Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   214 / 400
(#) reloop válasza Bencze.k hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

A Quad405-nél nincs hőmegfutási hajlam. A végtranzisztorokon nem folyik nyugalmi áram.
(#) Bencze.k válasza reloop hozzászólására (») Jan 18, 2013 /

Helytelenül fogalmaztam.. A használatból adódóan keletkező hőt,nem képes hatékonyan leadni az a hűtőborda amin jelenleg elhelyezhető lenne a 2db végfok.A megoldás a Beag apt100 doboza.Jelenleg is az elhelyezésen töröm a fejem.Az biztos,hogy passzív hűtésnél hatékonyan használható a beag apt 100 hűtőbortája,akkor meg főleg hatékony,ha az "L" profilt amiből kettő van egymásba fordítom a 2db hűtőbordán.Azaz elvileg 8db to3 tranzisztornak van helye,amiből csak 4db lenne használva.Ezzel a dobozzal nyerek magasságot,mélységet.
(#) Bencze.k hozzászólása Jan 20, 2013 /

Su 169 meghalt-e ha diódavizsgálóval mértem meg,és a kapott érték 448 és 465 Multiméter fekete vezetéke a "C"-n azaz a tokján,a piros az "E" lábon van. és 2db tranzisztort mértem.
(#) Doncso válasza Bencze.k hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Ha kiforrasztott állapotban a CE-láb vezet, az valószínű rossz. Ott szakadásnak kell lennie. B-E és B-C láb egyik irányba vezethet, felcserélve a vezetékeket szakadásnak kell lenni, illetve a B-E és B- C láb mért eredményei közel azonosnak kell legyenek. olyan 7-800 körül.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2013
(#) Gegike99 hozzászólása Jan 20, 2013 /

Sziasztok!
Van egy (Urbán) Quad 405-erőlködőm.
Élesztéskor elszállt a bd242c, és az R37 ellenállás.
Valaki megtudná mondani miért?
Előre is köszi.
(#) Bencze.k válasza Doncso hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Kiforrasztva,B - E 528 , B - C 457 , felcserélve szakadást mutat... Ez volt az egyik.. Lassú vagyok,nem megy fejből a lábkiosztás,katalógusból lesek..

A TO-3 asnak mindig B-E a lába, C a ház. Kiforrasztva akkor C-E között nem szakadás van? minkét irányba vezet? Katalógust nem szégyen használni, elvégre ezért van

Másik kiforrasztva,B - E 468 , B - C 529 felcserélve a vezetékeket szakadást mutat..

C - E között nem vezet sehová,felcseréltem,akkor sem.

Akkor jónak kell lennie a tranyónak 99% ban. Mondjuk az számomra furcsa, miért nem egyforma a két mért érték, bár lehet erre az a magyarázat, hogy ez sorvégtranyó.

Az jó,ha jó,viszont az nem jó,hogy mikor adom a tápot neki,akkor a + - ágban lévő 40w izzókból a pozitív ágon lévő izzó enyhén izzik.. Az egyik panelt már kilőttem.. A bc182 repesze majdnem letépte a fejem.. Ott i volt bent izzó,csak nem hagytam 1 percig.. direktbe kötöttem,és csak a biztosítékok voltak bent. Szóval adott 2db quad panel,és mindkettőnek ugyanaz a tünete,hogy + ágon van valami broki.Az egyiken elhiccent egy 75ohmos ellenállás,pótoltam,összes bc560c cserélve,bc182 cserélve,majd az említett tünetekkel lehiccent a panelról a bc182 és most egy 47ohmos ellenállás kapott lángra... Szóval ez van...

Ismerős a tüneted, kimeneten feszt megmérted amikor próbáltad? Meg kellene mérni a hangszóró vezetéket. A bemenetet pedig rövidre zárni. Izzó legyen benn mindvégig.

Nem volt időm méregetni.. azonnal kikapcsoltam.. A panel az asztalon volt.Használtan vettem,elvileg jó volt.Most akartam összerakni. Az a helyzet,hogy este tudok ezzel foglalkozni,sacc/kb 1 óra max,mivel a torroid induláskor 3ból 5x veri le a megszakítómat (6A)... lágy indítóval.. Ha tudsz valamit,kérlek oszd meg,mert bedarálom a turmixgépembe.. Még annyit a tünetekről,hogy induláskor mikor elégett,volt rajta egy próba hangszóró.. meg sem nyikkant.. az lett gyanús.. Mivel volt már quadom,és induláskor védelem nélkül dinamikus hangokat adott ki.. No ezt hiányoltam miután indultam a porral oltó felé...
(#) reloop válasza Gegike99 hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Szia! Egyik oka, hogy nem korlátoztad az áramot az élesztés során. A másik - zárlat. Valami összeér a NYÁK-on, vagy nem jó a szigetelés a hűtőborda és a tranzisztorok között.
(#) Gegike99 válasza reloop hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Köszönöm!
Máris utánajárok

Értelek, de egy élesztés, javítás pláne így vakon, mert ugye nem vagyok ott, elég nehézkes. sajnos nem vagyok látó de jóhír , hogy reloop az. (na majd mindjárt kapok) Lehet, hogy gerjed, lehet, hogy zárlatos, sok minden lehet, így nem lehet megmondani.

reloop leírta a variációkat. De minél több embertől kapok irányvonalat,annál biztosabban csinálom.

Hát ha leírta, akkor hajrá!
(#) reloop válasza Doncso hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Szia! Volt egy privát üzenet váltás, majd ajánlottam térjünk vissza a fórumba.
Annyi történt, javasoltam a primer körben legyen izzó - úgy látom ennek a kismegszakító is örülni fog
(#) Bencze.k válasza reloop hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Most akkor cseréljem ki az összes diódát,és tranzisztort,majd próbáljam meg újra feléleszteni. Megnéztem az összes forrasztást,mindent átforrasztottam újra.Biztosan érintkezett.Ami probléma számomra,hogy az új tranzisztorokkal csinálta ezt... Lassan kezdek rájönni,miért kerül ez a project 2 évente vissza a sarokba.. Az su-k még élnek,a meghajtókat nem tudtam kiforrasztani.Most ha kicserélem a diódákat is,meg ismét a tranzisztorokat,és megint füstöl,rám fakad az epe..
(#) Doncso válasza reloop hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Á, értem. Kerestem is miről van szó, de nem találtam. Akkor ezért.

Az a gond, hogy így nem lehet javítani, hogy kicserélek minden félvezetőt. És ha ellenállás rossz? Vagy az értéke? Esetleg az OPA szórakozik veled? Vagy ha gerjed? ez utóbbi inkább csak szkóppal deríthető ki egyértelműen. Nehéz dolog ez így. Nekem most nincs okos ötletem. Ha itt lennél, pikk pakk rendbe hoznám neked. Lehet, hogy a nagyfrekis kapcsoló tranyó gerjed be, és azért adta el aki építette mert nem jött rá ő sem a hibára, persze ezek csak tippek. De láthatod, sajnos nem mindig tudunk egyértelműen rámutatni, hogy "ez a baja"

igaz,és jogos. Nem opa... tl060cp...

Az nem opa? OPerational Amplifier

De.. csak nem vagyok már én sem a helyzet magaslatán.. kb úgy mint a panelok..
(#) reloop válasza Bencze.k hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

Egyelőre nem érdemes áram alá helyezni. Az a BC182 hogyan mehetett tönkre? Jó helyre ültetted be? Csak egy ilyen kaliberű NPN van a panelen, azt aligha volt érdemes cserélni.

ahonnan eredetileg kiszedtem,oda forrasztottam be.És elvileg jól van beforrasztva. Azért elvileg,mert mivel feltételesen volt "használható" az erősítő mikor vettem,és nem próbáltam ki,így feltételesen azt általam behatárolt helyről forrasztottam ki,és be a bc182-t Az előző nekifutásra az előtte lévő 75 ohmos ellenállás gyulladt ki.. Mivel szomszédok,felmerült a kérdés,hogy lehet ki kellene mérni,mondom,ha már kiforrasztom,újat rakok be..
(#) reloop válasza Bencze.k hozzászólására (») Jan 20, 2013 /

A 75 ohm mellett PNP tranzisztor van! Csak az MPSA06 tranzisztor NPN. Jó lesz átfésülni a félvezetőket.
Szerk.: megbeszéltük, hogy BC212 - még fel is hívtam a figyelmet a lábkiosztásra.

ismét benéztem.. és eltévesztettem. Szóval a 75 ohm szomszédságában bc560c lett cserélve.. Lassan lépek,mivel így csinálok ,magamból hülyét a fórumon. Mikor cseréltem a félvezetőket,kifejezetten vigyáztam a lábelrendezésre,és hogy minden a feltételezett helyére kerüljön.Tehát az 1szem npn tranzisztor ott van,ahol a feltételezett helye van.

Most az a kérdés,hogy mi legyen a panelokkal.Nincs szkópom,nincs semmi műszerem egy multiméteren kívül,és egy orosz forrasztópákán kívül..
Következő: »»   214 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem