Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   33 / 112
(#) 1984white válasza pucuka hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Köszönöm! OK!

Az 1:10 mérőfejjel max milyen feszültségeket lehet mérni?
(#) pucuka válasza 1984white hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Gondolom rá van írva, de az 600 V -nál több szokott lenni.
(#) 1984white hozzászólása Jan 21, 2013 /

Sziasztok!

Vettem egy Trio CS2070 4 csatornás analóg oszcilloszkópot.
Van hozzá 2db 1:1 és 1:10 kapcsolható mérőfej.

Le tudnátok nekem írni, hogy mire figyeljek mikor mérek vele?

Arra gondolok, hogy mi a maximális mérhető feszültség?

Mi történik, ha a kelleténél nagyobb feszültséget kap, rossz osztásnál?

Mik azok a dolgok amik tönkretehetik, mire figyeljek?

Sajnos még nem volt ilyen műszerem eddig és nem is használtam szkópot.

Köszönöm!

(#) kadarist válasza 1984white hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Szia!
A mérőfejre rá van írva a maximális feszültség. Tanácsként még annyit írhatok, hogy használd 1:10-es osztással, mert úgy nagyobb feszültséget mérhetsz vele.
(#) 1984white válasza kadarist hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Köszönöm!
(#) kadarist válasza 1984white hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Mi van a mérőfejre írva?
(#) 1984white válasza kadarist hozzászólására (») Jan 21, 2013 /

Holnap kapom meg a műszert 2db teljesen új 1:10 mérőfejjel és ki szeretném mihamarabb próbálni hogy rendben működik e.
1 hét garanciát kaptam magára a szkópra. Igazából a buktatókra volnék kíváncsi, nehogy tönkretegyem a szkópot.
Holnap megnézem az adatait a mérőfejeknek és írok.
Köszi a válaszod!
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) nagym6 válasza 1984white hozzászólására (») Jan 21, 2013 / 1

Itt visszaolvasva nagyon lényeges dologról írnak fórumtársak. Arről, hogy azt mindig tartsd szem előtt, hogy a mérőfej testpont megegyezik a szkóp fémházzal, ez pedig a hálózati 230V földeléssel, ez pedig a hálózati "0" ponttal is, mert a kettő (föld és "0") az óránál össze van kötve.
Tehát a mérőfej testpontot ahova csatlakoztatod, oda egyúttal a hálózati "0" vezetőt is csatlakoztatod. Nehogy hálózati fázisponttal találkozzon a mérendő áramkörön, zárlat, áramütésveszély.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
(#) 1984white válasza kadarist hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Nos kézhez kaptam a műszert. Trio Cs2070 a készülék - ezt korábban már írtam.

A mérőfejek 2db egyforma Aldetek P6100 kapcsolható 1:1 és 1:10 között. 600v van ráírva magára a bnc csatlakozóra.

Ez azt jelenti, hogy bárhova is rámérek a mérőfejjel 1:10 kapcsoló állásnál az 600v tól nem lehet nagyobb?

A műszeren 250v a max érték.
(#) kadarist válasza 1984white hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Igen, ez így igaz. Ha 1:10 osztást használsz, akkor a szkóp bemenetére a mérendő feszültség tizede jut. Az osztást így kell érteni és az ernyőkép leolvasását is ehhez mérten kell értelmezni.

Még annyit ,hogy valami jó magyar nyelvű leírást kezdéshez nem tudsz a neten?

(#) kadarist válasza 1984white hozzászólására (») Jan 22, 2013 / 1

A kezdéshez a keresőt ajánlom: Bővebben: Link. Estére teszek fel egy hasznos könyvet erről a témáról.

Nagyon köszönöm!

Közben sikerült a feltöltés: Oszcilloszkóp méréstechnika.
(#) 1984white hozzászólása Jan 22, 2013 /

Nos szeretném még megkérdezni a következőt:

Mellékeltem egy képet a mérésemről. Az áramforrás egy 230v-12v ac transzformátor.
Beállítások:
0,5V/div
5msec/div
1:10 mérőfej 10x állásban

Ki tudtam számolni a freqvenciát a következő képpen: 1 periódus =4 raszter ami 20millisec=0,02sec
f=1/t ből kijön az 50hz.

Feszültséget hogyan tudok mérni ezekkel a beállításokkal?

Az ábrát hogyan célszerű beállítani, képet tudtok e mellékelni?

Köszönöm!

P1050641.JPG

Egy osztás 0,5V-nak felel meg, ha 1:1 -es mérőfej beállítással dolgozol. Ha 1:10 osztással, akkor egy osztás 5V-nak felel meg.

Idézet:
„Egy osztás 0,5V-nak felel meg, ha 1:1 -es mérőfej beállítással dolgozol. Ha 1:10 osztással, akkor egy osztás 5V-nak felel meg.”

Valami nem ok a leírásod alapján: (új mérést is csináltam)
1:10 mérőfej beállítás
0,2volt/div
0,5msec/div
2,1 raszter az amplitúdó (felfelé irányban)
11,8v ac a tápegység

Ha 1 raszter 2v (10x osztás miatt) akkor 4,2v jön ki eredményül.

Sajnos nem tudom kiszámolni a feszültséget ez alapján. Mit nem csinálok jól?

P1050642.JPG

(#) 1984white válasza 1984white hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

A piros gombok mi célt szolgálnak?

A piros gombok a finombeállító potméterek, ezeket CAL állásba kell tekerni.
(#) pucuka válasza 1984white hozzászólására (») Jan 22, 2013 / 1

Hát az éppen 21 V (a tízes osztás miatt) de ez a színusz csúcsa. Ezt még osztani kell 1,41 -el, akkor kapod az eff értéket. Ez ugyan 14, 8 V, ami már jobb eredmény Lehet, hogy a függ erősítő nincs kalibrálva?
Ezt megteheted, ha DC állásban az 1:1 bemenetnél ismert kerek egyenfeszültséget kapcsolsz a bemenetre, és megnézed, hogy a középre állított alapvonal mennyire ugrik fel.
(#) proli007 válasza 1984white hozzászólására (») Jan 22, 2013 / 1

Hello!
Jó felé keresel. A piros gombokkal lehet a kalibrált állást megváltoztatni. Addig kel tekerni, míg be nem kattan (vélhetően ezen is így van). Ekkor lesz a függőleges erősítő kalibrálva, és a számításnak jónak kell lenni. Oda is van írva, hogy jobbra forgatja kalibrált.
üdv! proli007
(#) 1984white válasza pucuka hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Idézet:
„Lehet, hogy a függ erősítő nincs kalibrálva?
Ezt megteheted, ha DC állásban az 1:1 bemenetnél ismert kerek egyenfeszültséget kapcsolsz a bemenetre, és megnézed, hogy a középre állított alapvonal mennyire ugrik fel.”

9,3v egyenáramú elemet rákötöttem dc állásba és 10v-ot kaptam mérési eredmények 1:1 állásba. Ez jónak számít? (7 tizeddel mértem többet)

Nem tudom kalibrálva van e ma vettem át a műszert és még elég új ez nekem.
(#) pucuka válasza 1984white hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Jónak mondható, de be lehet állítani, ha máshol nem belül. A szkóppal való mérés 5% pontossággal már jónak mondható. A piros gombbal állíthatod.
Volt főnököm mondása volt, hogy a cal gombbal lehet beállítani a mért értéket.
(#) 1984white válasza pucuka hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Az általam csatolt képen, ha meg akarom mérni a feszültséget, akkor mennyi raszterrel kell számolni? 2,1 vagy 2,1x2=4,2 raszter

A függőleges eltolás potméterével tedd a szinusz alsó csúcsát egy vízszintes vonalra. Így csak felül kell tört osztással számolnod, ami könnyíti a leolvasást.
(#) pucuka válasza 1984white hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Az oszcilloszkóp nem tud effektív értéket mérni, azt számolni kell. A színusz feszültségnél ez a színusz csúcsának gyök 2 szerese. Tehát ha a színusz közepét pont az alapvonalra állítod, és a vízszintes pozícióval addíg toligázod, míg a színusz csúcsának a pozíciója a középső skálázott függőlegesre esik leolvasod. Ha van osztás, akkor azzal szorzod. Ez lesz a csúcsfeszültség, ezt kell osztani gyök2 -vel.
(#) 1984white válasza pucuka hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

A szóban forgó cs2070 szkóp előlapján található egy cal csatlakozó, amiből 0,3v_pp 1khz négyszögjel jön ki. Ezzel is kipróbáltam a szkópot és meglepően pontos lett az eredmény mert 0,28vpp számoltam, ami szerintem jó a fentiek tükrében.

Idézet:
„A szkóppal való mérés 5% pontossággal már jónak mondható.”

Találtam egy oldalt a képletekhez: Bővebben: Képletek

Eszerint akkor így számoljam az értékeket valamint a multi veff mér??
(#) 1984white válasza 1984white hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Nos a szkópot elsősorban kapcsolóüzemű tápok javításához vettem és felmerült egy kérdésem is.

A szkóp 250V pk max feszültséget bír.
A mérőfejre max 600vpp van írva 1:10 osztásban.

A 230v átszámolva vpp-re 230 x 1,41 = 324,3 x 2 = 648,6 Vpp

Ebből nekem az jön le, hogy a konnektor felől jövő szinusz váltó feszültséget NEM SZABAD mérnem?

Egyenirányítás után már mérhetek pl puffert vagy transzformátor primert? (természetesen leválasztó trafóra teszem a pctápot!!)
(#) pucuka válasza 1984white hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Inkább úgy mondanám, hogy éppen ez a határ, annyira pontosan azért nem kell ragaszkodni, ez az eltérés 10 % -on belül van azért. Egy ilyen értéket elég nagy biztonsági ráhagyással adnak meg, de mindezekkel együtt jelentősen túllépni nem szabad. A határ azért nem annyira éles. A mérőfejre megadott max feszültség egyrészt az alkalmazott kompenzációs kondenzátorok max üzemi feszültsége, ill. az ellenállás terhelhetősége szabja meg.
A csúcsfeszültségeket mindíg összegezni kell, ha van egyenáramú szint, ahhoz kell az impulzus csúcsot hozzáadni.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Jan 23, 2013 /

Sziasztok!
Nemrégiben vásároltam egy Voltcraft 632FG oszcilloszkópot (szerintem most a típus lényegtelen). Korábban sokat tanultam ezekről, de gyakorlatban csak most ismerkedem eme nagyszerű műszertípussal. Egy Greatz-hidas egyenirányítót mérnék. Az alapvető beállítások: a függőleges 5V/div és DC állás, vízszintes 20ms/div. A kérdésem az lenne, hogy miért nem látom a szokásos, kétutas egyenirányított jelalakot? Valaki, így látatlanban tudna Nekem segíteni. Előre is köszönöm a válaszokat.
Üdv.: Yoe
Következő: »»   33 / 112
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem