Fórum témák
» Több friss téma |
szevasztok:gondolom most sokan kigunyolnak,ugyanis egy régi orosz potmétert javitanák sokkal nagyobb teljesitményre,és ellenálás huzal helyett co-huzalt használnák,de van egykis bökkenQ,rézzel bevan vonva az áramátadás végett , a réz bevonatot szeretném lemaratni,próbáltam sóssavval,de nem tudtam,probáltam vaskloriddal,nagyon hosszú a maratási idQ,az a kérdésem ezen kivül van -e valakinek valami jó gyors ötlete a maratással kapcsolatban,hogy minnél hamarabb átudnám tekerni ,igen nagy teljesitményre ezt az orosz potit,köszi az ötleteiteket lali
Nem gúnyolak ki, de szerintem nem kellene. Nagyobb úgysem lesz a teljesítmény, mert az a felülettől függ. Ráadásul a CO huzal egyrészt erősen hőfokfüggő ellenállású, másrészt tudtommal ferromágneses, ami nagy frekin gondot okozhat, és még zenélhet is.
HI
érdekes próbálkozás, feltehetnél róla egy jó minőségű képet, mert ha nem látjuk, nem tudjuk szerkezetileg elképzelni, akkor nem is tudunk segíteni (forgó poti? csúszó poti? mekkora? stb..) amúgy szerintem nem a rézfelület lemaratásán fog múlni a siker, főleg ha pl: egy egyenáramú fogyasztót akarsz vele szabályozni, ilyen esetbe az áram a vezető belsejében folyik (skin effektusra gondolj) esetleg az érintkező felöli részt csiszold meg. Ui: nem fikázásképp: a -nák a tsz. 3. személy ragja, és tárgyas ragozás, tehát: -nék. Üdv
A co huzalt úgy ahogy van felejtsd el !!! Mert: vasból van és rozsdásodik, ha lemaratod a a védőbevonatot akkor meg főleg !!
És hamár rozsdás, kontakthibás lesz a a potid ! A cekasz huzalnak elleállása is nagyban függ a hőmérséklettől, ezért azt se ajánlom.
A co-huzal (a rézzel futtatott acél) valóban hanyagolandó,mint ellenállásanyag.
Ellenben a fűtőellenállás-anyagok pl. a cekasz ,igenis nagyon kis hőfokfüggésűek. Nem tudós vagyok,most lestem ki a lexikonból...
szevasz:most délután megépitettem az ellenálásomat,kör alakú 50-ohmos 1-es co huzalból 5A-tud melegedés nélkül ,ugy tünik hogy bevállik,de egy baj van a réz lemaratása,okos gyors savat nem találtam,de a poti szerintem jól fog müködni,fényképet késöbb megpróbálok feltenni,aproblémám továbbra is a réz gyors maratása, köszi mindenkinek a hozzászolását szevasztok lali
50 ohm, 5 A, vagyis 250V, 1250W, és nem melegszik? Gyorsan kérd el a Nobel-díjat az energiamegmaradás megcáfolásáért!
Salétromsav kb 20%-os másodpercek alatt lemarja a rezet,de utána közömbösíteni kell,mert enni kezdi az acélt is,ráadásul a réz képes vissza kicsapódni.
szevasz:tehát egy ablaktörlQ motort hajtatok vele és ugy tünik bevált. tehát 24V és 5A megy keresztül rajta jól szabályoz,1-es co huzal van lemaratva,és berozsdásitva ,ugyanis a rozsdát használom szigetelésre,még anyit hogy menet -menet mellé tekerve,ezt a tavasziba megépitettem ,és azóta jól müködik,ezt egyébként 400a-os co heggesztQbe épitettem be s a mai napig jól müködik, tehát bákinek ajánlani tudom csak a mostani problémám az volt ,hogy a tavasszal sosavval nagyon gyorsan lemarattam a huzalról a rezet ,de a most vásárolt 30%-os sosav nem csinál semmit, vagyis nagyon soká, márpedig termelni meg kéne.még annyit a kész ellenálást fel fogom tenni szevasz:lali
szevasz:valamikor én is hasznéltam panelok maratására, mert valóban nagyon gyors volt,de most hollehet vásárolni,a gyogyszertárakon kivül,régen tanácsi engedély kellett hozzá ,most nemtudom hogyan müködik szevasz:lali
Szia!
A sósav nem lép reakcióba rézzel, de a rézoxiddal igen! Ezért szoktak hidrogénperoxidot hozzáadagolni. Nézz bele a "NYÁK készítés kérdések" topikba!
Összeöntöd! 50% Sósav (18%-os háztarási boltban kapható) 10% Hidrogénperoxid (35%-os én festékboltban kaptam párszáz forintért) a maradék 40% pedig víz! Ha nem lenne elég gyors, akkor emeld a hidrogénperoxid menyiségét, vagy tegyél bele töményebb sósavat, esteleg mindkettőt! Így gyorsan tudsz maratni meglátod!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |