami felépítése, amit érdemes tudni?

Azt pontosan én sem tudom, hogy hol dől el, hogy a kérésre azt a választ adja. Ebbe a részbe nem másztam bele, mert jól működött úgy, ahogy nekem kellett. De úgy tippelem, hogy a HTTP2.c fájlban dől ez el.

Szerk.: nézd meg az említett fájlban a case SM_HTTP_PARSE_REQUEST: utáni részt.

OKé, megnézem!
Közben egy újabb kérdés, hogy a válasz egy karaktersor, mint egy TXT? Ezért jelenik meg új ablakot nyitva, vagy lecserélve az előzőt? Mert a *.cgi nem a PC-n van, hanem a PIC-be fordítva, onnan küldődik vissza. Ha nem csak egy karaktersor, akkor milyen lehet a valós adatsor, hogy láthatnám?

És még egy, hogy lehet egy form-on belül két gombbal két eltérő *.cgi-t meghívni? Jó lenne a gombokat egymás mellé tenni, de a form-ban kell meghatározni a *.cgi nevét. Ki lehet egészíteni a form action= tartalmát menet közben egy gomb megnyomásakor? (GET módban).

A válasz valóban egy sima karaktersor. Itt nézhetsz utána, hogy pontosan hogyan is épül fel.

Ki lehet egészíteni. Pl. így

Inkább csatolom, rosszul működik a kód formásáza.

Bár nem szoktam ilyet csinálni, de elvileg működik.

ket_gomb.txt

Köszi, a kiegészítés működik! Azt meg lehet csinálni, hogy a gombokhoz hozzárendelni egy formon belül egy-egy adatmezőt(text), aminek tartalmát el kell küldenie?

Meg. De akkor már csinálhatnál két külön formot is

Igen azt gondoltam, hogy megoldás, de érdekelt volna, hátha! Tudsz valami jó oldalt példákkal?
(#) pajti2 válasza watt hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

watt:

Idézet a DP83848c rev.E adatlapjából (forrás itt: http://www.ti.com/lit/ds/symlink/dp83848c.pdf) a 21. oldalról:
Idézet:
„Since the reference clock operates at 10 times the data
rate for 10 Mb/s operation, transmit data is sampled every
10 clocks. Likewise, receive data will be generated every
10th clock so that an attached device can sample the data
every 10 clocks.”

Ahogy a vezérlő is megcsinálja, hogy valami belső állapotgépet táplál meg 50 MHz-en, és az adat mintavétel igazából csak 5 MHz-en ketyeg, úgy a pic is meg tudja csinálni, hogy azt az órajelet simán csak leosztja 10-el. Ezt végül is nevezhetjük "feldolgozás"-nak, bár van egy sanda gyanúm, hogy te igazából nem ilyen feldolgozásban reménykedsz. Ami azt illeti, én sem..
(#) potyo hozzászólása Jan 20, 2013 /

Nálatok milyen hosszú vezetékek vannak a PIC32 és a DP83848 között?

Nekem ahogy a múltkor egyszer elindult, és ment több mint egy napig, azóta semmi életjelet nem ad. A sárga led világít a modulon, a zöld másodpercenként villog (ahogy nézem, szinkronban a kontrolleren levő LED0-val), de a router felületén nem jelenik meg semmi és persze ping-re sem válaszol. Pedig a kód nem változott semmit. Debuggolva a kódot azt látom, hogy a _PhyDetectReset() függvény nullát ad vissza, mert a bmcon.RESET folyamatosan egyen van. Először azt hittem, hogy a vezetékhosszúság lehet a probléma, és a múltkor csak véletlenül úgy álltak a vezetékek, hogy elindult, de azóta lerövidítettem, amennyire lehetett, de semmi életjelet nem ad a hálózaton. Próbáltam másik UPT kábellel is, de nem hozott javulást, pedig a kábelek biztosan jók.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Hidegítésekkel és a pikós kondik cseréjével próbálkoznék. Legutóbb találkoztunk egy olyan esettel, hogy rosszak voltak a kvarc körüli kondik. Egyéb ötletem nincs, nem ismerem ezt a konfigot.
(#) potyo válasza watt hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Azóta már az is lehet, hogy kinyírtam a modulkát, mert véletlenül kettővel arrébb dugtam rá a tüskesorra. Így az MDC, MDIO, OSCIN, meg ott a következő lábakon kapott tápot és gnd-t. Ugyanazt csinálja továbbra is, miután helyreraktam, de nem kizárt, hogy ott valami kimenetet kinyírtam. Úgyhogy egyelőre más ötlet hiányában visszaállok az ENC28J60-ra (abból van otthon 2-3 darab), és majd rendelek mégegy ilyen DP83848 modult.
Következő: »»   11 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem